Slovenija

Parkiranje je loterija in strošek

Ljubljana, 06. 10. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Luka Hvalc
Komentarji
37

Najti prosto parkirišče v večjih slovenskih mestih je prava loterija. In velikanski izdatek. V Ljubljani stane ura parkiranja od 0,60 do 2 evra, v Mariboru od 0,80 do 1,5 evra. Kako v prihodnosti urediti promet v mestnih središčih?

Tipičen pogled na eno izmed ljubljanskih parkirišč.
Tipičen pogled na eno izmed ljubljanskih parkirišč. FOTO: Tomaž Ungar
Ura parkiranja v večini ljubljanskih parkirnih hiš stane od 1,50 do 1,70 evra. Cena za mesečni najem parkirišča se giblje med 100 in 170 evri.

Ljubljana, ponedeljek, nekaj čez 9. uro zjutraj. Človek se iz 100 kilometrov oddaljenega mesta z avtomobilom v prestolnico pripelje na zdravniški pregled. Zaradi številnih del na avtocesti nekoliko zamuja. Ko se končno prebije v središče mesta, se njegova kalvarija šele začenja. “Parkirišče sem iskal na Viču, v Trnovem, prevozil sem vse ulice v središču mesta. Niti pod razno ni bilo prostega mesta, zato sem bil prisiljen avtomobil pustiti v parkirni hiši pri Kliničnem centru. Tam so mi zaračunali kar 1,7 evra za uro parkiranja. Ko sem nekaj po 13. uri končal z opravki, sem lahko samo debelo gledal in plačal dobrih 8 evrov,“ piše eden izmed bralcev našega portala.

V središču prestolnice se parkirnina plačuje na parkomatih. Pol ure stane 0,30 evra, maksimalno pa je dovoljeno parkiranje za 2 uri.
V središču prestolnice se parkirnina plačuje na parkomatih. Pol ure stane 0,30 evra, maksimalno pa je dovoljeno parkiranje za 2 uri. FOTO: Luka Hvalc

Parkiranje v središču Ljubljane je prava loterija. In velikanski izdatek. Če imate srečo oziroma ste zgodnji, lahko na urejenih parkiriščih Mestne občine Ljubljana (MOL) parkirate za 0,60 evra na uro, toda na t. i. modrih in belih conah lahko pustite avtomobil samo dve uri. Torej le za kratek opravek, nikakor pa takšna rešitev ni primerna, če imate v središču mesta službo.

Skupno je sicer ob ljubljanskih cestiščih urejenih 2164 parkirnih mest, kjer se parkirnina plačuje na parkomatih. Seveda so v centru Ljubljane na voljo tudi druga parkirišča (skupaj okoli 12.000 parkirnih mest), ki pa so dražja. Parkiranje na Kongresnem trgu, kjer je 113 mest, stane 1 evro na uro. Prav toliko je potrebno odšteti za parkiranje na Petkovškovem nabrežju in na Krekovem trgu, kjer pa je na voljo le 37 parkirišč. Na Njegoševi ulici nasproti Kliničnega centra je cena ure parkiranja 0,85 evra. V Tivoliju je na voljo okoli 450 mest, za eno uro pa morate odšteti 0,50 evra. Načeloma je zgodaj zjutraj mogoče najti prosto parkirno mesto, ni pa nujno. Podobno je z ostalimi parkirišči na širšem območju središča Ljubljane.


Parkirne hiše izjemno drage

Veliko več mest je na voljo v parkirnih hišah, kjer pa so cene krepko bolj zasoljene, še posebej za kratkotrajna parkiranja. V Parkirni hiši Šubičeva (pod Trgom republike, nasproti parlamenta) je za uro parkiranja potrebno odšteti kar 2 evra, vendar morate biti zadovoljni že, če dobite prosto mesto. Za mesečno parkiranje je pri njih potrebno plačati od 160 evrov naprej, vendar imajo vsa mesta zasedena, v čakalni vrsti je 250 kandidatov …

Ljubljanska tržnica se ob nedeljah spremeni v parkirišče. Do leta 2010 naj bi pod njo zgradili novo garažno hišo.
Ljubljanska tržnica se ob nedeljah spremeni v parkirišče. Do leta 2010 naj bi pod njo zgradili novo garažno hišo. FOTO: Luka Hvalc

