Slovenija

Patria: 'V dokumentu je veliko nesrečnih opomb in napak'

Ljubljana, 04. 07. 2012 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavnik Patrie v Sloveniji je na sodišču dejal, da so za partnerja v projektu morali izbrati Rotis, saj so bile ostale družbe v konfliktu interesov. Pojasnil je tudi pomene kratic v določenih dokumentih.

Pred dvomesečnim poletnim premorom so v zadevi Patria zaslišali predstavnika Patrie v Sloveniji Andreya Mladenova. Ta je dejal, da Patria ni imela druge izbire, kot da za lokalnega partnerja v projektu izdelave osemkolesnih oklepnikov izbere podjetje Rotis. Po njegovih besedah so bile ostale družbe na neki način v konfliktu interesov, ob tem je poudaril, da ni šlo za politično izbiro.

Patria se je odločila, da Rotis najame iz popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov, je dejal Mladenov in poudaril, da ni šlo za politično izbiro.
Patria se je odločila, da Rotis najame iz popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov, je dejal Mladenov in poudaril, da ni šlo za politično izbiro. FOTO: Mia Media

Mladenov v Slovenijo prišel leta 2004

Mladenov je v uvodu zaslišanja sicer pojasnil, da je v Slovenijo prišel leta 2004. Za projekt nakupa osemkolesnikov je izvedel leta 2005, istega leta pa ga je kontaktirala tudi Patria, saj so želeli komentar na nekaj družb in posameznikov v Sloveniji. Vendar takrat s Patrio še ni sklenil sodelovanja, to se je zgodilo februarja 2006.

Njegova naloga je bila priprava možnosti za izpolnjevanje protidobav, nato pa je spremljal tudi slovenski tisk. Patria je bila na razpisu izbrana junija 2006, je pojasnil Mladenov, zato so se takrat začela pogajanja, po podpisu pogodbe pa so mu ponudili mesto izvršnega direktorja v družbi Kolesnik, ki je bila pristojna za izdelavo vozil. Sprva je bil namestnik direktorja, nato pa je prevzel vodenje. Podjetje je vodil do začetka leta 2009.

Tožilstvo je zanimalo, ali je Mladenov v tem času spoznal posrednika pri Patrii, avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla. Povedal je, da se je z njim le enkrat rokoval, a da je slišal od Reija Niittynena, da je bil Riedl neke vrste predstavnik za regijo. Hkrati je Mladenov od Niittynena izvedel, da je Riedl imel v Sloveniji "podizvajalca", to pa naj bi bila Jure Cekuta in Rudolf Leban. Od nekdanjega prvega moža Patrie Jorme Wiitakorpija je po prvih aretacijah spomladi 2008 slišal še, da je pogodbo imel tudi Walter Wolf.

Mladenov zatrdil, da je v dokumentu veliko napak

Tožilstvo se je ustavilo tudi pri dokumentu oziroma komunikaciji med Mladenovim in Patrio o določenih ljudeh iz Slovenije, med drugim se tukaj omenja Zagožna, Cekuto in Lebana. Mladenov je na sodišču priznal, da je v tem dokumentu nekaj "zelo nesrečnih opomb" in veliko napak, med drugim tudi ta, da je Zagožen poslanec v državnem zboru. Nato je Mladenov nadaljeval, da je Patria pripravila matrico vplivanja, take matrice pa je imel tudi sam, v katerih je imel zabeležene vse od poslovnežev in politikov do umetnikov.

