Slovenija

Solidarnost grozi z ustavnim sporom, če bodo volitve razpisane v juliju

Ljubljana, 12. 05. 2014 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pri Pahorju so bili vodje poslanskih skupin SD, PS, novih nepovezanih poslancev in SDS. Vsi so zatrdili, da njihove poslanske skupine ne bodo predlagale novega mandatarja in se zavzemajo za predčasne volitve. Če bodo te razpisane za julij, bo stranka Solidarnost verjetno sprožila ustavni spor.

Predsednik republike Borut Pahor je danes pred odločitvijo o razpisu predčasnih volitev začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin. Preveriti želi, ali imajo po padcu vlade Alenke Bratušek predlog za novega mandatarja.

Kot prvi je na pogovore v predsedniško palačo prišel vodja poslancev SDS Jože Tanko. Pahorju je povedal, da v SDS ne bodo predlagali novega mandatarja, pa tudi postopkov do predčasnih volitev ne bodo oteževali. Zavzel se je za to, da se v postopkih upošteva vse roke, zapisane v ustavi in drugih zakonih. Po njegovih besedah je na potezi Pahor. "Če nekateri pravijo, da je treba ustavo spreminjati s tresočo roko, jo je treba interpretirati s tresočim glasom," je dejal Tanko.

Jože Tanko pravi, da postopkov do predčasnih volitev ne bodo oteževali.
Jože Tanko pravi, da postopkov do predčasnih volitev ne bodo oteževali. FOTO: Aljoša Kravanja

Zavzel se je tudi za to, da bi DZ v času, ki ga še ima na razpolago v tem sklicu, sprejel tri predloge SDS za spremembo ustave, ki se nanašajo na samorazpustitev DZ, na spremembo volilnega sistema in spremembo postopkov pri oblikovanju vlade. Sicer opozarja, da se lahko ponovi politični položaj, kot ga imamo sedaj v državi. Verjetnost je, da bomo imeli takoj po predčasnih volitvah še ene ali dvoje, je dejal. "Smo za to, da se postopki poenostavijo, odgovornost poveča in se stvari lotevamo na primeren način," je še povedal.

PS: Julij ni najboljši čas za volitve, a podprli bomo vsak Pahorjev predlog

Naslednji je k Pahorju prišel vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik, ki je ocenil, da se predsednik zaveda velike odgovornosti in tega, da so v težkem položaju, ko morajo na predčasne volitve. "In to v roku, ki ni najbolj primeren za to, da pride na volišča takšno število državljanov, kot želimo," je dejal. Tako kot Pahor upa, da se bodo volivci zavedali pomembnosti volitev in bodo kljub temu prišli v velikem številu na volišča.

Pahor je po Kavtičnikovih besedah povedal, da nima kandidata za mandatarja. Tudi v PS ga ne bodo predlagali, bi bili pa sami bolj naklonjeni temu, da bi bile volitve konec junija, kar je skoraj nemogoče, ali pa septembra. Odloka o razpisu volitev PS po njegovih besedah ne bo vlagala v ustavno presojo.

Kavtičnik je odgovoril tudi na predloge SDS za spremembo ustave. Spomnil je na stališče PS, da je treba poseganje v ustavo temeljito premisliti in narediti strokovno, ne na hitro. Ocenili so že, da je predlog SDS za spremembo, s katero bi omogočili samorazpustitev DZ, nekoliko piarovska poteza. "Ustava se ne spreminja tako hitro, sploh ne pred volitvami," je dodal.

Möderndorfer: Volitve 13. julija boljša možnost kot pozneje v počitnicah

13. julij je boljše kot kateri datum pozneje v počitnicah, meni Möderndorfer.
13. julij je boljše kot kateri datum pozneje v počitnicah, meni Möderndorfer. FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je Pahorja obvestil, da ne bodo ne predlagali novega mandatarja ne podprli koga drugega. Podprli bodo odločitev za čim prejšnje predčasne volitve. Možnost zanje je 13. julija, kar je boljše kot kateri datum pozneje v počitnicah, je povedal.

