Slovenija

FOTO: 'Delo je vrednota in ne blago'

Ljubljana/Maribor/Kranj, 01. 05. 2010 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob prvem maju je Pahor na Joštu nad Kranjem povedal, da moramo iz krize priti čim močnejši, predsednik Türk pa je menil, da je treba na delo gledati kot na vrednoto in ne, kot da je blago.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: POP TV

Predsednik države Danilo Türk se je danes udeležil tradicionalne prvomajske prireditve v Mariboru, ki jo je prirpavila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Podravja. V svojem govoru je povedal, da sam prihaja iz delavske družine, zato tudi ve, kako pomembno je dostojanstvo, ki ga človeku daje delo. Iz boleče tranzicije smo se po njegovih besedah lahko naučili, da je delo vrednota in ne blago, zato ga ni mogoče enačiti z vhodnimi stroški pri poslovanju podjetja.

"Vsa vprašanja, ki so povezana z delom, so postala splošna družbena vprašanja, zato moramo okoli njih zgraditi splošen družbeni konsenz. Ta družba potrebuje resen socialni dialog," je menil predsednik, hkrati pa dodal, da brez tega ne bo napredka družbe in kakovostnih rešitev. Ocenil je, da je najtežje obdobje krize že mimo.

Janković: Potrebujemo dobra podjetja, ki morajo biti enotna

V govoru je Janković omenil tudi praznik svobode mesta Ljubljana, ter poudaril pomen ljudi, ki so se borili za njeno svobodo. "Ljubljana je postala svobodna zaradi partizanov in partizank, ki so pred 65 leti vkorakali v Ljubljano," je dodal.

Praznik dela je praznik spoštovanja človeka, sodelavca in praznik solidarnosti, je na današnji slovesnosti ob prazniku dela na Rožniku dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Prisotne je pozval k spoštovanju sočloveka. Želi, da bi prenehali z delitvijo ljudi glede na vero, spol in barvo kože. "V dobrem in zlu morajo biti vsi v podjetjih skupaj. Kdo bo drugače skrbel za upokojence, če ne bomo imeli dobrih podjetij?" se je vprašal župan. Po njegovem mnenju bi se morali deliti na tiste, ki so dobri in želijo Sloveniji najboljše.

Janković je prisotne pozval, naj pozabijo na strankarske delitve za dobro vseh ljudi, a delitve so še posebej na današnji dan precej očitne. Tako pri mestnem odboru SDS Ljubljana pravijo, da se strinjajo z ljubljanskim županom, ki pravi, da je Slovenija najbolj uspešna država med novimi državami v novi Evropi, ker ima dobre delavce, vendar pa pravijo, da so to le parole, ki z njegovimi dejanji nimajo prav nobene povezave. "Ob prvem maju, mednarodnem prazniku dela, se kapitalist Zoran Janković za en dan spremeni v tovariša Zorana Jankovića,“ menijo pri SDS.

Nekateri študentski klubi po Sloveniji so kresovanja na predvečer praznika dela izkoristili za to, da so zažgali zakon o malem delu in tako simbolno izrazili nestrinjanje z zakonom, ki po njihovo prinaša pogubo lokalnemu mladinskemu organiziranju ter marsikateremu študentu iz periferije.

Pri tem so se obregnili v gradnjo stadiona Stožice in izpostavili problematičen delavnik delavcev, ki stadion gradijo, niso pa izpustili niti tega, da Janković nasprotuje ideji o nedeljskem zaprtju trgovin. In kako to razumeti? Pri SDS pravijo, da enostavno. "Kot všečen nastop za javnost, dvoličnost in norčevanje iz delavk in delavcev,“ so bili jasni.

Pahor: Iz krize moramo priti močnejši

Premier Borut Pahor se je ob prazniku dela udeležil tradicionalnega srečanja na Joštu nad Kranjem. Nastopil je tudi kot govorec, pri tem pa je poudaril uspeh vlade v času krize in napovedal strukturne spremembe, ki naj bi Sloveniji pomagale, da bo ob izhodu iz krize gospodarsko bolj konkurenčna in nadpovprečna država. Priznal je, da je vlada delala tudi napake. Nalogo vlade in socialdemokratov vidi v tem, da pripeljejo Slovenijo iz krize tako, da delavci ne bodo nosili največjih bremen, ampak si ta razdelimo sorazmerno z našo socialno močjo, hkrati pa meni, da jim je lani letos to že uspelo.

