Slovenija

Pavliha obupal nad arbitražnim sporazumom

Ljubljana, 19. 01. 2011 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./T.Š.
Komentarji
85

Marko Pavliha pravi, da ne želi več sodelovati v posvetovalnih skupinah za arbitražni sporazum. Delovanje skupin je po njegovem mnenju nepregledno in neučinkovito.

Marko Pavliha
Marko Pavliha FOTO: Kanal A

Profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Marko Pavliha je zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju v pismu sporočil, da izstopa tako iz širše posvetovalne kot tudi ožje pravniške (pod)skupine, ki naj bi delovali pod okriljem ministrstva za zunanje zadeve. Pavliha piše, da so se okoliščine v zadnjih mesecih tako poslabšale, da ne želi več sodelovati pri arbitražnem sporazumu. "Zaradi strokovnih, etičnih in povsem človeških razlogov ne morem več sodelovati pri kuhanju zadnje večerje na podlagi slabega recepta oziroma vam ne želim služiti za alibi v primeru katastrofalne arbitražne odločbe,“ je Pavliha sporočil Žbogarju.

Pavliha pravi, da je delovanje vseh skupin in podskupin ter drugih arbitražnih akterjev postalo nepregledno ter po njegovem mnenju tudi neučinkovito. Pravi, da se akterji že nekaj mesecev niso sestali in da nikomur, razen morda izbrancem, ni jasno, kaj se dogaja v ozadju. "Enostranski potezi hrvaškega geodetskega zavoda in ministrstva za kmetijstvo sta eklatantna primera, ko bi morali pravniki zavzeti skupno stališče ter svetovati zunanjemu ministrstvu in vladi, pa se to na žalost ni dogodilo,“ piše Pavliha.

V pismu je izpostavil določbo, ki je po njegovem mnenju v tem trenutku ključnega pomena. "V prvem odstavku 10. člena je namreč določeno, da se pogodbenici 'vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sporazuma'. Kako naj drugače tolmačimo enostranska in provokativna dejanja s strani hrvaških državnih organov v obliki vrisovanja sredinske črte v Piranskem zalivu – denimo geodetskega zavoda in ministrstva za kmetijstvo – kot zaostrovanje in ogrožanje arbitražnega sporazuma?“ sprašuje. Prepričan je, da se je Hrvaška pogajala s figo v žepu in poskušala arbitražni sporazum prilagoditi tako, da bi dobila sredinsko črto v Piranskem zalivu.

Izpostavil je tudi Dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu, katere pogodbeni stranki sta tako naša kot hrvaška država. Pavliha meni, da jo je Hrvaška kršila v 26. členu, ki govori, da sleherna veljavna pogodba obvezuje njene stranke in mora biti uresničena v dobri veri.

Pravi, da diplomatske note in druga medla opozorila ne zadoščajo več. Pričakoval je, da bo Slovenija zaradi hrvaških potez razveljavila arbitražni sporazum. "Nenazadnje je Slovenija članica Evropske unije in Hrvaška še ni, zato bi se morala slednja naučiti mednarodne omike, preden jo sprejmemo medse. To pogajalsko prednost bomo kaj kmalu izgubili za vse večne čase,“ je zapisal Pavliha.

Pavliha zaključuje, da se zaradi trpkih izkušenj zaveda, da vlada ne bo ustrezno ukrepala ter bo Slovenija izgubila del svojega morja in ozemlja. "Pri tem pač ne želim sodelovati!“ je Žbogarju še sporočil Pavliha.

MZZ: Hrvaško dejanje ne more ogroziti dela arbitražnega sodišča

Žbogar se je Pavlihi zahvalil za sodelovanje.
Žbogar se je Pavlihi zahvalil za sodelovanje. FOTO: Aljoša Kravanja

Na Pavlihov izstop iz svetovalne skupine so se odzvali tudi na zunanjem ministrstvu. Zunanji minister Samuel Žbogar se je Pavlihi zahvalil za sodelovanje, ob tem pa na MZZ dodajajo, da je Pavliha od ustanovitve širše in ožje posvetovalne skupine sodeloval na prvem ustanovitvenem srečanju širše skupine, srečanj ožje pravniške skupine se žal ni udeleževal. Ob tem dodaja, da se skupine še vedno sestajajo in da je skupina za zgodovino tako že v zaključni fazi priprave poročila.

Glede poziva Pavlihe k razveljavitvi arbitražnega sporazum pa ministrstvo izpostavlja, da je ''arbitražni sporazum začel veljati 29. novembra 2010 in je mednarodna pogodba sklenjena za nedoločen čas, ki posledično nepreklicno velja''.

