Slovenija

Pred ključnim glasovanjem so stave postavljene

Ljubljana, 19. 09. 2011 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Napovedi pred najpomembnejšim glasovanjem tega mandata pravijo, da bo Pahorjeva vlada padla. Janša pa meni, da je glavni motiv za podporo vladi strah poslancev pred izgubo mandata.

Pahor je odgovarjal na vprašanja poslancev.
Pahor je odgovarjal na vprašanja poslancev. FOTO: Damjan Žibert

Dan pred glasovanjem o zaupnici vladi je premier Borut Pahor v državnem zboru odgovarjal še na vprašanja poslancev. Večina napovedi dan pred najpomembnejšim glasovanjem tega mandata pravi, da bo jutri Pahorjeva vlada padla. Janez Janša pa svari, da je glavni motiv za podporo vladi strah poslancev pred izgubo mandata.

Če bo vlada v torek dobila zaupnico, bo ena od njenih nalog pripraviti ukrepe za zaustavitev zaposlovanja v javnem sektorju, razen na tistih delovnih mestih, ki so nujna za zagotavljanje obveznosti države. Prav tako bo potrebna liberalizacija trga delovne sile v javnem sektorju, je povedal premier Pahor.

Poslanca Zares Francija Keka je namreč zanimalo, kakšne ukrepe po petkovem padcu novele zakona o interventnih ukrepih v DZ na področju zaposlovanja v javnem sektorju načrtuje vlada.

Če bo vlada dobila zaupnico, jo po besedah Pahorja na področju zaposlovanja v javnem sektorju čaka zelo trd dialog s sindikati javnega sektorja, sledila bo priprava konkretnega predloga, nato pa poskus pridobitve podpore za njegovo potrditev v DZ.

Poslanec SDS Miro Petek pa je opozoril, da ministrstva v zadnjem času pospešeno zaposlujejo strankarske kadre, menda "obstajajo celo seznami, koga je treba zaposliti". Zato ga je zanimalo, koliko je takih "političnih zaposlitev". Pahor mu je odgovoril, da mu ni znan noben tak primer. "Če pa se takšni pojavi dogajajo, me prosim nemudoma obvestite o tem. To je namreč nedopustno," je dejal.

Poslanci SD
Poslanci SD FOTO: Dz-rs.si

Pahor: Libija ni bila prioriteta

Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Jožeta Tanka zavrnil njegove navedbe, da je bila Libija prioriteta slovenske zunanje politike v tem mandatu. Kot je zatrdil, je Slovenija v tem mandatu glavno pozornost namenila sosednji Hrvaški, prizadeval pa si je tudi okrepiti vlogo Slovenije v jugovzhodni Evropi.

Pahor je dejal, da si je prizadeval okrepiti stike tudi z Moskvo, Pekingom in Washingtonom, ki je po njegovih besedah tudi varnostni zaveznik Slovenije. Z Rusijo je bil po njegovih navedbah narejen velik korak naprej, s Kitajsko pa so dvostranski odnosi še precej daleč od tistega, kar bi bilo v korist Slovenije. Omenil je tudi uspešen obisk v Indiji.
Pahor je nadaljeval, da si je prizadeval tudi za to, da bi bila Slovenija s svojim znanjem in vlogo aktivna v mednarodni skupnosti in "v tem mandatu nam je to v določeni meri tudi uspelo".

Pahor je dejal, da je Libijo večkrat obiskal, ker so že na začetku mandata zelo hitro ugotovili, da gospodarstvo potrebuje pomoč politike pri iskanju novih trgov, zlasti pa so se ozirali na tiste trge, ki so ponujali priložnosti za gradbeništvo. Libija je bila takrat v zagonu pri gradnji infrastrukture in je ponujala možnosti za posle, je dejal.

