Slovenija

Patria: Je ministrstvo naredilo amatersko napako?

Ljubljana, 08. 01. 2010 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambno ministrstvo je pri naročilu osemkolesnikov očitno naredilo amatersko napako: dva tedna pred podpisom pogodbe naj bi ugotovilo, da je cena brez davka na dodano vrednost.

Svarun
Svarun FOTO: Jani Dolinšek

Razlog, zakaj je obrambno ministrstvo pred tremi leti od Patrie naročilo le šest osemkolesnikov namesto 70 in dodatna specialna vozila brez osnovih elementov (motorja, zavor, menjalnika), naj bi bila napaka.

"Dva tedna pred podpisom pogodbe je ministrstvo za obrambo ugotovilo, da je cena, po kateri sestavljajo konfiguracije za oklepnike, pravzaprav brez davka na dodano vrednost," časnik Delo povzema dobro obveščen vir blizu vrha Patrie. V razpisni dokumentaciji naj bi omenjena družba sicer navedla obe ceni, vendar pa je ministrstvo to očitno prezrlo in operiralo v okviru neto zneska, še piše Delo.

"Ali je bil to poglavitni razlog za storniranje opreme, se ne spomnim," ob tem pravi tedanji obrambni minister Karl Erjavec. "Vem le, da je bilo zmogljivosti treba uresničiti v okviru 63 milijonov takratnih slovenskih tolarjev. Če bi to ceno presegli, bi pomenilo, da nismo ravnali skladno z zakonom. Z DDV ali brez njega."

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs

Spomnimo, da je vrhovno državno tožilstvo proti Erjavcu in takratnemu načelniku generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu na Okrajno sodišče v Ljubljani vložilo obtožna predloga, ki ju obremenjujeta, da sta zaradi naročila, ki ni bilo procesno in vsebinsko formalizirano z zahtevkom in investicijsko dokumentacijo, zakrivila škodo v višini 17 milijonov evrov.

Sodna obravnava še letos?

Prav je, da damo priložnost kakšnemu mlademu odvetniku. Ker je obtožni predlog del konstrukta proti meni, nimam preveč zaupanja, da bi me kdo od najboljših odvetnikov zastopal s polno vnemo. Erjavec o izbiri odvetnika

Sodna obravnava bo predvidoma še letos, poroča časnik. Erjavec je ob tem potrdil, da je včeraj prejel obtožni predlog. "Prejel sem dve pošti: eno od vrhovnega državnega tožilstva oziroma Branke Zobec Hrastar ter eno od sodišča. No, to je v bistvu obtožni predlog, vendar nikjer nič ne piše o glavni obravnavi. Moj prvi vtis je zato takšen: obtožni predlog proti meni ni podan skladno z zakonom, ker zraven ni podano vabilo na glavno obravnavo. Okrajno sodišče spet krši obravnavo."

Erjavec še dopušča možnost, da je omenjeno pošto dobil zaradi morebitnega posredovanja urada varuha človekovih pravic, kamor je pred časom vložil pobudo, da sodišče s tem, da mu ne pove, česa je obdolžen, mediji pa o tem že pišejo, krši njegovo ustavno pravico.

'Tožilstvo Erjavcu ni pošiljalo pošte'

Na Erjavčeve besede se je odzvala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je zapisala, da mu obtožnega predloga ni poslalo tožilstvo niti državna tožilka, ampak sodišče. “Ponovno poudarjamo, da je tožilstvo obtožni predlog s kazensko ovadbo 11. 12. 2009 poslala pristojnemu sodišču in nikomur drugemu,” so zagotovili. “Tudi sicer vrhovno državno tožilstvo oz. Branka Zobec Hrastar gospodu Karlu Erjavcu ni pošiljalo nobene pošte.”

Napačno ime?

"Obtožni predlog ni vabilo, kjer bi bilo napisano, kateri dan in katero uro imam glavno obravnavo, prav tako pa tudi ni jasno, ali je sodnik že preizkusil obtožni predlog," pa je Erjavec nato povedal še za STA. Pojasnil je, da je namen omenjenega preizkusa, da pokaže, ali je obtožni predlog tak, da zahteva uvedbo kazenskega postopka.

Po Erjavčevih besedah posebna skupina tožilcev očitno ne ve, kako mu je ime. "Kot veste, sem Karl Viktor Erjavec, obtožni predlog pa se nanaša na drugo ime, in sicer na Karel Viktor Erjavec," je pojasnil in nadaljeval, da to ni ista oseba. "Lahko bi vsaj vedeli, kako je obdolžencu ime. To bi si lahko pogledali v uradnih datotekah, čeprav je tudi splošno znano, kako mi je ime."

