Slovenija

Pahor vztraja: Ocene so stvar ameriške diplomacije

Madrid, 30. 11. 2010 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ne le sprejem guantanamskega zapornika, Pahor naj bi ZDA ponujal tudi posel za izgradnjo drugega bloka NEK. Pahor osebno meni, da je treba obseg tujih investicij razpršiti, predvsem v svetu, ki mu politično in gospodarsko pripadamo, a poudarja, da svojih pristojnosti ni niti želel niti mogel preseči.

Predsednik vlade Borut Pahor glede vsebine depeše sporoča, da ostaja pri včerajšnji izjavi. ''Vprašanje njegovega obiska pri predsedniku ZDA Baracku Obami se ni nikoli povezovalo s sprejetjem ujetnikov iz zapora v Guantanamu. Ocene, ki jih podajajo ameriški diplomati v svoji interni komunikaciji so stvar ameriške diplomacije,'' pravi. Vtis, ki ga je po pogovoru podal takratni odpravnik poslov na veleposlaništvu ZDA Freden je njegova stvar, zato je v želji po ohraniti odličnih odnosov med Slovenijo in ZDA, ne more in ne želi komentirati. V današnjem pogovoru premierja Pahorja z veleposlanikom ZDA Mussomelijem je slednji ponovno zatrdil, da ni bilo nobenega pogojevanja med obiskom premierja Pahorja v ZDA in sprejemom zapornika iz Guantanama, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Glede morebitne investicije ameriškega podjetja pri izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, pa je predsednik vlade tudi javno večkrat ponovil svoje osebno stališče, da mora Slovenija povečati obseg tujih investicij doma, jih razpršiti, v finančne in varnostne ustanove (vključno z jedrsko elektrarno) pa naj se da prednostno možnost investicijam iz Zahodnega sveta, ki mu politično, gospodarsko in vojaško pripadamo. Na tem in podobnih pogovorih s tem in drugimi diplomati predsednik vlade v svojih ocenah možnosti skupnega političnega in gospodarskega sodelovanja niti ni želel niti ni mogel preseči svojih pristojnosti, saj se o njih odloča skladno z veljavno zakonodajo.

Pahor je hotel 20 minut z Obamo

Premier naj bi v pogovoru z vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyjem Fredenom konec lanskega leta povezal uspeh premestitve ujetnikov iz Guantanama v Slovenijo s srečanjem z ameriškim predsednikom Obamo, izhaja iz depeše, ki jo je pridobila tudi dopisnica 24UR v ZDA Tadeja Lampret. Depešo objavljamo v celoti. Preberete jo lahko TUKAJ.

Borut Pahor - 2
Borut Pahor - 2 FOTO: Miro Majcen

Spletna stran WikiLeaks v ponedeljek še ni objavila dokumentov State Departmenta v zvezi s Slovenijo, je pa ameriški časopis New York Times že v nedeljo poročal o dokumentu, ki naj bi pričal o ameriškem izsiljevanju Slovenije, da za sprejem enega od ujetnikov iz Guantanama "slovenski voditelj" dobi srečanje s predsednikom ZDA.

Po današnji objavi celotne depeše, smo zunanje ministrstvo ponovno prosili za odziv na to depešo. ''MZZ se je odzvalo v včerajšnji izjavi za javnost,'' so nam danes skopo odgovorili. Današnje objave depeše pa ne komentirajo, saj MZZ v teh pogovorih ni sodeloval.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer v ponedeljek zanikalo, da bi prihajalo do kakršnega koli pogojevanja ali pritiskov s strani ZDA. Te informacije so zanikali tudi v Pahorjevem kabinetu.

Glede na Fredenovo depešo to ni bilo popolnoma tako.
Freden je 5. januarja letos v Washington sporočil, da je Pahor konec decembra 2009 zaprosil za pogovor, na katerem so obravnavali različne teme. Med drugim je Freden Pahorja prosil za pomoč Slovenije pri zapiranju taborišča za osumljene teroriste Guantanamo.

Pahor je imel ameriškemu veleposlaniku veliko povedati v imenu dobrih bilateralnih odnosov.
Pahor je imel ameriškemu veleposlaniku veliko povedati v imenu dobrih bilateralnih odnosov. FOTO: Miro Majcen

Pahor naj bi mu odgovoril, da bo vladi predlagal sprejem ujetnikov, in ga vprašal, kakšna je ameriška ponudba. Premier pa se po mnenju Fredena takrat naj še ne bi zavedal ovir in zadržkov notranjega ministrstva. Zato ga je Freden opozoril, da na podlagi pogovorov z notranjim ministrstvom menijo, da bo treba za sprejem ujetnikov sprejeti zakon.

