Slovenija

Pahorjeva vlada kar brez petih ministrov

Ljubljana, 10. 08. 2011 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./M.R./K.Š.
Komentarji
93

V vladi Boruta Pahorja z odstopom Kresalove manjka kar pet ministrov. Tretjina ministrstev je torej brez ministrov s polnimi pooblastili. Ali je vlada v tem trenutku sploh še sklepčna?

Pahorjevo vlado je zapustila tudi Katarina Kresal.
Pahorjevo vlado je zapustila tudi Katarina Kresal. FOTO: Miro Majcen

Vlado Boruta Pahorja je zapustila še ena ministrica. Notranja ministrica Katarina Kresal je danes nepreklicno odstopila. Odnesla jo je afera NPU.

V tem trenutku tako v Pahorjevi vladi manjka kar pet ministrov. Kot je znano, so se poslanci na zadnjem rednem zasedanju pred parlamentarnimi počitnicami seznanili z odstopi ministric Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca. Ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj po odstopu Duše Trobec Bučan pa vodi kar državni sekretar Bojan Suvorov.

Z odhodom Katarine Kresal je torej tretjina ministrstev brez ministrov s polnimi pooblastili. Ali je vlada v tem trenutku sploh še sklepčna? S tem vprašanjem naj bi se ukvarjala tudi vladajoča SD. Ali to pomeni, da bi morala vlada avtomatično pasti, je sedaj vprašanje za pravno stroko. Zakon o vladi pravi: če predsednik vlade na začetku mandata državnemu zboru v izvolitev predlaga dve tretjini ministrov, potem pa v naslednjih treh mesecih ne predlaga še zadnje tretjine, vlada avtomatično pade. Nič pa zakon ne pravi o tem, kaj se zgodi, če tretjina ministrov odstopi med mandatom. O tem se bodo sprožale pravne razprave. Če obvelja, da vlada avtomatično pade, potem to pomeni, da mora dz izvoliti novega mandatarja. Če ga ne izvoli, so predčasne volitve.

Odstopi ministrov so se vrstili

1. septembra bo odstopil tudi predsednik DZ Pavel Gantar.

Decembra lani je odstopil minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš. Gjerkeša so med vožnjo v vladnem audiju A6 ustavili policisti. Ker je bil pod vplivom alkohola, so ga odpeljali na streznitev. Že naslednji dan je podal odstopno izjavo. A tudi njegova naslednica Trobec Bučanova je nepreklicno odstopila. Na ministrstvu je bila to že tretja menjava v tej vladi. Pred Gjerkešem je bila od 21. novembra 2008, ko je vlada začela svoj mandat, ministrica Zlata Ploštajner. Kot razlog za svoj odstop je navedla osebne in zdravstvene razloge.

Vlado je tudi zapustil predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je bil od začetka mandata trenutne vlade minister za okolje in prostor. Njegov odstop je bil posledica poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo nepravilnosti na ministrstvu. 12. februarja lani ga je zamenjal Roko Žarnić.

10. marca lani je položaj zaradi afere bulmastifi zapustil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik. 5. maja je bil za kmetijskega ministra imenovan Dejan Židan.

Sledil je odstop ministra za zdravstvo Boruta Miklavčiča, ki je ob odstopu navedel zdravstvene razloge. Med počitnicami je pri potapljanju doživel lažjo možgansko kap. Nakopičile pa so se mu tudi nekatere težave pri vodenju ministrstva. 7. aprila ga je zamenjal Dorijan Marušič.

Odstopile so tudi Radićeva, Krebsova in Širca.
Odstopile so tudi Radićeva, Krebsova in Širca. FOTO: Blaž Garbajs

