Slovenija

Patria podkupila Janšo?

Ljubljana, 01. 09. 2008 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Brankovič/Š.Z.
Komentarji
377

Patria je podkupila slovenskega premierja Janeza Janšo, je poročala finska televizija. Odziv slovenske vlade: ''Obtožbe povezujemo s predvolilnim časom v Sloveniji.''

Finsko državno podjetje je podkupilo slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, je danes objavila finska nacionalna televizija YLE v svoji oddaji MOT. Do takšnega sklepa naj bi prišli na podlagi dokumentacije, ki so jo neuradno dobili iz Patrie in iz tujine. Skupna vrednost podkupnin je po trditvah YLE 21 milijonov evrov.

Janša trditve, da je vpleten v podkupovanja glede nakupa patrij odločno zanika.
Janša trditve, da je vpleten v podkupovanja glede nakupa patrij odločno zanika. FOTO: Dare Čekeliš

Iz scenarija oddaje, ki je objavljen na spletni strani je razvidno, da so finski novinarji prepričani, da so se prikopali do dokumentov, ki pojasnjujejo ozadje korupcijske preiskave Patria. Po njihovih informacijah je denar iz Patrie potoval k njenemu vzhodnoevropskemu zastopniku Wolfgangu Riedlu. Prav njega je avstrijska policija prejšnji teden priprla, vendar ga je po zaslišanju in hišni preiskavi izpustila. Riedl je denar nato nakazal Walterju Wolfu in Juretu Cekuti, ki sta denar nato delila naprej. Walter Wolf je sicer za POP TV povedal, da je pri poslu posredoval pri spoznavanju direktorja Rotisa Ivana Crnkoviča, ki je zastopnik Patrie v Sloveniji in Riedla. Z denarnim tokom pa naj ne bi imel nič. Cekuta, sicer poznan slikar, se je danes za 24ur.com že odzval na trditve YLE z izjavo: "Jaz s poslom nimam nič, Patrio lahko samo narišem."

Finski novinarji svoje navedbe utemeljujejo z dokumenti iz Slovenije in tujine. Vendar jih v oddaji zgolj citirajo, ne pa tudi pokažejo, s pojasnilom, da ščitijo svoje vire. A iz dokumentov naj bi bilo nedvomno razvidno, da denarni tok vodi do predsednika SDS in premierja Janše. Za mnenje so vprašali tudi predsednika vlade, vendar v zaključku oddaje, kjer izrecno povedo, da dokumenti kažejo na korupcijo Janše, navajajo odgovor Kabineta predsednika vlade, da ne moremo komentirati dokumentov, ki jih ne pozna.

