Slovenija

Janša: To meni že četrto leto uničuje življenje

Ljubljana, 19. 12. 2011 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janša je dejal, da SDS z naročilom oklepnikov ni imela nič, prav tako ni bil stranki izplačan kakršen koli znesek podpore v zvezi s tem. Zagožen je povedal, da je bil pred izborom proizvajalca oklepnikov pod strahotnim pritiskom lobistov.

Na sojenju v zadevi Patria so se začeli zagovori, ki so jih sicer pričakovali že na prejšnji obravnavi, vendar so obtoženi vztrajali, da niso razumeli obtožnega predloga. Vsi štirje od petih obtoženih so zanikali vse obtožbe tožilstva in jih celo označili za izmišljotine in laži. Prvi je bil na vrsti nekdanji direktor HSE Jože Zagožen. Preostali trije obtoženi, Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič, ki so prišli na sodišče, so morali še pred njegovim zagovorom zapustiti razpravno dvorano.

Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi zanikajo očitke, zadevo Patria pa označujejo za političen proces.
Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi zanikajo očitke, zadevo Patria pa označujejo za političen proces. FOTO: Mia Media

Zagožen bo zagovor podal med ali na koncu glavne obravnave

Zagožen svojega zagovora danes ni podal, je pa napovedal, da ga bo med ali na koncu glavne obravnave. Tudi na vprašanja danes ni odgovarjal. Sodnica Barbara Klajnšek je zato prebrala njegov zagovor iz preiskave.

V njem je obtožbe zanikal. V času pred izborom proizvajalca oklepnikov je bil po njegovih navedbah pod strahotnim pritiskom lobistov, vendar pa njihovih želja ni izpolnjeval in ni z ničemer vplival na to, da bi posel z oklepniki 8X8 dobilo podjetje Patria ali da bi jih proizvajal Rotis.

Dopušča sicer možnost, da se je kateri od lobistov skliceval nanj, vendar pa sam po njegovih besedah ni imel stika s tistimi, ki so o izboru Patrie odločali. Prav tako je zatrdil, da ni terjal ali sprejel nagrade ali provizije, niti je ni obljubljal.

Predsednik SDS Janez Janša pravi, da ga zanima, kaj se ga pravzaprav dolži - ali da je terjal ali sprejel podkupnino ali da naj bi sprejel obljubo o podkupnini.
Predsednik SDS Janez Janša pravi, da ga zanima, kaj se ga pravzaprav dolži - ali da je terjal ali sprejel podkupnino ali da naj bi sprejel obljubo o podkupnini. FOTO: Miro Majcen

Janša zanikal, da bi kdo poskušal vplivati nanj

Predsednik SDS Janša je v svojem zagovoru izjavil, da z nikomer od omenjenih v obtožnem predlogu ni v zvezi s Patrio niti govoril niti ni bil z njimi v kakršni koli drugi posredni komunikaciji, povezani s tem. Zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade, je pojasnil.

SDS po njegovih besedah z naročilom oklepnikov ni imela nič, prav tako ni bil stranki izplačan kakršen koli znesek podpore v zvezi s tem. S tem se ni ukvarjala niti vlada, saj je bila odločitev o nakupu oklepnikov sprejeta že pred letom 2004, pač pa je bila pristojnost izključno na ministrstvu za obrambo, kjer je bil postopek izpeljan in pogodba tudi podpisana, je povedal Janša.

Tudi po branju obtožnega predloga in kljub dodatnim pojasnilom tožilca obdolženci trdijo, da niso razumeli, kaj se jim očita.

V odgovorih na vprašanja tožilca Andreja Ferlinca se je sicer dotaknil podpisa pisma o nameri s Sistemsko tehniko, ki je bila podpisana v času vlade Antona Ropa, in izrazil upanje, da bo tožilstvo kaj storilo tudi v zvezi s tem.

Janša je zanikal, da bi kdo poskušal vplivati nanj glede razpisa. Je pa omenil, da je predsednik finskega parlamenta, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, tedaj govoril o pomenu gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Finsko.

Po obravnavi je pojasnil, da so danes slišali za najave naslednjih narokov sojenja. Dvorana je po njegovih besedah rezervirana vsak ponedeljek naslednje leto, kar pomeni, da se bo "slovenskim davkoplačevalcem še naprej jemal denar iz žepa za neko farso, ki po vsakem naroku postaja še bolj očitna kot taka".

