Slovenija

Partizani tlakovali pot v samostojnost

Poljana pri Prevaljah, 17. 05. 2008 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci smo s partizanskim uporom odložili hlapčevska oblačila, je ob obletnici zadnjih bojev proti okupatorju dejal Borut Pahor.

Upor proti okupatorju je bil državotvorno dejanje brez primere, je dejal Pahor.
Upor proti okupatorju je bil državotvorno dejanje brez primere, je dejal Pahor. FOTO: POP TV

Upor proti okupatorju je bil državotvorno dejanje brez primere in čeprav ni bil edini pogoj, da smo lahko sami oblikovali samostojno državo, je bil takrat odločilen, da smo pol stoletja pozneje priložnost za osamosvojitev sploh imeli, je ob 63. obletnici zadnjih bojev proti okupatorju na Poljani pri Prevaljah poudaril predsednik SD Borut Pahor.

Slovesnost je na Koroško privabila okoli 1000 ljudi. Med obiskovalci so bili tudi nekateri politiki in seveda predstavniki borčevskih organizacij.

Slovenci smo bili skozi stoletja kot drobiž v luči velikih sosedov, ki so nam namenili vlogo hlapcev, a je postopoma v našem narodu raslo uporništvo in odločenost, da postanemo sami svoj gospodar. Ta odločenost je botrovala pogumu naših dedov, da so se postavili proti vdanosti v zgodovinsko usodo, ki naj bi jo določali drugi, je še dejal slavnostni govornik.

Pahor se tokrat ni želel dotikati nekaterih kontroverznih dogodkov povojnega časa, dejal je le, da ni nobenih stvarnih razlogov, da bi prihodnje generacije zaradi tega imele v svojem zgodovinskem spominu temno liso glede tistega časa. "Na koncu vendarle ni mogoče spremeniti dejstva, da smo Slovenci s partizanskim uporom proti okupatorju odložili svoja hlapčevska oblačila in si nadeli uniformo upornika, ki se je skupaj z zavezniki postavil na pravo stran zgodovine in postavil naši in skupni prihodnosti povsem nove razsežnosti za mir in blaginjo, ki jo danes uživamo," je poudaril.

Ministrica šokirala Stanovnika

Slovesnost je na Poljano privabila okoli 1000 ljudi.
Slovesnost je na Poljano privabila okoli 1000 ljudi. FOTO: POP TV

Kratek, a toliko bolj odločen je bil na tokratni slovesnosti predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, ki je znova okrcal tiste, ki so pred 63 leti želeli podaljšati drugo svetovno vojno oz. celo zanetiti tretjo. Zasluga slovenskih partizanov je po njegovem, da so jih prav na teh prostorih ustavili in razorožili.