Prepričan je, da je Slovenija med državami, ki po krizi okrevajo najhitreje. Porast industrijske proizvodnje s februarja na marec je bil med članicami Evropske unije najvišji prav v Sloveniji – 6,2 odstotka. Slovenija je po Pahorju peta država med 27 članicami Evropske unije po stopnji upravljanja z brezposelnostjo. Premier razume nezadovoljstvo sindikalistov nad socialnim dialogom. Prepričan pa je, da je njegova vlada edina, ki se je pogajala tako s sindikati kot z delodajalci, študenti in upokojenci, to pa je privedlo do kompromisov, ki lahko vodijo naprej. Letos bo pozornost posvetil višanju konkurenčnosti gospodarstva. Pri tem dodaja, da se moramo letos odločiti za vizijo in spremembe v pokojninskem sistemu, zdravstvu in na trgu dela, da povečamo konkurenčnost gospodarstva in se prebijemo nad povprečje Evropske unije.
 

Vojska želi spremembo zakonodaje

Simboliko prvega maja so izoristili tudi v Slovenski vojski. Sindikat vojakov Slovenije se je odločil, da prav danes pozove državni zbor k spremembam zakonodaje na obrambnem področju. Po mnenju sindikata zakonodaja omogoča kratenje pravic delavcev v Slovenski vojski in jih s tem neupravičeno postavlja v podrejen položaj. "Z leti so pripadniki Slovenske vojske postali drugorazredni državljani Republike Slovenije,“ menijo v sindikatu.

Kresovanje na Rožniku-5
Kresovanje na Rožniku-5 FOTO: Andrej Mavrič

Sicer je bil do delavskih razmer v Sloveniji sinoči na Rožniku  precej kritičen tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Med drugim je dejal, da je položaj delavca danes natanko tak kot leta 1890, ko so zaradi delavskih demonstracij prvič ustoličili praznik dela. Vladi je sporočil, da je zdaj, ko je vlada rešila banke, na vrsti delavski razred. "Za banke ste našli dve milijardi evrov čez noč," je dejal Semolič, za katerega je denarja dovolj tudi za delavce, vendar ni pravično porazdeljen. Prav to pa sindikati zahtevajo od vlade, je dodal.

Ob napovedih sprememb zakona o delovnih razmerjih "za to, da bi dosegli lažje in cenejše odpuščanje delavcev" je Semolič spomnil, da so prav delavci "največje žrtve krize" in prav v času krize bi morali biti delavci po njegovem mnenju "najbolj zaščiteni s pomočjo delovnega prava".

Zberimo v tem primeru 40.000 podpisov in porušimo vse semaforje v tej državi. Dušan Semolič

V omenjenih zakonskih spremembah je Semolič predlagano lažje odpuščanje delavcev, znižanje odpravnin in skrajšanje čakalnih rokov označil za "veliko svinjarijo", proti kateri se bodo uprli "z vsemi sredstvi". Napovedal je, da če bodo ti predlogi prišli v DZ, bodo sindikati organizirali demonstracije, ob sprejetju zakona pa je napovedal aktivnosti za izvedbo zakonodajnega referenduma.

Sloga partizanov tudi v današnjem času?

