Slovenija

Erjavec zaradi prisluškovalne afere ne bo odstopil: 'Arbitražni sporazum živi'

Ljubljana, 27. 07. 2015 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Miro Cerar je ocenil, da ni razloga, da bi zunanji minister Karl Erjavec po izbruhu prisluškovalne afere ponudil svoj odstop. Cerar je poslal pismo hrvaškemu premierju, v njem pa zapisal, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja.

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec je v izjavi po današnji seji vodstva DeSUS dejal, da je danes govoril s premierjem Mirom Cerarjem. Ta je po njegovih besedah ocenil, da ni razloga, da bi Erjavec po izbruhu prisluškovalne afere ponudil svoj odstop. Erjavec tako odstopil ne bo, če bi ga doletela interpelacija, pa bo na očitke odgovoril.

Kot je pojasnil Erjavec, je Cerarja v današnjem pogovoru najbolj zanimalo to, ali je bil minister seznanjen s pogovori med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko na sodišču Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve, ki jih je prejšnji teden objavil hrvaški tisk. Erjavec, kot trdi, s tem ni bil seznanjen, zato so bili zanj objavljeni posnetki presenečenje. Cerar pri tem po Erjavčevih besedah tudi ne vidi ministrove objektivne odgovornosti. Pogovor je potekal v zasebnih prostorih preko zasebnih telefonov, kar je zunaj njegove pristojnosti, je pojasnil minister.

Erjavec je sicer priznal, da je bil Cerar "malce nezadovoljen", ker se ob izbruhu afere, ki je zamajala arbitražni sporazum s Hrvaško, ni takoj vrnil z dopusta. "Vendar glede na to, da sva bila dogovorjena, da ne bom dajal nobenih izjav, da bo izjave in zadevo prevzel predsednik vlade, niti ni bilo smiselno, da bi se vrnil z dopusta, ki je bil že vnaprej plačan in organiziran," je pojasnil.

Kot je zatrdil, pa je na daljavo dajal ustrezna navodila ministrstvu za zunanje zadeve, pripravili so tudi vsa navodila za slovenske veleposlanike, kaj naj povedo predstavnikom držav, v katerih službujejo. Za torek pa na ministrstvu po njegovih besedah načrtujejo brifing za vse veleposlanike, ki delujejo v Sloveniji.

"Enostranski odstop od sporazuma ni mogoč"

Predsedniki poslanskih skupin v hrvaškem saboru so danes na srečanju s premierjem Zoranom Milanovićem odločili, da bo Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma o reševanju vprašanja meje s Slovenijo.

V zvezi s tem pa je Erjavec poudaril, da enostranski odstop od arbitražnega sporazuma ni mogoč. "Arbitražni sporazum tega ne predvideva, tako da hrvaška stran sicer lahko sprejema takšne odločitve, vendar, kot veste, je arbitražno sodišče povedalo, da bo nadaljevalo z delom, tako da bo ta postopek tekel naprej," je dejal.

Kot je pojasnil Erjavec, je bil sporazum podpisan pod okriljem Evropske komisije, kar pomeni, da je pri njih tudi garancija za izvršitev odločbe. Komisija se po njegovih besedah ne vtika v postopek, ima pa različne možnosti, da prisili državo članico k izvršitvi arbitražne razsodbe. "Tako da tukaj ni nobene bojazni," je dejal.

Tudi objavljeni pogovori med Sekolcem in Drenikovo po Erjavčevih besedah niso povzročili nobene škode glede samega postopka, ker odločitev še ni sprejeta in arbitri še proučujejo zadevo. "Arbitražni sporazum živi," je dejal Erjavec, ki sicer meni, da je Sekolec ravnal prav, ko je odstopil.

Iz prejšnji teden objavljenih posnetkov je namreč razvidno, da se je dvojica pogovarjala glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Tako kot Sekolec je s položaja prejšnji teden odstopila tudi Drenikova.

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec ne bo odstopil.
Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec ne bo odstopil. FOTO: Miro Majcen

Cerar poslal pismo hrvaškemu premierju

S kabineta vlade predsednika vlade so sporočili, da je Cerar glede zadnjih dogodkov, povezanih z arbitražnim postopkom med Slovenijo in Hrvaško, pisal predsedniku Vlade Republike Hrvaške Zoranu Milanoviću, saj v zadnjih dnevih naj ne bi bilo mogoče drugače vzpostaviti kontakta med obema premierjema. Cerar je v pismu hrvaškemu kolegu izrazil obžalovanje s strani slovenske vlade ob zapletu, ki je nastal zaradi medijskih poročil o domnevnih pogovorih med slovenskim arbitrom in agentko.

