Slovenija

Pahor za gradnjo džamije

Ljubljana, 08. 01. 2009 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor gradnjo džamije v Sloveniji podpira in dodaja, da njena sama podoba ne bi smela izzvati nestrpnosti pri državljanih.

Država je dolžna zavarovati versko svobodo, je po današnjem sestanku z muftijem Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžadom Grabusom dejal premier Borut Pahor. Izgradnjo verskega centra podpira, vendar meni, da "ne more biti tak, da bi s svojo podobo izzival nestrpnost tistih, ki mu nasprotujejo". Grabus verjame, da za ta projekt ni več zadržkov.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Pahor je prepričan, da bodo tudi tisti, ki bodo predlagali arhitekturne rešitve, mislili na to, da bo zgrajen verski objekt, ki bo v interesu Islamske skupnosti in ne bo motil tistih, ki imajo pomisleke, da bi spremenil kulturno podobo države. Verjame, da se bo s tem okrepila strpnost, ki je po njegovih besedah pogoj za odprto in moderno družbo.

Na vprašanje, ali država namerava zagotoviti sredstva islamski skupnosti za izgradnjo džamije, je Pahor odvrnil, da bo vlada to obravnavala, če bo skupnost za sredstva zaprosila. Sicer pa meni, da je sedaj treba počakati, da se konča prvi del projekta - da se izvede razpis in da komisija na mestni ravni oceni primernost alternativ ter se o njih odloči.

V splošnem si vsi prizadevajo, da bi se ljudje, ne glede na versko pripadnost, v tej deželi počutili doma. Borut Pahor

Mufti pa meni, da muslimani v Sloveniji nimajo "resnih problemov", islamsko skupnost pa ocenjuje za zelo odprto in razsvetljeno. "Želimo si nadaljevati takšno tolmačenje religije in živeti v medsebojnem spoštovanju," je poudaril. Po njegovih besedah lahko muslimani pri razvijanju medsebojnih odnosov pomagajo tudi širši skupnosti. S položajem Islamske skupnosti v Sloveniji pa je zadovoljen.

Kupili zemljišče

Islamska skupnost v Sloveniji je postala lastnik 11.364 kvadratnih metrov zemljišča, predvidenega za izgradnjo džamije. Na predbožični dan so z Mestno občino Ljubljana sklenili pogodbo o nakupu zemljišča med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani, pod katero sta se podpisala mufti Nedžad Grabus in župan Zoran Janković. Rok plačila je bil osem delovnih dni, Islamska skupnost pa je pravočasno dobila potrebne štiri milijone evrov za kupnino, obenem pa so vzeli še posojilo v višini 2,6 milijona evrov.

Zapleti z refrendumom

Mihael Jarc
Mihael Jarc FOTO: POP TV

Mestni svetnik Mihael Jarc, ki je proti gradnji džamije v Ljubljani, je pred meseci vložil pobudo za razpis refrenduma. Jarc navkljub pozivu župana MOL Zorana Jankovića zahteve za razpis refrenduma ni dopolnil. Po njegovih besedah to pomeni, da Jarc tudi ne dobi soglasja za zbiranje 11.000 potrebnih podpisov za referendum.

Kot je pojasnil ljubljanski župan, ima Jarc sedaj možnost, da se pritoži na upravno sodišče RS. Janković upa, da Jarc vloge namenoma ni pravilno dopolnil in bo tako končal "neumnost, ki jo je začel". Če pa vloge ni dopolnil nenamenoma, pa to pove, "da res ne ve, kaj hoče," je dodal župan.

