Slovenija

Ponujajo jim 37 ur dela na teden in 100.000 evrov: Ne krivite zdravnikov, če želijo oditi

Ljubljana, 07. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
524

V času, ko sistem slovenske družinske medicine razpada, zdravniki skupinsko pišejo odpovedi in rotijo za spremembe, so številni slovenski družinski zdravniki v poštni nabiralnik prejeli vabilo, da to soboto preživijo v Ljubljani, na predavanju o možnostih dela v Veliki Britaniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ponudba za zdravnike
    02:52
    Iz 24UR: Ponudba za zdravnike
  • Iz SVETA: Kraja možganov?
    02:31
    Iz SVETA: Kraja možganov?
Zdravnika

Pogovarjali smo se z Martinom Ratzem, soustanoviteljem družbe Paragona, ki stoji za vabilom. Gre za družbo s sedežem na Poljskem, ki že sedemnajst let po Evropski uniji išče kadre za podhranjene zdravstvene sisteme držav, ki jih pokličejo na pomoč.

"V Ljubljano prihajamo prvič, ker smo slišali, da med vašimi zdravniki obstaja interes," pravi Ratz."Sicer pa ves čas rekrutiramo po Evropi na odprtih dnevih, sejmih." Kot pojasnjuje Ratz, so naročniki njihovih storitev običajno javni zdravstveni sistemi – od Velike Britanije do Francije, Švedske, Norveške, Nemčije in številnih drugih držav.

Tokrat iščejo kadre za Veliko Britanijo, zdravnikom, specialistom družinske medicine, pa obljubljajo 37-urni tedenski delavnik in letno plačilo 90.000 britanskih funtov (okoli 101.000 evrov).

Da bi bil njihov cilj iz držav odpeljati kvalitetno delovno silo, sogovornik zanika. Kot poudarja, znotraj EU velja svobodno gibanje delovne sile, in to mora veljati tudi za zdravnike. Prav tako se ne strinja s tistimi, ki menijo, da bi morali zdravniki, ki odhajajo, vrniti vsaj denar za šolanje, ki je bilo zanje brezplačno, saj bi to odprlo tudi vprašanje, ali naj vložena sredstva povrnejo na primer tudi vozniki tovornjakov ali pa odvetniki, ekonomisti in vsi drugi profili poklicev. "Ne krivite zdravnikov, če želijo oditi," poudarja.

Ne odhajajo zaradi denarja, odhajajo zaradi politike, ki vlada v zdravstvenem sistemu

WHO sicer ocenjuje, da bo tekma za kadre v zdravstvu z leti vse večja, saj se v številnih državah izboljšuje življenjski standard, to pa s seboj prinaša daljšo življenjsko dobo in več bolezni, povezanih s starostjo, kar krepi pritisk na zdravstvo. Menijo, da bo svet do leta 2030 potreboval več kot 18 milijonov dodatnih zdravstvenih delavcev, ob tem pa svarijo, da jo bodo v tej tekmi najslabše odnesle države, ki po pogojih, ki jih bodo ponujale zdravstvenim delavcem, ne bodo konkurenčne
Sicer pa večina tistih, ki odhajajo, ne odhaja zaradi "bajnih ponudb" držav, ki iščejo kadre, ali sladkih obljub tistih, ki rekrutirajo. Odhajajo iz nedelujočih sistemov. "Med zainteresiranimi redno preverjamo, kakšni so njihovi razlogi. Prvi, daleč najpomembnejši in daleč najpogostejši razlog je, da imajo dovolj politike, ki vlada znotraj njihovega zdravstvenega sistema. Potem pa nekateri izpostavljajo, da si želijo avanture, da jih zanima izkusiti nekaj novega, da želijo nekaj let preživeti v tujini, šele na tretjem mestu so finančni razlogi."

Zdravstveni sistemi krepijo primarno raven

Trenutno njihovi naročniki največ povprašujejo prav po družinskih zdravnikih. "To je sicer moje osebno mnenje, ampak mislim, da gre za strategijo držav, ki skušajo kadrovsko okrepiti primarno zdravstvo in razbremeniti sekundarno zdravstveno raven. Primarno zdravstvo namreč deluje kot nekakšen vratar in zdi se mi, da se vse bolj zavedajo, da je ceneje in bolj učinkovito, če se za pacienta kvalitetno poskrbi že na primarni ravni, saj zdravljenje na sekundarni stane več. Mislim, da gre za premik paradigme, posledica tega pa je večje povpraševanje po zdravnikih splošne medicine."