V Kabinetu vlade so se na poročanje finske televizije že odzvali. Navedbe enourne oddaje zavračajo kot del slovenske volilne kampanje. "Obtožbe, ki jih na račun predsednika vlade v svojem današnjem prispevku navaja finska nacionalna televizija YLE, so popolnoma neresnične in absurdne. Predsednik vlade Janez Janša se ni nikoli srečal s komer koli iz finskega podjetja Patria. Vlada niti posredno niti neposredno ni sodelovala pri izbiri ponudnikov po objavljenem mednarodnem razpisu. Obtožbe povezujemo s predvolilnim časom v Sloveniji," so zapisali v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pacifist
10. 09. 2008 18.27
Tioivka, tud teb je mesto v haagu !
409500
07. 09. 2008 06.59
+1
rad bi verjel ,d naš predsednik jj nima nič z zadevo podkupnin patrija,vendar močno dvomim da je zadeva čista
mili55
05. 09. 2008 00.35
titovka bejž no bejž, rada maš komuniste, kje jih pa vidiš, saj so vsi preoblečeni, prefarbani, dvakrat, trikrat, ja pol jih pa najd. Ampak mal si odzadaj a...?
titovka
03. 09. 2008 20.46
bo držal, da je janša pameten...ni zastonj plešast....to je ziher od prevelike pameti.
titovka
03. 09. 2008 20.44
porsche303gt...JAZ MAM RADA KOMUNISTE...KOMUNISTI SO MENI VELIKO DALI...ČE NE BI BILO NJIH BI EVROPA BILA ŠE DANES ČRNA...A SLOVENIJE NE BI BILO!!!!!!!
427675
03. 09. 2008 20.38
Se,strinjam to je cista laz,saj veste levica bi naredila vse za prevlado,ampak ne bo jim uspelo
flox
03. 09. 2008 19.30
-1
To je absurdna laž(???zakaj nekateri to potrebujejo).Janša je pameten človek in kaj takega si nikoli nebi dovolil že zaradi tega ne ker je vedno na udaru.Pa kaj še.... absurd
Ranunculus
03. 09. 2008 08.33
No, JJ-u ne bo potrebno spokati v Avstralijo, ker v Sloveniji folk, ki ima zelo veliko denarja in imajo vsaj nekaj poznanstev ne more biti obsojen temveč je kvečjemu oproščen, če ne to, je pa vsaj zdravstveno nesposoben za sojenje. Janšisti pa tako ali tako svojega fuehrerja ne bodo v svojih srcih nikoli obsodili. Ga imajo preveč radi in njegovo sliko tudi na WC nesejo, a ne m_stevens?
porsche303gt@yahoo.com
02. 09. 2008 23.03
@ titovka -> \" iiiiiii pol so po tvojem finci oropali SKBANKO?? \" Jaz sem dal samo možno povezavo, kaj bi po tvojem tvoji osovraženi KOMUNISTI, lahko predali FINSKI TV. Kajti v PODKUPOVANJE SLOVENCEV in FINSKE TV ne verjamem. Finci si ne bi KVARILI ugleda. In trdno sem prepričan, da je edini obremenilni dokaz lahko samo TRR, ki dokazuje da je lahko v lasti JJ in da je bil ta pa ta dan opravljena MILIJONSKA transakcija. Kaj so STORILI FINCI? Ugotovili so, da je znotraj DRŽAVE FINSKE prišlo do KORUPCIJE, začeli so dalje brskati in prišli do JJ. To je vse. FINCI želijo zadevi priti do dna in tudi bodo, neglede na to ali so v SLO VOLITVE ali pač ne, kajti ONI OSEBNO RAZISKUJEJO KDO JE BIL PODKUPLJEN in imajo po VSEJ verjetnosti obremenilne dokaze. Lahko tudi da so sami prišli, do KLJUČNIH INFORMACIJ kdo je oseba XZ, ki je na dan od osebe XY prejela denar na ta pa ta RAČUN. Dejstvo je, da je v IGRI bilo preveliko denarja, da se TEMU TOKU ne bi moglo slediti. Če pa bo JJ slučajno spoznan za krivega, jo bo pa pobrisal v AVSTRALIJO, seveda se mu bo BAJUK kaj hitro pridružil. In vsi bodo ( JJ, BAJUK, uršika ZALA ) srečno živeli do konca svojih DNI, zelo daleč od SLO in SLO MEDIJEV, katerih pa so tako ali tako posredno sami LASTNIKI. Denarja pa še njihovi PRAPRAvnuki nebodo mogli zapraviti. PRAVICE na tem svetu ni, IN TO JE NAJMOČNEJŠE OROŽJE POLITIKOV.
figa.mac
02. 09. 2008 20.58