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 01. 2010 20.39
Buena Vita
09. 01. 2010 20.38
BRAVO BOLFENK SE VIDI KOMU ZVONIŠ
Buena Vita
09. 01. 2010 20.38
HENDIKEP SAMO MORNARJE POVPRAŠI ,IN DELOVCE PO LUKAH TUDI SAMA NISEM VERJELA KO SEM PRIŠLA ŽIVET V KOPER,,IN V KOPRI SE NI VELIKO DOGAJALO,BOLJ JUŽNO SE JE VEČ
Slo Hokej
09. 01. 2010 13.09
@pajtlerblanka08.01.2010, 20:14 jugoslavija ni uvažala ali kupovala orožja----samo preveri afriške države,,,celo 20 let po padcu jugoslavije so polne jugo orožja--tito je bil eden največjih izvoznikov smrti --------------------------------------------... Z orožjem vas/nas je ja takrat fojtral ............ če ga ne bi kupli od nas bi ga pa od koga drugega ........... lahko bi celo rekli da je bil Tito prvi pravi podjetnik ........ hehehe in v afriki so vojne tako ali tako bile in bodo naravna selekcija ........... manj boleče so kot pa kake ebole, črne koze, tifus ......... ipd
hendikep
08. 01. 2010 20.39
plajterca komentiraj temo v katero se zastopiš da je tito bio največi izvoznik smrti vem da ti komunizam in tito dvigujeta pritisk ampak vkomentiranju ti kaj resnice nebi škodovalo in ko še plasiraš laži to naredi tako da da izgleda bolj verjetno.
Buena Vita
08. 01. 2010 20.14
6-5 tebi se pozna da si zelo mlad jugoslavija ni uvažala ali kupovala orožja----samo preveri afriške države,,,celo 20 let po padcu jugoslavije so polne jugo orožja--tito je bil eden največjih izvoznikov smrti
Buena Vita
08. 01. 2010 20.11
sharkin od kdaj je pa erhljavec sds-ov minister,,si smotan to je levak okrog na okrog,zgoraj,spodaj,zunaj znotraj,,,,in zato je delal ves čas intrige in preglavice,,,kr spomni se zakaj je J P DAMJAN zapustil prejšnjo vlado,,,ker kahel ni dovolil reform,,ker je kahel delal proti vladi JJ,,ker je bil navaden hujskač zdaj je samo njegova rit namesto WCškoljko dobila štrbunk
Sharkln
08. 01. 2010 19.41
Erjavec....spelji se....!!! SDS....še en vaš minister ki ima IQ na nivoju krete.na
6-5
08. 01. 2010 18.50
Preje je 70 let nabavljalo vojna sredstva cela bivša. Zdaj se vidi da so bili na severu amaterji Laži za lažjo
delavc1
08. 01. 2010 18.26
niktalop
08. 01. 2010 17.38
Pa tem tipom treba izmerit IQ. Večina jih še za šolo s prilagojenim programom ni dovolj pametna, kaj šele da bi bili ministri ali poslanci. Bili bi lahko ministranti in posranci.
Sweet_Cocaine
08. 01. 2010 17.09
Oseba, ki ne ve, da avto potrebuje motor, menjalnik in zavore, je lahko minister le v Sloveniji. In oseba, ki ne ve da se za stanovanje v mestu placuje najemnina, prav tako.
Osvald
08. 01. 2010 16.21
takoj ko bodo zares,sd,lds potrebovali dimno zaveso zaradi slabega vodenja države podo uporabiti "novico" patrijo
justime
08. 01. 2010 16.13
kdaj enkrat se bodože nehale te napake pri naših politikih in bodo pomotoma nehali tlačiti denar v žepe???
Buena Vita
08. 01. 2010 15.55
MEN SE ZDI TUK FAJN
Buena Vita
08. 01. 2010 15.54
ja,ja,ja kahelček cel mandat v prejšnji vladi si iz siljaval in barantal,,,,PA SI SE ZABARANTAL,,JUHEJ,JUHEJ
dr.shkrampla
08. 01. 2010 15.34
Napaka napaka napaka napaka
pinko
08. 01. 2010 14.58
korl je kupil vozila brez motorja,zavor,menjalnika,to je v bistvu neko železo.kot minister za okolje,je ugotovil,da je železo odpadek,ki ga bo odnesel v zgodovino.
zahod.west
08. 01. 2010 14.25
JanezNovakJohn, in ti si svet torej? ti nisi nič , ne svet.....ti si marsovček bolj kot svet.
hendikep
08. 01. 2010 14.20
zdej se vidi transparentnost poslov bivše vlade kako je mogoče da eden minister izpelje nek nakup brez soglasja finančneg ministarstva in predsednika vlade kako je mogoče da tako usoto denarja odobriti zanekaj o čem neveš nič to je nemogoče za tako šlamparijo zraven Erjavca na zatožno klop teba postaviti finančneg ministra ministra za notranje zadev na čelu stakratnim predsednikom vlade in njihovim podrejenim svetovalcem drugač si tega ne morem razlagati kot da so zavestno šli v ta posel klub vsem pomankljivostmi in napakami vse kaže da v prejšnji vladi počel vsak kar je hoto važno je bilo da se im vsem denar v žepe stekal zdaj zastopim SDS in Janšo zakaj hočejo na ulico in vlado zrušit da bi se zadeva ustavila in pod preprogo pometla banda skorumpirana.