Kot je dejal, je bil pred dnevi šokiran, ko je v medijih prebral, da je slovenska ministrica s svojo hrvaško kolegico podpisala mednarodni sporazum, po katerem naj bi Slovenci ugotavljali, kdo je bil kriv in kdo je dal ukaz za zaustavitev in zasluženo kaznovanje krvnikov iz Jasenovca. "Če tista gospa hoče vedeti ime tistega, ki je bil odgovoren in je dal nalog, da se krvniki druge svetovne vojne zaustavijo in razorožijo, ji osebno sporočam, da je to bil takratni ameriški predsednik Dwight Eisenhower, na tem ozemlju pa maršal Jugoslavije Josip Broz Tito," je svoj nagovor zaključil Stanovnik.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
19. 05. 2008 23.03
borček in ostala tovarišija...nujno bi bilo potrebno priznati krivdo , ki se tiče nas vseh. Torej čigavo krivdo? Edvard Kocbek je na tržaškem, ko je prvič spregovoril o pobojih, povedal: "Tako dolgo se ne bomo znebili preganjavice in more, dokler javno ne priznamo svoje krivde, svoje velike krivde." Gre za krivdo vseh, ki so pomor izvršili, ampak tudi teh, ki so ga kot skupnost omogočili, kot partizanska skupnost za revolucijo. Značilnost te izjave je, da je videla izhod iz te "more" v priznanju krivde. Tukaj ne gre samo za individualno priznanje, temveč tudi za kolektivno prizanje vseh akterjev partizanskega gibanja in prek njega delujoče revolucije.
bema1201
19. 05. 2008 22.06
-1
Partizani so tlakovali pot, samo ne v svobodo, ampak pot komunističnemu terorju in enoumju. Marskdo ne bi šel v patrizane če bi vedel kaj čaka Slovence po koncu vojne, kakšne pošasti z Kardeljem in Mačkom na čelu bodo vodili državo.
Uroš Palhartinger
19. 05. 2008 18.34
Pozdravljeni vsi skupaj, tale članek roma počasi v arhiv rubrike Slovenja, morda bi se bilo boljše prestaviti na forum. Po treh dneh vroče debate o partizanih se je začetna tema končno premaknila k realni situaciji v današnjem času. Strinjam se s Ranunculus-ovim prvim odstavkom komentarja glede sprave danes ob 09:52, njegov drugi odstavek pa je nepotrebno pogrevanje prvega. Enako se strinjam z njegovim naslednjim komentarjem ob 10:17 glede volitev, ljudje volijo na podlagi simpatičnosti in ne na osnovi programa, argumentov. Zamenjati vse politike, ker so vsi barabe, SE STRINJAM, vendar s kom. Vsi so NEOLIBERALCI... Rešitev za novo obliko socializma, v katerem bodo vsi zadovoljni je po mojem mnenju ukinitev in prepoved GOTOVINE kot plačilnega sredstva, ne pa tudi denarja. Vse denarne transakcije (tudi nakup žvečilk) naj poteka preko plačilnih kartic, država pa naj zagotovi varnost brezgotovinskega plačevanja, vsak prebivalec pa naj ima pravico do le enega stalnega transakcijskega računa. S tem se izloči možnost kriminala, črne trgovine, korupcije, davčnih utaj, davki pa bi bili v celoti izterjani, ter zato nižji. Odpadlo bi veliko število policistov, dacarjev, država bi bila cenejša. Varstvo podatkov pa je le potuha za kriminalce. ZAVEDAM PA SE DA JE TO ILUZIJA, ker za kaj takšnega ne bo nikoli političnega in gospodarskega interesa.
exim@t-2.net
19. 05. 2008 17.09
PrvoBorec: si v letih, ko bi moral s svojim znanjem in delavnostjo skrbeti za družino. kako ti sploh pride na misel pojem 2socialna podpora". Nagec!
Prvo Borec
19. 05. 2008 16.12