Sicer pa so v ospredje na praznik delavcev prišli tudi partizani. Na Javorovici nad Šentjernejem je namreč potekalo srečanje, s katerim so obeležili 66. obletnico tamkajšnjega poboja 113 borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade. Zbralo se približno 6000 ljudi. Sloga je bila vodilo vseh, ki so ustvarili in postavili praznik dela, je povedala slavnostna govornica ministrica Majda Širca. "Naj nas sloga spremlja še naprej. Premajhni smo, da bi se delili, preveliki, da bi se pustili," je opozorila.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coprnjak
03. 05. 2010 06.54
Türk....enota za nedelo, zapravljivost ali prazno blebetanje?
RADO62
02. 05. 2010 22.29
'Delo je vrednota in ne blago' ??? Ja seveda turčina ti že veš, ko enga dneva v življenju še nisi delal.... heh
M-teorija
02. 05. 2010 20.24
12345s02.05.2010, 09:43 ~Dol z protislovensko vlado.~ Sej smo že šli, na zadnjih volitvah.
M-teorija
02. 05. 2010 20.22
Türk ima vedno zelo dobre govore. Škoda le ker mnogi ne zastopijo in ne dojamejo kaj hoče povedati. Pa če bi potem bili modro tiho, bi še dojel, a največkrat kritizirajo kar 1u3 dni.
12345s
02. 05. 2010 18.28
A si opazila Blanka da tisti, ki so se najbolj iluminatov bali, pri nas pa ravno mafijo podpirajo. Kako so prozorni že zaradi svojih absurdov.
Buena Vita
02. 05. 2010 18.24
Buena Vita
02. 05. 2010 18.22
kapitalist
02. 05. 2010 17.11
Ali je janković mislu naj bojo podjetja enotna v smislu PROSTOVOLJNIH DONACIJ za njega in njegov žep - BOTER balkan mafije??????? Pahor - če se bomo zgledovali po tebi - MOČNEJŠI iz krize - ne bomo daleč pršli - ker moč bi moral prvo pokazati ti - z odstavitvijo prvo GOLUBIČA in še Kresalke
12345s
02. 05. 2010 12.58
Kam bežiš "protiiluminat"? hehehe
FizzyMoon
02. 05. 2010 12.57
@ 12345s 02.05.2010, 12:53 jst za ne eno ne drugo, ker hvalabogu skrbim sam za svojo rit. Mimogrede, a se ti ne zdi malo patetično, sam sebi pluske talat? To je pa res dolgčas v lajfu he he morm gret zdej... kasnej..
12345s
02. 05. 2010 12.53
A se bojiš za njihovo, ali pa za svojo rit ?
12345s
02. 05. 2010 12.51
Kaj pa imamo od šopirjenja "iluminatov".
FizzyMoon
02. 05. 2010 12.49
@12345s 02.05.2010, 12:43 sindikatov bi se najbolj mogli bat delavci. Ker so zatajili na celi črti, takrat, ko bi morali naredit ta svoje, zdej jim pa s trmoglavljenjem, da bi upravičili svoje poslanstvo delajo izjemno slabo uslugo. Kaj pa misliš, da bo, če se bo Semolič šopiril na ulicah? NIč, ljudstvo bo na koncu nastradalo.
12345s
02. 05. 2010 12.46
Kdo tle "iluminate" ščiti?
12345s
02. 05. 2010 12.43
Zakaj se toliko bojite sindikatov in delavcev? Saj vas ščitijo Katkine pelengaće.
FizzyMoon
02. 05. 2010 12.33
Sindikati: zakaj se niste borili za pravice delavcev v prejšnjem mandatu, ko je bil čas debelik krav in se Janševa vlada hvali z enormnimi gospodarskimi uspehi? @kawboy39 02.05.2010, 11:48 slovenceljni si upajo so tukaj v naši podalpski pljuvati in jokcati, kako jim čisto nič ni všeč. Ko grejo čez mejo so tiho kot miši in tujim kapitalistom ne upajo črhniti niti besede. Pejd malo po evropi, pa poglej, če ima še kje toliko "revnega delvskega sloja" take bajte, kot so pri nas. Potem je pa kriza, ker se z delvsko plačo ne da vzdrževati trinadstropne bajte? Dejte no, malo se bomo morali zbuditi, pa če vam je tukaj res tako zelo hudo... evropa vabi, pa se na njihove standarde navadite.
12345s
02. 05. 2010 12.18
Ser.onje, ulice ne boste preprečili.
12345s
02. 05. 2010 12.15
Zamenjali so ploščo, seveda. Prej so jamrali da denarja ni, ker ga je zapravila prejšnja država, zdaj se pa na svetovno krizo vlečejo. Kako je pa njim uspelo tako premoženje nagrabit, če "ničesar nikoli ni bilo" ?! hehehe
12345s
02. 05. 2010 12.03
Kaj ima programiran nasmešek naš Tuerk, Pahor pa prstek. Koreografija, ala Čaplin Musoloni.
kawboy
02. 05. 2010 11.48
Kako bo pa slovenski delavec konkurenčen v Sloveniji, če imajo takšno umazano politično igrico, da zaposlujejo rajši čim več tujcev migrantov, s tem nam slovencem zbijajo ceno, mi ne moremo do svojih pravic in nenazadnje smo še brez dela. Delodajalcem kapitalistom to paše, da na veliko izkorišča in izigrava zakonodajo in sodni sistem, ter zlorablja oba delavca tako domačega kot tujega. Zakaj v javni upravi ni takšne konkurence?