Pod "TK" je Mladenov označeval Toneta Krkoviča, kar pa je bila po njegovih besedah napaka v presoji.
Pod "TK" je Mladenov označeval Toneta Krkoviča, kar pa je bila po njegovih besedah napaka v presoji. FOTO: Miro Majcen

Kot je pojasnil Mladenov, je kratica "RL" pomenila Rudolfa Lebana. Pod "TK" je označeval Toneta Krkoviča, kar pa je bila po njegovih besedah napaka v presoji. TK je bil namreč Lebanov vir, Leban pa je vir imenoval Tone. Kasneje je Mladenov ugotovil, da se Krkovič in Leban sploh ne poznata in ugotavljal, da bi lahko šlo za katerega drugega Toneta, morda Ropa, Anderliča ali Grizolda. To je še enkrat poudaril, ko mu je tožilec prebral njegove besede iz sporočila Patrii. Mladenov je zapisal domnevne Lebanove besede, ki jih je ta slišal od Toneta, da je "predsednik vlade živčen, ker se v Sloveniji govori o Patrii". Danes je Mladenov izpostavil, da so to bile zgolj govorice.

Je pa potrdil, da kratica "IC" v njegovi matrici vplivanja pomeni Ivana Črnkoviča, "JZ" Jožeta Zagožna, "JC" pa Jureta Cekuto. A kot je poudaril, se z Zagožnom ni nikoli v živo srečal, Črnkovič pa da v tistem času ni vedel, kaj Patria dela na področju lobiranja. Nato je omenil govorice, da naj bi Črnkovič želel Zagožna Patrii predstaviti kot lobista. Kot izhaja iz dokumenta Mladenova za Patrio – razložil je, da je informacije pridobival tako od lastnih poznanstev kot z interneta in medijev – je Zagožen na podlagi slišanega na pomembnem položaju v Sloveniji, a da "se povsod vtika, kar nervira Janšo".

Tožilstvo je zanimala tudi razlaga dokumenta iz spisa, kjer je naveden razrez provizij, vendar je Mladenov povedal, da o teh odstotkih nič ne ve. Obenem pa je poudaril, da je vojaški posel vedno tudi političen posel, saj je v igri veliko denarja in bi posel v Sloveniji moral biti bolj političen, kot je bil. Po njegovih besedah je namreč politična podpora pomembna, "ampak ne način, kot se razume tukaj", temveč bi morala vlada nadzorovati tak posel.

Prav tako je Mladenov menil, da Janez Janša ni imel nobene vloge v projektu nakupa oklepnikov, a bi jo po njegovi oceni moral imeti. "Če bi jo imel, ne bi prišlo do take zmede," je dejal. Nato je še dodal, da dejansko ne ve, ali je katera od političnih strank dobila obljubo nagrade ob izvedbi posla, a je sam prepričan, da ni tako. V njegovi prisotnosti se tudi ni govorilo o podpori političnim strankam, je še povedal Mladenov.