Glede vsebine današnjega zagovora je povedal, da je bila korespondenca med lobisti, ki je bila podlaga za obtožbo, "eno samo dvigovanje lastne cene, tudi za ceno velikih laži". V delu obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo, gre po njegovih besedah za prazno obtožbo. "Lahko bi se smejali, vendar to zame ni smešno. To meni že četrto leto uničuje življenje," je pojasnil.

Ponovno je izpostavil, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. "Zadeva je popolnoma absurdna, presega celo obtožbe iz prejšnjega režima, ko smo hodili na sodišče zaradi verbalnega delikta," je še poudaril Janša.

Sojenje se bo nadaljevalo januarja.
Sojenje se bo nadaljevalo januarja. FOTO: Miro Majcen

Vpletenost zanikala tudi Črnkovič in Krkovič

Tudi Črnkovič je zanikal kakršno koli vpletenost v koruptivne posle. Kot je dejal, je avtor obtožnega predloga zaradi pomanjkanja dokazov, "ki jih tudi sicer ni", manjkajoče vrzeli zapolnil s svojo domišljijo. Poudaril je, da ni nikoli in nikomur obljubljal nobene nagrade.

Tožilstvu je očital, da kljub temu, da ne ponuja nobenega dokaza, zapiše take navedbe, "ki so hude laži". Te navedbe naj bi njemu ter njegovi družini pa tudi podjetju prizadejale veliko sramoto, podjetju naj bi povzročile tudi poslovno škodo.

Črnkovič je tudi pojasnil stike z Jožetom Zagožnom v letu 2005. V zagovoru je pojasnil, da si je podjetje Rotis takrat prizadevalo, da bi začelo s proizvodnjo biomase, Zagožen pa da je bil "pravi strokovnjak za to področje", zato ga je večkrat prosil za pomoč.

Na zadnji obravnavi je Ferlinc končal z branjem 82 strani dolgega obtožnega predloga. Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra.

Zelo podobno se je v zagovoru izjavil tudi Krkovič. Tako kot Črnkovič je tudi on dejal, da je v obtožnem predlogu kopica navedb, ki so neosnovane laži. Oba, torej Krkovič in Črnkovič, sta tudi pojasnjevala okoliščine sestanka 1. septembra 2005, na katerem so bili tudi Zagožen, Reijo Niittynen in Wolfgang Riedel, beseda pa naj bi tekla o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

Oba sta razložila, da se je Krkovič tam znašel bolj po naključju, saj je bil s Črnkovičem dogovorjen za kosilo. Črnkovič je pojasnil, da je bil pobudnik sestanka on, ampak ne zaradi lobiranja oz. obljubljanja nagrad. Krkovič pa je pojasnil, da vsebine sestanka sploh ni razumel, saj je sestanek potekal v nemščini, on pa nemško ne govori. Dodal je še, da to sploh ni bil sestanek, ampak "bežno srečanje".

Tožilec mu je nato pojasnil, da je Tuomas Korpi med zaslišanjem na Finskem dejal, da je Krkovič predstavljal naročnika, torej ministrstvo za obrambo. Krkovič je odgovoril, da je "šokiran".

Peti obtoženi, Walter Wolf, se še ni zagovarjal, saj je na zdravljenju v Kanadi in je izločen iz postopka.
Peti obtoženi, Walter Wolf, se še ni zagovarjal, saj je na zdravljenju v Kanadi in je izločen iz postopka. FOTO: Miro Majcen

Črnkovič je v zagovoru pojasnil, da začetnice "JZ", "TK" in stranka, ki se omenjajo v nekem zapisu, niso Jože Zagožen, Tone Krkovič in stranka SDS, temveč poslovni partnerji v projektu proizvodnje biomase. Za koga natančneje gre, pred novinarji po današnji obravnavi ni želel pojasniti. Dejal je, da bodo že prišli na sodišče kot priče.

