Slovenija

Predsednik najmanjšega skupnega imenovalca

Ljubljana, 03. 09. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandat predsednika Boruta Pahorja se izteka, pred vrati je volilna kampanja. Kakšen predsednik je (bil) Pahor? Kot ugotavlja Fokus, njegova težava ni v tem, kje vse se rad pojavlja, kakšen stil ga krasi, tudi ne njegova sproščenost. Ne, njegova težava je predvsem (pre)pogosta odsotnost vsebine.

Več videovsebin
  • 24UR FOKUS: 1.del: Od predsednika vseh Slovencev do flirtajočega populizma
    18:10
    24UR FOKUS: 1.del: Od predsednika vseh Slovencev do flirtajočega populizma
  • Iz 24UR FOKUS: 2. del: Cenijo ga bolj kot Türka, a manj kot Drnovška
    15:42
    Iz 24UR FOKUS: 2. del: Cenijo ga bolj kot Türka, a manj kot Drnovška

Kakšen predsednik države je Borut Pahor? Mandat se izteka, pred vrati je volilna kampanja, zato je  čas za oceno. Analizo  Pahorjevega predsedniškega mandata smo naredili v rubriki 24ur Fokus. Ni težava v tem, kje vse se Pahor pojavlja, da je moderen predsednik, da je rad sproščen ... ni težava v tem, kje vse Pahor je, ampak v tem, kje ga ni, pa bi kot odgovoren predsednik moral biti. Ni težava stil, ampak  (pre)pogosto odsotnost vsebine. 

V dveh delih Fokusa smo analizirali Pahorjeve poteze, odkar je predsednik države. Kaj je delal dobro, kaj slabo? Kakšne so njegove napake, prioritete, kako ga ocenjujejo ljudje? 

Pahor je predsednik najmanjšega skupnega imenovalca, ugotavlja ekipa 24ur Fokus. Na številna relevantna vprašanja se ne oglaša, predvsem na tista, ki bi mu lahko odnesla del popularnosti. Ne, ni treba, da je moralna avtoriteta (pa čeprav je v prejšnji kampanj  prav on izpostavljal, da mora predsednik države to biti), moral pa bi zaznati ključne probleme v državi in jih kot predsednik nagovoriti. Biti državnik ne le navzven, pri zunanji politiki, ampak tudi navznoter, tudi pri težkih temah. In vse to je mogoče, ne da bi prestopil mejo ustavno zamejenih pristojnosti. Ne molčati, ampak reči kdaj na ključne dogodke tudi kaj, kar je za koga neprijetno, a potrebno. Brez tega je, sploh ob zelo specifični javni podobi, ki jo sam ustvarja, zgolj simbol, maskota.

Borut Pahor se lahko zdaj, ob koncu mandata, spomni na svoje lastne besede, s katerimi je pred petimi leti tudi kritiziral svojega predhodnika: "Ni tak čas, ko bi rabili predsednika, ki govori popularne stvari."

Res je, ugotavlja 24ur Fokus, čas je za predsednika, ki mu je vsebina pred popularnostjo. Predsednika, ki pred odgovornostjo težkih domačih tem, ki bi jim moral posvečati več pozornosti, ne molčati in se večkrat oglasiti (revni, begunci, družbene manjšine, seksizem, sovražni govor, odrekanje pravice do splava, razpadajoče zdravstvo ...)  in pred lastnimi napakami (denimo razvrednotenje protikorupcijske komisije) ne beži v samopromocijo. Kdorkoli bo predsednik, Pahor ali kdo drug, treba bo pokazati več. Ker si Slovenija to zasluži.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (635)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOS - T
04. 09. 2017 19.28
+6
Ko vas....jaz ga bom volil zanalašč, k mi povsod eni klošarji pametujejo kaj bi moral predsednik počet in govort. Najprej junaki kej iz sebe narest, potem predsedniku države pamet solit. O drugih politik k ga šinfajo pa sploh ne bi, Brglez je drama queen ko beseda nanese na Boruta, istočasno ma pa vse navadne drzavljane za retardirance ki nimajo kaj odločati v tej drzavi, zato je samo on poklican, on pa ja ve kaj je dobro za nas, ne mi...