Ljubljanski mestni svet je sicer 24. novembra sprejel prostorski načrt, ki ob Parmovi ulici v Ljubljani predvideva gradnjo islamskega versko-kulturnega centra, in dal soglasje k prodaji zemljišča za džamijo. Župan je takrat dejal, da zapletov ne vidi, in zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mina.si
05. 04. 2009 16.49
Mošeje bi si muslimani morali ,že zdavnaj postaviti ! Vendar so prišli v Slovenijo , s partijskimi izkaznicami in o kakšnih mošejah ,takrat še niso razmišljali ! Sicer ne vem ,zakaj si je niso že postavili . Naprimer v Velenju ,kjer jih je več skupaj !Ostale verske skupnosti so se že vse , pobrigale za svoje vernike in ni bilo večjih problemov ! Zakaj torej ne začnejo z gradnjami ,v manjših krajih ! S tem bi dokazali , da mošeja ni moteča za okoličane !
vetlan
10. 01. 2009 22.11
+1
Miki88, nehaj s to strpnostjo. Ta strpnost je spremenila Slovence spet v hlapce. Čas je že, da Slovenci postanejo nestrpni, drugače bodo izumrli. Preterena strpnost pelje v propad. Glede pravic žensk..me niti ne zanima kaj o tem pravi islam, nisem slep in vidim, kako to gre v realnem življenju. Mehko je "postlano", samo spi se bolj trdo.
miki88
10. 01. 2009 21.06
+1
Nekdo je omenil pravice žensk, če bi ta vedel, da 4. poglavje v Koranu naširoko govori o velikih pravicah žensk (ki so jih pred pojavom Islama v Arabiji žive pokopavali v peskih, samo ker so bile ženske), govori o tem da je popolnoma izenačena z moškim, da jo je dolžen če ne dela vzdrževati njen mož, ji omogočiti bivanje in hrano in vse kar ji je potrebno, če seveda sama ni zmožna. Nekdo je omenil Kosovo. Sem bil zelo proti proznanju te kvazi države, vendar slovenska diplomacija je seveda popustila pod pritiski Amerike. Sedaj se jih ogromno preseljuje v Slovenijo (po neuradnih podatkih 10 000 kosovskih albancev se je preselilo v Slovenijo zaradi sezonskega dela) in bodo verjetno ostali, ker pač Slovenija priznava njihove pasoše. Ne bi imel nič proti, če ne bi bili neizobraženi in leni, ker bomo mi ki delamo potem ustvarjali za njihove socijalne pomoči. Kakorkoli Slovenija je dokazala da je strpna in demokratična država, komu to ne paše je njegov problem ne pa problem nas večine strpnih in pozitivnih ljudi!
miki88
10. 01. 2009 21.05
No gospa ali gospodična nefretete, resnično hvala za te želje, vesel sem, da tukaj na forumu lahko srečamo tudi takšne ljudi, s katerimi lahko pogovor poteka na nivoju. Precej si zadela moj profil, sem precej mlad s 7. stopnjo izobrazbe, če pa tudi hočeš z velikim ponosom in častjo sem slovenske matere sin! Kot otroku mešanega zakona mi ne preostane drugega kot verjet v veliko strpnost in željo, da bi tudi drugi bili takšni (kar tudi mislim da so). Vetlan ti tukaj govoriš o nekakšnem posiljevanju, ki ga res ne razumem. Če muslimani želijo džamijo je to posiljevanje. Če druga največja verska skupnost želi to, je posiljevanje? Razumem, da je ta objekt resda malo prevelikih dimenzij, vendar tukaj gre krivici "nasprotnikom" džamije, ki so se zadeve lotili popolnoma napačno. Referneduma nikoli ne bi bilo možno izvesti v Sloveniji, ker bi to bil incident evropskih razsežnosti, še posebej če podpise zbirata dva nemočnika kot sta Jarc in Jelinčič, nasproti pa je človek z mega vplivom in močjo Janković. Kakorkoli mediji so naredili menenje in popolnoma razumem ljudi, ki imajo predsodke.
nefretete
10. 01. 2009 15.58