Krkovič je po obravnavi ocenil, da je danes prepričljivo ovrgel vse obtožbe na svoj račun in da ga na koncu obravnave ne bo razloga za njegovo obsodbo. "Za kaj takega, kar meni pripisujejo, bi me morda lahko obsodili v kakšni Severni Koreji, na Kubi pa verjetno že težko," je dejal. Krkovič je namreč prepričan, da je celotna zadeva konstrukt, in sicer zaradi parlamentarnih volitev leta 2008, nato pa da se je "vse skupaj podaljšalo in je marsikomu prišlo prav tudi na preteklih volitvah".

Walter Wolf neupravičeno odsoten?

Petega obtoženega Walterja Wolfa spet ni bilo na sodišče. Njegov odvetnik Andrej Kac je ljubljanski okrajni sodnici Barbari Klajnšek pojasnil, da se je Wolf jeseni odločil za zdravljenje doma, torej v Kanadi. Po njegovih besedah naj bi se strinjal, da se mu sodi v odsotnosti, a je sodnica vztrajala, da ostane izključen iz postopka. Po njenih besedah je pogoj za sojenje v odsotnosti tudi, da ga je sodišče že zaslišalo.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
30. 01. 2012 11.02
+1
TUDI TI NAM GRENIŠ ŽIVLJENJA POBRAL SI DENAR VRNIL GA NE BO NOBEN NIKOLI
filot
09. 01. 2012 16.04
+1
Zanimivo listin na to temo je nevem recimo več kot pedsto strani, obtožni predlog kot vemo bsega 90 strani in kot pravijo ni nič res, nihče ni bil nikjer. Saj še Agata Christi nebi bila sposobna napisati tako izmišlotino tak kriminalni roman. Zanimo, kako nas imajo za bedake... Nihče nikjer, samo zgolj slučajno...
fuckchelsea
09. 01. 2012 15.48
-1
drgačo so pa usi iste svinje uprašanje je samo kera svinja bi pač več požrla
Pošten Zvezdaš
09. 01. 2012 17.33
+5
Pošten Zvezdaš
09. 01. 2012 15.09
+9
Jaz mislim,če so govorice za mojem hrptom ,da moja žena krade druge moške.POTEM ŽE NEKAJ RESNIC OBSTAJA?????????
Redžepi
09. 01. 2012 15.47
+2
r_inkvizitor
18. 01. 2012 12.59
+5
Neznana ženska me je na neznanem mestu osvajala. Gotovo je bila to tvoja žena.
ljx
20. 12. 2011 15.07
+5
TEm SDS-ovcem,je vse naključno in vse bežno ter slučajno,pa to so največji nesrečneži da se tako znajdejo sredi vsakega problema v tej državi,oh oh oh in njih so hotl nekateri volt za državo vodit! Po dvajset let vsakemu,zato ker mislijo da lah cel življenje norce brijejo od vseh v državi!
profil007
20. 12. 2011 21.07
-3
mene pa prav zanima koliko si ti star in ce sploh kaj ves o politiki in o zgodovini osamosvojitve slovenije...ki kr neke bedarije pises...kaj sploh taki komentirate tle gor, ce nimate 3 ciste............
drago štubljar
09. 01. 2012 15.40
-1
ti gres sigurno v crkev sam seb verjames hahahaha
-piko-
20. 12. 2011 14.56
+2
elephantus
20. 12. 2011 13.41
-1
Ubogi revež kako se mi smili, da mu takšna stvar uničuje življenje.On pa ga je uničil delavcem Intereurope in vsem nam.Lopovščine, ki so jih počeli so nas uničile.
elephantus
20. 12. 2011 13.30
+3
Lopovščine ne bo mogoče nikoli izkoreniniti, žalostno pa je, da so takšni potem gospodi velespoštovani in še kakšni gospodje.Najbolj butasto pa je, da imajo potem še vedno podporo ljudi.Zanimivo je bilo, ko je Sistemska tehnika izvisela in je SDS še vedno dobil neverjetno dober rezultat na volitvah Na Ravnah na koroškem.
JanezNovakJohn
20. 12. 2011 11.36
+9
