Slovenija

Sol je strup za pasje blazinice, zaščitite mu jih s čeveljci ali kremo

Ljubljana, 01. 02. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poledenela tla so nevarna tako za nas kot za naše štirinožne prijatelje. Sol, na primer, je strup za pasje blazinice. Zaščitite jih lahko s pasjimi čeveljci ali s kremami oz. vazelinom. Sicer pa mu vsakič, ko se vrnete s sprehoda, tačke sperite z mlačno vodo. Na ledenem snegu pa psom preti nevarnost poškodb vezi in mišic.

Zimske radosti ne razveseljujejo samo nas, pač pa tudi naše štirinožne prijatelje. Psi obožujejo tekanje po snegu, valjanje v njem, lovljenje kep … A ta letni čas ima poleg vseh svojih čarov tudi pasti. Zima namreč ne prinese samo snega, pač pa tudi mraz. In medtem, ko se ljudje lahko topleje oblečemo in primerno obujemo, se psi sami ne morejo zavarovati, zato jim moramo pri tem pomagati, opozarjajo na pasji šoli Bajka. Tu je nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati, da bodo vaši kosmatinčki zdravi in veseli.

Na ledenem snegu obstaja velika nevarnost poškodb vezi in mišic pri psih.
Na ledenem snegu obstaja velika nevarnost poškodb vezi in mišic pri psih. FOTO: Thinkstock

Preden odidete na sprehod in zapustite stanovanje, morate psa nujno ohladiti. Če nimate prostora, kjer je bolj mrzlo kot tam, kjer biva, odprite okna. S tem boste stanovanje prezračili, psa pa postopoma shladili. Preden začne pes na polno teči, pa je pomembno, da ga ogrejete. Najprej ga umirjeno sprehajajte vsaj 15 minut, da se postopoma ogreje. Ne pozabite tudi na ohlajanje.

Nadenite mu plašč

Če imate starejšega psa ali takega, ki nima podlanke, ga oblecite v primerno obleko oz. plašček, ki mu nudi zaščito v hladnih in mokrih dneh. Obvezno pa morate obleči vse gole pse.

V trgovinah je na voljo veliko različnih oblačil za pse. Lahko so narejeni na dve ali štiri tačke, vodoodbojni, s podlogo iz flisa, da ohranjajo toploto, in zračni. Lahko so tudi opremljeni z odsevnimi trakovi.

Večina psov obožuje sneg in ga radi tudi jejo. Ker jim je to skoraj nemogoče prepovedati, jim doma takoj ponudite toplo vodo, da si segrejejo želodec in si ga ne prehladijo.
Večina psov obožuje sneg in ga radi tudi jejo. Ker jim je to skoraj nemogoče prepovedati, jim doma takoj ponudite toplo vodo, da si segrejejo želodec in si ga ne prehladijo. FOTO: Mateja Ropoša

Sol je strup za pasje blazinice. Obujte ga!

Kjer je mraz, je tudi sol. Ta pa je strup za pasje blazinice, saj vašemu psu lahko povzroči bolečino, poleg tega pa bo težave težko pozdraviti. Zato mu ne pozabite zaščititi tačk. Psi v mestu naj uporabljajo pasje čevlje. Ti uspešno zaščitijo in varujejo njihove tačke pred soljo in agresivnimi kemikalijami, ki preprečujejo zmrzovanje in nastajanje ledu na ulicah, pa tudi pred mrazom, ostrimi kamni in steklom.

Pred prvim sprehodom je psa na čeveljce treba navaditi. Obujte mu jih najprej za nekaj minut že v stanovanju in se z njim poigrajte. Postopek nekajkrat ponovite, vedno za dlje, šele nato pojdite z njim na daljši sprehod.

Pasje blazinice in smrčki so zaradi hoje po grobih površinah in kopanju po zemlji mnogokrat spokani ali poškodovani. Z rednim nanašanjem kreme ali vazelina za zaščito preprečimo pokanje kože, preventivno pa koži vrnemo naravno vlažnost. Kreme so primerne predvsem za uporabo pozimi in poleti, ko so pasje blazinice in smrčki zaradi visokih ali nizkih temperatur toliko bolj občutljivi.

Vsekakor je obvezno, da psu vsakič, ko se z njim vrnete s sprehoda, tačke sperete z mlačno vodo, da z njih sperete sol.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pazite na padce, poškodbe vezi in mišic

Poledenela tla so nevarna tako za vas kot za vašega psa. Pazite na padce in možne poškodbe. Ko tla zamrznejo, se izogibajte resnemu delu na poligonu, saj lahko zdrsi pripeljejo do resnih poškodb, predvsem pri šolanju obrambe in agilitya. Naj bo zima tudi za vas in vašega psa čas počitka in užitka v snegu.

Na ledenem snegu obstaja velika nevarnost poškodb vezi in mišic pri psih. Ko stopijo v stopinje, jim taca zdrsne globoko in je ne morejo takoj dobiti ven. Ob tem jih zgrabi panika, zato jo na silo potegnejo ven. Pri tem pa si velikokrat poškodujejo vezi. Če se vam je to zgodilo, psa počasi razhodite, da se ohladi. Če ga boste dvignili in odnesli do avta, bo vez ali mišica ostala v krču, kar ga bo le še bolj bolelo.

