Slovenija

Pahor: Zmago smo si prigarali sami

Ljubljana, 28. 09. 2008 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./T.S./M.K.
Komentarji
263

Osnovna naloga nove vlade je spraviti gospodarstvo skozi težke čase. "<i>Samo če bomo uspešni pri tem, bomo uspešni na koncu mandata,</i>" je prepričan Borut Pahor.

Čeprav prvak SD Borut Pahor opozarja, da je treba počakati na uradne izide volitev, preden se bo začel konkretno pogovarjati o sestavi koalicije, pa že ima jasne cilje. Tako je kot gost v Tv Klubu na POP TV izpostavil pomoč gospodarstvu v teh težkih časih, reformo pokojninskega sistema, večjo fleksibilnost trga delovne sile in reformo zdravstvenega sistema.

Pahor želi počakati na uradne izide.
Pahor želi počakati na uradne izide. FOTO: Špela Macuh
Davkov ne nameravamo zviševati, bi jih celo zniževali, saj bi tako razbremenili gospodarstvo. Borut Pahor

Kot pravi Pahor, bodo najprej počakali na uradne izide volitev, nato pa bodo dosedanji neformalni pogovori prešli v formalni del, kjer se bo oblikovala koalicija. Pahor daje prednost vsebini koalicijske pogodbe, tako je tudi nagnjen k programsko homogeni koaliciji, tudi če to pomeni manjšo podporo vladi v parlamentu. Pahor kot osnovno nalogo te vlade navaja pomoč gospodarstvu, da se prebije skozi težke čase. "Samo če bomo uspešni pri tem, bomo na koncu mandata uspešni," poudarja prvak SD.

Poleg gospodarstva bodo pozornost posvetili še reformi pokojninskega sistema, večji fleksibilnosti trga delovne sile, kjer bodo k pogovorom in iskanjem rešitev povabili tako sindikate kot delodalace, in pa reformi zdravstva. Kot je dejal Pahor, želijo racionalizirati zdravstveni sistem z obstoječimi sredstvi in ga narediti učinkovitejšega. Nadaljevali bodo tudi v Janševi vladi začet boj proti tajkunom. "Želimo okrepiti vse institucije, ki preganjajo kriminal belih ovratnikov," pravi Borut Pahor, tudi zato, pojasnjuje, da državljani Slovenije ne bodo živeli v prepričanju, da je nekaterim vse dovoljeno.

Na vprašanje, ali se čuti kaj dolžnega nekaterim vplivnim ljudem, ki so pred volitvami podprli levi trojček, je prvak SD dejal, da so si zmago prigarali sami s trdim delom. "Nikomur nismo nič dolžni," poudarja. Kot pravi, bo kot morebitni mandatar ravnal po svoji vesti in v interesu vseh državljank in državljanov, ne samo tistih, ki so zanj volili. Prav tako Pahor ne namerava izključiti opozicije. Kot pravi, je državni zbor prostor za izmenjavo argumentov in če se bo izkazalo, da ima opozicija boljše argumente, jih bo vlada tudi sprejela.

Pahorjevi SD krepijo položaj

Teden dni po volitvah Socialni demokrati Boruta Pahorja še krepijo svoj za zdaj še neuradni položaj najmočnejše stranke novega parlamenta. Vsaj tako kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je opravila agencija Ninamedia.

Najbolj priljubljen politik ostaja Danilo Türk.
Najbolj priljubljen politik ostaja Danilo Türk. FOTO: Reuters

SD ima skoraj 32 odstotkov podpore, na drugem mestu je SDS s 25 odstotki, tretji je Desus z 11,4 odstotki glasov, četrta je stranka Zares  — 10,7 in peta SNS s 4,5 odstotkov glasov. LDS-u so anketiranci namenili 2,6 odstotka glasov, SLS + SMS pa še odstotek manj. Zanimiv je podatek o neopredeljenih volivcih — če jih je bilo pred mesecem dni skoraj 38 odstotkov, jih je ta teden le še 5,8 odstotka.