Ob tem pa je v pismu spomnil, da Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Tako sta oba vpletena medtem že odstopila, Slovenija pa je že začela s postopkom za imenovanje novega arbitra, je sporočil slovenski premier. Cerar pričakuje, da bo Arbitražni tribunal v polni sestavi čim prej nadaljeval svoje delo in ga tudi končal.

Milanoviću je predlagal, da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah. Zagotovil mu je, da se slovenska vlada zavzema za nepristransko in neodvisno arbitražo, kateri sta se zavezali obe državi s sprejetjem Arbitražnega sporazuma.

Cerar je zapisal še, da je prepričan, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja, ki bo zagotovila trajno podlago tudi za nadaljnji razvoj dobrih sosedskih odnosov med našima državama in narodoma.

"Slovenija popolnoma zaupa v integriteto, neodvisnost in nepristranskost članov arbitražnega sodišča"

Slovensko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da se je Slovenija odzvala na navedbe Hrvaške v pismu arbitražnemu sodišču v Haagu, v katerem je Zagreb navajal domnevne okoliščine, ki naj bi pod vprašaj postavile verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka.

V pismu so navedli, da so javno objavljeni transkripti in posnetki komunikacije Sekolca in Drenikove razkrili kršitev temeljnih načel postopka.

Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk pa je danes v imenu Slovenije arbitražnemu sodišču pojasnila, da se Slovenija ne strinja s stališčem hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, da bi moralo sodišče takoj ustaviti postopek.

Slovenija meni, da mora arbitražno sodišče nadaljevati postopek in izpolniti svoj mandat, kot je določen v arbitražnem sporazumu, so sporočili iz MZZ in dodali, da Slovenija popolnoma zaupa v integriteto, neodvisnost in nepristranskost članov arbitražnega sodišča in postopka.

Škrkova je ponovila, da bo Slovenija izpeljala postopek imenovanja novega arbitra v skladu z roki, ki jih za tak slučaj predvideva arbitražni sporazum. Slovenija je ob tem pozdravila poziv arbitražnega sodišča obema stranema, da se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča. "Slovenska stran to pomembno določbo arbitražnega sporazuma popolnoma spoštuje", so v sporočilu zagotovili na MZZ.

Stranke morajo sporočiti svoje kandidate

Slovenija pa v tem času pospešeno išče novega arbitra. Parlamentarne stranke so Cerarju poslale več predlogov, a imena kandidatov niso znana. O novem arbitru bodo odločili jutri dopoldne. Vse štiri opozicijske stranke so se odločile, da svojega kandidata ne bodo predlagale. Prvak DeSUS pa je dejal, da bo stranka za novega slovenskega člana arbitražnega sodišča podprla tistega kandidata, ki ga bo predlagal Cerar. Z imenom sicer Erjavec, kot pravi, še ni seznanjen.