Čevlji za pse zaščitijo in varujejo tačke psov pred poškodbami, vročimi in ledenimi zunanjimi površinami, soljo in drugimi kemikalijami, ki se pozimi nahajajo na ulicah in preprečujejo zmrzali, ter ostrimi predmeti.
Čevlji za pse zaščitijo in varujejo tačke psov pred poškodbami, vročimi in ledenimi zunanjimi površinami, soljo in drugimi kemikalijami, ki se pozimi nahajajo na ulicah in preprečujejo zmrzali, ter ostrimi predmeti. FOTO: Thinkstock

Če je jedel sneg, mu dajte piti toplo vodo

Večina psov obožuje sneg in ga radi tudi jejo. Ker jim je to skoraj nemogoče prepovedati, jim doma takoj ponudite toplo vodo, da si segrejejo želodec in si ga ne prehladijo.

Posledica preveč zaužitega snega je tudi driska. Malo krvi na koncu blata je posledica ledu in razdraženega črevesja. Če sta driska in kri na koncu blata le enkraten pojav, vam ga ni treba peljati k zdravniku.

Ne prestrašite se, če bo pes uriniral več kot ponavadi. Sneg je namreč voda, so še zapisali pri Bajki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
01. 02. 2017 15.51
-1
. nič nimam proti kužkom . imam pa veliko proti Obuvanju kužkov . ampak bolj kot me skrbijo Tačke Kužkov , me zanima, kako toliko soli vpliva na prst , pa na podtalnico , pa tko naprej v tem smislu. / KER.. vidim , da se preMnogox marsikje izlije Olje ... pada Kisel dež , sol se trosi k pr norcih...; torej : v kratkem bomo lohk izčupal Regrat . dodat mu bo treba sam še baterijsko jajčko ...pa bo U bioeko ful zdrav obrok
srecnii
01. 02. 2017 14.00
+3
Folk se samo pritožuje nad neočiščenimi pločniki, lopato v roke pa pucat s krampom pa nad led.
srecnii
01. 02. 2017 13.57
+5
Folk res pretirava, take bi dal delat na pločnik pa naj led s kladivom, macolo odstrani pa bo lahko psa sprehajal.
murkecc
01. 02. 2017 11.37
+4
No tole soljenje nasplošno ni dobro za naravo. Pa tudi pluženje pri par cm snega, kakor bi si nekateri želeli, ni nič drugega kot uničevanje ceste. Če po takem nisi sposoben normalno vozit, pojdi na bus.
Uporabnik443897
01. 02. 2017 11.03
+11
Spet ena Slovenska, cest ne bomo solili zaradi psov, veternic ne postavljamo zaradi ptic, ja Slovenija je res usekana država no prebivalci :)
srecnii
01. 02. 2017 13.58
+1
Uporabnik443897
01. 02. 2017 11.02
+0
Spet ena Slovenska, cest ne bomo solili zaradi psov, veternic ne postavljamo zaradi ptic, ja Slovenija je res usekana država no prebivalci :)
srecnii
01. 02. 2017 13.58
Uporabnik443897
01. 02. 2017 11.02
-2
Spet ena Slovenska, cest ne bomo solili zaradi psov, veternic ne postavljamo zaradi ptic, ja Slovenija je res ukekana država no prebivalci :)
srecnii
01. 02. 2017 13.59
+1
Uporabnik443897
01. 02. 2017 11.02
-1
Spet ena Slovenska, cest ne bomo solili zaradi psov, veternic ne postavljamo zaradi ptic, ja Slovenija je res usekana država no prebivalci :)
mg42
01. 02. 2017 09.28
-12
Pa kje ste tega grdga mopsa najdl?
flojdi
01. 02. 2017 15.59
+1
macek_garfield
01. 02. 2017 09.23
-2
copatke so eni drugi kuzeki pred leti tudi uporabljali pa to
Sputnik
01. 02. 2017 08.50
+0
na vso svinjarijo ki je po tleh, kamnih, trnjih, pesku... niso občutljive ampak na sol pa ja. dobra je to reklama
Megaclite
01. 02. 2017 08.49
+16
Sem mislil, da sodobna družba dela invalide samo iz svojih otrok pa vidim, da so se tudi na pse spravili.
slovenija981
01. 02. 2017 08.43
+7
Zdaj se je na finančnem ministrstvu en odločil odpret firmo z pasjo opremo in vi zdaj to hitro reklamirat,,,,, mislm pa ste.............
me987
01. 02. 2017 08.39
+15
če bi jaz mojemu dal gor te "copatke" je v času, ko mu nataknem drugo, prva samo še en kupček scefranega blaga.
Raspunin777
01. 02. 2017 08.08
+25
haha to je pa nekaj novega.Še leta nazaj tačke niso bile občutljive , danes paso zelo občutljive za sol . Ideja za prihodnost saj naivnežev nikoli ne zmanjka: naredit nepremočljive copate za v morje . Morda tudi masko za kužata.,.