Vabilo, ki so ga prejeli zdravniki.
Vabilo, ki so ga prejeli zdravniki. FOTO: 24ur.com

Zdravniki najprej na intenziven trening

Zdravstvo je organizirano tako, da ni učinkovito, meni sogovornik: "Dejansko se pogosto neupravičeno vpije o pomanjkanju osebja. Treba bi bilo drugače spisati urnike, predvsem pa se resno pogovoriti o organizaciji zdravstvene dejavnosti. Pogosto bi se dalo kakšne storitve opraviti tudi zunaj klasičnega termina od osmih do petih."

Ratz poudarja, da niso zaposlitvena agencija. Da pa svoje delo jemljejo zelo resno. "Poslužujemo se individualnega pristopa. Uporabljamo številna orodja za oceno kandidatov, ki jih druge podobne organizacije ne, poleg tega, kar je naša posebnost, pa imamo v Varšavi na Poljskem kampus, kjer urimo zdravnike specialiste, glede na njihovo specifično strokovno področje in glede na državo, kamor odhajajo. S tem dosežemo, da tekoče obvladajo strokovno terminologijo v jeziku nove države – pa naj gre za švedščino, francoščino, nemščino, angleščino in podobno. Imamo tudi nekaj, kar imenujemo trening poklicne adaptacije. Namreč – kljub temu da gre za države, kjer je primerljiva izobrazba, še vedno obstajajo razlike v prakticiranju medicine. Zdravnike izobrazimo o specifikah predpisovanja zdravil na recept, o izvajanju zdravstvenega zavarovanja, zdravstveni zakonodaji … Tretji del treninga pa imenujemo kulturna adaptacija. Nekdo, ki gre v Veliko Britanijo se bo tako na primer učil o monarhiji, kraljici, nogometu … Torej o načinu življenja v državi in njenih ustanovah."

Trening je zelo intenziven. Sodelujoči na teden študirajo tudi po 36 ur, tedensko opravljajo teste. V tem času tudi živijo na kampusu. "Mi poskrbimo za njihovo bivanje, hrano, učne materiale in pa tudi plačilo za sodelovanje na treningu. V tem času namreč nimajo svojih prihodkov. Zato nadomestimo ta izpad," pojasnjuje Ratz.

Po uspešnem treningu se začne tretji del storitve. "V tem procesu zdravnika premestimo v novo državo, pomagamo tako tudi pri iskanju stanovanja, šole za otroke in podobnem."

Odide eden od desetih, ki se za to zanimajo

V času delovanja so uspešno rekruturali že več kot 1000 specialistov s 25 specialističnih področij. "Rekrutiramo iz šestnajstih držav čanic EU. Striktno delujemo znotraj meja EU, edina izjema je občasno kdo z dvojnim državljanstvom. Največ izkušenj imamo s specialisti splošne medicine, psihiatrije in zobozdravstva."

Pri splošnih zdravnikih se po njihovih podatkih za selitev odloči eden od desetih zdravnikov, ki izrazijo interes. Uspeha sicer ne merijo v številu tistih, ki se preselijo. "Gledamo, koliko jih po treh letih še ostane. Povprečno kar 95 odstotkov, po desetih letih pa še vedno 80 odstotkov." S temi številkami so zadovoljni. "Dejstvo je, da smo uspešen model rekrutiranja razvijali več let."

Težava zdravstva ni pomanjkanje kadrov. Težava je v njihovem razporejanju

Večina tistih, ki odhajajo, ne odhaja zaradi "bajnih ponudb" držav, ki iščejo kadre, ali sladkih obljub tistih, ki rekrutirajo. Odhajajo iz nedelujočih sistemov. "Prvi, daleč najpomembnejši in daleč najpogostejši razlog je, da imajo dovolj politike, ki vlada znotraj njihovega zdravstvenega sistema," pravi sogovornik.
Čeprav ga pokličejo, ko zmanjka zdravnikov, pa Ratz ne deli mnenja tistih, ki menijo, da je glavna težava zdravstvenih sistemov, ki se soočajo s težavami, veliko pomanjkanje zdravnikov: "Ko govorimo o pomanjkanju zdravstvenega osebja, mislim, da je treba najprej določiti definicijo pomanjkanja. Res je, da je na nekaterih področjih premalo specialistov, da so težave tudi na podeželju, ampak v osnovi gre za težavo v organizaciji, v tem, kako se razpoložljive vire razporeja. Naj vam razložim na primeru Švedske. Na Švedskem se zdravstvena ustanova v petek ob petih popoldne ne zapre, ker je premalo zdravnikov, ampak ker ni medicinskih sester. In namesto, da bi prerazporedili vire, morda tako, da bi vskočili mladi zdravniki, se odpoveduje operacije."