Ranunculus dober dan Tukaj ni beg možganov, ampak izguba možganov v naši državi. Izčrpavanje države, da ostane brez intelektualnih ljudi. Ampak, saj svet ne obstoji , samo od pametnih ljudi, ki imajo možgane. Saj jih imami VSI. Nekateri so za filozofe, nekateri pa za delavce. Problem je v Sloveniji, ker smo ostali brez delavne sile, to pomeni po nekdanji lestvici do 5 . stopnje. Po letu 91 so se zapirale tovarne in kdo je želel v kovinsko stroko, ki ni imela bodočnosti !! Nihče !! Sedaj pa imamo preveliko koncentracijo od 6 stopnje in na gor. Židje ne kupujejo diamantov, da bi jih prodali naprej, ampak da jih shranijo, da jih nima nihče drug, ker če bi prišli na tržišče, potem bi jim padla cena, ali ne. Tako pa je tudi z ljudmi. Ni delovne sile, ki bi nam dvignila produktivnost, ker niso poskrbeli za njih. Ključavničar ali varilec ali strugar ali bilo kateri drugi iz kovinske stroke se lahko pogaja za plačo. Vem, ker delam s tem. Kakšna socialna pomoč ??? kje jo pa vidiš !! Socialno pomoč lahko dobijo samo te iz Roj in nihče drug. Cenzus je premajhen za Slovensko družino. Največja žalost je ta, da družine preživijo, samo zaradi nekakšnih štipendij in otroških dodatkov. Samo vse to se je v 3 letih vzdignilo samo za cca 8%. Zakaj prihajajo iz Argentine in Avstralije pa lahko povprašaš Bajuka. Nazaj sem že napisal, da se nekaj pripravlja v Sloveniji in mi vse to plačujemo. Moramo priti do teh dokumentov !!! Zakaj prihajajo in kaj dobijo za to, ker prihajajo.
Ranunculus
19. 05. 2008 15.49
manjakranjc Hvala za ozadje tistega, kar sem izpostavil kot temelj svojega razmišljanja o enotni davčni stopnji. Problem bo torej ostal samo v ugotavljanju premoženja in revnosti, ker je veliko socialnih primerov, ki to niso in tudi po uvedbi enotne davčne stopnje bi se še vedno nekateri vozili z Mercedezi po socialno pomoč. No, mislim, da bi morali ukiniti vsaj tisto socialno pomoč, ki bazira na otrocih. Namesto, da družine dobivajo pomoč za otroke, naj bi dobili brezplačno malico in kosilo ter zvezke, mogoče copate in telovadno opremo, skratka v obliki materialne pomoči, ne pa v obliki denarja - šole in vrtci imajo dovolj osebja, da bi lahko poskrbeli še za to... Kar se pa bega možganov tiče - očitno najbolj sposobni odhajajo v razviti svet, ostali pa težimo po Sloveniji. To razumem. Ne razumem pa tistih, ki iz Argentine in Avstralije prihajajo v Slovenijo, če jim je tam bolje...
Prvo Borec
19. 05. 2008 15.07
manjakranjc desničarji ste taki kot doktorji : Operacija uspela, pacient mrtev. Zakaj ne bi šla v grške čase ali v rimske. Leta 1900 so izjavili, da so vse izumili !! Kaj pa misliš TI izumiti ?? Volivci so Vas izbrali , da boste popravile napake, ki so jih delali levičarji, VI pa se neprekinjeno sklicujete na njih. Slabši ste od njih. Vi pravite , da ste boljši od levičarjev ?? Ste samo boljši gnoj in nič drugega.
manjakranjc@hotmail.com
19. 05. 2008 14.54
Pozdrav, No ranunculus, neka časa sem si vzela... No že Karl Marx je v komunistični manifest zapisal, da morajo družbe na poti v komunizem nujno uvesti progresivne davke na dohodke. Večina zahodnih držav se je pod pritiskom nasilja in militantnih socialističnih gibanj v začetku dvajsetega stoletja temu ultimatu uklonila in uzakonila socialno diskriminacijo. Progresivni davek, kot ga "omenja" Ranunculus je socialistom omogočil trgovanje s privilegiji in podkupovanje volilcev in to še vedno omogoča levici. Dokler je v državah veljala enotna davčna stopnja, politiki z olajšavami niso mogli podkupovati svoje baze. Takoj, ko so bili privilegiji v obliki nižjih davčnih stopenj uzakonjeni, pa se je začel boj pri koritu. Razlika med socialno pomočjo in progresivno obdavčitvijo je v tem, da je s socialno pomočjo, ki je vezana na dejansko premoženjsko stanje, državljane težje podkupovati. Če nekdo ni reven, potem