contadino
04. 09. 2017 16.13
-3
Že tako simbolično vlogo predsednika je Pahor popolnoma razvrednotil . Tako, da se nebi prav nič čudil, če bi kdo, ki je na zavodu , začel zbirati podpise za kandidaturo . Sporočilo , ki ga je pošiljal sedanji predesednik je zelo preprosto . Ni važno kaj govoriš ali delaš , samo da je zabavno . Če bi politično ocenjeval , se v celoti strinjam z g. Pribcem , ki je strokovno pogledal na zadevo . A mene zanima pogled preprostega človeka , saj predsednik predstavlja ( vsaj moral bi ) vse ljudi , državljane . Zato sem vsakokrat, ko sem pogledal , politični barometer , ostal začuden , ali nismo morda Slovenci močno preskromni , ko izbiramo predsednika .
piu
04. 09. 2017 15.49
Spet je Borat tu.......
Nightyfly
04. 09. 2017 14.10
-3
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 04.09.2017 09:47:08 1 3 2 Pahorju delam krivico. Ni vse slabo v njegovem mandatu. To, da se je zavzel za pokop žrtev iz Hude jame, mu štejem v plus, ker tu gre za civilizacijski aspekt te problematike. Če bi imel vsaj malo več hrbtenice in malo manj samovšečnosti....************************** tudi prav . Clovecnosti ni nikoli dovolj , ceprav jo sam pogresam vsak dan ,ne samo ob ceremonijah ,ko si nekdo pripase medaljo ,ki je ne zasluzi . Veste , tudi nam Dolenjcem ,potomcem partizanov ,ki so jo nasrkali v tistih krajih ,da je ena sam agroza ,ni cisto vseeno , da izdajalci in tudi njihovi potomci , ne zmorejo , raje -nocejo zbrati toliko poguma , da bi se za svojo napacnoodlocitev in sodelovanje z okupatorji dokoncno opravicili in s tem oprali svojo vest . Le tako bi razumel Pahorjevo namero po obelezitvi sprave s pokopom tistih ,ki so predmet vseh teh prepirov .V tujini , Evropi so to naredili ze zdavnaj . Obujanje nacizma je prepovedano . Kako naj na predsednikova namere gleda demokraticni svet v Sloveniji ,ko si domobranci dovoljujejo razvijanje njihovih zastav , petje njihovih pesmi in odkrivanje njihovih spomenikov ,ki na koncu koncev poveelicujejo Reich .Je tako ? Predsednik bi moral biti pri teh stvareh zelo previden .To postavljanje dveh pilastrov je - se bojim -postavljanje spomenika samemu sebi ,da je nekaj postavil . Sem proti . Kolikor se spomnim , sta ze vse naredila spostovana gospoda Msg Metropolit Sustar in Predsednik Slovenije Kucan dolgo let od tega .Zame so besede veliko vec vredne kot kamen , ki si ga postavljajo nekateri . Besede obeh spostovanih lahko ohrani vsak Slovenec v svojih srcih ,ce to hoce ,in se vsak dan spomni nanje ,ce to hoce in cuti potrebo po tem .
Transformerji
04. 09. 2017 14.26
+2
Nikar ne klati neumnosti; preveč je že prišlo v javnost, kakšni so bili povojni poboji in tudi svinjarije, ki so jih delali partizani. Predstavljaj si, da imaš po eni strani staršev na partizanskem spomeniku napisanih 6 enakim priimkov in šest enakih priimkov na domobranskem someniku. A veste kaj, reši nas lahko samo dobrota, enotnost, poštenost, da bi bilo tako, bi morali imeti tudi pošten pravosodni sistem! Pa nikar biti pogolten!
Transformerji
04. 09. 2017 13.55
-1
Ne glede na komentarje, je naslovnica pravilna: predsednik najmanjšega skupnega imenovalca!