Zdravstvo je organizirano tako, da ni učinkovito, meni: "Dejansko se pogosto nepravičeno vpije o pomanjkanju osebja. Treba bi bilo drugače spisati urnike, predvsem pa se resno pogovoriti o organizaciji zdravstvene dejavnosti. Pogosto bi se dalo kakšne storitve opraviti tudi zunaj klasičnega termina od osmih do petih."

Meni tudi, da številke o primanjkljajih pogosto pripravljajo interesne skupine, na primer zdravniška združenja, ki bodo seveda vedno rekla, da je zdravnikov premalo. Delujejo kot nekakšen "alarm za politiko": "Osebno sem skeptičen do takšnih pozivov. Sicer pa je (ne)zadostno število zdravnikov nekaj, kar se vedno spreminja. V Skandinaviji smo imeli v osemdesetih na nekaterih področjih premalo zdravnikov specialistov, po drugi strani pa so imeli teh kadrov na Danskem preveč. Torej se je zgodilo, da so danski zdravniki prišli na Švedsko. Desetletje kasneje, ko smo imeli pa na Švedskem preveč zdravnikov, pa so številni odšli na delo na Norveško. Težave se dogajajo, ker resnično dolgo traja, da izobrazite zdravnike specialiste. Gre za od 13 do 15 let dolg cikel, ki ga je težko predvideti, lahko se zgodijo napake v načrtovanju. Odločitev o tem, koliko študentov boste vpisali letos, bo namreč imela posledice šele čez nekaj let."

Reševanje takšnih zapletov s kroženjem zdravnikov se mu zato zdi dobra rešitev, saj ob tem kroži tudi znanje. Ta rešitev se je v Skandinaviji po njegovem izkazala za precej učinkovito.

Učinkovito se mu v osnovi zdi tudi evropsko zdravstvo: "Če pogledamo podatke Svetovne zdravstvene organizacije ali uradne statistike držav, se pričakovana življenjska doba daljša, zdravljenje raka je veliko bolj učinkovito, kot je bilo pred dvajsetimi leti, bolj uspešni smo pri boju s kroničnimi boleznimi. Seveda pa je lahko bolje. Vire bi nujno morali razporejati bolje. Je pa zdravstvo – v nasprotju s kakšnimi drugimi področji že v osnovi vodnjak brez dna. Nikoli ne morete ponuditi toliko storitev, toliko diagnostike, da bi bilo preveč. Vedno je lahko več. In zato tudi ne bo nikoli zmanjkalo pozivov po več."

Zdravnik

Britanski NHS z obširno kampanjo rekrutiranja zdravstvenih delavcev iz tujine

Britanski BBC je sicer že pred časom poročal, da bo britansko javno zdravstvo NHS z obširno kampanjo iskalo tuje delavce. 

"Vire bi nujno morali razporejati bolje. Je pa zdravstvo – v nasprotju s kakšnimi drugimi področji že v osnovi vodnjak brez dna. Nikoli ne morete ponuditi toliko storitev, toliko diagnostike, da bi bilo preveč. Vedno je lahko več. In zato tudi ne bo nikoli zmanjkalo pozivov po več," pravi sogovornik.

Ena od analiz je marca pokazala, da bi morali za potrebe NHS na leto rekrutirati okoli 5000 medicinskih sester, ali trikrat več kot jih zdaj, velik primanjkljaj je tudi pri zdravnikih. Podatki WHO za leto 2015 sicer kažejo, da imajo v Veliki Britaniji 27 zdravnikov na 10.000 ljudi.

Sodeč po podatkih, trenutno v britanskem zdravstvu dela okoli 12 odstotkov tujcev. Največ jih prihaja iz drugih držav članic EU, a se trend spreminja. Če je bila še leta 2015 skoraj petina zdravstvenega osebja, ki je na Otok prišla iz tujine, iz EU, je delež lani padel na slabih osem odstotkov.

NHS za iskanje kadrov najema družbe, kot je Paragona, imajo pa seznam držav, kjer kadrov ne iščejo, ker gre za države, ki se soočajo z velikimi ekonomskimi izzivi ali imajo že same dovolj težav z lastnim zdravstvenim sistemom.