Kot je pojasnil, je slovenska vlada z libijsko sklenila memorandum o gospodarskem sodelovanju in "nič mimo tega memoranduma ni bilo ne zahtevano ne obljubljeno". Dodal je, da je na prošnjo gospodarstvenikov v Libiji in drugje rad opravil dobro delo za odnose slovenskih podjetij z vladami in pristojnimi organi za investicije v tistih državah, saj je menil, da je to del nalog predsednika vlade.

"Zame je bilo pomembno, da od tega ne jaz, ne stranka, ne kdo, ki ni pooblaščen, nima nobenih koristi in jih ni imel," ne v primeru direktorja SCT Ivana Zidarja ne v primeru Stožic, je zagotovil.

Glede Zidarja je Pahor dejal, da je tako ob številnih drugih primerih posredoval njegovo pismo predsedniku libijske vlade. Kar se tiče Stožic, pa je prosil libijsko vlado, naj preučijo možnosti investicije in to so storili, vendar pa se je potem zaradi razpleta dogodkov "vse obrnilo na glavo".

Janez Janša - 3
Janez Janša - 3 FOTO: Damjan Žibert

Janša: Strah je glavni motiv za podporo vladi

Bolj kot današnje je v ospredju jutrišnje dogajanje v slovenskem hramu demokracije. Glasovanje o zaupnici je komentiral tudi prvak opozicije Janez Janša. Po njegovem mnenju bi številni poslanci nekdanje vladne koalicije Pahorja rušili, če bi imeli v rokavu aduta za mandatarja, ki pa ga ni na vidiku. Glavna motiva za podporo manjšinski vladi sta dva, in sicer osebni strah nekaterih, ki se jim ne obeta več ponovna izvolitev, in strah pred slutnjo usodnosti naslednjih volitev, ki se nakazujejo kot svojevrsten referendum o slovenski prihodnosti, je še prepričan.

