Slovenija

Rebalans buri duhove

Ljubljana, 25. 03. 2009 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Rebalans proračuna je po oceni vladnih strank ustrezen odgovor na krizo. Opozicija pa meni, da je rebalans nevarčevalen in neaktualen.

Pahor je predstavil ''protikrizni'' rebalans proračuna.
Pahor je predstavil ''protikrizni'' rebalans proračuna. FOTO: Jani Dolinšek
Z rebalansom se za letos načrtovani proračunski prihodki zmanjšujejo za dobre 204 milijone evrov na 8,78 milijarde evrov, medtem ko se odhodki povečujejo za nekaj več kot 804 milijone evrov na 9,92 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako namesto sprva predvidenih 125 milijonov evrov znašal krepko milijardo evrov, kar predstavlja 2,94 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je ob predstavitvi predloga rebalansa dejal finančni minister Franc Križanič. Medtem ko se proračunski primanjkljaj povečuje na 2,9 odstotka, pa je Križanič povedal, da tudi ostale blagajne javnega financiranja ne bodo pozitivne. Skupen javnofinančni primanjkljaj bo po sedanjih izračunih znašal okoli 3,4 odstotka BDP.

Vlada je pripravila protikrizni rebalans, ki bo dal pozitiven impulz zlasti gospodarstvu, zaradi poslabševanja gospodarskega položaja pa mu bodo v kratkem sledili že novi ukrepi. Ti bodo tako praktični kot tudi strateški, je ob predstavitvi predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna v DZ povedal premier Borut Pahor.

Proračunski odhodki se z rebalansom povečujejo za 17 odstotkov v primerjavi z letom 2008. Najbolj se povečujejo sredstva za področje trga dela in delovnih pogojev (za 182 odstotkov), gospodarstvo (za 138 odstotkov), znanost in tehnološki razvoj (za 70 odstotkov) ter izobraževanje (za devet odstotkov). To bo pozitivno vplivalo na rast našega gospodarstva in bo imelo ugodne kratkoročne in dolgoročne učinke, je napovedal Pahor ter dodal, da vlada zaenkrat ni želela posegati v investicije, ker so pomembna spodbuda za gospodarstvo. "Z rebalansom uresničujemo našo zavezo, da bomo proračun razvojno prestrukturirali, saj največje povečanje sredstev namenjamo ministrstvom za gospodarstvo, za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter za delo, družino in socialne zadeve," je ponovil Pahor. Medtem ko povečuje sredstva za razvoj, pa vlada varčuje pri materialnih stroških in plačah. Pahor je poudaril, da gre za protikrizni rebalans.

Cilji vlade so okrepitev gospodarske rasti, ohranjanje in odpiranje novih delovnih mest ter posvečanje posebne pozornosti za socialno občutljivost, je navedel Pahor ter zagotovil, da bo vlada storila vse, kar bo potrebno, da bo krize čim prej konec in bomo iz nje izšli močnejši. Že za prihodnji teden je napovedal, da se bo sestala protikrizna skupina ministrov in začela pripravljati nov paket ukrepov za premagovanje krize. Ukrepi bodo praktične narave, hkrati pa bodo odsevali vizijo, ki jo ima vlada za Slovenijo v prihodnosti, je dejal.

Medtem pa vlada že pripravlja nov rebalans za primer, da se bo obseg BDP še zniževal, je še dejal Pahor. Sam bistvenemu povečanju proračunskega primanjkljaja ni naklonjen, a Slovenija brez tega verjetno s krizo ne bo mogla opraviti. "Mislim, da si lahko do neke mere proračunski primanjkljaj privoščimo, ampak samo do neke mere," je še dejal premier in vnovič pozval k odkritemu socialnemu dialogu pri iskanju zadovoljivih rešitev.

Kritika opozicije

Nekdanji minister za gospodarstvo je rebalans pokopal, še preden je ta ugledal luč dneva.
Nekdanji minister za gospodarstvo je rebalans pokopal, še preden je ta ugledal luč dneva. FOTO: Dare Čekeliš

Po objavi podatka, da bo Slovenija letos zabeležila skrčenje obsega bruto domačega proizvoda za štiri odstotke, so se zadeve tako drastično spremenile, da ne more veljati noben del proračuna več, je stališče poslanske skupine SDS do predlaganega rebalansa predstavil Andrej Vizjak.