Erjavec predvideva, da bo vlada v sredo že imenovala novega arbitra, "tako da bo lahko delo na arbitražnem sodišču v Haagu potekalo nemoteno," je povedal. O kandidatu se bodo v torek pogovarjali tudi na sestanku predstavnikov parlamentarnih strank pri Cerarju, kateremu naj bi posamezne stranke do danes posredovale svoje predloge kandidatov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (564)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
27. 07. 2015 21.53
Pravi Rabi Jakub, samo kriv nos mu še manjka.
Dabon
27. 07. 2015 21.53
-1
tako SLOVENIJA NAPREJ ARBITRAŽA MORA IT DO KONCA HRVATE PA KAZNOVAT LOPOVI....
mbtukaj
27. 07. 2015 21.49
+6
Naši "domoljubi" naredijo več škode kot naravne nesreče.
starima?ek 1
27. 07. 2015 21.48
-1
Sds prisluškovala Pahorjevi vladi ima prakso.
Duhec0012
27. 07. 2015 21.50
+1
Hahahahaha.... a maš ti kako prakso al obvladaš sam teorijo???
poslanka sexs
27. 07. 2015 21.53
+3
slovenci izterali leta 1918 korosce prodali trst prodali gorico sedaj kot se slisi sebodo kmalo odcepili in priklucili k Avstriji severni stajerci z mariborem in v sloveniji ostanejo samo gorski Hrvatje tako vas tudi hrvati nazivajo
Duhec0012
27. 07. 2015 21.48
+1
Butli zarukani.... lopovski leevaki so vas izdal.... a vam morm to lih jst pisat???
starima?ek 1
27. 07. 2015 21.46
-2
In edina stranka ko ima obsojenca za poslanca,edinega komunista,predsednika stranke do smrti kot v bivši JUGI.
flisd
27. 07. 2015 21.45
+6
Arbitražni sporazum še živi. Na tem planetu ne. Mi je pa že dolgo jasno, da je slovenska politika nekje v drugi galaksiji.
BULDOH
27. 07. 2015 21.52
+2
HRVATI PRAVIJO, DA JE ŽE POKOJNI-JAZ PA PRAVIM, NAJ ŽIVI POKOJNI.....
NoviceResnice
27. 07. 2015 21.42
+1
Grozno ...a smo talci tega nakladača karierističnega
Brakedirt
27. 07. 2015 21.43
+1
zamenjajte svojega predsednika da se osvobodite
Oskar22
27. 07. 2015 21.44
-1
NoviceResnice
27. 07. 2015 21.47
+3
Brakedirt
27. 07. 2015 21.55
Klavdij Volk
27. 07. 2015 21.41
+4
Erjavec pusti arbitražo na miru in povišaj pokojnine upokojencem..
NoviceResnice
27. 07. 2015 21.42
+4
pingosok
27. 07. 2015 21.43
+4
počakaj do volitev-takrat bo zopet nakladal.ha,ha
Frane Šajn
27. 07. 2015 21.45
Kakšen genij celo vidi v prihodnost ah,ah,ah,........
pingosok
27. 07. 2015 21.47
ni treba videt v prihodnost-preteklost poglej,vedno je bilo tako.sam-če ni pretežko za tebe !
Kosmatinc
27. 07. 2015 21.53
Oskar22
27. 07. 2015 21.41
+0
veleizdajo je že obdelal. Prisluškovanje Pahorjevi vladi, Incidenti na meji, prodaja orožja tu in tam, patrija....izginotje podpisov, molotovke ob demonstracijah..to je Janez
Brakedirt
27. 07. 2015 21.44
+1
starima?ek 1
27. 07. 2015 21.40
+2
Velika napaka je že bila storjena 91meje se začnejo urejat takoj po osamosvojitvi,ne pa da je DEMOS dovolil mejne objekte postaviti na naši strani,so pa leve vlade si upale zagristi v to kislo jabolko,desne opozicije pa ovirale kar počnejo še danes(GRIMSOVA KOMISIJA).
GURT1
27. 07. 2015 21.40
-2
to so komunajzarji krivi pa to....hlapčevstvo in boljševizem strupena kombinacija, še pes ni tako poslušen ....
Oskar22
27. 07. 2015 21.42
+2
veleizdajo je že obdelal. Prisluškovanje Pahorjevi vladi, Incidenti na meji, prodaja orožja tu in tam, patrija....izginotje podpisov, molotovke ob demonstracijah
Klavdij Volk
27. 07. 2015 21.45
+1
Za vse to je kriv janšist,ki vsaki vladi meče polena pod noge in na vsak način hoče zamenjati predsednika vlade..Ma tapravi slovenci nočemo zapornika za voditelja..
ZOMBIJansha
27. 07. 2015 21.38
+1
TAK STANDARD JE POSTAVIL KRIMINALEC JANSHA NIKOLI KRIV IN NIKOLI ODSTOPIL.......PA VSI VEMO, DA JE LOPOV
catman
27. 07. 2015 21.37
+2
Tudi če se bo arbitraža nadaljavala, bo tole imelo vpliv na odločitev arbitrov. Hrvati izsiljujejo, stara praksa.
ZOMBIJansha
27. 07. 2015 21.36
+0
ČE NI ODSTOPIL KRIMINALEC IN VOJNI DOBIČKAR JANŠA POTEM NE RABI ODSTOPITI NOBEN POLITIK..........PIKA
GURT1
27. 07. 2015 21.38
+1
starima?ek 1
27. 07. 2015 21.33
+2
Lepa beseda lepo mesto najde,zlo rodi zlo.
mbtukaj
27. 07. 2015 21.33
+3
Po razpadu Eu bo Slovenija le nepomembna provinca Zahodnega Balkana. Na žalost. Hvala nesposobnim politikom.
poslanka sexs
27. 07. 2015 21.32
+2
mi se itak stajerci priklucimo k Avstriji vsaj tam dobivamo kruh
pingosok
27. 07. 2015 21.38
+0
brez Avstrije bi že "mukali"-res je@poslankasexs
starima?ek 1
27. 07. 2015 21.31
+3
Zatajila je SOVA in Grimsova komisija,tam naj odstopijo,ko se bo krivec razkrinkal pa ga ozgnat iz države,itak se ve od kje je padlo.
Katja Jernejšek
27. 07. 2015 21.28
-1
A ni bil Erjavec zunanji minister že v Janševi vladi? Mislim, da ga je ravno on predlagal. Zdaj pa imamo!