No ja zdaj pa Miki, so ti gospodje (in hvala Vetlan za spodbudo) kakšna gospa povedali kaj mislijo. Pohvalno, ker vse poteka na nivoju in vsak pove kaj si misli. Ker pač nimamo druge možnosti (referenduma očitno ne bo), pač tukaj vsak pove, kakšno mnenje ima. Končno tudi Slovenci znamo povedati svoje brez zmerjanja. Miki, dvomim, da boš na takih in podobnih forumih našel kakšno podporo, razen istomislečih (ali pa naj rečem "iste vere") debaterjev. Džamija gor ali dol, slovenski podmladek je nahujskan in nerazgledan, starine prestrašene z raznimi ideologijami, ki so skupaj z dinozavri že izumrle, tista sredina, ki pa vseeno skuša razumeti probleme v celoti in ne samo iz svojega zornega kota, pa na take forume (razen izjem) ne hodi, ker se jim ne ljubi prerekati z rajo. Vidiš, lepo si se lotil vprašanja džamije in nam vsem skupaj skušal pojasniti na čem temelji tvoja vera, vendar ti to odsvetujem, ker pišeš v veter. Vsak, ki ima malo možganov bi lahko šel na net in poguglal "islam" pa bi že nekaj več vedel. Občutek imam, da si mlad in poln optimizma, pa ne bi rada, da se ti sanje sesujejo. Ne govorim o ideologijah, da se razumeva, govorim o sanjah vsakega mladostnika. (popravi me če se motim). Na tem forumu se še nisem NIKOLI izjasnila ali podpiram gradnjo džamije ali ne, pa sem bila totalno popljuvana in ozmerjana, ker samo zagovarjam človekove pravice in najmanj od teh pravic je to, da vsak pove, kar si misli. Na žalost te ljudje takoj raztrgajo in popredalčkajo , polepijo z raznimi nalepkami in tako naprej. (če si kaj bral nazaj, potem si to lahko tudi ocenil). Ocenjena sem bila za najmanj potomko muslimanov ali pa nekoč sodržavljanov iz nekoč bratskih narodov umrle SFRJ, kar me pravzaprav sploh ne moti, pač pa me moti, da ljudje lahko po dveh napisanih povedih sestavijo tvoj profil in te označujejo z njim, četudi bi pisali in brali o marsovcih ali drugače povedano, če bi to bil forum o homoseksualnosti in bi prav tako zagovarjala pravice in dolžnosti ljudi, ki so istospolno usmerjeni, bi eni in isti spet lajali, da sem zagotovo lezbijka. Torej moj namen je, da lahko mirno verjameš, da nismo vsi nestrpni. Nekateri se v resnici bojijo, da bi t.i. priseljenci drugih verstev, ras ali kultur preplavili Slovenijo, pozabljajo pa, da ima država kot taka dovolj učinkovit aparat , ki nam Slovenceljnom zagotavlja, da bomo preživeli, drugi spet islam enačijo s terorizmom, pri tem pa pozabljajo, da smo Evropejci prepredeni s teroristi (Eta, Baski itd.) Skratka, želim ti lepo mladost, strpne prijatelje, z džamijo ali brez, ostani dober.
vetlan
10. 01. 2009 14.52
Med drugim, mik88... Tvoj "spoštovani gospodje". Tukaj so tudi prisotne gospe in bi se spodobilo napisati "Spoštovane gospe in gospodje", kar je bonton v svetu.
vetlan
10. 01. 2009 14.48
+1
miki88 10.01.2009, 12:09, vi verniki lahko verjamete v Boga takega ali drugačnega, vendar ni potrebno posiljevati nas z vero, npr. s tem da gradite svojo "rezidenco" skoraj v centru Ljubljane, ki ne paše v ta kulturni prostor. Sem pa mnenja, da je bolj "veren" ta, ki ne obiskuje takih ustanov, vendar živi po poštenih načelih. Glede islamske vere, ki jo tako zagovarjaš, ne gre za terorizem, ampak poglej samo odnos do žensk, ki ne smejo moliti v enem prostoru z vami. Žal, to ne paše v sodobno življenje. Sicer tudi o drugih cerkvah nimam lih dobrega mnenja. Povsod vam perejo možgane in želijo iz vas narediti čredo ovc, da imajo od česa živeti. Kar se pa tiče prebivalcev islamske vere tukaj, mislim, da je tega postalo preveč. Slovenci izumirajo in na svojem ozemlju postajajo manjšina. S tem izumira njihova kultura in tradicija. Nisem pristaš nacionalizma, vendar podpiram tiste, ki so proti đamije, ker uvajanje in širjenje tuje kulture na ozemlju, kjer niste doma ne gre. Drugega Kosova tukaj ne potrebujemo.
Tonček Balonček
10. 01. 2009 13.09