Nečimurnost!Naj se ne radujejo nad menoj,ki so mi neprijatelji iz krivih vzrokov,kateri me sovražijo brez vzroka,naj ne mežikajo z očesom.Ps.35:19.
nx01
02. 09. 2008 20.37
Govori se o nekem misterioznem "J" - kaj pa če je ta "J" Jovanka?!?!?!
titovka
02. 09. 2008 20.02
savic.stane...TO KAR SMO MI IMELI TEGA NIKDAR IN NIKOLI VEČ NE BO!!!!DANES SE ZOPET BORIJO ZA TISTO KAR SMO IMELI...A NI TO ŽALOSTNO???
Drago Lepej
02. 09. 2008 19.57
To je sama MAFIJA! Danes je Janša po televiziji povedal, da če bo podan "najmanjši sum" o korupciji, da bodo odstopili od pogodbe s patrijo. Jaz bi rad vedel, kaj za pokvarjenca Janšo pomeni najnmanjši sum??? Direktor patrije je moral oditi ker se je na Finskem pojavil neki "sum", Janša pa ne vidi niti "najmanjšega suma", čeprav o tem govori že pol Evrope!!! To je sama mafija! Ko je resnično treba pomagati ljudem, katerim so bile storjene krivice pa jih ni NIKJER!!!
Duncan 1
02. 09. 2008 19.48
Ta Janša krade odkar ma prste! Še ga volte še, vi sm župnike poslušte! Pa vam bom jst povedal kk je do tega pršlo. Posamezniki v slovenski vladi so dobro vedeli, da je bilo vse kar se tiče Patrije podkupljeno, vendar pa bi v sloveniji seveda z tako novico naletel na zaprta vrata, ker je polovica parlamenta podkupljena, druga polovica pa nesposobna. Hvala bogu, pa se to ne tiče le Slovenije ampak na srečo tudi Finske, v kateri se drugače rokujejo z korupcijo. Večina vplivnih ljudi v Sloveniji samo krade denar, od nas, davkoplačevalcev in to ne na preveč pretkan način. Navsezadnje, zakaj pa bi to skrivali, saj so vsi okoli njih isti, pozabili pa so, da je tukaj vpletena tudi Finska, država veliko bolj sposobnih in poštenih, skratka skandinavskih voditeljev. Najhuje pa je to, da slovenski politiki mislijo , da si lahko privoščijo vse. Špilajo se Ameriko čeprav so v Sloveniji. Mislijo da so alfa in omega, a kot vidite, so resnici na ljubo le k...c od ovce.
m_stevens
02. 09. 2008 19.26
in spet bo naš janez dobil dodatne glasove,ker se bo spet izkazalo,da nič ni res..lepo nam pomagajo nasprotniki..levičarji sram vas bilo,lepo se bomo janšisti nasmejali ob rezultatih volitev,med tem ko bote vi držali v eni roki sliko kučana,v drugi pa pahorja..ajde janez zjebi jim mater nevedno še enkrat
mafia89
02. 09. 2008 18.26
100% jo je sei zato k ga pa kei uprašajo u zvezi z njem je pa mal zamišlen :D
rode
02. 09. 2008 18.09
Le kaj si upajo ti Finci. Tako grdo obdolžiti do včeraj predsedujočega v EU. JJ jih bo sedaj civilno tožil za 250 mio € pa bodo videli hudiča.In vsak Slovenček bo lahko dobil 125 €. Pa pa posel Patria.
savic.stane@gmail.com
02. 09. 2008 17.47
Jaz osebno nikoli nebi volil Janševe SS (SDS) !!! ,vendar mislim,da je nedožen vsak vse dotlej dokler se ne dokaže drugače !!! Sam osebno sem ZAPRISEŽEN LEVIČAR v srednjih letih,lahko vam povem,da bivši sistem sploh ni bil tako slab,kakor ga hočejo prikazati danes nekateri !!! VSAK SE JE LAHKO PREZOLAČNO ŠOLAL TUDI V TUJINI ČE JE LE HOTEL,DANES PA VSE TAKO KAŽE,DA SE BODO LAHKO ŠOLALI LE OTROCI "ELITE" (bogatašev in politikov !!! ) , jaz imam končano poklicno šolo lahko pa bi hodil tudi na fakulteto če bi hotel ( IMEL SEM TUDI ZELO LEPO ŠTIPENDIJO !!! )
mindfucker
02. 09. 2008 17.13
"...kjer se kregata dva, tretji dobiček ima! " sieg heil!
vinadap
02. 09. 2008 16.38
Pred tremi,štirimi tedni,je Finska policija aretirala dva ali tri najbolj vplivne v Patriji. Predsednika uprave so izpustili,ostali so pa zapeli pesmico. In to je to.