''Kot določa 56. člen Dunajske konvencije o pogodbenem pravu iz leta 1969, mednarodna pogodba ne more biti predmet odpovedi ali odstopa v primeru, da pogodba ne vsebuje določb o njenem prenehanju. Tudi narava pogodb o reševanju meddržavnih sporov s pomočjo tretjega ni takšna, da bi jo lahko odpovedali, kar bi bila po omenjenem členu možna izjema. Pogodbe o reševanju sporov s pomočjo tretjega se namreč sklepajo za nedoločen čas, tako zaradi pravne varnosti kot ohranjanja stabilnosti mednarodnih odnosov,'' so zapisali na MZZ.

Se pa na ministrstvu strinjajo, da vsako stran zavezuje splošno pravno načelo, da je pogodbo treba spoštovati. ''Za primer enostranskih ravnanj Hrvaške 5. člen arbitražnega sporazuma predvideva, da noben enostranski dokument ali dejanje po 25. juniju 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne more prejudicirati razsodbe, zato takšno enostransko ravnanje tudi ne more biti bistvena kršitev sporazuma niti bistveno spremenjena okoliščina, ki bi onemogočala njegovo izvajanje. Glede na navedeno menimo, da konkretno enostransko dejanje ne more ogroziti dela arbitražnega sodišča, saj takšne situacije rešuje že sam sporazum v svojem 5. členu,'' še pravijo na MZZ.

Pavliha meni, da bi morala Slovenija razveljaviti arbitražni sporazum.
Pavliha meni, da bi morala Slovenija razveljaviti arbitražni sporazum. FOTO: Reuters

SDS: Pravi obraz hrvaške politike

V SDS pa menijo, da je treba čim prej najti rešitev, s katerim bi arbitražni sporazum razveljavili, ali pa je treba od Hrvaške zahtevati javno izjavo, da priznava Sloveniji pravico teritorialnega dostopa do odprtega morja.

''Dogovore, podpise in določila spoštuje samo slovenska stran, na kar je Hrvaška – to je danes najbrž jasno tudi tistim, ki so pred nekaj meseci pozdravljali sporazum, češ da je spravil z dnevnega reda nadležno vprašanje – računala od vsega začetka. Od vsega začetka ji je šlo samo za to, da Slovenija pri pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo umakne zadržke, ki se danes kažejo kot tehtni, nujni in vsestransko upravičeni. Slovenija je sklenila slab sporazum z vlado, katere elegantno pročelje gospe Kosorjeve skriva Sanaderjev obraz,'' so zapisali v SDS.

Da se ''neodgovorna in za slovenske interese škodljiva vladna politika žal nadaljuje tudi po potrditvi arbitražnega sporazuma'', pa menijo v Zavodu 25. junij.

''Zaradi očitne kršitve arbitražnega sporazuma in tudi nekaterih mednarodnih konvencij, ki urejajo vprašanja, povezana z mednarodnimi sporazumi, bi morala vlada postaviti pod vprašaj nadaljnjo veljavnost sporazuma in o hrvaških potezah seznaniti evropske in druge pristojne ustanove. Namesto tega smo priča mlačnemu odzivu slovenske vlade, kar je skrajno zaskrbljujoče,'' so zapisali v zavodu.
 

