Slovenija

Bo pogodba razveljavljena?

Ljubljana, 17. 09. 2008 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./Jure Brankovič
Komentarji
95

Na ministrstvu za obrambo so pripravili aneks k pogodbi o dobavi patrij, ki predvideva zamenjavo oborožitve. Dosedanja ni izpolnjevala v pogodbi določenih zahtev.

Testiranja oborožitve za patrije so končana in čeprav uradnega poročila še ni, na obrambnem ministrstvu priznavajo, da so porazna. Prav zaradi tega se je danes sestala komisija na ministrstvu, ki je že preučevala aneks k pogodbi patria, po katerem bodo večji del približno sto milijonov evrov vredne oborožitve zamenjali.

Bo pogodba s Patrio razveljavljena zaradi neizpolnjevanja osnovnih tehničnih zahtev?
Bo pogodba s Patrio razveljavljena zaradi neizpolnjevanja osnovnih tehničnih zahtev? FOTO: POP TV

Zdaj mora dobavitelj, podjetje Rotis, v štirih mesecih poiskati novo oborožitev, ki bo ustrezala razpisnim pogojem. V aneksu naj bi bila nova predvidena oprema norveškega proizvajalca Kongsberg - preiskušena in delujoča na več tisoč vozilih ameriške vojske. Minister za obrambo Karl Erjavec pa dopušča celo možnost razveljavitve pogodbe s Patrio, če slednja ne bo pravočasno izpolnila svojih obveznosti. In tako morda pogodba ne bo padla zaradi domnevne korupcije, temveč zaradi neizpolnjevanja osnovnih tehničnih zahtev.

Pavček toži Wolfa

Iz družbe Viator & Vektor so sporočili, da je Zdenko Pavček danes pri pristojnem okrožnem sodišču v Ljubljani vložil dve tožbi zoper podjetnika Walterja Wolfa. Gre za zasebno tožbo zaradi razžalitve po 2. odstavku 169. člena Kazenskega zakonika in odškodninsko tožbo, s katero od Wolfa zahteva 1,7 milijona evrov ter javno opravičilo. Iztožen znesek bo namenil za štipendije dijakom Šolskega centra Ravne.

Pavček bo znesek, iztožen v odškodninski tožbi, namenil za štipendije dijakov Šolskega centra Ravne.
Pavček bo znesek, iztožen v odškodninski tožbi, namenil za štipendije dijakov Šolskega centra Ravne. FOTO: POP TV

Kot so zapisali na Viator & Vektorju, je Wolf brez konkretnega povoda z njihove strani v različnih medijih podal žaljive izjave. Pavček po njihovih navedbah Wolfa ne pozna, nikoli v življenju ga ni srečal, videl, se z njim pogovarjal ali ga kadarkoli omenjal.

Wolfov odvetnik Andrej Kac za nas ni bil dosegljiv in komentarja na tožbo ni mogel podati.

Wolfova izjava v časniku Delo je "vulgarna, žaljiva, zaničevalna, prezirljiva, podcenjevalna in ponižujoča", in vsebuje negativno vrednostno sodbo o Pavčku, so zapisali. Z izjavo, ki so jo povzemali tudi drugi slovenski mediji, je Wolf po njihovem mnenju "posegel v Pavčkov ugled in položaj v družbi ter s tem v njegovo osebno dostojanstvo". Nedvomno pa je bil s tem okrnjen tudi njegov osebnostni položaj nasploh, menijo.

Sicer pa je Pavček po navedbah Viator & Vektorja ugledna oseba v gospodarskem in javnem življenju. Kot navajajo, je bil med drugim dolgoletni predsednik uprave Viator & Vektorja, zdaj je predsednik upravnega odbora te družbe, v letu 2007 pa je bil izvoljen tudi za predsednika Gospodarske zbornice Slovenije, kar "navsezadnje prav tako dokazuje velik ugled, ki ga uživa med slovenskimi gospodarstveniki." Kot gospodarstvenik in predsednik GZS, Pavček intenzivno deluje tako v Republiki Sloveniji kot tudi zunaj njenih meja ter se posledično redno srečuje s tujimi gospodarstveniki in drugimi osebami iz javno-političnega življenja doma in v tujini, so še zapisali.

