Slovenija

Patria bo zdaj odmevala na sodišču

Ljubljana, 04. 09. 2011 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Ljubljani se začenja glavna sodna obravnava v zadevi Patria. Janša, Zagožen, Krkovič, Črnkovič in Wolf so obtoženi dajanja in sprejemanja daril, vsi pa krivdo zavračajo. Obeta se izjemno odmeven proces.

Janša v spremstvu svoje odvetnice
Janša v spremstvu svoje odvetnice FOTO: Aljoša Kravanja

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se v ponedeljek začenja glavna sodna obravnava v zadevi Patria. Višja tožilka Branka Zobec Hrastar je avgusta lani na Okrajno sodišče v Ljubljani podala obtožni predlog zoper predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo, nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna, brigadirja Toneta Krkoviča, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in poslovneža Walterja Wolfa. Obtožbe jih bremenijo kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem oz. sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.

Slovenija je namreč decembra 2006, torej v času, ko je vlado vodil Janša, s Patrio in trzinskim Rotisom sklenila pogodbo o nakupu 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Finsko podjetje je namreč na razpisu za 278 milijonov evrov vreden posel premagalo Sistemsko tehniko z Raven na Koroškem, s katero so predstavniki obrambnega ministrstva leta 2004, še v času vlade Antona Ropa, podpisali pismo o nameri.

V času Janševega mandata pa so zlasti iz opozicijskih krogov v javnost začele curljati informacije o vpletenosti visokih imen politike in gospodarstva v domnevna koruptivna dejanja pri izboru Patrie. Motila jih je zlasti cena, saj se je izkazalo, da vsi oklepniki niti ne bodo ustrezno opremljeni. Razprava se je še okrepila ob oddaji Resnica o Patrii, ki jo je finska televizija YLE predvajala septembra 2008 in v kateri so tedanjega predsednika vlade Janšo obtožili domnevnega podkupovanja s strani Patrie. Že tedaj so potekale tudi kriminalistične preiskave, na sodišče pa je zadeva najprej prišla v Sloveniji.

Tone Krkovič
Tone Krkovič FOTO: Miro Majcen

Denar naj bi dobila tudi "stranka"

Po prvotnem obtožnem predlogu je sicer tožilstvo Janšo obtožilo poskusa sprejemanja daril, Zagožna in Krkoviča sprejemanja daril, Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje, Wolfa pa dajanja pomoči pri sprejemanju daril. Med glavnimi dokazi, do katerih so se dokopali kriminalisti, naj bi bil načrt, ki ga je policija našla v Črnkovičevem računalniku. V njem naj bi bilo zapisano, kako med njega, Zagožna, Krkoviča in "stranko" razdeliti denar, ki bi ga Patria nakazovala Rotisu.

Peterica je očitke iz obtožnega predloga zanikala, zadevo Patria pa označila kot političen proces. Janša se je tako že od vsega začetka spraševal, v kakšni pravni državi lahko tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju in ob neugotovljenem času sprejel obljubo provizije. "Z nakupom patrij tako službeno kot zasebno nimam nikakršne zveze," je zatrdil Krkovič. Tudi Wolf je zanikal, da bi kogar koli podkupil ali da bi se o podkupnini sploh pogovarjal. Črnkovič pa je v enem prvih odzivov obtožni predlog označil za "sramoto za slovensko sodstvo in hujšo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas". Da gre za diskreditacijo Janše, je prepričan tudi Zagožen.

Jože Zagožen
Jože Zagožen FOTO: POP TV

Janša prekvalificiran v sostorilca

Kvalifikacija kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešil nekdanji premier Janša, je bila oktobra lani spremenjena v sostorilstvo kaznivega dejanja sprejemanja daril. Vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor Sanja Javor Pajenk je zato vpogledala v popravke spisa, zaradi česar je prišlo do spora med pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in tedanjo generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Ta je zatrdila, da je tožilstvo ravnalo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Do nekaterih sprememb v obtožnem predlogu naj bi sicer po poročanju nekaterih medijev prišlo tudi v zadnjem času, ko je zadevo Patria od Zobec Hrastarjeve prevzel vrhovni sodnik Andrej Ferlinc. Zobec Hrastarjeva je namreč potem, ko sta jo Janša in njegov odvetnik Franci Matoz ovadila zaradi domnevnega ponarejanja ključnih dokazov v obtožnem predlogu, napovedala svoj odhod iz tožilskih vrst. Pojasnila je, da ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev. Tožilstvo je Matozovo ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo sicer kasneje zavrnilo, a tožilka svoje odločitve zaradi tega ni spremenila, odvetnik Matoz pa je konec avgusta letos kot subsidiarni tožilec zoper njo vložil še obtožni predlog.