WHO sicer ocenjuje, da bo tekma za kadre v zdravstvu z leti vse večja, saj se v številnih državah izboljšuje življenjski standard, to pa s seboj prinaša daljšo življenjsko dobo in več bolezni, povezanih s starostjo, kar krepi pritisk na zdravstvo. Menijo, da bo svet do leta 2030 potreboval več kot 18 milijonov dodatnih zdravstvenih delavcev, ob tem pa svarijo, da jo bodo v tej tekmi najslabše odnesle države, ki po pogojih, ki jih bodo ponujale zdravstvenim delavcem, ne bodo konkurenčne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (524)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
18. 07. 2019 20.23
čista laž, nekoč sem opravljal dokaj zanimivo službo ki ni bila bogzna kako plačana,za isti poklic si dobil v podjetjih znatno večjo plačo z manj napora, a glej ga zlomka, vsi (večina) ki so odšli, so kaj kmalu potrkali nazaj na naša vrata poznam možakarja ki je odšel za delom v nemčijo, po nekaj letih dela v tujini še vedno nima drugega kot sam sebe,pravi dav so v tujini stroški primerljivi z njihovim standardom ne našim in tako ti zopet ne ostane nič če si malo bolj slab gospodar, v nasprotnem primeru pa lahko uspeš tudi doma
Vilko Bundersek
09. 06. 2019 10.48
+0
Ne mešat tu nekatere poklice, kot so vozniki, da bi morali tudi oni vračat denar za šolanje. Tu je nekdo v veliki zmoti, ker vsak voznik kamiona si je moral sam plačati od zdravniškega pregleda, izobrazbe in nazadnje tudi praktičnega dela. Prosim, da mal premislite, kaj pišete in zavajate javnost.
kr--en
08. 06. 2019 16.34
+1
Človeka prav gane vsa ta skrb komentatorjev za zdravnike zaradi nemogočih razmer in nizke plače v Angliji.
majo56
08. 06. 2019 15.08
+4
Me prav nič ne zanima kaj se dogaja z britanskim zdravstvenim sistemom in tistimi našimi zdravniki, ki bodo odšli s trebuhom za kruhom. Me pa še kako zanimajo naši zdravniki, ki se trudijo svoje delo opravljati dobro in jih kaj dosti ne zanima mnenje Fidesa. In takšnih sem srečal kar nekaj. Hvaležen sem jim za njihov trud.
Simoni?
08. 06. 2019 09.49
-4
Naročnik tega oglasa je sindikat FIDES....
Uporabnik1375217
08. 06. 2019 09.48
+13
24ur spet o zdravnikih. Verjetno jih Kuštrin plačuje. 100k v Angliji dobi vsak bolj sposoben finančni analitik, našim zdravnikomo bodo pa oklestili 60 dni dopusta, kavice in iz njih naredili delavca, kot bi morali tudi biti. Zato tudi ne bodo prav nikamor šli. Tu je prelepo.
medo357
08. 06. 2019 09.35
+14
Zakaj tam ne zaposlijo svojih, zakaj tam ni vrste čakajočih na zaposlitev, če so tako super pogoji in plače, a? Vrag se skriva v detajlih in drobnem tisku.
disorderliness
08. 06. 2019 09.31
+8
Jest jim pa zamerim. Ne zamerim pa funkcionarjem na zzzs, kajti oni najbolj pošteno delajo in vsak cent, ki ga uspejo stlačiti v svoj žep, je več kot zaslužen. Njihova zvestoba na položajih je hvale vredna, morali bi stavkati, kajti za razliko od šolanih zdravnikov njih v tujini niti ne marajo. Zato so v podrejenem položaju. Če bi razpadel zdravstveni sistem, bi ti ljudje bili najbolj prizadeti, saj zaradi visoke strokovnosti jih ne bi mogli zaposliti nikjer drugje, niti za metlo jih ne bi mogli postaviti, ker ne bi znali za metlo držati. Tako, da jest zdravnikom zamerim zelo, ker puščajo te zaposlene na cedilu. Zamerim tudi nekaterim drugim, ki odhajajo v tujino, zamerim profesorjem, inženirjem, varilcem, orodjarjem, kajti tako ne plačujejo davkov in prav možno je, da bodo funkcionarji ostali brez sredstev in ne bodo mogli na počitnice z avijonom in mi je strašno hudo za njih. Zato močno zamerim.