Janša je poleg tega na spletni strani svoje stranke SDS zapisal, da torkovo glasovanje o zaupnici še ni vnaprej odločeno. A tudi če bo vlada padla, to po njegovem mnenju ne bo predstavljalo dokončne odločitve v smislu predčasnih volitev. Tisti, ki se jih bojijo, bodo na vse načine poskušali podaljšati vmesni čas. Že prvi dan po morebitni izglasovani nezaupnici se bo, poudarja, "ali začela propagandna podpora vnaprej predvidenemu kandidatu za mandatarja ali pa enaka podpora lovu nanj".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
20. 09. 2011 08.24
No danes se bo pa pokazala dvoličnost in pokvarjenost nekaterih !
mamica55***
20. 09. 2011 07.14
Pahor še kar blebeta, on ne ve, da zna raja mislt ! ! ! ! ! ! ! ! !¨
Tomaž Škof
20. 09. 2011 07.01
minute štete!hvala bogu dapade ta vlada,!KER SO SLOVENIJO VRNILI 100 LET NAZAJ!
M_teorija
19. 09. 2011 21.14
~Pred ključnim glasovanjem so stave postavljene~ Če gre za konjske dirke, ima Bukefal kr nekaj možnosti.
Igor Hari 1
19. 09. 2011 20.49
Pa dajte gospode , na kratek oddih , saj plačamo delavci , da svet bo ta tih ...Vsi glavni veljaki so na prostosti , kateri oropali svet so mladosti , pobrali miljone in imovino , študent pa ne more iti v kino ....In ne mi prodajt bučke , vesolje , še vedno menim nič nam bo bolje ..Če obdržimo skupj vse vlade , delavec ne bo okusil te čokolade .......................
Tonček Balonček
19. 09. 2011 20.40
Stave so vplačane, še zdaleč ne psotavljene, pa od kod vam ta slovensščina?!! In polave s ene zgodijo, voda poplavlja! Kaorkoli, ta FSPN oziroma FDCV je totalni podem, še slovesdnkega jezika se ne izurijo njihovi diplomanti! Za mene so ti tipi od tam popolnoma brez zveze, ta faks je še bolj msšen od teološkega! Pahor, Bavčar, Janpa, Jambrek in ostali komunisti tistih generacij 85-90 so totalno smešni, polpismeni, zadrti komunisti takorekoč, Kacin je edini pomladnik, ki je poniknil, sa js mu zdijo ti akterji tu smešni! Koga pa ni bilo zraven?
Igor Hari 1
19. 09. 2011 20.28
Javnemu sektorju znižati plače na ravni čistilke ................
Mr.JanHara
19. 09. 2011 20.26
Že prvi dan po morebitni izglasovani nezaupnici se bo, poudarja, "ali začela propagandna podpora vnaprej predvidenemu kandidatu za mandatarja ali pa enaka podpora lovu nanj". . . . Nič bati. Ata Smrk ima že vse adute v rokavu.
srebrnibreg
19. 09. 2011 20.23
botjabotja 19.09.2011, 20:18 Kulturni pogovor se konča, ko ena izmed strani obsoja drugo z fašistom. Čudno. A s komunistom pa ni greh?
murgeljparkeljc
19. 09. 2011 20.23
botjabotja, ali pa komunistom, hehehehe
botjabotja
19. 09. 2011 20.18
Kulturni pogovor se konča, ko ena izmed strani obsoja drugo z fašistom.
Musti
19. 09. 2011 20.17
ljudje se res bojijo in jih je strah. Strah jih je prihoda von Glanzkopfa. Ljudje se vsak dan bolj zavedajo ta vlada je mim, zavedajo se pa tud da Jansa ni alternativa, on predstavlja samo podaljsevanje obstojecega nacina dela. Ablast je njegovo vodilo, dejansko pa je zrel za arest. Preberite si Mikston blog in ce je samo 1% resnice bi moraal bit clovek ze davno za zapaahi, ne pa kandidat za premiera.
M_teorija
19. 09. 2011 20.14
194319.09.2011, 20:12 Lepo povedano!
Civil
19. 09. 2011 20.12
Režimski komentatorji, nehajte že enkrat ponavljati neumnosti eden za drugim in se povejte, je bolje še naprej živeti v komunizmu ali bi bil boljši fašizem? Drugega opranoglavci itak še niste jemali in vas tudi ne plačajo, da bi nam o tem težili. Kje so vsi ostali, ste že vse odgnali?
1943
19. 09. 2011 20.12
Žal gospod Borut Pahor nisi prave sorte ,zato ti ni uspelo.V politiki nesmeš biti poštenjak .Obračati se moraš tako kot veter piha ,pri tem pa se moraš kazati v različnih barvah ,ker le tako lahko ostaneš na površju ,če tudi so zaradi tega žrtve. To je bila preteklost in bo tudi prihodnost priljubljenosti politika . .Ljudstvo te ne izbira ,izbirajo te tisti ,kateri želijo od tebe koristi.Ko teh nimajo te zapustijo.Ljudstvo bo samo vpilo : Umrl je kralj - živel kralj !
M_teorija
19. 09. 2011 20.12
Kako lahko naslednika BP dobijo na nišan, če pa ni nobenih prostovoljcev!?
murgeljparkeljc
19. 09. 2011 20.09
Čakaj malo, jutri gre Borut za navadnega poslanca, pa bi na predvečer omejeval zaposlovanje v javnem sektorju.
murgeljparkeljc
19. 09. 2011 20.08
HALOOO! Pred tednom je govoril o odpuščanju, zdaj pa o omejevanju zaposlovanja. Se vidi da mu udarja na otročje.
AyrtonS
19. 09. 2011 20.07
dej pahor samo pojdi, pojdi in to je vse.za janšo si pa prav tako želim, da čim manj let preživi na oblasti.potrebujemo druge obraze, sposobne ljudi in ne samooklicane odrešitelje!
prašek
19. 09. 2011 20.02
hibernacija 19.09.2011, 19:59 Dimsi jo je nosil pa na pladnju, he, he, he.