Möderndorfer verjame, da se bodo tisti, ki imajo resen in iskren namen kandidirati na volitvah, nanje kakovostno pripravili tudi v času do julija. "Smo šele 12. maja, do 13. julija je kar nekaj časa," je dejal. "Seveda je julij hitenje, ampak kaj nam pa drugega preostane?" je vprašal.

Da bo verjetno prišlo do ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev, je Möderndorfer ocenil že v minulih dneh. Verjame celo, da se bo "našel nekdo, ki bo neznan v teh postopkih, bo imel pa argumentirano in obrazloženo ustavno presojo". A bo to po njegovih besedah vprašanje za ustavne sodnike, "posebej zato, ker so pred kratkim razsojali glede referenduma". Zato bo po njegovem mnenju zanimivo, kako bodo, če bo do ustavne presoje prišlo, razsojali v tem primeru.

V dvotretjinsko večino za morebitne spremembe volilne zakonodaje pred volitvami težko verjame. "Takšna možnost se mi zdi jalova in razprava o nečem, kar bi na koncu prineslo negativen rezultat," je še povedal.

SD Pahorju zaupa, da bo izbral primeren datum

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in predsednik stranke Igor Lukšič.
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in predsednik stranke Igor Lukšič. FOTO: Miro Majcen

Zadnji je bil danes prip Pahorju vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je predsedniku sporočil, da tudi v njegovi stranki ne bodo predlagali novega madatarja. Han pravi, da Pahorju zaupajo, da bo predlagal ustavno skladen datum predčasnih volitev, sicer pa so v sranki pripravljeni iti na volitve tudi julija.

Han je Pahorju posredoval tudi podpise poslancev SD, s katerimi se odpovedujejo roku za predlaganje mandatarja za sestavo vlade. Morebitne ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev Han za zdaj še ni želel podrobneje komentirati. Je pa ob tem spominil, da so imeli izkušnjo že pri referendumu in da v SD odločitve ustavnega sodišča spoštujejo. Po njegovih besedah ima vsak državljan možnost zahteve za ustavno presojo, od tega pa da ni odvisno ravnanje stranke SD, ki bo spoštovala vse roke.

Pahor: Dobrih rešitev ni

Generalna sekretarka v predsednikovem uradu Nataša Kovač je poslala pojasnilo glede možnih rokov za izvedbo predčasnih volitev. Če ne bo podan oziroma izglasovan predlog za mandatarja, potem je mogoče volitve razpisati v juliju ali avgustu. Državni zbor se je z odstopom vlade seznanil 8. maja, takrat je začel teči 30-dnevni rok, v katerem mora predsednik Pahor predlagati mandatarja, lahko pa DZ obvesti, da se za to ni odločil.

Borut Pahor - 4
Borut Pahor - 4 FOTO: Damjan Žibert

Če se predsednik odloči, da ne predlaga mandatarja, se mora najprej s tem seznaniti DZ in takrat začne teči 14 dnevni rok, v katerem lahko poslanke in poslanci predlagajo svojega kandidata za mandatarja. Če se tudi za to ne bodo odločili, potem lahko v državnem zboru mandatarja v naslednjih 48 urah izglasujejo z navadno večino.

"Predsednik republike ocenjuje, da v tem smislu ni dobrih rešitev, so samo slabe ali manj slabe. Izvedba volitev v primeru skrajšanja roka, ki ga ima predsednik republike na voljo za predlaganje kandidata za mandatarja, je mogoča v mesecu juliju. Druga možnost, torej brez skrajševanja njegovega roka, pa je izvedba volitev konec meseca avgusta, razen če ne pride do predlaganja oziroma glasovanja o kandidatu za mandatarja," so še zapisali v predsednikovem kabinetu.

Sicer je Pahor že pretekli teden zagotovil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Večina strank se je zavzela za čimprejšnje volitve. Ali bodo držale besedo, bo nekoliko bolj jasno po posvetovanjih pri Pahorju.

Erjavec: S tako nizkimi pokojninami si težko privoščiš dopust

Pozneje se je oglasil tudi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki pravi, da volitve v juliju za volilno bazo njegove stranke ne bi predstavljale težave. "S tako nizkimi pokojninami si težko privoščiš dopust. Tudi če bodo julija, to ne predstavlja problema za našo volilno bazo," je ponazoril.

