Slovenija

Paradni konj je postal mrtvo kljuse

Portorož, 16. 05. 2009 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako o slovenskem turizmu menijo tisti, ki jim daje kruh. "Sramota je, da dobi delavec v turizmu za 200 ur dela ob vikendih, praznikih in v izmenah mesečno povprečno 650 evrov izplačane plače," pa opozarja sindikat.

Zaposleni v turizmu in gostinstvu imajo mačehovskega odnosa delodajalcev dovolj.
Zaposleni v turizmu in gostinstvu imajo mačehovskega odnosa delodajalcev dovolj. FOTO: Reuters
Sramota je, da dobi delavec v turizmu za 200 ur dela ob vikendih, praznikih in v izmenah mesečno povprečno 650 evrov izplačane plače. Karmen Leban

Približno sto zaposlenih v gostinskih in turističnih dejavnostih je s protestnim pohodom skozi središče Portoroža opozorilo, da je skrajni čas, da se razmere v omenjenih dejavnostih popravijo. Zahtevajo boljše delovne pogoje in višje plače. Današnji shod je bil miroljuben, naslednjič bo na vrsti stavka, še napovedujejo.

Zaposleni v turizmu in gostinstvu imajo obljub in prigovarjanja k potrpežljivosti dovolj, sporočajo udeleženci današnjega protestnega shoda. "Delavci v gostinstvu in turizmu so slabo plačani in velikokrat šikanirani. Turizem ni več slovenski paradni konj ampak mrtvo kljuse. Skrajni čas je, da začne slovenski turizem vlagati tudi v svoje zaposlene," opozarja predsednik odbora sindikata gostinstva in turizma KS 90 Tone Kambič.

Protestnega shoda v Portorožu so se udeležili delavci iz vse Slovenije, solidarno pa so se jim pridružili tudi kolegi iz sindikata turističnih in gostinskih delavcev Istre in Kvarnerja.

Kambič je opozoril, naj začne v turizem vendarle več vlagati tudi država. Zaradi podcenjenosti in razvrednotenja poklica se mladi namreč ne odločajo za šolanje v teh dejavnostih, stare generacije pa so pred upokojitvijo. "Do zdaj se je vlagalo le v objekte, skrajni čas je, da začnemo vlagati v ljudi," še pravi Kambič. "Z vrha slovenskega managementa dobivamo sindikati pozive, naj umirimo žogico in potrpimo. Dialoga na takšni osnovi ne bo," pa delodajalcem sporoča voditelj obalne sindikalne organizacije KS 90 Peter Majcen in dodaja, da od njih pričakuje konkretne ponudbe.

Sekretarka sindikata gostinstva in turizma Karmen Leban pa zagotavlja, da sindikati ne bodo pristali, da bi se delavcem znižala stopnja socialne varnosti ali da bi se pogodbe za nedoločen čas spreminjalo v pogodbe za določen čas. Če na njihove zahteve ne bo pozitivnega odziva, napovedujejo v sindikatu gostinskih in turističnih delavcev stopnjevanje pritiskov po vsej Sloveniji.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
18. 05. 2009 09.30
Namen krize je, da lastnik kapitala delavca še bolj pritisne ob zid in še poveča razliko med svojimi in delavčevimi dohodki.
Kathalena
17. 05. 2009 14.52
Ob tristo Občinah na 2 milijona prebivalcev, Zbornicah, Sazasah, RKC ju, RTV ju, Vseh Cigojnerjih, kulturnih, umetnikih vseh sort samo dela ne..pokrajinah..celi armadi lenih družboslovnih združenj...ter cele kopice ostalih davčnih odvisnikih naj bodo veseli da sploh imajo malico.
Tonček Balonček
17. 05. 2009 08.03
Če si pač natakar v kakšnem hotelu, ki ga vse leto polnijo z kakšnimi nemškimi penzionisti, lahko o napitninah samo sanjaš, Takih hotelov pa pri nas ni malo. kadar tiste domove za starejše občane po Westfaliji ali Holsteinu prenavljajo, uporabnike pač za 14 vdni pošljejo v Slovenijo, da malo prišparajo. To je pač realnost našega turizma. Ali pa Čehi in šole v naravi. V Kempinky hotelu pa verjamem, da Bavačr ne daje visokih plač, rabi zase!
yarrick
17. 05. 2009 00.33
@damirg za 650€ mesečno bi marsikdo z veseljem delal po 200 ur na mesec... pa ne more. Ali ne dobi zaposlitve ali pa ga izkoriščajo v tri p.m. in dobi na koncu meseca 500€ (če jih sploh dobi!!!).In glede na to da je minimalna plača v SLO med 530-560€ se mi zdi to porazno.... Še malo pa bo narodu prekipelo, takrat pa ne bodo več zalegle samo besede ampak kvečjemu pesti(in srpi pa kose).
Tonček Balonček
16. 05. 2009 18.35
Pa niso v turizmu le natakarji, so tudi kuharji, administracija, hišniki, animatorji, vzdrževalci in še marsikdo, ki pač nimajo napitnin. Tudi v medicini laboranti, anestezisti, rentgenologi in še marsikdo ne dobivajo nobenih napitnin, čeprav so še kako pomemben del sistema. Tudi v aviaciji ne delajo le piloti in stewardese!!
proofreader
16. 05. 2009 17.19
Dobri natakarji veliko zaslužijo tudi z napitninami. Leni in počasni pa so res odvisni samo od plače.
Yjsgramor Skyerim
16. 05. 2009 15.22
.. proletarska solidarnost presega SL-HR zdrahe. Lepo! V tem je nekaj prihodnosti. E pur si muove....
mery-jane
16. 05. 2009 15.17
še mal,pa bo počlo...
SanS
16. 05. 2009 15.09
politika preveč očrnjuje državo pol pa narod nasrka