Slovenija

Patria: 'Pogodbe je treba spoštovati!'

Ljubljana, 04. 11. 2010 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./N.D./T.Š.
Komentarji
9

Po neuradnih poročanjih, da je vlada prekinila oklepniško pogodbo, je Pahor dejal, da pogodba vsebuje protikorupcijsko klavzulo, a nanjo se (še) ne moremo sklicevati, ne da bi se bali odškodninske tožbe.

Patria - 27
Patria - 27 FOTO: Mia Media

Poslanec LDS Anton Anderlič je včeraj na predsednika vlade RS Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem je predlagal, da vlada pogodbo o nakupu oklepnikov 8x8 takoj razdre, saj obstaja utemeljen sum korupcije. Delo je nato na podlagi neuradnih informacij poročalo, da je vlada pogodbo že razdrla, a premier Pahor je to zanikal. "Morda je tu neka paralela z odpovedjo kolektivne pogodbe v javnem sektorju,“ se je pošalil, takoj zatem pa resno poudaril, da je pogodbe treba spoštovati.

Pogodba o nakupu oklepnikov sicer vključuje protikorupcijsko klavzulo, na katero pa se, tako pravi Pahor, (še) ne moremo sklicevati, ne da bi se bali odškodninske tožbe. "Kolikor vem, dosedanje preiskave in ukrepanja slovenskih in finskih preiskovalnih organov ne izpolnjujejo pogojev, po katerih bi se država lahko sklicevala na to klavzulo in ne bi tvegala odškodninske tožbe,“ je dejal. "Potem bi lahko ostali brez vozil in še plačali odškodnino,“ je dodal.

Druga možnost je sklicevanje na spremenjene okoliščine, v tem primeru na gospodarsko krizo. "Vprašanje je, ali lahko država v času krize izpolni pogodbo v vrednosti 273 milijonov evrov ali ob sklicevanju na spremenjene okoliščine doseže dogovor o zmanjšanem številu vozil in s tem nižjimi stroški. O tem teče beseda na vladi,“ je dejal Pahor.

Opozoril pa je, da je treba imeti v mislih tudi varnost vojakov. In še: "Treba je najti nek kompromis med potrebo po varnosti v  državi in razvoju vojske, kar kot suverena država potrebujemo, in potrebo po finančni konsolidaciji, ki jo tudi potrebujemo, če želimo prebroditi krizo.“

Mors: Vlada odločitve še ni sprejela

Medtem pa so z obrambnega ministrstva za 24ur.com sporočili, da vlada odločitve o nadaljnjih aktivnostih glede projekta o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8 še ni sprejela.

''Do sedaj je ministrstvo za obrambo prevzelo 27 srednjih kolesnih vozil 8X8 (13 vozil je bilo prevzetih v že v letu 2009). Kot smo že večkrat zapisali v sporočilih za javnost, je 55 vozil načeloma zadostno število za oblikovanje motoriziranega bataljona kot osnove za bataljonsko bojno skupino,'' so še zapisali na ministrstvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
05. 11. 2010 09.36
Odškodninske tožbe se lahko poravnajo s provizijami ki so bile prejete.
robba
04. 11. 2010 19.33
titovka 04.11.2010, 18:10 -2 PATRIA, rak rana brezgarce!!!! hahaha, da so tolk trdni dokazi, s katermi so razpolagal pred, kolk leti že!?,pa še sedaj ne morejo nič ukrenit? kaj je sedaj to? gosta gosta megla, titovka. daj, odstran pajčevino z oči...
titovka
04. 11. 2010 18.10
PATRIA, rak rana brezgarce!!!!
botjabotja
04. 11. 2010 14.47
zssb 04.11.2010, 14:29 1 Na koncu se bo pa tako razpletlo, da bo Patria tožila vlado zaradi neutemeljene prekinitve pogodbe in bo treba plačat odškodnino, za povrh pa še oklepnikov ne bo! Upam, da vsaj v tem primeru Pahor ne bo poslušal "intelektualce" iz LDS-a.
M-teorija
04. 11. 2010 14.44
~Patria: 'Pogodbe je treba spoštovati!'~ Tako uradne kot neuradne!
zssb
04. 11. 2010 14.29
Na koncu se bo pa tako razpletlo, da bo Patria tožila vlado zaradi neutemeljene prekinitve pogodbe in bo treba plačat odškodnino, za povrh pa še oklepnikov ne bo!
Klampfman
04. 11. 2010 14.14
"Morda je tu neka paralela z odpovedjo kolektivne pogodbe v javnem sektorju,“ se je pošalil, takoj zatem pa resno poudaril, da je pogodbe treba spoštovati. Spoštovani Borat, povejte to delavcem Vegrada, ki so tudi imeli sklenjene pogodbe...
Roman Kosmos
04. 11. 2010 14.00
Haha Pahorček se sekira za pogodbe, kar prekliči jo tako kot si jo za javni sektor. Se mi zdi cepci ,da mislite da so pogodbe do pogodbe drugače obravnavane. Sedaj naj se pokaže pravnost države.Če ne spoštuje pogodb z javnim sektorjem ZAHTEVAM in mislim da me podpira večina slovencev, da odstopite tudi od pogodb za nakup patrij saj se je spremenilo stanje kakor ste dejali za pogodbe za javni sektor. P.S.: Hkrati pa tudi namig vsem če sodišče podpre razdor kolektivnih pogodb na Pahorjev način mislim da tudi pogodbe sklenjene z bankami za kredite, z raznimi javnimi oderuhi kot so komunala, energetika ter vsem ostalim ki nam letno dražijo storitve ne veljajo več.Kaj pa boš dejal na to Pahor saj stanje se je spremenilo in ne plačujemo več kreditov???? Pač ne denar. Hahaha, država norcev na oblasti državljani pa trpimo!
.357
04. 11. 2010 13.47
Pa kaj je to, slaba frizura, se za Patrijo se ni sliko ?