Mesečni abonma je sicer mogoče dobiti v večini drugih ljubljanskih parkirnih hiš. V Bežigrajskem dvoru in v Kozolcu vas enomesečno parkiranje stane 100 evrov. V Parkirni hiši Trdinova (imajo skoraj 1200 mest) mesečna rezervacija stane od 150 evrov do 190 evrov, v Kapitlju na Poljanski pa morate odšteti 170 evrov. Nekateri ponudniki rednim strankam ponujajo tudi določene popuste, vendar boste 'pod streho' v Ljubljani težko parkirali za manj kot 1,20 evra na uro oziroma za 100 evrov na mesec.

Tudi v Mariboru podobne težave

V Mariboru ...
V Mariboru ... FOTO: Jani Dolinšek

Težave s parkiranjem imajo tudi v Mariboru. “Velika gneča je v okoli fakultet. Parkiramo tudi na zelenicah in med stanovanjskimi bloki, izjemno težko je dobiti prosto mesto, pravi naš vir.

Poleg gneče parkiranje v štajerski prestolnici ni poceni. V okolici nekaterih upravnih služb je sicer mogoče kratkotrajno (do ene ure) parkirati brezplačno, vendar je za prosto mesto potrebne veliko sreče.

Sicer pa je spomladi Mestna občina Maribor parkirnino podražila za 25 odstotkov. Ura parkiranja na urejenih mestnih površinah zdaj stane 0,80 evra, za enourno parkiranje na Rakuševem trgu, v Sodni in Mlinski ulici pa je potrebno odšteti 1 evro.

Najdražje je parkiranje na Slomškovem trgu, kjer ena ura parkiranja stane 1,5 evra. Avto je mogoče pustiti tudi v nekaj parkirnih hišah.


Kranj, Koper, Murska Sobota ...

V Kranju je na modri coni, neposredno pred stavbo občine, mogoče za 30 minut enkrat dnevno parkirati brezplačno (v kolikor parkirnino uporabnik plača s posebno občinsko kartico), sicer pa je za prvih 30 minut potrebno plačati 0,40 evra, ena ura parkiranja pa stane 0,80 evra.

V središču mesta je na voljo okoli 180 parkirnih mest. V območju za pešce je v dostavnem času največ 30-minutno zadrževanje brezplačno, sicer pa je potrebno za prve pol ure plačati 2 evra, za naslednje pol ure 5 evrov, dodatna ura pa vas bo stala kar 20 evrov. V staro mestno jedro lahko vstopite največ za dve uri, kar vas bo stalo 27 evrov.

V središču Kopra ...
V središču Kopra ... FOTO: Dare Čekeliš

Veliko cenejše je seveda parkiranje na drugih koncih mesta. Skupaj je v Kranju na voljo 662 javnih parkirnih mest in 404 zasebnih. V Kranju sta tudi dve parkirni hiši. “Glede na dnevne migracije ocenjujemo, da bi bilo potrebno na širšem območju centra mesta 2000 parkirnih mest,“ je pojasnila Mendi Kokot z občine Kranj.

V Kopru z javnimi parkirišči za občino upravlja komunalno podjetje. Do ene ure lahko parkirate brezplačno, za vsako nadaljnjo pa je potrebno odšteti 0,50 evra.

Podobno je na drugem koncu Slovenije, v Murski Soboti. V mestu imajo urejeno modro cono, kjer lahko avtomobil pustite parkiran eno uro brezplačno. Za parkiranje za daljše časovno obdobje so na prodaj parkirni listki, za eno uro je potrebno odšteti 0,42 evra.

V Ljubljani mesečno 100, v Londonu 700 evrov

Za primerjavo je zanimivo pogledati tudi cene parkiranja v svetovnih mestih. Za najdražje velja London, kjer v nekaterih četrtih lahko za dnevno parkiranje odštejete tudi do 43 evrov. Mesečno parkiranje v središču mesta ali pa v uglednejših poslovnih četrtih stane tudi več kot 700 evrov, ugotavlja raziskava Colliers International.