Premier naj bi ponovil svojo pripravljenost, da o tem zaprosi vlado, kasneje pa je v "pogovoru na štiri oči blago, vendar nedvoumno" povezal uspeh preselitve ujetnikov s srečanjem s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Dejal naj bi, da bi mu dvajset minut srečanja s predsednikom omogočilo, da vprašanje ujetnikov predstavi kot dejanje podpore najpomembnejšemu zavezniku Slovenije in dokaz na novo oživljenih bilateralnih odnosov.

NEK, Renault in investicija Deutsche Bank v SŽ

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani
Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani FOTO: POP TV

Na sestanku so obravnavali tudi Zahodni Balkan, pri čemer je Pahor samozavestno omenil lahek dostop do tamkajšnjih političnih voditeljev, in sodelovanje ameriškega podjetja Westinghouse pri načrtovani gradnji drugega bloka slovenske jedrske elektrarne.

Pahor naj bi izrazil pripravljenost, da ZDA nadgradijo in nadomestijo elektrarno v Krškem, pri čemer ima interes Westinghouse, čeprav obstaja močna konkurenčna ponudba iz Francije.

Slovenski premier naj bi izpostavil potrebo po ravnotežju in dejal, da Francija že ima velik vložek v proizvodnji Renaultovih avtomobilov, "Deutsche Bank pa je blizu velike investicije v Slovenske železnice, ki bo vključevala najpomembnejše slovensko strateško premoženje – Luko Koper".

(Pahor) je dejal, da je že začel izkoriščati svoj tesni odnos s španskim premierjem Zapaterom, da bi zagotovil, da špansko predsedstvo EU ne bi pozabilo na Zahodni Balkan. Iz depeše

Premier naj bi govoril tudi o gospodarskih vprašanjih in širitvi na nove tuje trge, pri čemer je omenil "muslimanski svet".

Pahor je na srečanju napovedoval težko leto za EU, govoril je o pomanjkanju skupne gospodarske politike in omenil, da bo izkoristil tesne odnose s španskim premierjem (Josejem Luisom) Zapaterom za to, da špansko predsedstvo EU ne bi pozabilo na Zahodni Balkan.

"Skoraj mimogrede je izrazil prepričanje, da bo parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško," piše v depeši.
Freden je Pahorju čestital tudi za odločitev o napotitvi slovenske skupine za mentorstvo in povezave (OMLT) v Afganistan.

Kdo bo gradil drugi blok NEK? Francozi ali Američani?
Kdo bo gradil drugi blok NEK? Francozi ali Američani? FOTO: Reuters

Američanom priznali ''polomijo'' s Patrio

Sicer pa se je Fredenu Pahorjev drugi obisk veleposlaništva ZDA v Ljubljani, odkar je prevzel vodenje vlade, zdel nenavaden in pokazatelj, da želi premier negovati ameriško-slovenske odnose. Pahor je največ govoril o gospodarstvu, omenil pa je tudi potrebo po razrešitvi orožarske polomije s Patrio.

Zanimivo, Pahor je dejal, da Slovenija trenutno nima dovolj kapacitet, da bi zadovoljila vse interese potencialnih novih tujih poslovnih partnerjev. Iz depeše

Fredenu je po srečanju s Pahorjem postalo jasno, da Slovenija z rešitvijo mejnega spora s Hrvaško računa na boljše bilateralno sodelovanje, zlasti na Zahodnem Balkanu, ter v trgovini in vlaganjih.

Slovenija po mnenju Fredena, izraženem v depeši, glede ameriških interesov na Zahodnem Balkanu ponuja tri primerjalne prednosti: Slovenci imajo zaradi skupne zgodovine nagonski občutek za politične nianse v regiji, Slovenija je zelo aktivna v regiji ne le na politični ravni, ampak tudi na ravni nevladnih organizacij, slovensko stališče, da se mora EU še naprej osredotočati na širitev, pa je med vsemi članicami EU najbliže ameriškemu.

