Slovenija

Parlamentarna preiskava sistemske korupcije v zdravstvu: priložnost, da se terja odgovornost

Ljubljana, 30. 03. 2016 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je na pobudo skupine poslancev odredil parlamentarno preiskavo o sistemski korupciji v zdravstvu. Vodilo jih bo vprašanje, zakaj se je medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. "Gre za razbitje mrež, ki obvladujejo javna naročila," je dejal Bojan Dobovšek.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock
Državni zbor (DZ) je na pobudo skupine 30 poslancev SDS, NSi ter skupine nepovezanih poslancev odredil parlamentarno preiskavo o sistemski korupciji v zdravstvu. Preiskava se bo osredotočila na področje nakupa žilnih opornic, kjer je po njihovem mnenju zaznati največje nepravilnosti, gre pa tudi za primer, kako se v slovenskem zdravstvu preplačuje material.

Poslance bo v preiskavi zanimalo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah.

Porabili 4,2 milijona evrov namesto 900.000 evrov

Poslanka SDS Jelka Godec je v imenu predlagatelja opozorila, da so bile cene za popolnoma iste žilne opornice v dveh bolnišnicah v Sloveniji različne, Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je leta 2012 za nakup žilnih opornic porabil več kot 4,2 milijona evrov pri domačem dobavitelju, medtem ko bi enake opornice pri tujem dobavitelju porabil 900.000 evrov.

Jernej Vrtovec (NSi) pa je dodal, da je vlada lastnik UKC Ljubljana in je s tem polno odgovorna za odtekanje denarja v zasebne žepe iz kliničnega centra. Ob tem je opozoril tudi na problem, da v preteklih koruptivnih zgodbah v zdravstvu nihče ni bil obsojen.

Ljubljanski klinični center
Ljubljanski klinični center FOTO: Aljoša Kravanja

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je pojasnil, da so primer žilnih opornic izpostavili zato, ker je "najbolj pereč, najbolj viden in najbolj eklatanten". Na podlagi preiskave enega takšnega primera bi lahko po njegovih besedah preventivno delovali tudi na drugih področjih in pokazali, kako pravilno izpeljati javno naročilo. "Gre za razbitje teh mrež, ki obvladujejo javna naročila in pa seveda tiste pomagače, ki so v obliki beloovratniških kriminalcev omogočili, da se finančni tok zakrije in se denar spelje drugam," je dejal.

Dvom v parlamentarne preiskave

Jani Möderndorfer
(SMC) pa se boji, da bo to le še ena izmed mnogih parlamentarnih preiskav, ki bo končala usodo, tako kot so jo vse do sedaj. Opozoril je, da javnih razpisov ne izvajajo javni funkcionarji, tako da politične odgovornosti s parlamentarno preiskavo ne bodo našli.

Tudi poslanec DeSUS Tomaž Gantar meni, da parlamentarne preiskave prepogosto predstavljajo le brezzobega tigra, ki ne pripeljejo dlje od medsebojnega političnega obračunavanja pred kamerami. Zato dvomijo, da bodo s parlamentarno preiskavo prišli do takšnih zaključkov, ki bi resnično pomenili korak naprej pri obvladovanju korupcije, bodisi v zdravstvu ali pa v državi nasploh.

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič pa je ustanovitev preiskovalne komisije priložnost, da se terja odgovornost za korupcijo v zdravstvu. "In če je namen odreditve parlamentarne preiskave res iskren, verjamemo, da bo naš skupen cilj obsodba teh praks, ki jih bomo tudi jasno opredelili kot nesprejemljive ter se zavezali, da bomo naredili vse, da jih presežemo," je dejala.