ni deležen socialne pomoči. Pri samih davkih pa to pač ne velja. Dohodninske razrede se da nastaviti tako (in tudi so nastavljeni tako), da tudi sloji, ki so povsem sposobni financirati svojo lastno porabo in ne potrebujejo socialne pomoči, plačajo manj davkov od bolj ustvarjalnih državljanov. Na ta način se lahko s progresivno obdavčitvijo podkupuje večinskega volilca. Torej objektiven davek bi obdavčil koristi, ki jih je posameznik prejel od institucionalnega okolja. Od vsakega zasluženega tolarja bi moral vrniti del zaslužka okolju. Ta objektivni princip obdavčevanja se imenuje enotna davčna stopnja. Nekdo, ki od institucionalnega okolja pridobi desetkrat več od drugega, tudi desetkrat več vrne okolju; na vsak zaslužen tolar pa vsi ljudje plačajo enak davek.Instrument sociale je v takšnem sistemu socialna pomoč, ki se jo dodeljuje na podlagi celotnega premoženjskega stanja in je zato učinkovitejša. Vemo, da progresivna obdavčitev ne temelji na objektivnih in za vse enakih kriterijih, ampak na razmerju političnih sil in subjektivni presoji. Večina se arbitrarno odloči, koliko je potrebno vzeti manjšini.S tem je uzakonjena socialna diskriminacija, ki je bila tudi eden izmed ciljev marksizma. Državljani so v takšni družbi obravnavani neenakopravno in sicer glede na socialni status. To se v ničemer ne razlikuje od diskriminacije na podlagi rase ali spolne usmeritve. Znano je tudi, seveda po oceni evropske komisije v ZDA dela cca.400.000 raziskovalcev iz Evrope, slabih 40% vseh. Gotovo si forumaši želite, da nam bodo iz Slovenije še naprej bežali najboljši zato, da bomo lahko malikovali naše najslabše - hujskaške sindikaliste!? Naj sklenem misel; ta davek izhaja iz koncepta svobode in enakosti, medtem, ko progresivna davčna stopnja izhaja iz koncepta neosocializma. Neosocialisti se tega dobro zavedajo in bodo možnost podkupovanja svoje baze, ki je temelj njihove moči, branili do konca. Ne bodo izbirali sredstev, da bi ubranili svoje privilegije. To se je jasno videlo nekaj časa pri nas, ko smo sprejemali reforme. Sindikalista Doro Hvalica in Ivan Semolič o katerih ne bi izgublajla besed, v javnost plasirala laži, da bo enotna davčna stopnja poslabšala socialni položaj večine Slovencev. Resnica je pa ta , da bi vzpodbujena gospodarska rast v zelo kratkem času (prej, kot v dveh letih) kompenzirala dvig DDV in izboljšala položaj velike večine Slovencev. Vetlan, No, malo objektivnosti prosim. Lp M.K
exim@t-2.net
19. 05. 2008 14.52
Tole vprašanje me muči: če so tlakovali pot v prihodnost, zakaj pa so jih lastni tovariši pobili po vojni?
Prvo Borec
19. 05. 2008 14.49
manjakranjc amerikanci so mogoče res dobri ljudje, ampak politika jim pa je poden. Za njih je prvoklasna, kot tudi Ti praviš, ampak..... ??? Laž na laž in na laži se ujameš !!! Ti si taka kot oni. Veliko besed in nič ne poveš !! Prava si za politika, ampak to ti misliš.
vetlan
19. 05. 2008 14.43
manjakranjc, si čisto navadna glupa kura s površnim znanjem, zato pa tudi nikoli nič ne odgovoriš konkretno, in se izognješ vprašanjem, ker jim nisi dorasla. Najbrž tudi ne znaš poslušati. In ne skrbi za mojo računovodkinjo, ker je verodostojna in poštena za razliko od tebe. Pa tisti tvoj "L.p. M.K." pri vsakem postu je še najbolj bedast. Saj nismo kot ti, dovolj je en krat. Če misliš, da sem žaljiv, misliš prav, ker drugega nisi vredna. Zdaj pa hitro k adminu.
vetlan
19. 05. 2008 14.41
In da nisi žaljiva ? To je pa nekaj novega. Nisem še opazil, da ne bi bila.
manjakranjc@hotmail.com