DeSUS po njegovih besedah podpira izvedbo volitev še pred parlamentarnimi počitnicami, saj bi bilo to gospodarsko in politično modro za državo. Menijo še, da bi z volitvami v jeseni izgubili to fiskalno leto. Erjavec dodaja, da je tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji priporočila, da volitve izvede čimprej.

Solidarnost grozi z ustavnim sporom

Na to, da bi lahko bile volitve julija ali avgusta, so se ostro odzvali v novi stranki Solidarnost. Sopredsedujoči stranki Uroš Lubej je napovedal, da bodo v primeru, da bodo volitve razpisane v juliju, razmislili o ustavnem sporu.

Uroš Lubej
Uroš Lubej FOTO: Damjan Žibert

"Od SDS bi pričakovali, da ostro nasprotuje julijskim volitvam, tako kot je nasprotoval razpisu referenduma sredi prvomajskih počitnic. Odločanje o tem, kdo nam bo postavljal zakone, je vendar pomembnejše od odločanje o katerem koli posameznem zakonu," razmišlja Lubej.

Lubej se sklicuje tudi na danes objavljene podatke, da je julija na dopustu več slovenskih državljanov, kot pa junija. Večina jih dopustuje v tujini, kar pomeni, da se bodo volitev težje udeležili. Zato v stranki ne razumejo Pahorjevih izjav po posvetu s pravniki, da bi bil ustavno sporen datum le, če bi bil razpisan za avgust.

Pravi tudi, da politiki, s tem, ko špekulirajo, kdaj bi lahko najhitreje volili, pozabljajo na 3. člen ustave, ki govori, da ima oblast v državi ljudstvo. Pri tem opozarja, da poslanske skupine veliko govorijo o njihovih pravicah, hkrati pa pozabljajo, da se ne govori o pravicah voliti in biti voljen.