Nightyfly
04. 09. 2017 13.46
-4
Sprasujem se ,kdo je tisti ,ki kreira volilno podobo ze obstojecega predsednika . Mozakar v obleki na sup-u . Kaj predstavlja ta fotografija .Pdesednika ,ki spretno krmari med cermi -ki jih ni na sliki ? Ceri so , toda v realnem zivljenju , vsakdanu .Kakor berem , se jih je g.Pahor raje ogibal kot pa izrekel o tem ali onem problemu in s svojo avtoriteto ta vozel presekal . Jaz bi raje g.predsednika spustil v slovensko morje , okoli njega pa nekaj morskih psov ,ki predstavljajo predatorje ,ki si zelijo Slovenije .Toda vrli predsednik jih s svojimi zamahi vse pobije . Taka bi morala biti volilna kampanija .Je zelo v sozvocju s tekoco situacijo glede arbitraze . Namesto sup-a bi mu lahko izdolbli drevak iz simbolnega slovenskega drevesa , na katerem bi ponosno stal in nadzoroval celotno slovensko morje . Samo se to ostane kot scenarij . Tampone je ze pakiral , tako ,da je zenski del vololnega telesa voljan njemu oddati glas , ce ze ne morejo cesa drugega .... ;)
Seni70
04. 09. 2017 13.42
+6
Ne gre za njegovo nasopaštvo, gre za to, da je povsem ljudski človek. Izhaja iz delavske družine in ZELO CENI malega človeka. Je tudi tak politik, ki bi ga lahko samo želiš: vedno urejen, s sproščenim pristopom, ne kritizira ampak pomaga iskati rešitev. Naši pajaci v državnem zboru bi si lahko kdaj "povojili" kakšno Pahorjevo značilnost, morda bi se v državnem zboru nehali ukvarjati sami s sabo in bi začeli reševati težave nas, državljanov. Večina v državnem zboru namreč vlaga interpelacije, se v službi prepira na "gosilniškem nivoju". S tem nihče ne rešuje težav državljanov. Kot predsednik republike pa žal nima takšnih pooblastil, da bi lahko intenzivno vplival na dogajanje.
violeta12
04. 09. 2017 13.49
-2
žal pa policija ne ukrepa, na satelitu je en navadni cigan ,ki nam je vdiral v življenje in prisluškoval z tetra programi,ta človek bi mogel biti že zdavnaj v kletki, prevarant starševskega čveka,ni vreden da sonse sveti po njemu-človek se neve obnašat in ni na visokem nivoju,je psihopat z denarjem od črne magije naivnih ljudi, on ni niko i ništa v tej državi-nula
Nightyfly
04. 09. 2017 13.54
-7
Seni ,,,, ce predsednik R Slovenije nima nobenih pooblastil ,,,,dajte mi lepo vas prosim napisati , zakaj potrebuje 5 letno samopromocijo za polozaj ,ki prinasa samo lazno slavo in lazno funkcijo . Zakaj ves ta silni denar ? Jaz obratno mislim , da se tako degradirana funkcija ,(kar je krivda prve slov .vladne garniture) lahko prinese pozitivne stvari na oltar drzave ,ce le ima sposobnega in spodobnega predsednika .
Transformerji
04. 09. 2017 13.31
+1
Naslovna fotografija: Pahor obrača oči k Bogu in ga sprašuje, kako bo on rešil vse naše probleme, kajti sam se noče vtikati. Ker je vse ostalo že zanemaril, ga zanima zadnja novica: bo Magna ST. pristala v Sloveniji ali na Madžarskem?
PEPIC
04. 09. 2017 13.13
+5
Plačani ponudniki informacij v povezavi z plačanimi novinarji ustvarijo novo sliko stanja v Sloveniji...! Damo nazaj LDS, Zares.... Najbolj objektivni preslikovalci resnice so gotovo:Hvalica, Briški, Vezjak.... Pa lep pozdrav v zgodovino....