Z afero imeli opravka dve komisiji

Že nekaj mesecev po podpisu pogodbe je tako v državnem zboru nastala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil tedanji poslanec SD Milan Cvikl, vendar dela ni dokončala. Člani komisije iz vrst tedanje desnosredinske koalicije so namreč Cvikla predlagali za pričo, kar je po parlamentarnem poslovniku pomenilo, da je moral odstopiti kot član komisije, ta pa dela kasneje ni več nadaljevala.

Iz podobnih razlogov za zdaj sadov ni obrodila niti preiskovalna komisija, katere ustanovitev so v aktualnem mandatu predlagali opozicijski poslanci iz vrst SDS, saj sta na identičen način morala komisijo zapustiti dva njena dosedanja predsednika in poslanca SDS Zvonko Černač in Branko Grims. Komisija sicer delo nadaljuje pod vodstvom poslanke iste stranke Eve Irgl.

Afero razvnel dokumentarec finske televizije

Na ravni medijev je najbolj odmeval dokumentarec finske državne televizije YLE z naslovom Resnica o Patrii, ki je bil objavljen 1. septembra 2008, deset dni po začetku volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji. V njem so tedanjega predsednika vlade Janšo obtožili domnevnega podkupovanja s strani Patrie. Janša je svojo vpletenost nemudoma zanikal, kljub vsemu pa je zadeva Patria postala osrednja tema medijskih poročanj in soočenj pred volitvami, na katerih je stranko SDS dotedanjega premiera Janše za dober odstotek premagala SD aktualnega premiera Boruta Pahorja. Desnica je za poraz na volitvah krivila ravno afero Patria, ki je imela tako ves čas močan političen predznak.

Walter Wolf
Walter Wolf FOTO: Jani Dolinšek

Kriminalistična preiskava zadeve Patria je potekala ali še poteka v treh državah; na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji. Na Finskem se zaključek predkazenskega postopka odmika iz meseca v mesec. Glavni preiskovalec Kaj Erik Björqkvist je zaključek preiskave sprva napovedal za pomlad 2009, nazadnje pa je avgusta letos dejal, da bo končana v nekaj tednih. Po besedah preiskovalca je sicer osumljenih 13 finskih državljanov in še nekaj državljanov drugih držav. V Avstriji je predkazenski postopek že končan, dunajsko državno tožilstvo je namreč konec junija letos vložilo obtožnico proti petim osumljenim, med njimi tudi proti poslovnežema Hansu Wolfgangu Riedlu in Walterju Wolfu.

Erjavec in Gutman oproščena

Medtem ko v Avstriji in na Finskem do sojenja v zadevi Patria še ni prišlo, se je v Sloveniji eno že končalo. Z oprostilno sodbo nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku generalštaba Albinu Gutmanu, ki sta bila obtožena nevestnega dela v službi, je zadeva Patria aprila letos doživela enega svojih prvih epilogov. Prav tako se je že končala tudi tožba SDS proti časopisni hiši Delo zaradi navedb časnika, da se je denar ob sklepanju posla s patrijami stekel v SDS, in sicer je stranka tožbo dobila. Tako tožilstvo v postopku zoper Gutmana in Erjavca kot tudi omenjena časopisna hiša sta se na razsodbi sicer pritožila.

Karl Erjavec in Albin Gutman na sodišču
Karl Erjavec in Albin Gutman na sodišču FOTO: B.G.

Poleg omenjenih na sodišču teče tudi nekaj drugih civilnih tožb zaradi navedb, izrečenih v povezavi z afero Patria.