Najbolj priljubljen politik v Sloveniji ostaja predsednik države Danilo Türk, na drugo mesto pa se je po dolgem času prebil najverjetnejši mandatar Borut Pahor. Najbolje ocenjeni minister vlade Gregor Virant, ki je bil še pred mesecem dni na tretjem mestu lestvice politikov, pa je danes zdrsnil na sedmo mesto.

|| Stranka | Podpora
SD | 31,9
SDS | 25,0
DESUS | 11,4
Zares | 10,7
SNS | 4,5
LDS | 2,6
SLS | 1,6
NSI | 1,2
LIPA | 1,1 ||

Neopredeljeni: 5,8.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Horst
30. 09. 2008 14.20
No ja,predvsem so \"zmago prigarali\"tipi kalibra Balončekek Tonček,ki najbolje vedo kaj je dobro za državo,kdo ne sme biti vodja ipd.Njihovo široko obzorje nam zagotavlja ,da v štirih letih ujamemo standard Luxemburga (primerjava zaradi majhnosti).
Aurelius
30. 09. 2008 09.23
Pahor bi moral v prvi vrsti poskrbeti za svojo lastno politično higieno. Ob takšnem izidu parlamentarnih volitev, kjer se pojavljajo celo dvomi o korektni izvedbi in obstaja sum goljufanja, bi moral prvi zahtevati, da se volitve ponovijo tam, kjer so bile ugotovljene »nepravilnosti« (v narekovaju zato, ker to niso bile nepravilnosti temveč očitne kršitve Zakona o volitvah v državni zbor, ki samim volitvam odvzemajo legitimnost). Potem pa je tam neka predsednica okrajne volilne komisije izjavila, »da te nepravilnosti niso bile takšne, da bi lahko spremenile volilni izid« in pritožbe so bile ovržene. Včeraj se je na nek članek o volitvah na 24ur.com s komentarjem oglasila ena članica volilnega odbora in v njem jasno povedala, da so morali na njihovem volišču volilne zapisnike podpisati že popoldan in ne po končanem delu ter da sta bila ob sortiranju glasovnic po voljenih kandidatih kupa SD in SDS približno enako velika, kasneje ob štetju pa je bil kup SDS precej manjši, večji pa oni kup neveljavnih glasovnic. Tudi če to ne bi bilo res – ob takem številu neveljavnih glasovnic in ob takšnih »nepravilnostih« se kljub vsemu porajajo dvomi in če zmagovalec volitev takšne dvome in sume dopušča, potem dopušča tudi dvome v njegovo lastno poštenost.
johndoe35
29. 09. 2008 22.15
TA KOMUNIST ŠE V ŽIVLJENJU NI GARAL. NAJ GRE ZA 8 UR DELAT V TOVARNO DA BO VIDEL KAJ JE GARANJE ZA 500€ MESEČNO
Buena Vita
29. 09. 2008 22.05
JA,JA RES JE GARAL,IN ŠVICAL
Tonček Balonček
29. 09. 2008 21.56
Janša se je s tem obnašanej zadnji teden spet osmešil! A kdo želi, da njega in jegov narod vodi nek človek z občutkom, da se mu svakodnevno dohgajajo krivice, da se vseokoli pojavljajo sovražniki, da proti njemu nekje v Murglah stalno kujejo nove in nove zarote ittd. Slovenija ni video igrica, njegove reakcije spominjajo na kakšne anamneze in \"istorije bolesti\" iz medicinskih učbenikov! Taka oseba pač ni za vodjo, mogoče za kakšnega svetovalca v varnostnih službah (G7 in podopbno). V politiki taki tipi nimajo kaj iskati! Takšnim zdraharjem je pač mesto v raznih društvih, združenjih in povsod tam, kjer s estalno kregajo, za politiko moraš biti pa malo bolj prefinjen!!! Žal dandanašnji ni primeren čas za partijske metode, mogoče špa ta era spet nastopi, kdo ve, kdaj mu bodo znajnja iz mladosti prišla spet prav, zaenkrat pa v tem športu, ki mu rečemo politika, ni