Slovenija

Patria: So imeli osumljenci res stike z Brezigarjevo?

Ljubljana, 19. 03. 2009 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
69

Finski kriminalisti naj bi prosili slovenske preiskovalce, da preverijo socialne mreže osumljencev v primeru Patria. Z enim osumljencem naj bi bila v stiku tudi prva državna tožilka. Zalar je od Brezigarjeve že terjal pojasnila.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Finski preiskovalci naj bi slovenskim kolegom posredovali več telefonskih številk, ki jih uporabljajo osumljenci v primeru Patria, da bi ti preverili njihove socialne mreže, oziroma s kom so bili v stiku, piše današnji Dnevnik. Kot pišejo, naj bi tudi preiskava v Sloveniji že prišla do te faze, ko so osumljenci znani. Osumljenci naj bi bili poznane osebe, saj so ali pa so bili na pomembnih položajih ali imajo pomemben vpliv. To naj bi potrdila tudi socialna mreža, ki so jo sestavili slovenski preiskovalci.

S pomočjo izpiskov telefonskih pogovorov naj bi preiskovalci sestavili seznam stikov, na njem pa naj bi se znašli vplivni državni funkcionarji, poslanci, vrhovni sodniki in dve osebi z vrhovnega državnega tožilstva. Ena izmed oseb je po pisanju Dnevnika tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Stiki med osumljencem v primeru Patria in Brezigarjevo pa naj ne bi bili intenzivni.

Brezigarjeva: Glede insinuacij se obrnite na policijo, Policija: Podrobnejših informacij ne dajemo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Janko Goršek
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Janko Goršek FOTO: Policija.si

Z urada generalne državne tožilke pa so pojasnili, da ima Brezigarjeva z zadevo Patria "manj zveze kot tožilka, ki zadevo obravnava". Ob tem so še dodali, da bo "o zadevi in okoliščinah možno povedati kaj več, ko bo zadeva zaključena". Glede insinuacij v današnjem dnevniku pa se obrnite na policijo, so še povedali.

Brezigarjeva je na novinarsko vprašanje o tej zadevi na torkovi novinarski konferenci ob obisku finske pravosodne ministrice Braxove dejala le, da naj generalni direktor policije pojasni, ali to drži in ali so imeli za morebitno policijsko kontrolo telefonskih pogovorov državnega tožilstva razloge in zakonsko podlago.

Vodja kriminalistične policije Aleksader Jevšek zadeve ni želel komentirati, generalni direktor policije Janko Goršek pa je povedal, da je avtonomija preiskovalcev zagotovljena.

Kot so pojasnili s policije, v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljujejo s kriminalistično preiskavo, "pri čemer izvajamo vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi". Slovenska policija v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnih koli novih okoliščinah ali ugotovitvah zaradi interesa nadaljnjih postopkov, še pravijo.

Zalar od Brezigarjeve terja pojasnila

Pravosodni minister Aleš Zalar pa je po seji vlade povedal, da ga je Brezigarjeva ob robu obiska finske pravosodne ministrice obvestila, da "v zvezi s tem obstaja težava, ki se nanaša tudi na njo". Zalar je tedaj izrazil pričakovanje, da mu Brezigarjeva poda izčrpno poročilo, za kar jo je v sredo tudi formalno zaprosil.

Navedbe, ki so pojavile glede nekaterih povezav in nadzorov komunikacij, namreč terjajo pojasnilo, "kaj se je tu zgodilo, ali je bilo vse zakonito in ali gre za kakršne koli nedovoljene ukrepe ali povezave", je dejal Zalar. Kot je napovedal, se bo, ko bo dobil pojasnilo Brezigarjeve, odločil, kaj mora v skladu s svojimi pristojnostmi storiti.