Globe, predpisane za nepravilno parkiranje, se v Ljubljani gibljejo med 40 in 80 evri. V Mariboru nepravilno parkirane avtomobile odvaža pajek. Kazen je 67 evrov.
Globe, predpisane za nepravilno parkiranje, se v Ljubljani gibljejo med 40 in 80 evri. V Mariboru nepravilno parkirane avtomobile odvaža pajek. Kazen je 67 evrov. FOTO: Luka Hvalc
Ob nadaljevanju sedanjih trendov naraščanja uporabe avtomobilov, parkirišč ne bo nikoli dovolj. Zdenka Šimonovič, MOL.

Poceni ni parkiranje niti v Avstraliji. V središču Sydneyja in Hongkonga znaša mesečna parkirnina med 450 in 500 evri, v New Yorku okoli 370 evrov, v Stockholmu pa približno 320 evrov, kar je poleg Londona in Amsterdama največ v Evropi. Najcenejše lahko parkirate v indonezijski prestolnici Džakarta, in sicer mesečni prostor za avtomobil stane samo 16 evrov.

In Ljubljana? Mesečne najemnine se seveda razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Parkirni prostor v središču mesta lahko najamete od 100 evrov naprej.

V mesto brez avtomobila?

Ob nadaljevanju sedanjih trendov naraščanja uporabe avtomobilov, parkirišč ne bo nikoli dovolj. Ne glede na to, koliko jih zgradimo. Ocenjujemo, da je potrebno dnevne migracije iz napol ali še manj zasedenih avtomobilov preusmeriti na javni potniški promet (vlak, avtobus), v katerega je potrebno bolj investirati“ meni Zdenka Šimonovič iz Mestne občine Ljubljana.

Parkiranje
Parkiranje FOTO: Jani Dolinšek

V prestolnici leta 2010 pod mestno tržnico in pod Kongresnim trgom načrtujejo otvoritev dveh novih parkirnih hiš, vendar Šimonovičeva opozarja, da je “širitev parkirišč v središču Ljubljane smotrno le, če nam to omogoči, da pločevino umaknemo z javnih površin in le-te namenimo ljudem ter prijetnejši in okolju prijaznejši rabi javnega prostora.