Današnje zaslišanje se je zaključilo po desetih urah, naslednja obravnava pa bo 3. septembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
21. 07. 2012 18.42
+0
Da še vedno izvajajo način POVOJNIH SODIŠČ,kar na oko nekoga obtožijo brez DOKAZOV,je SRAMOTA. Najbrž bo tako,ker KONSTRUKT,ki so ga proizvedli strici iz OZADJA izgleda jim ne bo prinesel SLAVE. Osramotili so SEBE,sodstvo in DRŽAVO,VLADO in nas Občane.
big_foot
05. 07. 2012 06.36
+6
Me samo nekaj zanima, a če bodo slučajno (v kar ne verjamem glede na naše sodstvo) gospoda "Majerja" obsodili na čuzo a bo tudi tokrat toliko ljudi stalo pred zaporom kot dobrih 20 let nazaj na Roški??? Osebno če bi vedel kaj se bo iz tega izcimilo ne bi stal tam, ampak bi raje pomagal skrit tisti presneti ključ, ki je odklenil trojico iz Roške.
srebrnibreg
04. 07. 2012 23.03
+7
Vsaj eno se Mladenov ni zlagal, da je namreč polno nesrečnih opomb in napak. Preveč očitno se vidi kaj se je s to nabavo Patrij godilo. Tega sigurno niso hoteli.
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.17
-11
Seveda je vse jasno. Proces je sam sebi namen kar je presedens v evropi - zloraba sodne veje oblasti v politične namene. Obtožni predlog je sam po sebi pravni kretenizem, ki ga tujina ne pozna. Vsaj pod takšnimi pogoji kot je pri nas.. In sedaj se obup levičarskih poslušnikov koncentrira na lapsuze o kraticah in na nabijanje o tem da je Janša \"obtožen v tujini\". Janša ni nikjer obtožen - tudi v sloveniji ne (obtožni predlohg ni niti obtožnica). V Avstrijo je bil poklican kot PRIČA in tudi to lepo pokaže nivo IQ-ja slovenkih levakarjev z MArto Kos na čelu. NE prestano nabijajo, da proti Janši tečejo postopki v tujini kar je čista laž. Nisem še slišal, da če si priča na sodišču proti tebi pravzaprav teče postopek. Bolano.
srebrnibreg
04. 07. 2012 21.30
+17
Kako bolano je šele, če se nedolžen človek ne upa pojaviti na sodiščih. Seveda je takšno laganje te priče in prikrivanje za desničarje lapsus. Verjetno si to napisal pravljico za lahko noč otroci.
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.48
-10
ČE pozorno prebereš si ti tisti, ki blebečeš lapsuze. Tip je čisto korektno dejal da so oni napačno smatrali da gre za TK, ker so v sloveniji to osebo imenovali SAMO TONE. Torej je lahko bil TR, TZ, TL, TF........ Pač karkoli. Nikjer ni napisla da TK pomeni Tone Rop. Oni so torej slišali \"tone\" in na internetu, verjetno na dnevnik.si ali mladina .si našli najverjetnejšo osebo. Malo slovenščine tu in tam ne škodi.
srebrnibreg
04. 07. 2012 22.41
+6
Ko ni druge variante se je tudi za pajčevino dobro zagrabiti. Zelo lepo piše kaj je pisalo in kaj bi sedaj on rad prikazal. Ja res je. Samo abecedo je od slovenščine treba poznati in tistemu je vse jasno.
Tonček Balonček
04. 07. 2012 22.43
+5
Ta proces je še bolj absurden kot tsiti proti Mladiću ali za odškodnine izbrisanim! Ves svet je proti KAnši, ker mu zavidajo, da je takos posoben in bogat!
subisubiw
04. 07. 2012 20.59
+13
sam mal...po čem ( v tem tekstu navedenega) pa sklepate, da janša ni vpleten ? če pa se omenjajo taki stavki " naj se ne preveč govori o patriji, ker bo janša postal živčen.." in podobno ?! to zihr kaj pomeni !
subisubiw
04. 07. 2012 21.00
+12