Transformerji
04. 09. 2017 13.45
-1
Kaj gobezdaš?? Katarino, Golubiča..... žal sem imena ostalih mafijcev pozabil... jih je preveč...
Transformerji
04. 09. 2017 13.48
+2
Pa odvetnik Senica, pa Delamaris Izola, pa vila v Portorožu, ki jo je Senica podaril hčerki...... joj, dementneži.....pa bulmastifi!
violeta12
04. 09. 2017 13.03
+4
Naj zmaga ljubezen na svetu, pomagajte ljudem, ko so v stiski in bodite človek z veliko začetnico, vse se vrne, eno daš oz pokloniš-dobiš trikratno nazaj,samo srce odpreti in biti preprost v tej demokratični državi in apilirati, da boste najboljši, vredni bivanja na zemlji z našo vero v dobro-Bog-je večnost, odrešitev
Transformerji
04. 09. 2017 13.02
-5
Seda pa za vse tiste, naivne ovce, ki so bili prepričani, da Pahor ni prišel na predsedniški stolček s pomočjo SDS. Vidite, tudi to je bilo v sklopu teh oddaj o Pahorju - resnično mu je pomagal Janša!!! In SDS bo zmagal na naslednjih volitvah - ovčke, kaj vam nikakor ne kapne, da je to resnično mafijska naveza????
Transformerji
04. 09. 2017 13.04
-3
Transformerji
04. 09. 2017 13.14
-1
In Pahor se tudi ne bo vtikal v vlado in probleme še naprej, še naprej bo teatralna kreaura.....
Transformerji
04. 09. 2017 13.43
-3
Ste sedaj spoznali, da je Pahor čisto desni POD KRINKO? Ne brigajo ga težave državljanov, skrbi samo zase, saj veste, da je že izjavil, da s svojo plačo komaj preživi - pa še plastificirajo ga na račun davkoplačevalcev .
violeta12
04. 09. 2017 12.58
+0
pazite malo ljudje kar današnji dan pišete po spletu za nekoga,ki je višji funkcionar,vse se odkrije oz vse je pod drobnim tiskom z pravimi smerokazami in za vsako žalitev našega predsednika se takoj odkrije kdo je pisec žallitev neresničnih-gospod je svetovljan in v mreži božanske matrike in novodobne digitalne tehnologije....človek govori resnico, če ne greš nekam......bolj na slabše,Pahor je izobražen gospod,ki ve več kot marsikdo od vas, tajkuni kao start up pa so druga zgodba brez nadeljevanja-ende forever,verjamem v sensual skirt-čutno krilo oz v ljubezen človeka, Pahor je ljubezen in ne vrag
violeta12
04. 09. 2017 13.10
+1
verjamem tudi v vse njegove polete letalske,da ga ljudje obožujejo, kot osebo oz človeka in pri tem ne kao predsednik, človek je v resnici človek, ki mu je naš Bog dal materijo na preizkušnjo in je opravil svojo bivanje več kot odlično,čeprav smo vsi samo energija-bo pa trba metafizike še slediti kaj sploh smo ljudje na zemlji,vse je pod nadzorom in Borut je srce in Tanja,sin sta lahko ponosna na tako karizmatično bitje,angelsko polno ljubezni
Transformerji
04. 09. 2017 13.15
+0
marcpazz
04. 09. 2017 13.22
+1
Res je, komentatorje lahko odkrijejo v trenutku. Ko je bil Zavašnik (obsojen zaradi smrti deklet v lokalu Lipa), "kao" na begu, sem ga parkrat srečal na Šmarni gori. Ker nisem vedel, da je "kao" na begu, sem ga samo pozdravil (na videz ga poznam) in šel naprej. Potem se je par mesecev pred zastaranjem njegove kazni začelo o tem pisati. Na enem forumu sem pod psevdonimom napisal, da se policisti samo hecajo, ko pravijo, da ga iščejo, saj sem ga vsaj 2x videl na Šmarni gori. Kak mesec pred zastaranjem so me klicali s Policije, kaj je sedaj s tem glede videnja Zavašnika in to... ??? Bil sem prilično presenečen, da so sploh odkrili, kdo je komentiral. Razložil sem jim to, kar piše tukaj. Prosili so, naj še malo povprašam sovaščane, če kdo kaj ve...in da jim javim. Sem pa opazil, da mi je še kak dan ali dva malo škrtalo in preskakovalo po telefonu, potem pa predvidevam, so nehali prisluškovati. Pravijo, da je v našem komunističnem značaju..., da je bolj kriv tisti, ki barabo ovadi, kot baraba sama. ...in to menda še posebej velja, če je baraba izrazito rdeče barve...