Medtem ko se z rebalansom zmanjšujejo sredstva urada predsednika vlade in DZ, pa si druge državne službe zvišujejo plače in materialne stroške, je opozoril Bogdan Barovič (SNS). "Če varčujemo, varčujemo vsi," je opozoril.

Da rebalans ni varčevalen, je opozoril tudi Radovan Žerjav (SLS). Zato je zadovoljen, da bo vlada kmalu pripravila že nov rebalans, ki naj prinese rigorozno varčevanje na področju javne porabe in na tej osnovi pomoč gospodarstvu. Doslej sprejete ukrepe za blažitev posledic gospodarske krize in spodbujanje gospodarstva v poslanski skupini SLS ocenjujejo za premalo pogumne in učinkovite. Poleg tega gredo vse predvidene investicije na račun zadolževanja.

'Rebalans je nujen'

Nasprotno se poslanski skupini LDS zdi obravnavani rebalans ustrezen odgovor na težave s katerimi se soočamo. Takšen rebalans bi bil potreben, tudi če ne bi bilo krize, je ocenil Borut Sajovic. V poslanski skupini SD predlagajo, naj ta rebalans sprejmejo in se pripravijo na sprejemanje že novega, novim okoliščinam prilagojenega rebalansa.

V poslanski skupini Zares so kritični do prejšnje vlade, ki v času konjunkture ni varčevala in tudi ni ničesar privarčevala. Še več, spodbujala je zadolževanje in nerazumne investicije, je dejala Cvetka Zalokar Oražem. Glede na spremenjene gospodarske razmere je rebalans vsekakor nujen in boljši od veljavnega proračuna, je menila ter dodala, da je sedanja vlada ob nastopu mandata poleg prazne blagajne dobila celo vrsto zakonskih obveznosti, za katere je morala najti sredstva.

V poslanski skupini DeSUS so zadovoljni, da se z rebalansom sredstva za gospodarstvo povečujejo na vseh ravneh, prav tako jih veseli, da je vlada pokazala posluh za študente, okoljsko problematiko ter vzdrževanje lokalnih cest in javnih poti. Razočarani pa so – kot je dejal Franc Žnidaršič – glede t. i. draginjskega dodatka za upokojence, saj so pričakovali, da ga bo vlada vključila v svoj program za leto 2009.

Na radikalne ukrepe napovedujejo radikalen odziv

Medtem ko se plače v javnem sektorju povečujejo za več kot šest odstotkov, pa v zasebnem sektorju trenutno rastejo po 0,1-odstotni stopnji. Takšna dinamika ni javnofinančno vzdržna, je ocenil Pahor. Ministrica Irma Pavlinič Krebs je tako že našla 53 milijonov evrov, saj je ugotovila, da je kar nekaj 1000 javnih uslužbencev po novem plačnem sistemu dodeljeno na mesta, za katera niso kvalificirani.

Sindikat državnih organov Slovenije pa je premierju sporočil, da je način poseganja v plače zaposlenih v javnem sektorju "nesprejemljiv in ga odklanjamo". Kot je v sporočilu premierju zapisal sekretar republiškega odbora sindikata Drago Ščernjavič, so želeli na Umarju pridobiti najnovejšo spomladansko napoved urada, na podlagi katere je premier v torek napovedal, da bo vlada izvedla radikalne ukrepe, vendar jim je bilo pojasnjeno, da bo napoved narejena šele čez štirinajst dni. Glede na to v sindikatu Pahorja sprašujejo, na podlagi katerih podatkov in dejstev s tako lahkoto napoveduje poseganje v plače v javnem sektorju. "Če bodo vaši napovedani ukrepi radikalni, lahko pričakujete, da bo tudi odziv v Sindikatu državnih organov Slovenije, pa najbrž tudi v drugih sindikatih, radikalen," so napovedali. Ščernjavič je napovedal tudi možnost referenduma zoper tovrstne zakone, ki jih predlaga Pahorjeva vlada. "Naj znižajo vsa javna naročila za 10 procentov, pa bodo v roku pol leta privarčevali 350 milijonov evrov," je za POP TV povedal Ščernjavič.