Pred meseci je v javnost prišel predlog ministrstva za okolje in prostor, da naj bi bilo znotraj nekaterih mestnih središč (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Murska Sobota ...) zaradi velikega onesnaženja potrebno omejiti promet tudi za 80 odstotkov. V primeru Ljubljane naj bi ta omejitev veljala za območje znotraj t. i. ringa. Za vstop v mestno območje bi bilo potrebno plačati posebno takso. “MOL podpira omejen dostop v mesto. Tudi v Programu varstva okolja je omenjena možnost uvedbe zgoščevalnih taks, v projektu Civitas Elan pa bo izvedena študija različnih opcij omejevanja dostopa. A takse po našem mnenju pridejo na vrsto potem, ko ljudem ponudimo alternativo - izboljšan javni prevoz - pa je ne izkoristijo,“ zaključuje Zdenka Šimonovič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nejco13
07. 10. 2008 20.07
Meni je pa najbolj smesno to, kako Slovenci \"jamramo\" da smo revni, da so place mizerne, nikoli nismo z nicemer zadovoljni....(predvsem pred volitvami)....pa pogledas te fotke zgoraj naslovljene kot: \"Parkirni masakr\"...ja res smo bogi in revni...povprecno pa 2-3 avtomobila na gospodinjstvo....toliko da ne vemo kam bi z njimi....
space22
06. 10. 2008 22.49
k sreči imam službo na robu ljubljane, tako da hvala bogu da mi ni treba v center hodit, kadar grem tja po kakšne opravke grem vedno peš
space22
06. 10. 2008 22.47
-1
zjutraj hodim v službo vedno eno uro prej, ker takrat je še skoraj prazna cesta, in potem še eno uro prespim v avtu
space22
06. 10. 2008 22.46
-2
kje se da v ljubljani brezplačno parkirat vam pa jaz ne povem, ker potem bi se ravno tam začela nabirat gužba ko jaz parkiram, pa še zastonj imam
cintaelu
06. 10. 2008 20.40
tud moje misljenje je predvsem o tistih, ki so doma v LJ, pa se vozijo na delo par ulic naprej...to je zame cista lenoba oz.kot sem ze povedala..nekateri vzamejo to kot razkazovanje svojih konjickov oz.bog ne daj, da bi pa sel na bus..... TINIE 100..tocno tako.. jaz sem zadnje dve leti bolj kot ne v Bratislavi..ni sans, ce gradis na novo in ne naredis parking oz.garaza je obvezna, na 4 sobno stanovanje 2 ..ter seveda vse poslovne zgradbe..je pa tukaj se ena stvar..tramvaj, ki pa mogoce manjka v LJ..jih hudo dobra stvar in razbremeni promet in parkiranje.... podzemna v LJ......????no, no comment...pri takih gradbenih podjetjih, mi misel na to da samo smehhhhh
irgunda
06. 10. 2008 13.56
revolucionar in drugi enako misleči, naj ti povem, da nekateri sploh nimamo dobrih javnih prometnih povezav. Naj ti prikažem kako poteka moje potavanje v Ljubljano z javnim prevoznim sredstvom v službo in nazaj. Avtobusi z našega konca sploh ne vozijo, z vlaki pa je takole .- naj še povem da je moj delovni čas od 6.30.-15.00: vlak, do katerega se moram peljati še 12km (znajdem se po svoje), odpelje ob 4.19 - prihod v ljubljano 5.33; povratek domov: odhod iz ljubljane 15.46 prihod 17.03. in potem eno uro in pol čakanja na povezavo naprej do doma ob 18.30 in prihod do končne postaje 18.44 in potem še deset min pešpoti. Torej če povzamem zjutraj vstanem ob 3.30 in se domov vrnem ob 19.00. Potem se pa ne delaj pametnega s svojim neumnim predlogom o javnih prevoznih sredstvih, tisti, ki pa so doma iz ljubljane in imajo 5m do službe, pa se pripeljejo z avtom, mislim, da bi bilo potrebno tukaj nekaj storiti.
___
06. 10. 2008 13.44
Mesečna v LJ je poceni 17€ če si inteligenten in s ponarejenim potrdilom narediš študentsko... potem pač parkiraš par postaj izven centra (npr. kino šiška na nasprotni strani štiripasovnice je zadaj veliko parkingov ob busni, na viču okoli elektra je pogosto kaka luknja, ...) in se zapelješ s trolo do centra. Če ne misliš dajati tistim umazanim kradljivim ciganom parkirnine se ti investicija v mesečno povrne v 2 dneh. Razlika je le v tem koliko ste BUTASTI. Kdor ma pa parking v centru in ga ne izkoristi je pa golazen, normalni ljudje morajo plačevati nesmiselne cene ker g*oj kot je on svoje riti ne zna pripeljat na neizkoriščen parking in zaseda prazen luft. Na račun takih bedakov bomo pa dolgoročno vsi plačevali \"vstopnino\" v obroč znotraj obvoznice. Že vidim kako bodo parkingi pri Hoferju ob obvoznici kar naenkrat polni...
Vardi
06. 10. 2008 13.38
ah podzemna v lj ne pride v poštev...samo bi pa lahko naredili posebi pas za avtobuse da se ne moteno vozijo. ce bi to naredili bi bilo dosti bolse. samo kaj ko bi se potem spet kdo nasel in vozil po tistem pasu (taxi ter naucakani ljudje) LP