'S Patrio nimam nič, vse, ki me obrekujejo, pa bom iztožil'

Walter Wolf je z izjavo, ki so jo povzemali tudi drugi slovenski mediji, vsestransko posegel v Pavčkovo osebno dostojanstvo, menijo v družbi Viator & Vektor.
Walter Wolf je z izjavo, ki so jo povzemali tudi drugi slovenski mediji, vsestransko posegel v Pavčkovo osebno dostojanstvo, menijo v družbi Viator & Vektor. FOTO: POP TV

Sporno izjavo je v intervjuju z Wolfom 2. septembra objavil časnik Delo: "Gospoda Pavčka pojem, prežvečim in ga izpljunem. Ko bom z njim končal, mu bo še žal, da se je rodil. Verjemite, tudi sam imam informatorje. Ta pandur, ki ga delajo, je navadno sranje. Zgubili so v Sloveniji, na Hrvaškem, iz posla so jih vrgli na Češkem, prav tako so izgubili Poljsko. Res je, da so se s tem, ko me obtožujejo ne vem česa vse, spravili na grizlijevo glavo. Vse se bo pokazalo."

Na odgovor, ali bo tožil, je odgovoril, da bo, "tisočodstotno" in dodal: "Vendar ne teh malih rib tukaj, začel bom od zgoraj.
Počakal bom, da minejo volitve, in se ne bo našel nekdo, ki bi mi očital, da nekomu varujem hrbet ali da sodelujem s kom. Imam pravnike in še zdaleč ne potrebujem nobenega politika. Postopke bom sprožil v Ameriki in Avstriji. Proti vsemu temu, kar se piše o meni."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SPICELJ
19. 09. 2008 07.55
Ja zgleda,da so wolfu tudi pri izraelcih dali nogo v rit,da niso dobili posla... sedaj mora samo najti nekega invalida v sloveniji,ki bo kriv za to..ha,ha,ha,ha,ha,ha.
Tonček Balonček
19. 09. 2008 07.49
Ja seveda, prilagoditi se je potrebno lokalnim običajem in specifičnostim in se povezati s poznavalci trga, npr. z Wolfom, Riedlom, Cekuto, Mladenovim in podobnimi eksperti!
SPICELJ
19. 09. 2008 07.41
Zgleda,da izraelci niso vedeli kaka je pri nas praksa pridobivanja poslov in naenkrat so njihovi izdelki slabi... ja norvežane so finci podučili,da je treba malo JJ podmazati..
predaI
18. 09. 2008 14.10
Sem mnenja, ce se pogodba razveljavi, da se odstopi od kakrsnegakoli prihodnjega nakupa 8x8 oklepnikov. Predvsem zato, ker gre za navzkrizje interesov EU in ZDA korporacij, ki se bije na nasih plecih! Politiki (Cvikl) pa samo scitijo ZDA interese in svojo rit! lp
realnost
18. 09. 2008 12.21
Počasi, počasi kapljajo resnice na dan, me pa zanima odkod se kar naenkrat pojavljajo razni Wolfi itd... seveda so vsi nedolžni in milijoni so se pomotoma prenakazovali na različne račune in nihče ni ničesar pokasiral, je pa res lepo v tej Janševi državi polni poštenjakov , ki so na oblasti joj in kdo si jih upa tako brez dokazov obtoževati ,ja verjetno komunisti in celo Kučan stoji za vsem tem, ja groza , ko pa se oni sploh niti poznajo ne med seboj a ne itd...ja Slovenci no zapustite že četrti razred osnovne šole, tam so še takšni nejeverni Tomažki in seveda pri nas veliki Janezki , ki se pustijo še tako vodit kljub temu , da se nam že smeji cela Evropa.
politik70
18. 09. 2008 11.49
Za malo smeha Vsaj kakšno minuto ga bi lahko pustil.... Admin me ne mara.... Dolga, široka ulica sredi Ljubljane Čas: jesen 08 Nasproti si stojita revolveraša Pahor in Janša. Prvi z belim, drugi s črnim klobukom. Ura odbije točno opoldne oba potegneta pištoli eden sproži Janša pade mrtev z obrazom na tla (seveda, starejši, slabši...) Pahor (mlajši, hitrejši...) se zmagoslavno obrne proti publiki. Tedaj še drugič poči Pahor se prebledel obrne in nato v jarek mrtev zvrne zadnje, kar še vidijo njegove oči, je kako Janši leze IZ RITI s pištolo v roki PLEMENITI...
jutri_pa_res
18. 09. 2008 11.44
Tudi te blodnje o podkupnini sem že nekje slišal. Le zakaj so vsi iz prejšnje vlade tako popolnoma prepričani, da je za vsemi orožarskimi posli obvezna podkupnina? Da to ne izhaja iz lastnih dolgoletnih izkušenj, ki so bila večinoma za zaprtimi vrati? Nekateri so v času vladanja res obogateli kot ...
Jozsef
18. 09. 2008 11.19