violeta12
04. 09. 2017 13.45
+1
policaj na šallteru želi samo denar ,to so ljudje bolj nerazgledani,pač človek ki mu ni za nič-vozi vozilo od države in meša prazen luft
etul
04. 09. 2017 12.58
-3
Prvo Ljudmilo dame je treba podpret,v drugem krogu če do njega slučajno pride pa Boruta,možak je faca pa še položaj k ga zaseda mu pristaja. Aja pa še to vsi k govorijo kak politiki nimajo pojma kako je navadnemu delavcu hudo, če bi oni delali bi že prvi dan dol padli, sedaj pa imate politika ko vam je ta argument spodnesel vam pa spet ne paše češ predsednik pa že ne sme delat mislim nikoli vam ne paše.
SDS_je_poden
04. 09. 2017 13.03
-1
Ne, kandidata, ki je na vrvici RKC ne rabimo.
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2017 12.51
administrator oponira RESNICO in komentarja NE objavi in s tem kontinuirano krši svobodo govora !
marcpazz
04. 09. 2017 13.01
minnaema@... ...Ti pa si optimist. Saj menda ne misliš res, da bi se tale tvoja resnica lahko obdržala.. ha, ha...
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2017 12.49
+1
predsednik države je predsednik vseh državljanov naše države mi pa v naši državi imamo tajkune & reveže srednjega sloja sploh NI pa nobeden "kreuzus" noče ugotavljati VZROKA.
Transformerji
04. 09. 2017 12.42
+1
Naslovna fotografija: ...... takooo, gospod predsednik, sedaj vas bomo polepšali in malo plastificirali, kajti za volivce je bolj važna embalaža kot vsebina......
marcpazz
04. 09. 2017 12.26
+1
Borut Pahor je točno tak kandidat, kakršnega si slovenski narod zasluži in ga je izvolil na volitvah. ...prav tako, kot so vse naše vlade (najprej 2 leti Osamosvojitelji, potem pa 21 let komunisti+mutacije in 4 leta Janša) točno take, kot smo si jih zaslužili. Sami jih volimo.
SDS_je_poden
04. 09. 2017 13.01
-1
Se tega zavedamo, ampak kaj pa lahko spremenimo, če so na volilnih lističih ena in ista ponudba in še kakšen njihov derivat? A misliš, da neudeležba na volitvah pomeni kaj, razen zapravljanje denarja? Pusti ti tistih 12% vernikov v sekto, povej mi kaj lahko pametnega izberem iz ponudbe na volilnem listu, pa da je to res neka nova, pametna, poštena stranka, ki nima v ozadju podpore katere od trenutnih strank.