Poslanec ZL Miha Kordiš pa je dejal, da sicer nimajo nobenih zadržkov do tega, da se razišče gospodarnost nabave žilnih opornic, imajo pa hude zadržke do tega, "da preiskavo vodijo stranke, ki so vodile vlado točno v letih, ko je bila afera javno razkrita". Pri tem je izpostavil vlado Janeza Janše in vlado Alenke Bratušek.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi sicer določa, da mora DZ po odreditvi preiskave najpozneje na prvi naslednji seji DZ ustanoviti preiskovalno komisijo. V komisiji imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik pa se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
31. 03. 2016 17.57
Kolk denarja so nazaj dali, drugače je že razprava veja kurupcije,ki služi na sejnih urah.
Fuck the system
31. 03. 2016 15.46
+1
Bla, bla, bla!!!
razocarani
31. 03. 2016 14.29
+2
in se banda iz komisije bo pristavila svoj loncek ,,zgodilo pa se ne bo nic kot vedno ,,zlocinci kamor se obrnes ,,kako bo baraba zaslisevala ali odkrivala barabo ,,ne nas se vi basat ,,oboji ste vredni navecjega prezira in kazni ki je nimamo v zakoniku
razocarani
31. 03. 2016 14.24
+2
sedaj bodo se parlamentarci zasluzili ko boda sejali par let ,,ja nateguje nas vsaka p.....a ki ima le malo polozaja ,,joj kako me srbijo roke da kakega takega zlocinca naucim kozjih molitvic ,,brez kancka slabe vesi ,,upam da se nam res strga in vzamemo pravico v svoje roke ,,sodisca organi pregona politika je leglo zlocincev ki samo scitijo barabe ,,sicer pa so tudi sami velike barabe in pokvarjenci
Transformerji
31. 03. 2016 12.58
+2
Naslov članka bi moral biti - vržena še ena kost za glodanje. Predno se bo kaj razkrilo in kaznovalo, tudi kosti ne bo več!
sinhron
31. 03. 2016 09.30
+5
Do sedaj še nobena parlamentarna komisija ni dala kakšnih uporabnih rezultatov , če se približajo resnici jih pa ukinejo , važno je da člani teh komisij dobivajo dodatke k svoji " minimalni " plači !
Transformerji
31. 03. 2016 12.37
+1
razocarani
31. 03. 2016 14.30
+2
saj temu so te komisije namenjene ,,in se eni pokvarjenci pokasirajo na nas racun ,,in to ne malo
trunck
31. 03. 2016 08.05
+3
Preiskavo vodijo stranke, ki so vladale v času, ko se je afera razkrila. Hudiča, kaj so jim ostali dolžni provizijo, pa se jim zdaj maščujejo.
trunck
31. 03. 2016 08.07
+1
V tujini strošek 900.000€, kupili so za 4.200.000€, lepa marža. Takih odstotki se pojavljajo pri orožarskih poslih, pa pri ometu, ki je Nemcu padel na glavo, je bila provizija tudi več kot 100%.
NismoSFRJ
31. 03. 2016 08.25
-1
Kučanova mafija nadzoruje zdravstvo. Tako da se zastonj trudiš. In zato so prave stranke proti preiskavi. Zemljaričevo "pisarno" v ukc boš kaj omenil ?
razocarani
31. 03. 2016 14.33
+1
ni ga posla z nasim-drzavnim- denarjem kjer ni provizije ,gospoda ima samo razlicne provizije ,,odvisno od pohlepa tega ki sklepa posel ,,cisto vse ustanove ki so financirane iz proracuna imajo to prakso ,,se vrtci in sole ,,kaj sele take velike bolnisnice ,,ja ura je ze da zacne ulica kazati zobe ,,
Mladen sir
30. 03. 2016 21.48
-3
Mene je zdravstvo hotelo ubit,z njihovimi tabletami? Zanima me koliko odškodnine mi pripada in bodo nehali z njihovimi igricami in bodo kdaj tile zdravniki za zapahamii????
felix59 drugič
30. 03. 2016 21.29
+9
A to ste se spomnili šele sedaj ???!!! Kje pa ste bili do sedaj , mogoče na pikniku ???
piljan
30. 03. 2016 21.46
+15
Do sedaj nobena vlada ni hotela dregati v osje gnezdo,kakšen bo pa rezultat,bomo pa še videli.
NismoSFRJ
31. 03. 2016 08.25
+3
Tudi ta noče. SMC je tej temi namenila 15min :))
razocarani
31. 03. 2016 14.37
+1
nekaj parlamentarcev rabi vec dinarckov pa bodo tako nabijali sejnine ,,seveda na nas strosek ,,rezultata pa tako ne bo kot ga se nikoli ni bilo ,,pokvarjenec pokvarjencu ne izkljuje oci ,,a ne gospodje ,,nisem se videl politika ki bi bil vsaj malo posten ko so evrcki vmes ,,,se cisto novopeceni parlamentarci se v prvem tedni izpridijo ce so prisli posteni v parlament ,,sicer pa ze dolgo ni bilo postenega novinca ,,se nam vsak dan to potrjuje ,,in to bedo narod se vedno voli in malikuje ,,
razocarani
31. 03. 2016 14.40
+1
tudi smc je gnezdo zlocincev ,,ta stranka je nabolj nategnila narod ,,,no na naslednjih volitvah upam da ti volilci ne pozabijo kako so bili izigrani ,nalagani ,opeharjeni ,,res lepo po reglcih prava nas je mirko nasankal ,,niti pljunca ni vreden,,le kako ga ni sram da je cisto vse obljube posral ,,
KardinaIFrancRodeVKristusu
30. 03. 2016 21.25
+11
Važno, da bojo višje trošarine na tobak.... To bo rešilo problem sistemske korupcije..... BRAVO MINISTRICA KOLARJEVA, MEDTEM PA LJUDJE UMIRAJO ZARADI MALOMARNOSTI IZVAJALCEV.....