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CSI-Morost
20. 01. 2011 09.24
Pavliha je bi končno prepričan. Nema mrdanja ako Crnogorac tako kaže. Kapiš?
24Ppkur
20. 01. 2011 07.55
... oooohh, kako lep dan, bi dejal Pahor ...
partizan71
20. 01. 2011 01.25
Zdej je kar je, mevze. Greste vsaj lahko do svojih vikenfov na Hrvaskem ne da bi vas pretepli. Saj je slo zato ane? Ta Jansa je pa hotel takoj po osamosvojitvi imeti vojaske ladje v tem zalivu ki so ga hrvatarji ze prekrstili v Savudrijsko valo. In s takimi hinavci vi sklepate posle in nekaksne sporazume , naivci ! Vazno da je zdraharski Jansa onesposobljen. Ste naredili uslugo Hrvatom. Borci se je ze brezplacno soncil na Brionih v zahvalo. V demokraticnih drzavah takim sodijo za veleizdajo...
murinar
19. 01. 2011 20.13
Hochstapler Ali ti še ni jasno ,da kar pride z juga je vredno en * In ti intvoje bratstvo ,res je ,da je polna luna a da ima tolikšen vpliv nate normalen človek ne more verjeti
murinar
19. 01. 2011 20.08
Edina prava meja bi bila tista ,katera je bila po koncu 1. svetovne vojne oz. po razpadu Avstroogerske monarhije.Kar je bilo po tem je vse umetno oz.Slovenija je bila zmiraj na slabšemVedno je bila pokradena od hrvatov,madžarov, italianov in avstrijcev
kumunalc
19. 01. 2011 19.27
Na dopust hodi večina na Hrvaško,luko bomo razbili z dvema občinama,rib skoraj ni,zakaj sploh rabimo morje?Po mojem vlada tako razmišlja,če ne nas Hrvatje ne bi vozili s..t.
Hochstapler
19. 01. 2011 18.54
Hočem povedati da je bilo ves čas obstoja Jugoslavije tako. Meja ni bila pomembna, ni pomembna in ne bo pomembna. Pomembna je le enotnost partije in dveh bratskih narodov.
Hochstapler
19. 01. 2011 18.51
Pionirčki moji zdravo! Ne se kregati zaradi malenkosti. Ko bodo bratje Hrvati vstopili v EU, ne bo pomembno kje je meja med bratskima republikama Slovenijo in Hrvatsko. Obe republiki morata samo še zopet postati socialistični in vse bo kot nekoč. Združeni pod vodstvom komunistične partije.
Garfield7497
19. 01. 2011 18.50
TALE VLADA NAS BO PRODALA ZA 1 KILO KLOBAS
murinar
19. 01. 2011 18.49
Ali ste kdaj pomislili,koliko Slovenskih počitniških domov so zaplenili ,koliko so ostali dolžni našim firmam? Naši Loleki in Boleki pa nič.Koliko Slovenske zemlje so že pokradli,kdo pozna zgodovino ve ,da je bila Istra Slovenska.Me pa res zanima kakšen diremdaj bi počeli oni,če bi bilo obratno.Kaj že zdaj počnejo ko oni kradejo.Naj jih vrag vzame
Voltaire
19. 01. 2011 18.48
Na rdeči partijski maši na Dražgošah pa ni bilo niti besede o katastrofi glede arbitražnega sporazuma.
kvaternik
19. 01. 2011 18.46
Da se s šarmom ne da vladati,je opazil sleherni Slovenec.Ranil in osmešil nas je na vseh čutilih Slovenstva.Sedaj bi ga radi Kučanisti inkognito zamenjali.A mi ga ne damo!*!! Borute,menim,ne ve kako se umaknit. Zdi se da sedaj ni trenutek za katerokoli vlado,ugoden.Razsulo je na vidiku. Skušnjavo vodenja bi kar prepustili kot nekdaj-vSAMOUPRAVLJANJE!!!!!
Voltaire
19. 01. 2011 18.44
Arbitražni sporazum je katastrofa za Slovenijo. Meja bi se morala določiti s konferenco o Jugoslaviji, saj je edina nesporna Hrvaška meja meja z Madžarsko. Povsod drugod na bivših notranjih mejah pa so problemi, saj so bile medrepubliške meje določene precej po domače. Recimo po rekah, ni pa bilo določeno po kateri strgi, stari, starejši, novi, saj recimo Sotla precej vijuga, ima veliko zatokov, z regulacijo pa so potegnili novo, ravno, čemur pa ni sledila meja. Hrvatje pa vedno upoštevajo tisto, ki je zanje najugodnejša in to jemljejo kot pogajalsko dejstvo, od katerega ne odstopajo. Zato je bilateralni arbitražni sporazum slab.
bum-headshot
19. 01. 2011 18.33
Hrvaška je iz slovenščine prevzela besedo "sporazum". Te besede v njihovem besednjaku ni, ker oni ne sklepajo sporazumom, ampak samo enostranska dejanja.
botjabotja
19. 01. 2011 18.07
korintos 19.01.2011, 17:16 0 Janša se je pa s Sanaderjem vse dogovoril, pa je bilo. Tako je. Že takrat je Hrvaška pritiskala ampak se ni ujel v past.
etul
19. 01. 2011 17.46
upa da je vsaj Jadranko prhno draga romanca zna tole bit
bruselj3
19. 01. 2011 17.45
borutek, vpisal se boš med Kardelja! SLovenci smo ti bomo večno hvaležni za to!
bruselj3
19. 01. 2011 17.44
samo da se naš borat na sliki prfuknjeno smeje! to je celoten dosežek te arbitraže in izguba slovenskega ozemlja!
bruselj3
19. 01. 2011 17.44
murinar
19. 01. 2011 17.39
Kaj že pravi ustava ; celovitost Slovenskega teritorija -glej ga zlomka za Pahorja to ne velja.*