pa dajte no...že to, da so namest imen pisali inicialke pomeni da so mutni posli
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.50
-6
Res... dva podana "dokaza" za obsodbo, vredno Severne Koreje, Belorusije, Burme.....
srebrnibreg
04. 07. 2012 20.20
+9
Vedno, ko kateri pride na sodišče pove neko nelogično neumnost in zato je ene strah priti na sodišče. Od tega tipa je recimo to, da ima kratico TK za začetne črke Toneta Ropa. Morda pa človek ne pozna abecede.
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.19
-10
Največji lingvist in slovničar je pa tist finski novinar, ki je izjemno brihtno ugotovil da J pomeni Janša, Janša in še enkrat Janša.....
srebrnibreg
04. 07. 2012 21.31
+11
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.52
-8
Buena Vita
04. 07. 2012 19.54
-8
aha,sanjaj svinjo kukuruze
vertex
05. 07. 2012 10.12
+1
delfin11
04. 07. 2012 19.42
-1
to je igra za ovce,,,dajmo jim nekaj,da imajo se s čem ukvarjat..dejstvo je,da obtožnica tak napisana,da bo padla,da so hteli ali smeli bi napisali ,tak,da se bi vedelo vse,toda takrat bi nekdo moral odgovarjat,tak pa bo...saj sem vedel že ,ko prebral nekje..nekdo na nekem mestu je nekaj dobil...da nimam nič s tem in vse bilo v skladu z zakonom in spet bo čist kakor bistra soča...in spet bo naj bolj pošten in naj bolj pameten...in nas prepeljal žejne prek vode...tisti,ki bi mu lahko stali na žulj ne smejo...mi pa lahka sam zavijamo ,kot volkovi v mesečini...
srebrnibreg
04. 07. 2012 19.47
+9
Sodišče naj odloči kakor hoče, vendar je vsake normalnemu jasno, da je Janša tu kriv. Kdo nedolžen se pa izogiba sodišu doma in celo v tujini.
delfin11
04. 07. 2012 19.54
-2
sodišče bo odločilo na podlagi dokazov a dokazov ni,ker obtožnica napisana tak kak je...da ta nekdo verjetno kriv pa se mogoče ve al na žalost ne bo obsojen..
prašek
04. 07. 2012 20.01
+1
delfin11
04. 07. 2012 20.04
+2
prašek ..jz sam napisal,kako bo...pa ,če ne bo tak..me spomni dam za gajbo pira....:)))..pa bod siguren,da napisana tako,da PADEEEEE!!!!!
prašek
04. 07. 2012 20.06
+2
delfin Hudo se motiš , obtožnica je prav dobro sestavljena . Malo počakaj , pa bo javno dostopna !!! Za pir dam lahko pa tudi jaz , ni problema !!!
delfin11
04. 07. 2012 20.11
-3
bova videla,kdo ma prave informacije...živi bili pa videli...želel bi da maš prav,toda na žalost nimaš...
delfin11
04. 07. 2012 20.12
-1
ona je mogoče dobro sestavljena ali v njej so ljukne,ki jih ne vidiš s prostim očesom...in te ljuknice bodo...oprostilne...žaal..
Bojan-F
04. 07. 2012 20.25
Prašek, kar se tiče pira, moraš računati tudi name!!!
Buena Vita
04. 07. 2012 20.53
-6
prašek je strokovnjak za obtožnice voznik tovornjaka bo učil slovence o pravu in obtožnicah
srebrnibreg
04. 07. 2012 21.10
+4
Žalostno je, da voznik tovornjaka ve več o obtožnicah kot predsednik vlade.
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.22
-7
To je večna fora levakarjev... ZDEJ BO...!!!! Glih zdele... se že dogaja.... zdele bo..... Jaz sem bolj stare šole pa še sedaj čakam, da samoupravni socializem uspe in da kapitalizem propade... zdej zdej.....jutri bo....
wizeman
05. 07. 2012 00.10
+2
Kaj se ti oglašaš, bimbo, si njegov odvetnik? Potem prav zagotovo ni kriv. Odvetniki ne lažejo.
srebrnibreg
04. 07. 2012 19.25
+9
