Slovenija

'Pa naj si poišče drugo službo!'

Ljubljana, 11. 06. 2010 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Sem predsednik vlade. Imam tri tisoč in dva evra. Jaz od svoje plače ne morem preživeti," je študentom dejal Pahor. Če zahteva večje plačilo za svoje delo, naj si poišče novo službo, pravijo v MSi in zahtevajo javno opravičilo.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja
"Malo delo ni edini problem študentov. Radi bi šli skozi nekaj problemov, da bi jih vsaj začeli postopoma reševati," je o namenu konference, ki jo je skupaj z vlado pripravilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, dejal premier Borut Pahor in pri tem izpostavil problematiko štipendij, študentskih domov, najemnin pri zasebnikih, prevoza.

"Interes vlade je – ne glede na to, kar se je zgodilo – da okrepi dialog," je dejal in predlagal, da bi se dogovorili za delovno obliko srečanj, na katerih bi reševali probleme. Pahor je predstavnikom študentov obljubil, da bo vlada, "kolikor je v naši moči", skušala najti kompromisne rešitve. Če ne bomo za vašo generacijo našli rešitve, je to velik poraz politike, ki želi gospodarsko in socialno okrevanje. Iz nasprotnika želimo narediti zaveznika," je dejal.

Nesprejemljivo je, pravi, da morajo študentje delati, da lahko študirajo, kar je pokazala razprava o malem delu. "Sem za to, da delajo ob študiju, ampak ne zaradi tega, ker je to pogoj, da doštudirajo," poudarja in dodaja, da smo, če je "socialni kriterij izločitveni kriterij, izolirali pomembno število talentov in da Slovenija izgublja ključno surovino – človeški kapital".

Sem predsednik vlade, imam 3002 evra. Jaz od svoje plače ne morem preživeti. Premier Borut Pahor

Gre namreč za generacijo, ki bo nosilna generacija pri izhodu Slovenije iz krize. "Mislim, da je treba za prekoračitev krize najti tako generacijsko kot socialno solidarnost in kompromise," je še dejal Pahor.

Premier pa je presenetil z izjavo, da tudi sam težko preživi s svojo plačo in se mora zanašati na prihranke iz preteklosti. "Sem predsednik vlade, imam tri tisoč in dva evra. Jaz od svoje plače ne morem preživeti," jim je dejal. Predvsem naj bi imel težave, ker sam plačuje stroške za reprezentanco.

MSi: Pahor naj se javno opraviči!

V Mladi Sloveniji (MSi) so premierja že pozvali k javnemu opravičilu, saj menijo, da je takšna izjava 'za predsednika vlade nedopustna in ponižujoča'. "Je nizek in aroganten udarec za vse slovenske delavce, brezposelne, upokojence, študente in dijake. Gre za norčevanje predsednika vlade, ki je izgubil kompas in občutek za navadne slovenske delavce. Če on ne more preživeti s 3.000 evri, kako naj potem preživi slovenski delavec s 600 evri neto plače? Pozivamo ga, da se za svoje izjave opraviči vsem, ki so jih zagotovo užalostile," so zapisali.

Dodali so še, da se sprašujejo, zakaj Pahor sploh še opravlja funkcijo premiera, če ni zadovoljen s mesečnim plačilom za opravljeno delo. "Priporočamo mu, da vsaj za tri mesece skuša preživeti s 600 evri, saj bo le tako uvidel, kaj pomeni varčevati. V kolikor zahteva večje plačilo za svoje delo, naj si poišče novo službo."

Vlada želi zagotoviti kakovost in dostopnost študija

Nato sta svoja stališča predstavila minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič ter predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs

Vlada po ministrovih besedah želi na izobraževalnem področju slediti zlasti dvema ciljema: zagotavljati čim višjo kakovost in dostopnost visokošolskega študija za vse, ki to želijo in zmorejo, ne glede na socialni status. Pri tem je izpostavil odgovornost, saj narašča delež tistih, ki študij zaključijo po prvem letniku.

Na mnogih področjih je visokošolski prostor dober, a se sooča z negativnimi trendi, opozarja Golobič. Pri tem je kritičen tudi do odprtosti v mednarodni prostor oz. nizke mobilnosti študentov. Povečati moramo "privlačnost študijskega prostora za mlade in ambiciozne ljudi iz drugih okolij". Izpostavlja še potrebo evropske družbe po visoko izobraženih ljudeh, pri čemer Slovenija po njegovih besedah še vedno zaostaja.