Naslednje pomembnejše poglavje zgodbe o Patrii pa se z glavno obravnavo zoper peterico, obtoženo domnevnih koruptivnih kaznivih dejanj, torej začne pisati v ponedeljek. Na zatožno klop bo tokrat med drugim prvič sedel tudi nekdanji slovenski premier. Tožilstvo je po nekaterih informacijah že predlagalo tajnost obravnave, a obramba zatrjuje, da podlage za kaj takšnega ni in da bo bržčas izjemno odmeven sodni proces potekal na očeh javnosti.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
05. 09. 2011 20.45
Čudne obtožnice, čudni sodni postopek, kako čuden bo šele konec.
prehlad
05. 09. 2011 18.38
NO IN KAJ JE SEDAJ.
punca08
05. 09. 2011 12.50
tik pred volitvami ponovno rdeči na sceni....ne morete in ne morete pozabiti patrije, ki nikoli ne bo stala toliko kot bodo stali tile procesi in ki nikoli ne bo stala toliko kot je že zapravila za brezveznosti tale vlada
tedo974P8medo
05. 09. 2011 10.47
Admin, ne se trudit z brisanjem mojih komentarjev, saj jih vedno shranjujem, tudi tega: "Patria bo sedaj odmevala na sodišču" Ne samo na sodišču, tudi izven njega, saj bodo vsi mediji delali veliko promocijo tega sodnega dogajanja. Za Janšo obisk sodišča ne bo nič novega, saj je bil deležen veliko privatnih in političnih sojenj. Brez težav ga lahko obsodimo krivega, še najmanj koruptivnega kupovanja Patrie (in še marsičesa, kar mu še niso odkrili), najbolj pa nesposobnosti skrivanja koruptivnih in drugih nezakonitih dogajanj v svoji oblasti, saj so "levičarji" (LDS in drugi) še hujši podpisniki koruptivnih pogodb, so pa le-ti znali v preteklosti in znajo v sedanjosti te pogodbe dosti bolj skrivati pred opozicijo in javnostjo.
korintos1
05. 09. 2011 10.06
Na Finskem pa že eni sedijo, pri nas pa še sploh ne vemo, ali se bodo gospoda udeležila sojenja.
korintos1
05. 09. 2011 10.04
vertex Takrat so v akciji.
dzink
05. 09. 2011 09.39
Na facebooku se je celo ustvarila skupina.. pa kr nekaj dobrih argumentov je not: Patria: nekaj dejstev o Velikem poku
dule100
05. 09. 2011 09.23
Nekateri levaki pa še kar bluzijo. Saj dobro vedo, da so popušili. To so zadnji krči !Kaj pa naj pravzaprav počnejo ob tem razočaranju, ki so jim ga pripravili njihovi idoli komunizma !
tedo974P8medo
05. 09. 2011 09.23
illy2 ".... S pomočjo božje roke se ti bo spet uspelo izmuzniti" Kake božje roke?? Dovolj bo podkupovalska roka nad sodniki ali tožilci ali pa samo dovolj močna odvetniška roka.
Tonček Balonček
05. 09. 2011 09.21
Razen Riedla in Wolfa gre za same bivše komunajzarje! Cekuta je pa itak slikar in ga pustijo pri miru, sicer bi kdo utegnil trditi, da pri nas preganjajo tudi umetnike.
Tonček Balonček
05. 09. 2011 09.19
Sodni procesi trajajo po par let in vedno vmes pridejo kakšne volitve, to je neizbežno!
delboske
05. 09. 2011 09.16
Fotografije imate pa res aktualne. Sicer pa bo JJ za pravoverne vedno kriv, sicer se jim podre mitološki svet , ki jim ohranja vero, da je bil socializem in njihovi mentorji nekaj najboljšega.
M_teorija
05. 09. 2011 09.16
~volek05.09.2011, 09:090 Saintjozef in korintos. Še pred 2 mesecema sta nabijala, da bi bil za Slovenijo najboljša izbira za premiera Zoki.~ Razlika je očitna! Eni dopuščajo, da novi argumenti prepričajo, v nasprotju drugih, ki vztrajajo, čeprac že Kosi čivkajo, tako na Finskem, kot v Avstriji. Pa vmes tudi odmeva!
tedo974P8medo
05. 09. 2011 09.13