Križanič: Ves denar od obveznic za razbijanje posojilnega krča

S trošarinami želi vlada ublažiti padec ostalih davčnih prihodkov, pravi Križanič.
S trošarinami želi vlada ublažiti padec ostalih davčnih prihodkov, pravi Križanič. FOTO: Dare Čekeliš
Danes izdana državna obveznica je petletna, obrestna mera pa znaša 4,4 odstotka. To je za 0,15 odstotne točke višja obrestna mera od januarske triletne obveznice, kar pa je bilo po Križaničevih besedah zaradi daljše ročnosti za pričakovati. Na Ljubljanski borzi bodo z njo predvidoma začeli trgovati v tednu dni.

Slovenija ima zdaj na voljo 2,5 milijarde evrov, ki jih bo namenila razbijanju posojilnega krča in nadomeščanju tistih sredstev, ki so jih prej banke lahko svobodno pridobivale na trgu, je današnjo izdajo nove državne obveznice komentiral finančni minister Franc Križanič.

Kot so pozno popoldne sporočili s finančnega ministrstva, je Slovenija danes izdala novo referenčno obveznico z ročnostjo petih let v višini 1,5 milijarde evrov. Datum zapadlosti obveznice z oznako RS65, katere izdajo so vodile Abanka Vipa, BNP Paribas, Deutsche Bank in Dresdner Kleinwort, je 2. april 2014.

Posojilni krč je sicer razbit, zdaj je vprašanje strukture in ročnosti. "S tem se zdaj ukvarjamo, namreč da bi zagotovili, da bi banke tudi na daljši rok in bistveno širšemu naboru zainteresiranih podjetij in tudi gospodinjstev lahko normalno posojale," je dejal Križanič.