'Za slabo pripravljene zakone odgovorni politiki'

Šoba pa je med drugim izpostavila odgovornost politikov za slabo pripravljene zakone, pri čemer navaja zakon o malem delu. Ta je po njenih besedah pripravljen brez analiz in na nerealnih temeljih.

Katja Šoba
Katja Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Šoba sprašuje, kdo bo nosil odgovornost, ko študentje ne bodo več dobili dela in jih vsaj ena tretjina ne bo mogla študirati, "Kdo bo kriv za vse slabšo konkurenčnost, ko mladi ne bomo mogli priti do izobrazbe, ker nam bo to onemogočeno zaradi prevelikih stroškov?" Študenti so namreč tudi otroci 100.000 brezposelnih, "ki svojim otrokom ne morejo kriti stroškov študija in tudi mizerna štipendija ne".

Opozorila je tudi na potrebo po socialnem dialogu, saj bo vlada zakon o malem delu obravnavala že v sredo. Torej "še preden se je socialni dialog prav začel", pravi predsednica ŠOS.

ŠOS za podpis sporazuma

Katja Šoba je bila kritična tudi do ministra za delo Ivana Svetlika, ki po njenih besedah "dela eksperiment z najšibkejšimi sloji prebivalstva". Hkrati je izrazila upanje na konstruktivno debato in rešitve na današnji konferenci.

Pahorju in resornima ministroma je ŠOS predlagal tudi podpis sporazuma o študentskih pravicah v Sloveniji, s katerim naj bi uredili odnos med vlado in študenti. Sporazum predvideva, da bi se vlada in ŠOS zavezala k uresničevanju določil, ki zajemajo področje visokega šolstva, področje štipendij, socialne politike in študentskega dela. Vlada bo predlog, "nekakšen socialni sporazum med vlado in študenti", kot ga je opisal Pahor, preučila do konca meseca.

"Konferenca je sicer bila zelo koristna in bi jo lahko razumeli kot začetek socialnega dialoga, a je predsednik vlade kar hitro pokazal svoj pravi obraz in že takoj ob koncu prekršil obljubo, saj bo posredoval Zakon o malem delu že na naslednjo sejo vlade. Ravno zato mislimo, da so tudi obljube o štipendijah in študentskih posteljah prazne. Pričakujemo, da bo vlada prišla od besed k dejanjem in realizirala obljube še pred sprejemom Zakona o malem delu," je ob zaključku povedala Šoba.

'Vlada naj najprej uredi socialni položaj študenta'

Predstavnik Študentske organizacije Marko Funkl je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da si želijo predvsem, da bi vlada držala svojo besedo. Pojasnil je, da želijo, da bi vlada izpolnila obljube, ki jih je dala danes. "Študentski domovi, štipendije, visoko šolstvo dostopno za vse po vsaj prvi in drugi bolonjski stopnji. Verjamemo, da se bodo tega držali in da bodo v doglednem času to tudi uredili, seveda, preden začnemo z malim delom".