@jutri_pa_res Te tvoje resnice o tem kateri razpis je boljsi sem ze nekje slisal. Mislim, da v casu Tita. Vendar pa nekaj moras vedeti: Bila je podkupnina in se katastrofalno slab posel. Torej bolj crno od tega crnega ne more biti. Misli, da ce bi se sel Ti pogovarjat s Finci in izbirat, bi izbral in sklenil posel, boljse, kot je sedaj ta. Vendar je tvoja pravica, da tudi toi slabo, zagovarjas. kaj ces..
turbo4ever
18. 09. 2008 11.17
jutri_pa_res pa to res,prav zares, verjameš? : )
Jozsef
18. 09. 2008 11.15
@rokke Sigurno, saj je Janso javno rekel, da podkupnine SE ni dobil. Torej, treba nadaljevati s scenarijem, da jo dobi.
Jozsef
18. 09. 2008 11.12
O priljubljenosti nasega vecnega zunanjega ministra Tita (pardon Dimitrija Rupla) kaze zanimiva anketa v Financah. Kar 85% odgovor je, da bi naslednji predsednik vlade naredil veliko uslugo slovenskemu narodu, ce za zunanjega miniostran NE BI postavil Dimitrija Rupla. To je krivica! (Kdo je ze to rekel), pa tako rad pisem note na finsko veleposlanistvo, ker so tam ful cool ljudje, posebej veleposlanica.
Ro-Zy-YoZi
18. 09. 2008 11.09
jutri_pa_res: če bodo uspeli dogovoriti drugo oborožitev za isto ceno in isto število oklepnikov in bo škoda nastala samo z zamudo dobave bom NAJSREČENEJŠI SLOVENEC, verjemi. To res pogrešam, scenarij bo pa zelo verjetno tak, da bodo oborožili pol manj patrij za pol več denarja kot so g asprva namenili oborožitvenim sistemom. In to je tisto kar me spravlja v obup ne to, da se stvari kupujejo po najbolj transparentni poti (javno naročilo). Slednje je lahko tudi najbolj NETRANSPARENTEN način ker je zakon pač slabo napisan in še tisto kar je bilo dobrega je aktualna vlada spremenila in popravila v ZJN 2.
mirjana.ck@siol.net
18. 09. 2008 10.59
kos za kosom \"padajo\", krivci pa ostajajo,..čudna ta pravna, demokratična država.
jutri_pa_res
18. 09. 2008 10.51
Boljši je najbolj \'netransparenten\' javni razpis kot pa noben razpis in dogovor veljakov za zaprtimi vrati. In natanko tak dogovor sedaj nekateri obupano pogrešajo, kako obupano, pa je razvidno iz energije, ki jo vlagajo v iskanje vsake dlake v jajcu posla s Patrio. Pravo orožje bodo že zrihtali, to je stvar Patrie in Rotisa, in sicer za ponujeno ceno.
Ro-Zy-YoZi
18. 09. 2008 10.37
Jozsef: Hrvatje bojo pa itak nasadil Erjavca in Janšo. Hrvati kupujejo Patrije v okviru naše kvote a so menda naročilo že preklicali bodisi ga bodo. To so sicer zadnje informacije ki še niso čistio potrjene ampak čakam na potrditev.......in SLO vlada lahko ostane z dolgim nosom Partijin distributer za oklepnike za področje bivše Juge..... Menda sta bila CRO obrabni minister in Janša skupaj in isti termin s Finci da so dogovorili mineštro...... HA HA HA HOHOHO.....
Jozsef
18. 09. 2008 10.16
Se Hrvati se norcujejo iz nas. Ko se razglal, da so nasi oklepniki za 700.000 Eur drazji od hrvaskih, so me JJisti mocno prepricevali, da so nasi toliko drazji zaradi dodatne opreme in bla bla bla. Sedaj vidim kaj so imeli v mislih. Slovenci resnicno ne vemo nicesar kupiti. Se pomnite famozne PATROLNE COLNE, OPERACIJSKE MIZE. Toliko korupcije in podkupovanja kot je pri nas svet ni videl razen v Ghani. Torej smo po tej plati najblizje tej najbolj skorumpirani in skriminalizirani drzavi na svetu. Ghana & Slovenija
Jozsef
18. 09. 2008 10.07
@Tonček Balonček In to je ta velik dosezek sedanje vlade? Pocenitev banan? to nima veze z vlado, kajti, ko se cene dvignejo potem vlada dvigne roke, z izgovorom, da to ni njeno podrocje, saj se cene oblikujejo prosto. Zalostno, da so cene banane velik dosezek.
Jozsef
18. 09. 2008 10.03
@300nauro Tako je. Tu je nakup Patrije, nejvecje sranje sedanje vlade, ki ni sposobna podpisati enega postenega posla.
Jozsef
18. 09. 2008 10.01
@exim Kaj nakladas o medicinskih sestrah in rdecih tukaj? Tukaj je PATRIJA. Pojdi na drug forum.
Jozsef
18. 09. 2008 10.00
@rokke Mislis bancno garancijo?