marcpazz
04. 09. 2017 14.06
+3
Predvsem, če veš, da je nekdo umazan, ga NE SMEŠ VOLITI. Ne glede na to, da je potem lahko izvoljen drug, ki je prav tako umazan in ti še bolj smrdi. Izberi nekoga, ki še ni umazan... in presodi ali gre samo za muta.cijo ali pa resnične vernike v resnico in moralo. Janše in kleri.kalcev nisem volil NIKOLI. Pri Miru Cerarju je bilo evidentno, da nekaj ni uredu, saj ni imel programa in ni hotel povedati, s kom bo šel v koalicijo. ANOMALIJE, ki jih počne v času svojega vladanja, kar KRIČIJO. Ni me nate.gnil in vesel sem, da zanj nisem volil, čeprav sem razmišljal o tem. Tudi Jankovićć me ni nate.gnil, niti Zares, niti LDS v kasnejših mandatih. LDS in komunisti so me nate.gnili samo prvič, potem pa nikoli več. Slo.ven.clne (kot nas poimenuje Svetlana Makarovićć) pa več kot evidentno lahko nate.guješ v nedogled. ||| KOMUNISTI + njihove mutacije (Miro Cerar-SMC, Pozitivna Slovenija=Jankovićć, Zares, LDS, + DS= orig.komunisti) in DOMOBRANCI so umazani, torej izbiraj drugje. Združena levica se bori za komunistični sistem v smeri drugih uspešnih komunističnih držav, Rusije, Kitajske, Kube, Severne Koreje... zavzemajo se za kolhoze, uvažanje svojih volivcev iz bivših jugo držav, bližnjega vzhoda, Afrike, zagovarjajo uspehe socialistične revolucije... – če meniš, da to ni uredu, IZBIRAJ DRUGJE. Razmišljaj kaj je prav in kaj narobe... Če nekdo dela narobe, ga ne voli. ..izberi drugega, za katerega presodiš, da ni naredil še nič narobe. Kontrolirale ga bodo že barabe, ki bodo zagotovo izvoljene, saj bo v naši državi vedno dovolj oprano.glavcev, bed.akov, bar.ab, oportunistov in drugih podobnih volivcev.
Transformerji
04. 09. 2017 11.58
+3
Po vseh člankih in oddajah o Pahorju so volitve očitno že bile.
opazovalec_
04. 09. 2017 11.51
+11
Samovšečni, ki vidi samo sebe. Nima jajc, da bi prišel z besedo na dan ko je to potrebno, ko se dogajajo krivice raji, malomarnosti v bolnišnicah...!! Bi se lahko komu od zgoraj zameril ali prišel v konflikt in to slabo vpliva na narcistični imidž... Ni se težko delati všečnega in lepega tam, kjer ni videti na obzorju nobenih težav!!
pomlad82
04. 09. 2017 11.36
-5
Tudi tokrat se je POP TV pokazal, kdo ga financira. Strice iz ozadja boli prav to, ker je naš predsednik Pahor tako priljubljen in se ne pusti vplivati ne desnici in ne levici. V vašo zmago, gospod predsednik, ne dvomim. Da bi bilo vsaj več takih ljudi v naši politiki, kot ste vi. Politična nevtralnost, poštenost, sprava našega naroda in mali človek so vaše največje vrline. Ponosni smo, da vas imamo.
mufic
04. 09. 2017 11.37
+1
zelo smo ponosni na to da imamo takšnega nakladača ki veliko govori,naredi pa bore malo
Nightyfly
04. 09. 2017 12.08
-2
pomlad ,,,,,,,,,,,, vi imate v vasi glavi samo eno vizijo . Vizijo priljubljenega predsednika ... Naj vam bo . Imejte takega predsednika . Mene osebno zanima , oz. se bolje , bi rad videl na celu drzave predsednika ali eno markantno osebo ,ki se svoje funkcije ,ki ji je bila zaupana od ljudi na polno zaveda ,se posebno v tistem delu ,ki govori o odgovornosti in polni predanosti delu ..... jasno z vso profesionalnostjo ,ki jo to delo zahteva . Veste , zaradi mene je sef drzave kar naprej mrkega pogleda. Toda za vraga , naj opravlja svoje delo 110 % v korist ljudem .
Nightyfly
04. 09. 2017 12.11
-4
Ko vidim ,kaaksni se to vse ljudje prijavljajo za mesto predsednika Slovenije , se mi po eni strani milo stori in se mi ta gospodicna Slovenija kar malo smili kaksni snubci kandidirajo za njenega gentlemana ,ki jo bo vodil po vseh cereh razburkanega morja ,kjer prezijo morski psi .