volek, Poljšak in drugi, ki podobno mislimo, najdete me na "fejsbuku" z istim vzdevkom, pa se lahko še kaj pomenimo.
limonca4
05. 09. 2011 09.12
To je pa res čudno, pred prejšnjimi volitvami je bila tudi cela ceremonija s temi Patriami, no, sedaj pred predčasnimi volitvami pa spet. In takrat ko so bili levičarji končno izvoljeni, je pa vse kar naenkrat potihnilo ... Le zakaj? Verjetno so spet spletke levičarjev, da bi uničili desničarje, ki jim kaže zmago v naslednjih volitvah. Lahko da se motim, samo kaže tako. Pa lp
volek
05. 09. 2011 09.09
Saintjozef in korintos. Še pred 2 mesecema sta nabijala, da bi bil za Slovenijo najboljša izbira za premiera Zoki. Lahko vama pokažem vajine bloge o njem.
tedo974P8medo
05. 09. 2011 09.07
Če že govorimo o sistemu oblasti... Ste gledali včeraj Poljšaka na ...hm ... nekem kanalu (ne smem napisati katerem, da mi ne bo gospod/gospa admin to zbrisal/a) ? Poljšak je dobro povedal, kar že sam od prej vem, da je kapitalizem ameriški izum, s katerim so vse kapitalistične države ameriški sužnji, zato so tudi Ameri uničili komunistični sistem, ker tam niso mogli prodajati svojih izdelkov in idej, pred uničenjem so na veliko govorili, kako je komunizem slab, brez človekovih pravic itd, kapitalizem pa da je raj na zemlji. Pa poglejte sedaj tisti, ki ste živeli v Jugoslaviji: kdaj se je boljše živelo? Kar poglejte, kaj je v Ameriki: 90% ljudi je revežev, tam oblast ubije največ ljudi in še bi se lahko naštevalo. Ok, saj tudi komunizem ni bil idealen, tudi v njem se ubija ljudi, ampak povprečno se da tam bolje živeti. Država živi bolje, ni tako zadolžena (država se namerno po ameriškem ukazu oz. po kapitalističnih pravilih igre zadolžuje, saj kapitalizem = bogastvo bank, banke pa služijo s krediti), ljudje imajo službe - na sploh, vse je bolje. Saj vem, da ne bomo šli nazaj, ampak oblast bi se lahko delno spremenila in vrgla del kapitalističnih pravil na stranski tir in dala v ospredje spet nekatera socialistična pravila.
Vance
05. 09. 2011 09.04
Težko je ocenjevati pred sojenjem,kdo je kriv,kdo ne. Žalostno je,da se iste osebe pojavljajo tudi pri neraziskani materi vseh afer,orožarski aferi,zapisani pa so tudi v beležkah finskih in avstrijskih kriminalistov. Prej ali slej bodo omenjeni tudi na Hrvaškem in Bosni, seveda upam,da se bo pojavilo tudi kakšno novo ime iz političnega in tajkunskega življenja.Sicer pa moramo biti strpni,pozabit moramo na politično pripadnost, slediti le rezultatu,kdo so bili tisti,ki so spravili v svoje lastne žepe davkoplačevalski denar in opeharili Slovenijo.
61810
05. 09. 2011 08.58
Patria, trgovanje z orožjem, tajkuni. Nobena stranka, ne sodišče ni sposobno temu priti do dna.Vsi gledajo samo na svoje glasove ter korist. Prav nobenemu ne verjamem, da JJ ni imel prste zraven. In ta bo naš novi vladar. SDS v zadnjih treh letih ni podprla noben zakon, zamo zahteva predčasne volitve, že od prvega trenutka naprej, ko je zmagal Pahor. Zdaj bo končno stopil na vsoj prestol. Če mislite, da se bomo rešli tajkunov se motite. Še več jih bo. Prve dve leti bo Kriv Pahor za vse kar se je zgodilo, potem nekdo tretji, itd... Ne poznam enega primera, ko je sodišče nekoga obsodilo od vidnih oseb. pa naj si gre za leve, desne ali one ko so zraven sklede.
pacce
05. 09. 2011 08.55
spet bo rom pom pom par tednov za brezveze, na koncu pa ne bodo mogli nič dokazat oz se bodo le ti dokazi ''izgubili''