V SDS se hecajo z ljudmi, ko si dovolijo imeti J.J. za predsednika. Upam si biti jasnoviden pa z Janšo nisem telepatsko povezan. Če bo Janša obsojen poten SDS ne obstaja več. Kako je s postopkom ponarejanja dokumentov ? (fotokopiranje lepljenje spenjanje in javno objavljanje) Ali ni to kaznivo. Kje je pravna država, če vsi vemo za kaznivo dejanje pa nihče ne da ovadbo. Kaj je z moralno držo članov SDS. zlasti gospoda Cukjatija, teologa, zdravnika. Osma božja zapoved, ki jo Cukjati pozna je:"Povsod in vselej resnico govoriti in odkritosrčen biti". In nadaljuje; " Pomni! Studi vsakršno laž, ki izvira iz hudobnega duha in te dela njemu podobnega"
M_teorija
20. 12. 2011 12.38
+9
To pa pravzaprav ne bi bilo dobro. Dobro, da je taka sorta na kupu, kot pa, da je razpršena!?
saintjozef
20. 12. 2011 13.35
+6
Vsi pa stojijo za KRŠČANSKIMI VREDNOTAMI. Tu je problem.
freexgirl.
20. 12. 2011 11.27
-3
Smešno ali žalostno... to je Slovenijo uničilo iz več zornih kotov. Me zanima, kaj bodo govorili, ko Janšo oprostijo...
saintjozef
20. 12. 2011 13.23
+2
Že dolgo velja pri nas, da niso to več sodbe V IMENU LJUDSTVA.
Vance
20. 12. 2011 11.17
+7
Tako kot je g.Janša prepisal od g.Blaira,sem jaz prepisal od g.Kosa: "Problem korupcije pri nas so bile orožarske zgodbe, ki so zelo specifične. One so določile odnos slovenske politike do pravne države. "Če boš ti tiho, bom tudi jaz tiho, karkoli že boš počel," je bil naš princip dela. Blokada, pač. Ko smo zajadrali v svetovno ekonomsko krizo in krizo bank, se nam je postavilo drugo vprašanje. Je bilo to vzrok korupcije ali so te zgodbe posledica korupcije? Oboje je bilo res. Na tem področju so veljale norme, ki jih je bilo mogoče spregledati. Nekateri so s tem zelo veliko zaslužili. Najprej so bili to individualni ekscesi. Potem pa so se stvari začele dogajati na sistemski ravni. To je bilo skupinsko početje, pri katerem so vsi vedeli, kaj se dogaja, pa si nihče ni tega želel, upal ali hotel razkriti in preiskovati. V okolju, kjer se vsak dan relativizira to, kar je dovoljeno ali vsaj ni prepovedano, je konec lahko samo eden - kriza celotnega sistema. Najprej so padle v krizo posamezne banke, potem cela nacionalna gospodarstva."
JanezNovakJohn
20. 12. 2011 11.15
+7
Na vrsti je iskanje podjetnikov ki imajo taka imena in priimke in da so podkupljivi. Kaj pa če jih ne bo?
JanezNovakJohn
20. 12. 2011 11.14
+10
NI ZASTONJ KOSILA. TO BI JANŠA MORAL ŽE ZDAVNAJ VEDETI
M_teorija
20. 12. 2011 10.49
+9
A dajte no! A ne videte, da gre za ekologe, da jih skrbi za naš planet, za ozonsko luknjo in reševanje kitov!
wsharky
20. 12. 2011 09.53
+14
... Janez je nedolzen ... he he he ...
saintjozef
20. 12. 2011 09.33
+9
Zdaj jim že BANALNE laži pridejo prav!
jacfive
20. 12. 2011 09.01
+14
Ne morem verjeti, kakšne pravljice nalagajo ti ljudje pred sodiščem... Taki patroni so se skupaj dobili na sestanku bolj po naključju? Po naključju so verjetno na poti na sestanek srečali še predstavnike Patrie in so jih povabili zraven? Pogovor je pa seveda tekel o proizvodnji biomase... Lahko bi se vsi skupaj smejali, vendar nam to ni smešno. Orožarski tajkuni nam že 20 let uničujejo državo...
beri66
20. 12. 2011 08.12
+21
kaj je 4 leta proti 20-tim kolikor nam greniš življenje janezek.
saintjozef
20. 12. 2011 09.33
+13
cupofmarja@email.si
20. 12. 2011 07.57
+14
....koplješ si jamo sam......počasi vendar zagotovo........
beri66
20. 12. 2011 08.13
+6
Danger_Mouse
20. 12. 2011 01.40
+0
Ah, farsa v režiji kratkonogega...