19. 05. 2008 14.39
PrvoBorec, Antiamerikanizem je pretiran, in večino slišanega je žal le manipulacija in sejanje zla. Ranunculus, Razvila bi kar pestro debato o enotni davčni stopnji, a kdaj drugič. Danes so še obveznosti. Se opravičujem za žaljivke. pri meni lepa beseda mesto najde, le tega se drži. Lp M.K
Ranunculus
19. 05. 2008 14.30
Ja manjakranjc, enotna davčna stopnja bi bila fina, če bi šefom države uspelo funkcionirati ob zaradi tega nižjem proračunu in s transferi zagotoviti podlago za življenje najrevnejšim. Mi je pa čisto jasno, da je v z zavidanjem obogateni Sloveniji mnenje na strani progresivne stopnje... Kar se pa Pahorja tiče... No, če je vodljiv mi je žal za tistega, ki ga vodi pri njegovih klovnskih vragolijah. Pa še to. Glede na to, da nekih nerešljivih sporov, ki bi temeljili na zaostalosti nimava, si lahko prihraniš pošiljanje v osnovno šolo in pretirano materinski odnos pri postanju, ker se mi zdi, da močnejših replik kljub občasni trdoglavosti ne potrebujem. Vsekakor pa vseveden nisem.
Prvo Borec
19. 05. 2008 14.29
Ravno gledam Did We Land On The Moon. Kdo sploh še verjame Ameriki ?? Kakšne zgodbe ?? Killi bilo kdo, pa če gremo v živalski vrt po opice. Vedno pravim, da naši politiki ne znajo razmišljati v tej strani, da so postavljeni iz strani naroda in da morajo skrbeti za blagostanje svojih državljanov. Od leta 91 pa se obnašajo, kot sloni v Rogaški Slatini. Vsi se tako obnašajo, ampak JJ dela iz kristala kremenčev pesek. Tukaj je razlika !!! Upam, da ne bodo uvedli elektronske volitve !!!
Prvo Borec
19. 05. 2008 14.20
manjakranjc bilo kdo, samo da nikoli več desničarska stranka. Za tebe pa itak vemo, da nimaš svojega JAZ, ker si sluzava.
killi-123@hotmail.com
19. 05. 2008 14.18
Prvo Borec, res nisem ljubitelj desnice, toda koga na levici pa ti vidiš, zrelega za vožda?
manjakranjc@hotmail.com
19. 05. 2008 14.02
Vetlan Zgodovinske resnice ne bi rada ponavljala, ker sem jo že stokrat zapisala. Kdaj tudi kaj preberi. Le rahel nasvet; zamenjaj tajnico. Očitno daje razliko v svoj žep. Neti, Lep pozdrav. Pri številkah sva si domači, a izračun Taylorjheve vrste pri nama da različen rezultat, strange! Lahko pa priznam, da sva si kar blizu. Ranunculus, Še vedno se ne strinjava popolnoma, si pa saj popravil sliko razlage. Pohvalno. Davčne politike ne bi razlagala, ker za to že obstaja internetna stran. killi-123, Da, nabrala sem si nove energije in nisem žaljiva le določeni rabijo malo bolj energične replike. Ne zaleže drugače. Golobić mi res ni pri srcu; Pahorja pa mi je žal, pa ne zaradi pameti, ampak zato, ker je tako vodljiv. Lp M.K
manjakranjc@hotmail.com
19. 05. 2008 14.02
Ranunculus, NO sedaj pa si mi postal "všeč", omenjaš enotno davčno stopnjo. Super, tudi sama sem zagovornica te, a premalo ljudi, ki bi resno pristopili k takim reformam. Več mogoče pri debati.. PrvoBorec, Mar res ne ovidiš, da bo isto!? Še Gantar ti je lepo razložil v zadnjih trenjih in Manja Kranjc ne bo nič manj vidna; torej čemu čakanje?Da boš zopet razočaran? Lp M.K
Prvo Borec
19. 05. 2008 13.54
killi-123 kaj bereš, da se borim z njima. Ma kaki !! Borba je že zdavnaj dobljena. Nikoli če nisem čakal tako na jesen, kot trenutno, ampak nekaj se mi čudno zdi, da so številčne družine narastle v Sloveniji. Kot da bi jih uvažal iz Avstralije ali pa Argentine. Cotmanova vzdiguje standard 6 članskim družinam. Pravi Slovenci nimajo toliko članov, ampak samo belo kapci in Argentinci ter Avstarlci. Zato, pa treba iti na volitve in ne voliti desnih strank.