V pričakovanju sojenja na Finskem ali v Sloveniji

Kdaj bo sojenje v primeru Patria na Finskem, še ne vedo, po prvih informacijah naj bi bilo spomladi, vendar so finski kriminalisti prosili za več časa, saj naj bi preiskava še tekla. Finska pravosodna ministrica Tuija Brax je ob obisku Slovenije povedala, da točnega datuma sicer še ne ve, da pa bo sojenje najverjetneje še letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 03. 2009 18.10
JA,JA,JA ZATO PA MORAJO TOŽIT PREDSEDNIKOVEGA BRATA,ZA DROBIŽ ŠPICELJ,VEŠ,SAMO 9,5 MILIJONOV €,TO JE CIFRA KI JO JE ZGOLJUFAL,POŠTENJE RDEČIH NIMA MEJA,,,,PA ŠE LEPI SO,PA V NEW YORKU MILANU PARIZA SE OBLAČIJO,PREGREŠNO DRAGE SLUŽBENE AVTOMOBILE VOZIJO LEP,LEP JE TA GOLJUFIVI SLOVENSKI RDEČI CVET
SPICELJ
19. 03. 2009 18.07
ki nimajo nič v piskru..
Buena Vita
19. 03. 2009 18.06
KAJ ZATO ČE BRIŠEJO SEJ JE DOVOLJ EVROPSKIH FORUMOV,LOHKA PIŠEMO TAM
SPICELJ
19. 03. 2009 18.06
sicer pa je Krealova prava lepotica in ima nekaj tudi v glavi,glede na nekatere punce tu gor na forumu..
SPICELJ
19. 03. 2009 18.04
tako je prav,naj nekateri brezdušneži vidijo kako je,če si izbrisan......
Buena Vita
19. 03. 2009 18.01
HOU,VSE JE ZBRISANO,KRESALOVA ,,,,NA ZDRAVLJE,DOBRO OBVLADUJEŠ SCENO ZASTRAŠEVANJA
Franc Zabukovec
19. 03. 2009 17.59
Eno je nesporno !!! V Sloveniji imamo toliko gnoja, da ne vemo kam z njim. Se pa obnašamo zelo ekološko, saj gnoj sortiramo po "barvah". Le za tako imenovani "kameleonski" gnoj ni posebnega zabojnika, pa tudi ni mogoče v celoti predvideti v kaj se bo naslednjič "kameleon" prefarbal. Narobe je le to da gnoj sortiramo, recikliramo ga pa ne, zato ga je vedno več.
jacfive
19. 03. 2009 17.27
Še dobro da imamo v Sloveniji raziskovalne novinarje pri Dnevniku. Tako vsaj izvemo o raznih založenih depešah ipd. In do zdaj se je Dnevnik izkazal za precej kredibilnega. Depeše so res založili, Rupel je res preverjal telefonske klice svojih zaposlenih, in tudi Barbara Brezigar ni zanikala, da bi se pogovarjala z osumljenci v aferi Patria. Če se spomnimo primer Penka - ko se je pogovarjal z osumljencem Zidarjem je policija organizirala medijsko aretacijo. Če smo vsi enaki pred zakonom lahko upravičeno pričakujemo aretacijo Brezigarjeve pred kamerami vseh TV postaj...
SPICELJ
19. 03. 2009 16.31
biznis je vodil đeneral Dragan,ki je slučajno brat velikega podjetnika in starega orožarskega botra....
SPICELJ
19. 03. 2009 16.03
Erjavec jih je naročil in pri Erjavcu jih bodo reciklirali..... držimo pesti,da bo vsaj pri podeljevanju koncesij za reciklažo teh dragih železnikov,kaj pokasiral...
imp62
19. 03. 2009 15.57
Kaj pa Erjavec? Najprej je bil vaš, sedaj je naš ali pa obratno, saj je vseeno. Vsi ki so prej pljuvali po njem, jim je spomin crknil. Sedaj je naš, zato moramo biti tiho in ne smemo nič pisnit, da nam koalicija ne razpade. Praprotnika naj naša vlada vzame za svetovalca, saj je res ekspert za vse. Ve več kot vsi Finski preiskovalci in policija skupaj. res neverjetno, kakšen potencijal imamo in ga ne znamo koristno uporabit.Zanima me, kako bodo finski in slovenski preiskovalci uskladili ugotovitve, da ne bo prišlo do razhajanj (finci ne bodo našli nič konkretnega, slovenci pa obsodbe). To bo še veselo.
SPICELJ
19. 03. 2009 15.41
mogoče sta pa imela spolne stike...da ni to tudi po novem prepovedano???
spicparklc
19. 03. 2009 15.31
zakaj pajtlerci brišete komentarje? Na konc bomo vsi pri erotiki (razen Brezigarjeve seveda, ker ona pač nikoli ni imela stikov).
bnam 2707
19. 03. 2009 15.29
Zanimivo,kaj vse se bo še izvedelo.Ne vem,ampak sprašijem se,če je v tej državi od vodilnih sploh kdo "čist".
imp62
19. 03. 2009 15.28
Takoj na začetku naj povem, da nisem ne leva, ne desna.Ampak.... to kar se zadnje čase dogaja, pa presega že vse meje. Vsak pameten in neobremenjen človek se lahko vpraša samo eno in sicer, zakaj se odkrivajo samo afere desnih, če to sploh so afere. Vedno bolj mi vse skupaj diši po konstruktih, podtikanju, metanja kosti v javnost, skratka treba je zakomuflirat nesposobnost naše vlade.Ko se pojavi kakšna afera se na velik zvon obeša, da so to Janševi ljudje, nikoli pa noben medij ne reče, to so pa Pahorjevi,Golubičeviali Kresalovi. Čigavi so mediji in na kateri strani stojijo? Hvala Bogu mi je v tej državi marsikaj jasno in znam ločit seme od plev, zato me noben več ne more prepričat o stvareh, ki vem, da niso prave. Žalostno pa je, da je v SLO še vedno toliko ovc, ki se pustijo ŠIŠAT. O g. Brezigarjevi pa samo tole. Sigurna sem, da je gospa toliko pametna, da se v sumljive posle nebi spuščala, da ji pa kaj namontirajo je pa vse možno.
spicparklc
19. 03. 2009 15.26
Špicelj... ...sn ti reku, da bo hladilnik lažje dojel.
SPICELJ
19. 03. 2009 15.25
BLANKA...ni res....kakor vem so tuje vlagatelje skrbno izbrali,tako kot tudi velike domače in jih niso vlekli iz bobna,kakor bi ti rada sedaj dokazala......
SPICELJ
19. 03. 2009 15.14
ker pa nastopajo pri NKBM in Patriji isti akterji,lahko sklepamo,da so tudi tu padle lepe podkupnine.....
spicparklc
19. 03. 2009 15.14
Spicelj ...dobr si, da se ti da. Po mojem se boš lažje s hladilnikom doma pomenu kokr pa s pajtlerco.
Buena Vita
19. 03. 2009 15.13
ŠPICPARKLC PROBAT NI GREH--PAR VPRAŠANJ BI ZELO RADA POSTAVILA,IN DOBILA ODGOVORE, ČE DOBIMO VSTOP--PROSIT NE MISLIMO NIKOGAR