Nova državna obveznica se je tako pridružila eno milijardo evrov vredni obveznici, ki jo je Slovenija izdala konec januarja. "Nič od tega ni bilo porabljenega za pokrivanje primanjkljaja," je poudaril Križanič ter dodal, da bo država celoten znesek od prodaje obeh obveznic namenila za razbijanje posojilnega krča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illuminati
01. 04. 2009 00.23
Ta vlada mora čimprej z oblasti !!!!!
KomentarDOO
26. 03. 2009 11.47
Poslanci so si izglasovali nižje plače za en plačilni razred ali 4 %, kar pri njih pomeni 200€ neto! VSem ostalim, ki imajo bistveno nižje plače pa bi znižali za 10%! Torej tukaj se vidijo dvojna merila in torej bogati bodo bogatejši, revni pa še bolj revni!
greensturm
26. 03. 2009 10.45
Pa saj so si poslanci zmanjšali plače. Siromaki poslanski in tudi "vladarji" si trgajo od ust, da bo proračun zdržal. Da ne govorimo o bivših poslancih. In ker si nimajo več od kje vzeti, za doniranje rdečemu križu prosijo nas, državljane. Res me čudi, da ga morajo še tolk rebalansirat.
greensturm
26. 03. 2009 10.40
Boss3000, pa saj so si poslanci izglasovali NIŽJE plače!
Boss3000
26. 03. 2009 10.25
Problem je ta da je v javni upravi zaposlenih 5 krat preveč ljudi in se nobeden ne boji da bo izgubil delo. Vse poteka tako počasi zaradi tega da se daje vtis da imajo vsi delo in se jih potrebuje. Tukaj je treba nekaj ukreniti kajti privatni sektor ne bo mogel financirati tako veliko javno upravo.
KomentarDOO
26. 03. 2009 09.59
kekasa: Žal je tako, da nekateri, ki imajo 30 let delovne dobe z univerzitetno diplomo plus specializacija prileze mogoče do 2200€n neto! Nekateri pa imajo krepko čez 4000 neto! Na najslabšem pa so tisti, ki imajo od 500 do 1000 € neto! Morate vedeti, da javna uprava nima tako presneto dobrih plač!
dolzvlado115
26. 03. 2009 09.44
eizo
26. 03. 2009 09.17
POJMA NIMAJO KAJ DELAJO !!! SAMO ŠTEVILKE PREMETAVAJO, DA DAJEJO VTIS, DA SE NEKI DOGAJA... DOL S TEMI NESPOSOBNEŽI !!!
ozaz1
26. 03. 2009 09.09
kdaj pa bo rebalans rebalansa od rebalansa rebalansa to nas še vse čaka
kekasa
26. 03. 2009 08.46
najprej naj znižajo nagrade in plače zaposlenim v javni-državni upravi, s tem mislim na vodilne osebe, in naj prestrukturirajo delovna mesta. res je, da jih veliko dela na del.mestih, ki ne ustrezajo izobrazbi in s tem samo pobirajo davkoplačevalski denar. zelo grdo bi bilo, da nam, navadnim uslužbencem nižajo plače, ki so že sedaj ˝bog pomagaj˝. začnejio naj na vrhu lestvice in verjamem , da se bo ogromno denarja privarčevalo na ta račun!
HULK008
26. 03. 2009 06.35
Protestov sindikatov ne bo dokler bo na čelu Semolič, ker je član SD. Potem pa še Mišič, ki je član Desusa, prav tako Dušan Rebolj. Toliko o neodvisnosti sindikatov.
islampizde
26. 03. 2009 03.48
KomentarDOO: Drzava Slovenija ni na seznamu merjenja borznih indeksov, tudi ce podpisemo bankrot je slovenska borza se vedno lahko pozitivna. Tukaj imajo hrvati problem, ker so nekje na sredini privatizacije in se (ne)uspesnost drzave zal vidi na borzi.
zmha
26. 03. 2009 00.03
vidim da ste tu sami strokovnjaki, zakaj ne ponudite vladi pomoč pri reševanju te krize, ker je več kot očitno da nekateri zelo obvladate nastalo situacijo, samo lapate brezveze
nefretete
26. 03. 2009 00.02
he he, zdaj pa smo že na nivoju osnovnošolčkov: Kaj pa nas brigajo partnerice naših veleumov?
SPICELJ
26. 03. 2009 00.00
ni mi jasno.kje so volilci SDS-a,če vemo da je Janša zrušil NSI in SLS prevzel njihove volilce in vseeno dobil premalo glasov(hvala bogu).??????? zgleda,da so volili SDS brez zadnjega S.....
SPICELJ
25. 03. 2009 23.44
RADO...vse je čista resnica....
RADO62
25. 03. 2009 23.34
SPICELJ25.03.2009, 23:21-2 ...Žal ne drži niti ena tvoja postavka v prid Pahorjevi vladi.... heh
SPICELJ
25. 03. 2009 23.21
nova vlada je samo v parih mesecih naredila več kot prejšnja poražena v celotnrm mandatu..... ustavila podražitve hrane,kar je bila stalnica pod Janšo.. krepko znižala ceno bencina in kurilca,ki sta kar podivjala pod Janšo... odločno nastoplia proti Hrvaški,ki se ji je prejšnja vlada klanjala.... rešitev največje sramota v zgodovini Slovenije (izbrisani).. štopiranje kreditiranja tajkunov,ki so pod Janšo kar cveteli.. nova sredstva od EU o katerih smo pod Janšo lahko samo sanjali... in danes prava preiskava okoli Patrije,ki nas je osramotila po celem svetu....ej našega mandatarja so kazali po filmih o korupciji......SRAMOTA...
illuminati
25. 03. 2009 23.18
1.javna naročila 2.davčni dolgovi 3.plače menadžerjev,nadzornikov,..... 4.tajkuni,.... 5....... še bi lahko naštevali - to naj najprej porihtajo,....
illuminati
25. 03. 2009 23.15
Mislim , da bo kljub pregovorni Slovenski mlačnosti kaj kmalu počilo - bogati še naprej bajno bogatijo , vlada bi proračun krpala z denarjem srednjega in nižjega sloja , ki že tako ali drugače živi na meji revščine,.....bogatih se pa sploh ne dotakne. Zanimivo ,da je recesija le za delovni narod - in ne za direktorje , nadzornike , politike,.....in saj vemo koga še ???