"Skratka, leto 2009 je bilo leto, ko smo večino diplomatskega kapitala usmerili na reševanje mejnega vprašanja in prepričevanje Slovenije, naj odpravi blokado hrvaških pogajanj z EU. Sklepno poglavje te zgodbe še ni napisano, a pri uradnikih slovenske vlade čutimo velik optimizem. Upamo, da bomo v letu 2010 pozornost lahko usmerili v partnerstvo s Slovenijo na Zahodnem Balkanu in v Isafu, tlakovali pot za uspešno sodelovanje Westinghousa pri gradnji nove jedrske elektrarne in, morda še najtežje od vsega, spremenili Pahorjevo retorično podporo za premestitev ujetnikov v resničnost," Freden sklene depešo, kot jo objavlja El Pais.
 

Depeša ameriškega veleposlaništva v Ljubljani
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urkez Prime
01. 12. 2010 12.25
Lepo mišljenje, kako je lahko to stvar ameriške diplomacije, in se nas tako rečeno ne tiče, če se to njihovo mnenje nanaša na našo državo in na naša življenja. Se pravi nekdo ti bo rekel da si drek, tak in drgačen, izkoristu te bom, bla bla bla, ti pa: "To je tvoja stvar, kaj lahko naredim za tebe?" Sej amerika sprejema tujce, kdor hoče ameriko pa nej gre tja. TUKAJ JE SLOVENIJA
bnam 2707
01. 12. 2010 10.45
Vlada bi morala odpovedati obisk v ZDA. Tako bi z malo palico udaril velikega bika. Samo vlada nima egs.
bnam 2707
01. 12. 2010 10.43
loden 01.12.2010, 01:37 8 Ttsta je tudi dobra, bi reku danes naš pesnik: Mačka je padla s strehe: nova slovenščina= mačka se je z rufa skenslala.... dobra fora...
saintjozef
01. 12. 2010 10.37
@komentator234 Bolj banana republike ne bo našel, saj je ravno pomanjkanje le teh v socializmu vzrok , da so prišli taki banana kapitalisti.
saintjozef
01. 12. 2010 10.29
nefretete vsak kmet ima svoje veselje, včeraj ga je bilo obilo. Še admin je nasedel in brisal, kar je bilo malce Pahorju v korist. Da bodo pa v depešah Pahorejeva izvajanja, je bilo za pričakovat, saj ne spada med ravno molčeče...pa hudirjevo diplomatske tudi ne.
nefretete
01. 12. 2010 10.07
Obramboslovec pa je ostal zvest svoji strategiji: napad je najboljša obramba. Malce se je celo zaščitil, da takele depeše pa le niso z javnost (za vsak primer, ker ne vemo, kaj bo še prišlo na dan). Pa da ne bi tole o Bushu, ha, ha, kake ima... Kolikor vem Bush ni prišel k Ivanu Janezu, temveč sta se oba s Putinom tukajle malo posončila.
nefretete
01. 12. 2010 09.52
Ne glede na to, kaj napletate in motovilite (ojoj, naravnost onanirate) okrog depeš, oziroma konkretno tiste, kjer je izpostavljeno Pahorjevo "trgovanje" z ujetniki, je bistveno eno samo dejstvo. Pahor mandata za tako dogovarjanje ni imel, saj bi ga moral dobiti od državnega zbora. Posebno zato, kot ugotavlja ameriška stran, ker bi bilo treba ustrezno dopolniti našo zakonodajo, o čemer pa predsednik vlade ne more odločati na lastno pest. Če že kaj, bi Pahor lahko dal pobudo v DZ za tako dejanje, ta pa bi zadolžil zunanje in notranje ministrstvo za izvedbo. Vsekakor pa ni možno tega pogojevati z obiskom pri Obami. Če že iz kakšnega vzroka, potem iz humanitarnega, saj so naši zapori hoteli (posebno koprski) proti ameriškim. Kar pa se Ivana in njegovih prepotentnih izjav tiče pa samo to – hitro je pozabil, da zakaj je izgubil zadnje volitve. Nastavljanje žarometom ali pa kraja orožja in prejemanje podkupnin sta dve različni stvari. Eno je bebavo, drugo pa kaznivo.
bukefal
01. 12. 2010 09.34