konkurenčen!! Škoda je, ker mu toliko Slovencev zaupa in bi mu lsedili na konec sveta, če bi rekel le besedo. Mi nismo nikoli nasedali na karizmo, tu ima smolo, pa gre lahko 10x na leto na Triglav, zaradi mene vsakič z drugo sireno! Ne vžge! Največje razočaranej ej dživel danes, ko ga je izdala \"diaspora\", tudi tam je pogorel, očitno je Murgelski palček spletel mreže po vsem planetu, še ena zarota, ki je ni pravočasno odkril in razbil te podle sodrge. Žal to ni osnova za tožbo.... Bo že kaj pogruntal!
SaraMia
29. 09. 2008 21.14
Dajte no, kašni podpisi v volilni imenik, to se dogaja na voliščih zadnj dve leti... kajj so bile dosedanje volitve, ko še nismo imeli podpisov potem neveljavne...bušmani...samo čas zapravljajo......
karah
29. 09. 2008 18.41
pahor ne streljaj, zmago sta vam \"prigarala\" kučan pa janković!
Tonček Balonček
29. 09. 2008 16.56
Glasovi brez podpisa se ne borejo izbrisati, ker nihče ne ve, za koga so ti ljudje sploh glasovali, lahko d anisti nios in so glasovnico pšospravili v žep ter odšli in znjo počelki bogve kaj ali pa so glasovali ra rdečkarje, Bajuka itd., morda oddali neveljavno itd. Teh \"mankjkajočih podpisov\" je tudi teoretično premalo, da bi karkoli spremenili! Kaj bi bilo drugače, če bi člani volilnih odboror beležili, kdo se ni hotel podpisatri, pri komu so opustili opozorilno dolžnost itd. Te zadeev so za izid popolnoma nepomembne. Tudi v najpopolnejšem sistemu ne bi nikoli dosegli da bi bili vsi volilci podpisani, zabeleženi itd., končno bi morali najprej ponoviti volitve po pošti iz tujine, tam je sploh vse narobe, sicer pa anj za organizacijo in priprave odgovarjajo ministri za pravosodje, notranje zadeve in javno upravo, ki so generirali kadre in vse kar spada zraven. Še več, 17. člen zakona o evidencah volilcev določa: Volilni imenik za državljane, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, se vzpostavi na podlagi zahtevka državljana za vpis v volilni imenik. Kam so torej pošiljali te glasovnice?
DarthRevan
29. 09. 2008 16.23
Fmunih, in kako naj komisija ve, kateri glas je bil oddan brez podpisa?
fmunih@email.si
29. 09. 2008 16.17
Ne podpiram nikogar od tekmujočih se političnih strank, vendar pa, če je bili za izvedbo volitev na volišču potreben podpis volilca(od mene so ga pred dodelitnijo glasovalnega lista zahtevali) ima Janša prav! Glas brez podpisa je lahko ponaredek! JANŠA IMA PRAV! Lahko je prav SDS ponovno izvoljena stranka, če se zbrišejo glasovi brez podpisa!
Tonček Balonček
29. 09. 2008 15.36
Janša se mora takoj po razglasitvi uradnih rezultaov, če se seveda ne bo spet kam pritožil in tožil, sklicati oziroma povabiti, saj zaj ni več \"el comandatore\", Plemenitega ter seveda Šrota in z njima zasnovati strategijo boja proti restavraciji komunizma, borbe proti tajkunom, korupciji in večji vlogi Cerkve v naši družbi. Mislim, da mu to ne bo težko, gre za uigrano ekipo z enakimi oz. podobnimi programskimi izhodišči, sevda vsi trije delujejo v dobro Slovencev, ki smo bili na volitvah zavedeni, nekateri celo nepodpisani. Dol z rdečo golaznijo, zaupajmo opozicijskemu trojčku, ki nas bo prej ali slej vrnil v tirnice, ki nas vodijo k napredku in blagostanju! Zalkaj je ta narod vedno, pravzaprav le s presledkom zadnjih štirih let, obsojen na izkoriščanje, ropanje in teror! Vprašanje je, če nam pod Francom Jožefom ni bilo bolje, kot nam bo pod rdečo drhaljo! Roparji so le zajeli sapo!!!