8. julija lani je precej presenetljivo odstopil še minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Razlog je bil nestrinjanje z delovanjem ministra Gregorja Golobiča v aferi Ultra, zaradi česar je kmalu zatem tudi zapustil stranko Zares, katere predsednik je prav Golobič. 16. julija je Lahovnika na čelu ministrstva zamenjala dotedanja državna sekretarka na ministrstvu Darja Radić, sicer podpredsednica Zaresa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
11. 08. 2011 10.37
Ne bo problema, sposobnih kandidatov kolikor hočeš ! Npr. Anderlič, Školjč, Potrata, Kumar, itd. Saj jih imajo kot redkvic na placu !
VURDERINGER
11. 08. 2011 10.33
PAHOR PA KAJ RINEŠ Z GLAVO SKOZI ZID, KO VIDIŠ, DA JE ČAS ZA ODHOD IN JE ČAS ZA IZVOLITEV NOVE VERODOSTOJNE IN KREDIBILNE VLADE. PUSTI VOLILCEM NAJ SAMI ODLOČIJO O SVOJI USODI. DOVOLJ ŠKODE STE NAPRAVILI!
davkoplacevalka
11. 08. 2011 10.27
PREDSEDNIK DRŽAVE G.TURK,VI STE DODELILI MANDAT PAHORJU ZA SESTAVO VLADE!!! JAVNO VAS SPRAŠUJEM;ALI STE PREDSEDNIK SLOVENIJE ALI STE ŠE VEDNO V ZN; ALI NIMATE TUDI POOBLASTILA ODVZETI FUNKCIJE NEKOMU, KI NI SPOSOBEN TAKO VELIKEGA ZALOGAJA??? KAKO LAHKO EN ČLOVEK VODI VEČ MINISTERSTEV,KO PA JE DELO TAKO NAPORNO,SAJ JE POTREBNO PAZITI,DA SE NE ZAŠTRIKA V KORUPCIJI
R57
11. 08. 2011 10.12
Janša ni prav nič sesuval te vlade. Ta vlada ima izredno sposobnost sesuvanja sama sebe in slovenskega gospodarstva.
R57
11. 08. 2011 10.09
Pahor naj se zamisli. Kako bo vladal, če še stabilne vladne ekipe ne zna sestaviti. Ko pa potem računsko sodišče in izda negativno mnenje in protikorupcijska komisija ugotovi elemente korupcije v tako pomembnem projektu kot je NPU pomeni, da bi moral kor prvi minister, ki je odgovoren za delo vlade odstopiti tudi on.
nefretete
11. 08. 2011 10.05
Raztezje 11.08.2011, 08:06 Morda pa je mogoče pogledati tudi iz drugega zornega kota. Upoštevam dejstvo, da Pahor ni naravni talent biti in ostati vodja. Pahor je kompanjon, tovariš, soborec, prijatelj, zvezda na parketu, bleščeč in všečen kameram. Kot takšen je sposoben prijateljsko podpirati sodelavce in ni maščevalen, še manj pa komolčar, nima časa ne volje brskati po napakah drugih in se ukvarjati z njimi, pogumno se je spopadel z zahtevami iz Bruslja in jih za vsako ceno izpolnjuje. Tudi Bruselj nima vedno "prav". Medtem je znatno prožnejši manipulator in diplomat izkoristil njegove slabosti, ki bi sicer, ob podpori sodelavcev in sovladanju opozicije ostale prikrite in bi morda, le pogojno, nekako zgural ta mandat. Dobro je, da se je zgodilo, kar se je, mnogo slabega je privrelo na plano, le ena zanka obstaja - tudi tisti, ki je najbolj zaslužen za razkrivanje nečednost, tudi zasebnih (brez veze in bljak!) ni brez masla na glavi. Zaman računa s tem, da se je prikupil s svojimi dejanji in pozablja, da je naslednji na vrsti on. Nikjer pa v teh dogajanjih ne vidim Slovenije! Vse je samo medsebojno obračunavanje. Ivan Janez je pravzaprav genij! Uspelo mu je sesuti vlado tik tak. V tem je dober. V sesuvanju. Znatno težje je graditi.
wizii
11. 08. 2011 09.55
vmes je bil enkrat komentar na TV, če je vlada opravilno sposobna, sedaj ko ni 5 ministrov. za mene to ni vprašanje, temveč dejstvo, da tudi, ko je imela teh 5 več NI BILA opravilno sposobna.
freefor
11. 08. 2011 09.37
Ka še čakajo vse je že v k oni pa še kovčkov niso kupli ahhh.Faco ma čist ponižno una.
muhabc
11. 08. 2011 09.00
Končno bil je zadnji čas.
sherum
11. 08. 2011 08.44
Pa kako so nekateri zagovarjali , da je potrebno čim več žensk v politiko . Seveda če hočeš , da se potopi barka imej ob sebi ženske Že v zgodovini je poznano , da tam kjer so bile ženske vladarice, ni država veliko časa obstala .
bingo 1
11. 08. 2011 08.39
Zamenjava z drugm timom od lige z 7 timova je težko zamenjati tim ker je enak problem za podmladek ker je teren pretesan za treniranje in zato igrajo vsi isti fuzbal 20 let---bingo x ljubljana---
arafat9
11. 08. 2011 08.32
Prepozno,veliko škode je naredila blonda,, Pahor sploh se ne zaveda kakšno škodo se dela Sloveniji,važno da novinarji njega slikajo,takrat je on najbolj srećen,boli ga kur.c za slo...Slovenci smo itak vsi tiho,,,VOLITVE jeseni..
jamajaka
11. 08. 2011 08.26
šoje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prehlad
11. 08. 2011 08.23
NI KAJ VSAKE VESELICE JE ENKRAT KONEC.
prehlad
11. 08. 2011 08.21
BABE FRČIJO.
ognjenorezilo
11. 08. 2011 08.14
pravi cesar ne potrebuje ministrov
Tomaž Škof
11. 08. 2011 08.13
zapufo je slovenijo do konca pa nena prizna!
Tomaž Škof
11. 08. 2011 08.12
POGREB SLOVENIJE!!
Tomaž Škof
11. 08. 2011 08.12
POGREB PODJETJI !! VLADA PA NIČ NENA NAREDI !! KER IMA RADA TAJKUNE!!!
_realist_
11. 08. 2011 08.06
Pahor, počasi boš ostal sam. A še vedno boš trdil, da vlada dela dobro in da ni razlogov za skrbi. Sanjač!