Ko sem bil pred mnogimi leti v Washingtonu, sva šla z ženo v Belo hišo kot turista. Ogledala sva si Ovalno dvorano in vse druge prestižne prostore, le s predsednikom Reaganom se nisva sestala. Tudi Pahor bi šel lahko turistično tja, malo počakal v vrsti, ki se vije pred Belo hišo in si jo ogledal. Pa še Slovenije ne bi umazal. Seveda pa bi mu manjkalo tisto, kar si narcis najbolj želi. Ne bi se mogel nastavljati fotografom v družbi z Obamo, za kar pa je bil pripravljen žrtvovati svojo domovino!!!
bukefal
01. 12. 2010 09.20
Pahor se zvija kot glista, da bi se otresel obtožb, ki jih je doživel ob razkritju tajnih dokumentov, ki se tičejo Slovenije. Neresnico podtika Američanom, vendar se z vsako svojo izjavo še bolj pogreza v brezno laži!!!
bukefal
01. 12. 2010 09.12
Iz zgodovine poznamo mračni srednji vek. Naši zanamci pa se bodo v šoli učili o mračnem obdobju, ki je trajalo od leta 2008 pa vse do 2012 in v katerem je Slovenija preživela svoje najtežje čase!!!
mamica55***
01. 12. 2010 09.03
tale lepotan pa ma 10 pik!
Kajtimar
01. 12. 2010 09.03
kakšna debata za prazen 0!
Felix1
01. 12. 2010 08.59
Zelo enostavno: Za 20 minutni ogled Bele hiše dobiš nekaj zapornikov, ki jih prodaš Gadafiju. Gadafi ti da 30 milijončkov za Stožice! Bravo Borat, 20 minut boš gledal Obamo, razumel ga tako ne boš; 30 milijončov ti bo pa tako speljal Janković... Srečen bo Obama, Al kaida ki je dobila svoje borce nazaj, Gadafi, ker jih je rešil.. In najbolj naš veliki mislec, ki bo hitel novim delovnim zmagan naproti ...
saintjozef
01. 12. 2010 08.47
Torej iz teh depeš izhaja, da si je Pahor zaželel lastnega zapornika in lastno elektrarno. Vsekakor parlament ne bi imel nič pri tem.
Tonček Balonček
01. 12. 2010 08.46
Obama naj si rezervira en vikend in po 20 minut v avdienco sprejema predsednike vlad teh malih državic in na ta način se bo znebil kakšnih sto "teroristov" iz Guantanama.
LXG
01. 12. 2010 08.42
@Tonček Balonček 01.12.2010, 08:31, Razlika je v tem ,da se je Pahor sam ponujal. V primerih ,ki jih naštevaš pa je obratno. Tujici nekja ponujajo ali vsiljujejo. Se strinjam ,da politika vsiljuje in pogojuje. NI pa noben potrebe ,da se še sami ponižujemo na tak način.
ivo55
01. 12. 2010 08.36
Mene ne zanima mnenje ameriških diplomantov, g.Pahor bistvo je RESNICA!
resslovenka
01. 12. 2010 08.36
Jaz predsedniku vlade ne verjamem popolnoma nič. Je neiskren in nekredibilen. Pa saj mi tako ali tako tudi v času volitev ni deloval prepričljivo. Zapleta se v stvari, ki mu ne morejo biti v ponos.
Tonček Balonček
01. 12. 2010 08.31
Zelo zanimivo bi bilo prebirati "depeše" iz obdobja 2004-2008, pa jih žal ne moremo, recimo tisto v zvezi z vilnuško deklaracijo, preleti ameriških letal s "teroristi", njihovimi pristanki, pa še od prej tsiste v zvezi z bombardiranjem Srbije itd. In če se politiki med seboj ne bodo pogovarjali o gospodarstvu je popolnoma brez zveze, da se sploh srečujejo. Naj s epogovarjao samo o emisijah ogljika in toplih gredah? A milite, da ko Merklova obišče recimo Romunijo ali Kitajsko, ne ponuja Siemsovih lokomotiv? In emnite, da ji sogovorniki le poved, naj počaka na javni razpis?
bukefal
01. 12. 2010 08.17
Pahor se ob vseh neuspehih naše najslabše vlade rad pohvali, da je izpeljal že več reform. Toda edina prava reforma, ki se mu je posrečila, je sprememba podobe samega sebe. Medtem ko je doslej veljal za najbolj nepokvarjenega in resnicoljubnega v vladajoči KGB (Kresalovka, Golobič, Barbika), si je čez noč nadal povsem drugačni izgled. Pokvarjen je do obisti, saj je Sloveniji v mednarodnem pogledu zelo škodoval zaradi lastnih narcisoidnih interesov. Pa tudi lažnivec je visokega kalibra, saj postavlja na laž Američane, vsi pa vemo, da na debelo laže prav on. V tej zvrsti že močno diha za ovratnik Golobiču in Kresalovki!!!