Na vprašanje, kako se bodo na morebitno sprejetje zakona o malem delu odzvali študenti, pa je odgovoril, da si zakona v obliki, kakršna je predlagana sedaj, ne želijo, ker je slab. Izrazil je prepričanje, da zato tak zakon ne bo šel v nadaljnjo proceduro in da bodo pred tem urejena tista področja, ki zadevajo socialni položaj študentov. "Ker vlada v preteklosti ni znala držati besede, upamo, da bo tokrat držala besedo in uredila status študenta, preden nam vzame študentsko delo," je zaključil Funkl.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yvs666
20. 06. 2010 19.20
on je predsednik tistih ki nej bi upravlal z davkoplačevalskim denarjem in ob rešenem stanovanskem problemu, zastonj obrokih in plači ki je 5x večja od povprečne ne zna prežvet... poj se pa še sprašujejo zakaj je ekonomija v državi na psu.
mdefen
16. 06. 2010 21.50
ja pa lahko, ce krades drugim.
4ny4
13. 06. 2010 20.39
* pahor... janša mi ni bil všeč, samo on mi je pa uberanti...podaril je naše ozemlje, davke viša iz dneva v dan, grke podpira pr njihovi lenobi....... jelinčiča za predsednika!!!!!
SiidVicious
13. 06. 2010 01.01
bernardedwards
13. 06. 2010 01.01
modraglava
13. 06. 2010 00.48
PAHOR MOJ!!! NEKATERI DIREKTORJI SKLADIŠČA KNJIG beri knjižnice...IMAJO SKORAJ 1X VEČJO PLAČO KOT TI !!!!!!!!NAREDI KAJ ČLOVEK SAJ IMAŠ ŠKARJE IN PLATNO....KAJ ŠE ČAKAŠ
tapox
13. 06. 2010 00.41
norca se dela ne ve sploh kaj govori malo previse vuce belo:)))))))))))))))))))))))
Buena Vita
12. 06. 2010 23.59
janica1
12. 06. 2010 23.48
Grozna izjava.......pa vendar predsednik vlade s svojo izjavo združil Slovenijo, tokrat vsi enako mislimo!!!
SLOVENIASTAN
12. 06. 2010 18.20
ja a bi kake zamaske zbiral za Pahorja al pa da vsak kaki cent , mi je nerodno da je premier vecji revez ko jaz ,pahor daj transakciski racun pa bomo ze zbral neki :)))))))
-gorenjka-
12. 06. 2010 18.08
M-teorija 12.06.2010, 15:59 7 Zanimivo, ker pri Pahorju ne najdejo kakšnega greha, se spravljajo na KK-jine uhane. Očitno so KK-jini uhani Pahorjev greh. Samo še en dokaz več , da je Pahor pošten in vse kar dela, dela za dobro vseh državljanov in ne za lasten žep, ker v nasprotnem bi se že šel kak šverc z orožjem kot to radi počnejo nekateri, ko so v podobnem položaju (tako situacijskem kot v službenem smislu). ...od kod pa tebi ideja,da so uhani princeske greh g.Pja.???saj ji jih ni kupil z denarjem iz državnega proračuna,ne ?!?....je pa ena njegovih velikih napak v tem,da jo je podprl v stvareh v katerih je ne bi smel....kajti s takim ravnanjem je sebi naredil medvedjo uslugo... ....kot komentator me sicer zabavaš in rada te preberem.....ampak zadnje čase se mi zdi,da pišeš stvari,ki jim niti sam ne verjameš.....zdaj pa kolebam med mislijo,da nas hecaš in tisto,da tudi tebi vročina ne dene ravno dobro.... :-)
-gorenjka-
12. 06. 2010 17.44
HC85 12.06.2010, 16:01 ....in kaj bi zdaj TI rad ?....,da te naučim brati in brano razumeti ???...jej,jej,jej.....!!! :-)
hot125
12. 06. 2010 17.41
Pahorjeva izobrazba je primerna še veliko manjši plači,koliko pa je s svojo vladavino napravil škode državi bi pa še moral zraven plačati ne, da še dobiva plačo.
endrug
12. 06. 2010 17.29
Kaj bo Katja Šoba, ko bo velika? Bo delala na katerem ministrstvu?
Garfield7497
12. 06. 2010 16.58
kva pa erjavc prav na podražitve ????NIČ BRIGA GA ZA PENZIONISTE OGLAŠA SE SAMO TAKRAT KO SO VOLITVE IN NAROD MU SLEPO VERJAME
Garfield7497
12. 06. 2010 16.55
OČITNO SE BO NJEGOV BANČNI MINUS PRESLIKAL V DRŽAVNI MINUS SLABI VODITELJI !!!
User513426
12. 06. 2010 16.55
m teorija; a se bojim da bi bil obdavčen še na gledanje porniča, kot je bilo že rečeno. Sej boš pa na gledanje fuzbala. obdavčen boš tko al pa drgač.
M-teorija
12. 06. 2010 16.09
Pa LP, porniča si res nebom privoščil, bodo Argentinci in moji afriški brazilci čisto vredu.
M-teorija
12. 06. 2010 16.07
HC8512.06.2010, 16:01 Radi bi samo, da to tudi dojamejo, pa zadnji referendum tudi, pa naslednje, dvoje volitev tudi!
HC85
12. 06. 2010 16.01
-gorenjka- 12.06.2010, 14:39 3 12.06.2010, 14:26 ....no vidiš v kako dobrih časih smo živeli :-)....kruh je dobesedno štrlel iz kant za smeti in kontejnerjev......zdaj je pa to "preč"......ljudje ga pojedo do zadnjega " dromlja"......"zarjavele trobente pa še kar trobijo,da sloni letijo" In kaj bi zdaj ti rada?? SDS je svoj RAČUN plačal 2008 (so "zgubli" volitve).... UPAM, da bo plačal tudi PAHOR in njegova "SANJSKA" ekipa......zaradi IZJAV in nesposobnosti v vodenju države (predvsem GOSPODARSTVO)!!! Ker kdo neve gospodarit s svojim denarjem, neve tudi z tujim!!!!!!!!!!!!!!!!!