medo357
08. 06. 2019 09.25
+11
Pa ja! Seveda jim ponujajo višjo plačo, a za bistveno manj bonitet in privilegijev. Tam zagotovo ne bodo imeli 60 dni plačanega dopusta, 2 meseca plačanih izobraževanj, 2 meseca plačane bolniške. Torej, če bodo tam delali tako kot tu, bodo hitro nazaj v lagodnih javnih jaslih.
resslovenka
08. 06. 2019 08.49
+5
Izberejo najboljše, mar ne? Sedaj pa veselo na ta trg. Me res zanima število izbrancev. Iz naših logov seveda. 🤔
kr--en
08. 06. 2019 16.36
-1
Vsak najboljši v tujini, je en najboljši doma manj. Počasi in zanesljivo do bridkega konca.
diocles
07. 06. 2019 21.59
+5
kaj pa najemnine v britaniji in tekoči stroški
smu?ar1
07. 06. 2019 21.58
+8
Pa naj ze grejo ven delat....piln kufer mam kolk so zmatrani......delajo v sloveniji in imajo slovenske plače in za nase razmere niso slabe ! Pika ! Ce jim ni kaj orav naj grejo ven delat !
M_teorija
07. 06. 2019 21.10
+7
Država, ki ima urejen zdravstven sistem ne rabi krast dohtarje drugim državam!?
Tomvojo
07. 06. 2019 20.34
+8
Kar pejte, samo prej vrnite ves v vas vložen cvenk.
JApajaDAja
07. 06. 2019 20.34
+14
zdravstvo se sesuva,etika takisto ( v prištini 4 bolnice nelegalno prodajale organe)...prisega na hipokrata je isto kot prisega polikov-nič vredno ! vsa čast izjemam!
bergman
07. 06. 2019 19.34
+29
Od zdravnikov, njihovega sindikata in vsega kar je povezano z zdravniki, v zadnjih petih ali šestih letih ni slišati drugega kot, da imajo premajhne plače, da preveč delajo, čeprav njihov delovnik ne preseže 42 ur, da so iztrošeni, da ne zmorejo več takega napora in podobno!! Naj mi nekdo pove in pokaže samo enega zdravnika, ki dela 42 ur na teden ali več ( to se pravi 8 ur na dan), če vsi vemo da zdravnik v enem od zdravstvenih domov dela od osme ure zjutraj pa do pol dveh popoldan, dopust ima kadar se mu zljubi, med svojim rednim delom v ordinaciji pa "oskrbuje " še ambulanto "nujne medicinske pomoči" (urgenco), pacienti, ki so pa slučajno pri njem naročeni pa čakajo kot "norci"!!! To ni popolnoma nič drugega kot izsiljevanje MONOPOLNE organizacije za večjim dohodkom in ne za izboljšanje javnega zdravstva oziroma hitrejšega zdravljenja ter skrajševanja čakalnih dob!!! Pa naj mi še nekdo pokaže nekoga, ki dela v gospodarstvu, na primer v kovinski industriji, da lahko reče da je utrujen, iztrošen, ker mora dnevno delati najmanj osem ur, ampak raje še par ur več v vseh vremenskih in krepko težjih fizičnih pogojih!!!?? Samo ne mi sedaj pametovat in izjavljat in pisat, zakaj ni šel ta delavec naprej študirat, ker so take izjave zame največji primitivizem...!
Diebaumaister
08. 06. 2019 09.18
+4
+++++++++++++++++++++++++++S tem, da v Slo zdravniki norme sploh nimajo, al opravijo kakšno operacijo ali ne se jim pri plači sploh ne pozna.
kr--en
08. 06. 2019 16.38
+1
Ko Fides zahteva normative je to narobe. Nekaj tu ne štima.
tron3
07. 06. 2019 19.26
+16
100 jurjev je bruto, torej odštej še davke, prispevke, najemnine za stanovanje itd, pa se vidi, da ne bodo nč na boljšem kot pri nas glede plače seveda, delal pa bodo dosti več kot pri nas, saj res pa tih bodo mogl bit, ker tam bolj ali manj sindikatov oblast ne jemlje resno.
kr--en
08. 06. 2019 16.39
haha lol
07. 06. 2019 18.04
-4
Kako polovicko. Kaj ti sanjas 24.000€ bruto
haha lol
07. 06. 2019 18.03
-1
haha lol
07. 06. 2019 17.57
+4
Slovenski zdravniki so zelo dobro cenjeni v tujinj! Zato oa tok lahko grejo v tujino