Posebej kritičen je bil tudi do Bratuškove, ki je ob odstopu dejala, da je mogoče volitve razpisati še pred poletjem. Kar pa se je po mnenju Solidarnosti, da ni izvedljivo. Lubej se sprašuje, kako je mogoče, da se je tako hudo uštela, če pa ima kot predsednica vlade na voljo ves državni aparat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
13. 05. 2014 11.44
+1
Ko gledam te prispevke se prešam sledeče: Kako si lahko banka, katerikoli banka, privošči v Sloveniji kreditirati politično stranko? Poglejmo LDS pa njihove kredite? Lahko kdo odgovori, kaj se je z njimi zgodilo. Vidni člani so odšli, ker ne nosijo nobene odgovornosti in se sedaj šopirijo po drugih strankah, ki si tudi veselo nabirajo dolgove. Kdo bo pa to kril? Ja seveda, davkoplačevalci! Prosim za odgovor (če seveda kdo to ve), kaj se je zgodilo s krediti LDS in ali se odplačujejo? HVALA
MICLA
13. 05. 2014 09.38
+1
ta solidarni zdraharji so delali zdrahe že pred 1 letom in pol ko so bili pobudniki proti janši s pomočjo kučka,in take naj bi volili.
cirenij
13. 05. 2014 07.06
+1
Saj v tem je problem, ker ignoriramo vse novo nastale stranke in se iz njih celo norčujemo. Za nas so Tata-Mata samo SDS, PS, SD in še kaka, ki nam krojijo usodo zadnjih 24 let. In ki so nas porinile v brezno, v katerem se nahajamo. Vsi so si lepo postlali, vsi njihovi prijatelji in sorodniki, "slovenčki" se pa prepiramo. Ni čudno da smo tam, kjer smo.
cirenij
13. 05. 2014 07.08
+2
Predsednik države pa seje rožice in bluzi. Po zaslugi nas, volilcev. Konkretno pa ne upa nič izjavit.
cirenij
13. 05. 2014 07.08
+2
In še manj ukrepat. Ne po zakonodaji ampak po etiki, ki naj bi bila nad zakoni.
cirenij
13. 05. 2014 06.59
+0
Volitve v juliju so brez veze. Ker je veliko ljudi od srede junija do konca avgusta na dopustu. Najprimernejši čas je september. Moje skromno mnenje.
Angela Franko
13. 05. 2014 06.54
+1
JA koliko časa pa še rabijo ?? kako dolgo že govorijo in stranko sestavljajo ??'' koliko mesecev rabijo ?????
dekra
13. 05. 2014 04.11
+6
nočem vedeti kaj se mota v glavi človeku ki bi volil stranko solidarnost
dekra
13. 05. 2014 04.07
+9
ni problem ker so volitve že v julilju, problem je ker niso bile že včeraj
gangsterist
12. 05. 2014 23.57
+4
konec maja grem na morje in se vrnem na začetku oktobra. vmes pridem na volitve in močno upam, da pride v parlament SNS
LLLEPI
12. 05. 2014 23.36
+8
Trese se gora rodila se bo rahiticna mis.Nobene pametne spremembe na vidiku,vse po starem
Ku?ko pod pru?ko
12. 05. 2014 23.25
+29
Solidarnost. A je to spet ena Kučanova pogruntavščina? Tip bi moral dobiti nagrado za inovacije!!!
Skopušnik Janez
12. 05. 2014 23.12
-8
SDS ne volim ker majo fobije pred palčki, drugega pa trenutno ni ki bi bil vreden da vstanem in grem volit ;)
lnterReflections
12. 05. 2014 22.33
-15
V Sloveniji so samo 3 pametne stranke. Solidarnost, Združena levica in SNS. Vso ostalo je za na odpad.
Angela Franko
13. 05. 2014 06.56
+1
metronom
12. 05. 2014 22.21
+2
Kdo je za da gremo volit vsak svojega z stlinovimi orglicam
hondica
12. 05. 2014 22.14
+5
Žiga Turk @zzTurk Jaz sem za UTD po 1000€ na osebo! To bi stalo 24.000.000.000€ na leto.
hondica
12. 05. 2014 22.14
+7
Samo potem bi imeli kaviar socialisti nekoliko manj za pokrasti.
lnterReflections
12. 05. 2014 22.29
+3
UTD je mišljen, da bi bil po 300€, kolikor znaša socialna podpora.
enoh
12. 05. 2014 23.08
+3
UTD je, kar se mene tice, brezplacno solstvo, zdravstvo on varstvo. In na mesrc stane to vec kot 1000€... da bi pa brezposelnim dal toliko, pa ke nesprejemljivo... poleg tega b vsa bivsa juga prsla k nam zvet
fujjjjjj
12. 05. 2014 22.07
+13
hahaha sedaj grozijo že tisti ki nikoli ne bojo prestopili praga parlamenta
Sputnik
12. 05. 2014 22.04
+8
te volitve se ne bi sploh smele smatrat kot legitimne ker bo volilna udeležba nizka. in to ne zaradi dopustov ampak slabe izbire in poraznega stanja v državi. zaradi nezadovoljstva ljudi in nezupanja ljudi v politike. že pred volitvami vam pravim da so ne legitimne
rajc 567
12. 05. 2014 22.37
+7
Volitve so državljanska pravica in tudi dolžnost, zato so te veljavne, pa če pride samo eden na volišče. Če pa ne greste ste pa sami krivi in se potem ne pritožujte nad izborom. Pa tudi možnost kandidiranja imaš, če misliš, da je trenutna izbira slaba. (zberi podpise, ustanovi stranko-program lahko prepišeš od ostalih strank in že si eden od slabe izbire :) ).
nazaret
12. 05. 2014 22.03
+4
Samo zavlačevanje jih je...
hondica
12. 05. 2014 22.00
+13
Hehe, levaki se radi gredo vice.
kokošnjak
12. 05. 2014 21.49
+21
Stranka solidarnost- s kom z Jankovičem?. Zrušili ste kanglera in Janšo, Janokiča ne. Le zakaj? Ker ste njegovi. Volitve pa so lahko tudi Julija. Kdor bo mislil iti na volitve bo šel, četudi bo na dopustu
BELOOBOOOG
12. 05. 2014 21.35
+6
So se zbudili iz zimskega spanja, vlada je brez njih odstopila, Giusepe Pieraci je postal neviden.