Slovenija

Mešana mnenja glede Marušiča

Ljubljana, 22. 03. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so v Zaresu in SLS s Pahorjevo izbiro kandidata za zdravstvenega ministra zadovoljni, so v DeSUS proti, enotne podpore pa nima niti v SD.

Dorjan Marušič
Dorjan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Poslanska skupina SDS bo o kandidatu za novega ministra za zdravje Dorjana Marušiča opravila razpravo in sprejemala odločitev potem, ko bo predlog za ministra posredovan v državni zbor. Za odločitev bodo največjo težo imeli odgovori kandidata na zaslišanju na delovnem telesu, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

Na Pahorjevo odločitev so se odzvali tudi v poslanski skupini SLS. Njen vodja Jakob Presečnik je Pahorjevo odločitev ocenil kot pozitivno, odločitev glede podpore pa bodo sprejeli po sami predstavitvi kandidata.

Presečnik Marušiča dobro pozna kot državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Po njegovi osebni oceni je Marušič dobra izbira. Poleg tega je strokovnjak na področju zdravstva, zdravstvene politike in na področju zdravstvene blagajne. "Moje osebno mnenje je, da je izbira dobra," je dejal Presečnik.

Jelinčič ne more govoriti

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: 24ur.com

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je glede podpore Dorjanu Marušiču povedal, da ne more odgovoriti, ali ga v SNS nameravajo podpreti ali ne. Kot je pojasnil, bi jih lahko v tem primeru kdo iz koalicije obdolžil, da trgujejo in "da se podkupujemo oziroma da dajemo podkupnino".

Tudi na vprašanje, kakšen je njegov vtis o kandidatu, je Jelinčič dejal, da tega ne more povedati. "Če bom povedal svoj vtis, se bodo takoj našli gospodje pri LDS ali pri Zaresu, da bodo rekli, da gre za korupcijo in da gre za kakšne privatne interese," je pojasnil.

Erjavec: Mi nismo navdušeni

Stranka DeSUS je do kandidature za novega ministra zelo zadržana, je povedal Karl Erjavec. To pa predvsem zaradi izkušenj iz prejšnjega mandata, ko je opravljal naloge državnega sekretarja. ''Takrat smo ugotovili, da se konceptualno ne ujemamo,'' je povedal in dodal, da v stranki zagovarjajo javno zdravstvo, vedo pa, da je bilo v času mandata ministra Bručana podeljenih največ koncesij.

''Pričakujemo, da bo prišel v poslansko skupino in bomo imeli resen pogovor, a dvomim, da bomo to podprli. Mi nismo navdušeni,'' je povedal Erjavec in opomnil, da so v prejšnjem mandatu videli, da se je javno zdravstvo dušilo na račun zasebne pobude. ''Ne želimo, da se to ponovi. V stranki DeSUS si želimo več zdravja za manj denarja.''

V DeSUS bi sicer po besedah predsednika lahko našli kakšnega kandidata za ministra. "Imamo kar nekaj izkušenih ljudi s področja zdravstva, vendar tu ima prvo besedo predsednik vlade. Če bo potreboval kakšno pomoč, če ta kandidat ne bo deležen ustrezne podpore, mu bomo pomoč z veseljem ponudili," je dejal.

Mnenje DeSUS pa je presenetljivo, saj so ob sestavljanju Pahorjeve vlade za zdravstvenega ministra predlagali prav Dorjana Marušiča.

Karl Erjavec-9
Karl Erjavec-9 FOTO: Miro Majcen

Če v Desusu nad Marušičem kar naenkrat niso navdušeni, pa v stranki Zares menijo, da je Marušič primeren kandidat. Kot je povedala Cveta Zalokar Oražem, v stranki mislijo, da bo Marušič v zdravstveno reformo lahko vnesel nekaj kvalitetnih idej in predlogov, saj je velik strokovnjak na področju standardov in normativov, tako za zdravstveno dejavnost kot tudi za obremenitve zdravnikov in javnih zavodov.

''Pričakujemo, da bomo nekatere teme iz obstoječega predloga zakona, ki nam niso po godu odprli in ugotovili, kako hitro lahko predlog standardov in normativov udejani ta minister,'' je še dejala.

Odločitev bo padla po predstavitvi

V SD se bodo o podpori Marušiču odločili na podlagi predstavitve. Kot je povedal Bojan Kontič, Marušič v tem trenutku soglasne podpore v SD nima. ''Mi ocenjujemo, da je predlog zakona, ki je v proceduri, pravi. Ne moremo sprejeti nekoga, ki bi nasprotoval rešitvam, ki so zapisane v tem zakonu in bi dejansko začel spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti pisati na novo. Pričakujemo nekoga, ki bo nadaljeval pot Miklavčiča,'' je povedal.