MojcaCoh
29. 09. 2008 15.28
Vsak se mora zavedati, da to kar je izbrano na volitvah ni drugega kot začasna štiriletna državna administracija..nepotrebna kot drek ,ki jo volilci tako hočejo politiki menjajo kot usrane gate..zato se naj nihče ne napihuje,, Sploh se pa nima za kaj napihovati pleh piška saj je dobila samo piškavih 5 % procentov in doživela pravi fijasko pravzaprav je pogorela do tal. Tudi Vazelin to je smešni dečko z barvo las drek rumena ker slači gate čez glavo nima zakaj rogovilit po Sloveniji je zbral manj kot deset odstotkov in vsakemu bedaku je jasno, da ga Državljni v vladi ne vidijo je bil pa protekcionist saj se je predstavljal kot parlamentarna stranka ko to še ni bil.. Plasti Fantastikr nedvomno si zmagovalec svinjskega sejma samo vendar kaj je zmagovalec sejma je jasno vsem. Pa iskrene čestitke..Lp Mojca Coh
partizan71
29. 09. 2008 14.56
ja ja toke eni so cakali 12 in se vec let, da ni zraven kucanove sive eminence! on je zdaj najvecji demokrat v Evropi
blokirani
29. 09. 2008 14.25
Kje se skrivata Janković in mali sivi ta teden?
Ro-Zy-YoZi
29. 09. 2008 13.40
partizan71: dejmo času čas in ne obtožujmo vsega in vseh ki mislijo drugače kot vi. Tudi to je prinesla demokracija. Med drugim smo 4 leta čakali da bomo šli zopet na volišča in glasovali kot nam veleva razum!
Ro-Zy-YoZi
29. 09. 2008 13.39
zopgunboy.o ni naredil zato ker bi bil nesposoben ampak zatoker je po mojem mnenju hudo sposoben saj je znal pravilno oceniti da bo imel rok trajanja 4 leta zato pa je poskrbel za \"preživnine\" svojih, ki so jih naguzili po nadzornih svetih in upravah. Dragi moji zavedeni desničarji več 1000 jih je zamenjal po celotni državni upravi uin družbah v njeni lasti.
Tonček Balonček
29. 09. 2008 13.19
In kej je \"garal\" ta Pahor, menda ja en v Bruslju, tja smo ga izvolili, da bi garal tam, za to delo ej prejemal tudi plačp, tri leta in pol, plud dodatke, on je pa medtem rovalil po naši domomovini, tam pa še vedo ne, da ima sedež! V Sloveniji bi takim že zdavnaj dali knjižico (delovno),, takim ki garajo drugje, le tam ne, kjer jim je delovno mesto! Vsak molčal bi, ne pa da s eše hvali stem, kako jih je v Bruslju nategoval vsta ta leta!In nas seveda!
odkimasin
29. 09. 2008 12.55
Pahor bo do konca življenja plačeval dolgove! Končal bo kot Jankovićev šofer!
zopgunboy
29. 09. 2008 12.20
Tisti ki ste še zmeraj prepričani da je JJ veliko naredil za slovenijo, mi povejte zakaj je spremenil zakon da je lahko dvignil sejnine in odpravnine ter nagrade za dobro poslovodenje, tako da si bojo sedaj po 4 letih izplačevali odpravine od 60.000 do 158.000 EUR. Sram ga je lahko! Vsaka mu čast Pahorju da se bo tega lotil zmanjašal sejnine in ostalih svinjarij če se bo tega držal kar je obljubil.
partizan71
29. 09. 2008 12.11
Leta 91 so nagajali DEMOSU, leta 08 pa SDS-ovi vladi. Prigoljufali so nekaj odstotkov LDSu leta in SDju leta 08... ...in brisejo komentarje. Je UDBOMAFIJA torej izmisljotina? Ponovi eno laz tisockrat in postane resnica!