dromos
06. 10. 2008 13.12
sam jamrat znajo glede zgoščenega prometa, nč pa ne delajo glede tega... ko bo Ljubljana imela dobro organiziran javni promet, kot ga to imajo recimo v Atenah, kjer imajo na voljo metro, trolejbus, tramvaj, bus, itd., in to zelo poceni, še bolj ceneje kot v Slo (karta za bus je 0.50€, za kombiniran prevoz pa 0.80€, pa se lahko voziš naslednjo uro in pol), potem tud jz pustim avto doma, z veseljem
Neikius
06. 10. 2008 13.10
Ja nekdo je napisal da obstaja p r... ja , mislim da je to na 6ki in to je tudi vse. Tako kot da se vsi samo s 6ko vozijo.
mucek4
06. 10. 2008 12.57
Naj še jaz tokrat dodam svoj piskerček. V Ljubljano se vsak dan vozim v avtom (pravzaprav voziva z sodelavko). Ona je iz kranja, jaz pa iz vasi blizu Golnika (bolnica pa to). Najblišja avtobusna postaja je Golnik, ki je oddaljena peš hoje cca 20-30 minut. Potem avtobus do Kranja, v kranju prestop za Lj, v Ljubljani pa potem še 2 zelenca do službe. Zakaj za vraga, če me pride ceneje z avtomobilom, verjetno tudi bolj ekološko kot tisti stari avtobusi z 3 potniki in predvsem hitreje. Toliko časa kolikor hodim do Golnika (30 minut) sem že lepo parkiran pred pisarno na Verovškovi. Če pa uvedejo takse za notranji del obroča jo pa plačam samo v primeru, da mi zagotovijo parking zunaj obroča. Kje v Lj je sploh parking zunaj obroča?
BaloncekToncek
06. 10. 2008 12.35
xes: Sicer pa celoten clanek prica o \"odlicnem\" delu nasih urbanistov ŠE POSEBEJ VELECENJENEGA IN SAMOOKLICANEGA OČETA LJUBLJANE, GOSPODA KOŽELJA... ZDAJ KO IMA NITI IN ŠKARJE V ROKAH JE PA ČISTO ZMRZNIL...
fuksel
06. 10. 2008 12.32
mcgregor se strinjam, da bi bilo potrebno narediti podzemno!!! če jo bo gradil SCT bo koštala 50 miljard evrov....:)
tinie100@email.si
06. 10. 2008 12.32
V tujini je tako da ne dobiš papirjev za odprtje firme ali gradnjo bloka na neki lokaciji, če ni predvidenih parkirnih mest! Pri nas pa prosto po prešernu in znajdi se ! E BALKANE MOJ ! Podzemna v LJ? Ne me smejat! Podjetja odpirat v manjših krajih, zaposlit lokalne ljudi in ne le VIP-veze i poznanstva,... Zraven zaposlitve ponuditi še stanovanje, štipendijo za otroke, zavarovanje,... TO JE ZA NAS V SLO LE ZNANSTVENA FANTASTIKA !!! Marsikaj bi se lahko naućili od japončkov, marsikaj!
mcgregorslo@hotmail.com
06. 10. 2008 12.14
Naredit bi bilo potrebno Podzemno železnico. To je najučinkovitejša pot... in pa zapret mesto za ostali promet... seveda podzemna železnica mora biti javno najcenejši promet....
Goran Žari?
06. 10. 2008 11.42
Zato pa jaz vedno ko grem v Ljubljano potujem z vlakom ter potem z LPP-jom. Je najcenejša varjanta.
F12
06. 10. 2008 11.39
Kak naj resijo problem.... So vsi ze nesposobni? Trolejbuse na ulice, za normalno ceno, povecat kapacitete primestnega prometa, za normalno ceno, povecat kapacitete zelezniskega prometa in obnova preklicanih prog, za normalno ceno. Pri mesecni vozovnici 30e, za neomejeno uporabo mestnega primestnega in zelezniskega prometa, bi tudi jaz puscala avto doma. Pa ne rect da to ni izvedljivo. Marsikje v tujini je tako urejeno, cena vozovnic je do 50e (v koncni fazi imamo evropske place, torej se pojdimo evropske cene), pa vecini na pamet ne pride, da bi se z avtom fijakali. Ampak ne, pr nas se najprej kazni nabijejo, pol vinjete za mesto, pol visoke parkirnine, mogoce cez 5 let bi pa uvajali spremembe v javnem prometu. Eh, skoda casa za jezo.
xes
06. 10. 2008 11.29
Sicer pa celoten clanek prica o \"odlicnem\" delu nasih urbanistov.
xes
06. 10. 2008 11.28
Parkirna hisa sentpeter - zraven klinicnega centra je nerazumno draga in izraza samo izjemen pohlep lastnikov. Prav nobenega drugega razloga ni, za tako navite cene kot zgolj enormen pohlep. Lastniki se pre*leto dobro zavedajo, da obiskovalci klinicnega centra nimajo skorajda nobene moznosti parkirati kjerkoli drugje, ker je vse polno in zato izkoriscajo ustanovo kot je klinicni center za plenjenje bolnikov. Taksnim velekapitalistom bi bilo potrebno stopit ne samo na rep, ampak na glavo - in to z bulerjem!
the.undertaker@email.si
06. 10. 2008 11.21
delam v firmi, ki ima urejen brezplačen parking (in garažo za nas, ki smo v firmi že dalj časa). Pa poseben parking za obiskovalce, ki je deloma pod streho.