Ljubo Germič (LDS) je povedal, da je Marušič nedvomno strokovnjak, njegovo dosedanje delo pa kaže na dobro poznavanje tako vsebinskih kot tudi organizacijskih in drugih izzivov, s katerimi se sooča zdravstveno ministrstvo. ''Opravljal je številne odgovorne naloge v večih vladah in sodeloval z več ministri za zdravje. Te izkušnje mu bodo sedaj pomembno koristile, saj so pred njim zahtevne naloge, tako pri obravnavi zakona o zdravstveni dejavnosti, na področju zdravstvenega zavarovanja in drugod,'' so prepričani v LDS, ki bodo o Marušičevi podpori odločali po predstavitvi. ''Osebno pa večjih zadržkov glede njegovega imenovanja zaenkrat ne vidim in zaupam presoji predsednika vlade,'' je dejal Germič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trlbabalan
22. 03. 2010 18.45
ah, spet bodo malo kupčkali v tisti beznici ob maximarketu!
trlbabalan
22. 03. 2010 18.44
čigav je to kandidat, od desusa, ali od lepih oči?
trlbabalan
22. 03. 2010 18.40
laufer, strateško je vodil konja na šahovsi deski
trlbabalan
22. 03. 2010 18.39
tako lepi, tko pametni, tko gnili
Penzic
22. 03. 2010 18.33
Ma naj postavijo Kocjančičevo, pa bodo imeli "podobno". Nihče ni nor da bi žrtvoval svojo kariero in da si gre mazat svoje ime v tem cirkusu, prihodnost vsekakor ni zagarantirana, pa tudi obstoječe reforme so postavljene tako da kar kličejo k revoltu. Tukaj bi edino kakšna birokratska poslušna gnida prišla do podpore vseh.
laufer
22. 03. 2010 18.01
Če ima izkušnje iz strateškega vodenja bo šlo!
Tonček Balonček
22. 03. 2010 17.23
Pošteni Slovenci moramo takoj zavrniti tega Marušiča: - je komunist - bo član najbolj nesposobne ekipe - ni glasoval na plebiscitu - njegova vloga v osamosojitbveni vojni ni jasna, baje e bil na morju - ne hodi k maši ob nedeljah - popolnoma je ensposoben - paktira s farmacevti - gotovo je povezan z Murglami in Kosom, ne more dokazatoi, da ga nikoli ni videl! - ima rad pse in mačke - skratka neprimeren je in takšnega ne bo podprl nihče, ki hoče Sloveniji in Slovencem, dobro ter zdravja!
izola1
22. 03. 2010 16.18
tale Jelinčič mi pa postaja počasi zoprn.........kr neki
M-teorija
22. 03. 2010 14.50
todokol22.03.2010, 13:47 Pa ravno to, da ne podlega tistim, ki kričijo:Kdor ni z nami, je proti nam," je pohvale vredno in dokaz, da gre za stranko, ki razmišlja s svojo glavo in ne z glavo velikega brata. V nasprotju z NSi, ni trobilo SDS in ravno nasprotno, lahko s takšno politiko naredijo politični preboj in ne zaton, kot se je zgodilo Bajuk-ovcem.
M-teorija
22. 03. 2010 14.39
theta 22.03.2010, 14:15 Ja Desus je pač neka čudna tvorba, ki po eni strani bolj spominja na neko društvo, ki ga zanima le ena zadeva, po drugi strani pa se kažejo v luči, ki bi , vsaj po mojem bila zaželjena v naši politiki. Namreč v večini primerov se kažejo sredinsko in so sprejemljivi tako za leve kot za desne. Škoda, da takšne stranke s širšim poljem in interesom delovanja ni v našem prostoru. Škoda, da se ne najde vsaj ena stranka, ki ne bi imela kake velike cokle, kot je zgodovina, fobija, ideološka bremza ali v konkretnem primeru ozko specializiran upokojenski interes . Vsaj v trenutni parlamentarni sestavi, ne.
wsharky
22. 03. 2010 14.18
.. tudi jaz jim stejem to v dobro m-teorija... koncno so se izjavili o zadevi preden jim je veliki brat na desnici preko svojih ovck poslal dopis, kaj morajo v javnosti govorit... mogoce je pa radovance na bolniski pa so enemu pametnejsemu politiku iz sls vrst omogocili da spregovori...
theta
22. 03. 2010 14.15
M-teorija tudi DeSuS kaže drugačnost od levice, s tem, ko je pripravljen it v koalicijo s skupnim Sovražnikom troedine partije. Se strinjaš z mano, da je tudi to nadvse dobrodošlo?
M-teorija
22. 03. 2010 14.11
gemini6222.03.2010, 14:07 Podpišem, tudi tisto o gledanju okrog, čeprav se v resnici voha.
M-teorija
22. 03. 2010 14.09
w_sharky22.03.2010, 13:44 ~... od kdaj pa sls kima borutu... a imajo kak nov scenarij, da ce lds iztopi iz vlade jo zamenja sls?....~ V vsakem primeru jim to štejem v dobro, pa naj gre za politično igro in matematiko, pa naj gre za željo za vstop v koalicijo ali pa ne. S tem dokazujejo, da ne gledajo političen oder v črno beli barvi, temveč znajo konstruktivno priznati, tako dobre kot slabe stvari, ne glede na to s kakšno valovno dolžino žari sogovornik. To jim je tudi garant, da jih na desnici ne posesa veliki brat, kot se je to zgodilo z NSi, garant, ker s tem kažejo drugačnost od SDS-ovega okvirja razmišljanja.
gemini62
22. 03. 2010 14.07
Daj, Zmago, nehaj nas imet za norce! Saj znamo ločit med trgovanjem s $ $ $ in tehtanjem akademskih in drugih argumentov. Ni treba delat homeopatskih pripravkov iz svojega nemoralnega obnašanja in te kot gnojnico polivat po vseh ostalih! Usral si ga in zdaj smrdi do neba in ni treba gledat okrog, kdo drugi je še malo prdnil!
am_staff
22. 03. 2010 13.59
Se SLS ponuja Pahorju?
todokol
22. 03. 2010 13.47
SLS, zelo ste me razočarali. Kako lahko dajete potuho Pahorju. V tej državi očitno res ni več stranke, ki bi delala z glavo in samostojno. Do tega trenutka sem mislil, da je SLS dobra stranka in lahko naredi politični preboj. Zdaj pa vidim, da je vsa politika v tej državi ena velika korupcija in lopovščina.
wsharky
22. 03. 2010 13.44
... od kdaj pa sls kima borutu... a imajo kak nov scenarij, da ce lds iztopi iz vlade jo zamenja sls?....
MYDAY
22. 03. 2010 13.44
kdorkoli bo je isto kot da ga ni