Če po tem pričanju še kdo dvomi o nesodelovanju takratne vlade v tej prevari državljanov, je pa res na nivoju enoletnega otroka.
Ferdo Crni
04. 07. 2012 21.53
-7
Tvoj prispevek pove največ o tvojem nivoju.
srebrnibreg
04. 07. 2012 22.43
+4
Bojan-F
04. 07. 2012 19.16
+12
Malo (prepotrebnega!) predaha za desnosučne. Kratica TK lahko pomeni Tone Krkovič, Tone Rop, Tone Anderlič ali celo Anton Grizold. Dilema potrjuje izsledke univerze Brocks iz Kanade o višini IQ. Naši veterinarji so to oddavna poimenovali kot sindrom odstavljenega teleta.
prašek
04. 07. 2012 19.20
+5
MihaK77
04. 07. 2012 18.25
+10
Mene pa zanima, če je v teh dokumentih o Patrii tudi kaka kratica na M. Da ne bom na koncu še jaz kriv za kakšno provizijo. Že takoj povem, da nisem dobil prav nič.
wizeman
05. 07. 2012 00.11
+3
Tonček Balonček
04. 07. 2012 17.50
-1
KAj pa Turkovi poeltiv Sarajevo in Kresalkini nakupi v MIlanu?
BogatunLOL
04. 07. 2012 17.59
+4
Kaj pa pero, ki si ga ukradel delodajalcu v službi?
botjabotja
04. 07. 2012 18.23
+0
Tonček Balonček
04. 07. 2012 17.50
+1
AJsno in glasno povejmo, d aAJnša s temi večstomilijonskimi posli kot predsednik ni imel nič, popolnoma ej zaupal Erjavcu in pustitega ga, d av miru rešuje Slovenijo! Zakajs e pa nihče ne obrega ob našo topnjačo in prodjo SIJ-a. Ker je šlo za poštene in čiste kupčijhe! Bodimo srečni, d aman je bog podaril tega spreobrnjenca in molimo, da bi ans še dolgo vodil!
mommmatke
04. 07. 2012 17.59
-3
Osvald
04. 07. 2012 17.37
+7
V javnosti smo lahko poslušali nastope Milana M. Cvikla, ki je za posel, v katerem sta bila Erjavec in Gutman oproščena, trdil, da je izginilo 50 milijonov eur. Lažnivca je politična opcija nagradila z dobro plačano službo v tujini. Tako je pač stanje duha. Tudi Rok Praprotnik, ki se je slučajno znašel na Finskem s prevajalcem ob pravem trenutku pred televizorjem, je bil za svoj prispevek k diskvalifikaciji, diskreditaciji in medijski likvidaciji, prekomerno nagrajen z mestom, za katerega ni imel nobenih predhodnih kvalifikacij in praks. Sklep o nabavi oklepnikov je sprejela Drnovškova vlada. Janševa vlada je samo razveljavila pismo o nameri, ki jo je Ropova vlada sklenila s Sistemsko tehniko in napovedala javni razpis ! Če Rimos dvomi v čudne posle z Drnovškovo in Ropovo vlado, potem nastane dvom, na kakšnih osnovah so Finci, ki so po njegovem nenaivni, odobrili neosrazmerno visoke provizije za nekaj, kar ni bilo potrebno! V tem je namreč poanta zgodbe! Zakaj je Kos moral na Finsko razlagat svoje sume in dvome? Dokazov za svoje sume in dvome namreč ni imel? Zakaj je bil Kos zainteresiran finskemu preiskovalcu, kot so poročali mediji, kupovati "ritne kapljice"? Meni bi bilo nerodno tak material kupovati, Kos pa ga je na svoje stroške izvažal na Finsko! Zakaj? Je mar šef protikorupcijske komisije izvajal drobno korupcijo?
mommmatke
04. 07. 2012 17.57
+8
O nakupu je odločala Janševa vlada in ne Drnovškova, niti Ropova ne .Slednja je začela s tenderjem, ki ga je JJ-jeva vlada razveljavila pod pretvezo pogajanj, na katerih se je najbistrešji slovenski fant tako učinkovito pogajal, da smo na koncu dobili manj za več denarja (zanimivo, a ne?) Kje vidiš ti sedaj Drnovška in ostale. Sklep o nabavi je sprejel JJ po enoumskem odločanju njegove vlade! (beri po uskladitivi, komu pripada koliko).
botjabotja
04. 07. 2012 18.19
+0
mommmatke
04. 07. 2012 18.26
+5
Takoj, po zamenjavi vlade, ko je Erjavec postal Janšev minister, ki pa ni upošteval pisma o nameri, ampak je razpisal mednarodni razpis za pridobitev oklepnikov!!!!
mommmatke
04. 07. 2012 18.30
+5
botjabotja evo odgovor na tvoje vprašanje: Minister za obrambo Republike Slovenije dr. Anton Grizold in predsednik odbora Viator & Vektor Zdenko Pavček sta 20. avgusta 2004 podpisala PISMO O NAMERI nakupov oklepnikov 8x8.
Osvald
04. 07. 2012 19.54
-1
pismo o nameri kar mimo razpisa po levakovskih metodah in to za oklepnik ki je bil Avstrijski beta prototip Pandur2 8x8 naši so lagali da je to delo slovenske pameti in ga poimenovali Krpan 8x8. Seveda o tem nič v medijih kot tudi ne to da so levaki kupili licenco avstrijskega pandurja 6x6 iz 80 let (po naše valuk 6x6) ki je bilo zastarelo že v devedesetih in so dandanes samo za staro železo ker ne nudijo nobene zaščite ne proti minam ne proti težkim mitraljezom
Osvald
04. 07. 2012 17.36
+4
Afera patrija se sesuva sama vase kot hišica iz kar, upam da bodo račun za stroške na koncu poslali raznim kosom in cviklom
BogatunLOL
04. 07. 2012 18.01
+6
Jah, mene sodbe v sloveniji res ne zanimajo. Izid je že v naprej znan. Kar bodo na Dunaju rekli - to bo držalo;) Pa v Helsinkih.... No, razen, če so v teh dveh demokratičnih državah tudi na oblasti rdečkarji in so zato pravzaprav diktature in ne demokracije.
wizeman
05. 07. 2012 00.14
+1
Nekam dolgo se že sesuva ta hišica, se ti ne zdi. sedaj bi moral ruševine že prekriti mah.... Pa je še vedno na trdnih temeljih... Magari ga bodo obsodili posthumno, red je, da se ta zadeva enkrat zaključi kot se šika.
.MOSSAD.
04. 07. 2012 17.25
+5
Tone Anderlič Tone Rop Jure Cekuta ------------ Anderlič...(šlosar) je vodil preiskovalno komisijo...le zakaj??
Robert Koper
04. 07. 2012 17.23
+3
NE GOVORI NEUMNOSTI. TK NI KRKOVIČ? PA ŠE KAKO JE. RES JE DA JE LEBAN BIL PRVI, LEBANA SEM ČAKAL, DA JE KONČAL GOLF V LIPICI Z JANŠO. KO STA KONČALA JE SAM REKEL NAKRATKO O ČEM STA SE POGOVARJALA. KAJ MISLITE O ČEM? O PATRIJI, IN DA BO VSE DELAL PREKO ZAGOŽNA. ŽAL IMAMO TAKEGA PREMIERA. ŽAL. ŽAL....
botjabotja
04. 07. 2012 18.20
+0
.MOSSAD.
04. 07. 2012 17.22
+0
Pogrešam sledeče spletne brihtole...ala : -Prašek -Srebrnihrib -JUSO -Nefra -Korintos Ter ostali orkester....dejmo...kaj napisat Rdečkoti....heeeeeeee....
Osvald
04. 07. 2012 17.28
+3
ko takim levakom zmanjka argumentov jim ostanejo samo še poceni vici.
botjabotja
04. 07. 2012 18.20
-4
srebrnibreg
04. 07. 2012 19.37
+6
TK lahko pomeni Tone Rop ali pa Tone Anderlič...Halo butale a bo komu kaj jasno kakšna laž je to.
wizeman
05. 07. 2012 00.16
+1
TK pomeni Red Bull (ta vsebuje Taurin in Kofein)
wsharky
04. 07. 2012 16.49
+0
... saj sem vseskozi govoril, da g. Jansa nima nic z zadevo Patrija in da je vse skupaj proti njemu konstrukt tranzicijske levice ...
mommmatke
04. 07. 2012 16.54
+13
hahaha, itak! Mah vsakomur, ki ima malo lastne pameti, je bilo jasno že od štarta, da so to mutna posla! Sej Janša se zdej obnaša kot Berlusconi, bo pa zakone zamenjal, da se bo izmazal, če je treba, ali pa Brezigarjevo postavil za svojo sodnico!!!!