Jezus Kristus, Zveličar pač, ne bi, če bi imel tudi to "moč" in pooblastila( vemo pa, da ni nikoli opravil izpita iz upravnega postopka), nikoli izdal toliko dovoljenj za delo, začasno ali stalno bivališče, še manj pa bi izbrisanim izdajal odločbe o državljanstvu, česar se zdaj lotevajo komunisti! Slava mu, šlo je za Človeka na mestu, žal mi je, da ga Plemeniti premalo spoštuje!
miki88
10. 01. 2009 12.09
Spoštovani gospodje: Zadnji stavek, ki sem ga napisal je bistvo ne samo vere Islama ampak vseh drUgih monoteističnih ver. Nekdo je napisal "Jezus je največji" in s tem porušil vse stebre krščanstva in Islama. Jezus (sicer najbolj pomembni božji odposlanec v Islamu - za tiste ki ne veste) je bil Božji odposlanec, torej Bog ga je poslal na zemljo da reši človeštvo in to napiše v svetih knjigah. Židi so ga križali zaradi tega. Koran govori, da ko bo sodni dan bo prišel na zemljo Jezus z angeli in rešil tiste, ki si bodo to zaslužili. Tudi Biblija enako govori. Napako delajo ljudje, ko rečejo da verjamejo v Jezusa kot boga, ker On to ni mogel biti, saj je bil človek, kot vsi mi, sicer zelo blizek Bogu (oz Alllahu kot mi pravimo, beseda Allah pomeni Bog, isto bi lahko rekel recimo angleško "god" ). To je bistvena razlika med Islamom in Krščanstvom ker muslimani verjamejo v enega in edinega boga, Kristjani pa v sveto trojstvo, razne svetnike, Jezusa...V bistvu je samo en in edini Bog, ne glede kako ga kličemo. BOG JE NAJVEČJI!!!
phoebus@email.si
10. 01. 2009 09.59
miki88: Vse si lepo napisal in strinjam se s tabo, razen zadnjega stavka, ki si ga podkrepil še s klicajem. S tem, zadnjim, stavkom si povedal bistvo svojega razmišljanja, ki se bistveno razlikuje od pomena napisanega. Ne poznam strpnega muslimana.
porka.malorka
10. 01. 2009 09.58
+1
Ja res jaz tudi tega ne razumen. Da človek v 21 stoletju govori alah je največji. Za božjo voljo človek zadrži to zase in za svojo družino. Ne nas posiljevati. Ker jaz in ostali ne govorimo Jezus je največji. Dejte se skulirat in spremenit to svojo semitsko mentaliteto Tukaj živite z našim dovolenjem. In ne jezite nas. Ker znamo bit še hujši kot židi.Če hočemo
Tonček Balonček
10. 01. 2009 08.49
Ampak zakaj slovenskih katolikov in Cerkve nihče ne povezuje z IRO ali ETO ali celo z ameriško politiko in njihovimi vojnami? Vsi vemo, da so teroristi tudi med katoliki in drugimi kristjani! Nikoli pa mi ni bilo jasno, na kakšen način so zrasle cerkve v deželah, kjer prejkrčanstva ni bilo? Kako so dobili vsa potrebna dovoljneja in pristanke lokalnih skupnosti, ponekod so jih namreč gradili v samih centrih? Je kdo že kdaj pomislil, da Vatikan in RKC s prvotnim krščanstvom nimata prav nikakršne zveze, podobno kot nobena Partija ni imela nobene povezave z Marxom in njegovim Manifestom!
Fabiano
10. 01. 2009 00.51
miki88 imaš prav, vendar ne smeš poudarjati, da je alah največji.na svetu je samo ena stvar, ki nas druži in to je prasila oz. višja sila ( temu večina ljudi pravi bog ), iz tega izhajajo vere, ki nam namenjajo fantastično življenje, je pa res, da svoj namen še niso dosegle. prihaja obdobje, ki nas bo odrešilo vseh muk, vendar moramo najprej spoznati zakone višje sile. vsi smo del nje, zato ne delajmo razlike.vsi ljudje živimo z namenom, da naredimo svet boljši in ne slabši.vsi smo sorodniki, ni razlike med nami!!
kriss714@amis.net
09. 01. 2009 22.19
Miki, če bi bili res strpni in razumevajoči, potem nas ne bi posiljevali in izzivali nestrpnosti s to vašo megalomansko džamijo.
amy87
09. 01. 2009 21.14
miki88 se strinjam s tabo,LP
miki88
09. 01. 2009 21.02
Kar bom sedaj napisal, si dobro zapomnite in imejte v mslih, ko pljujete in blatite Islam, brez argumentov in na osnovi medijev, ki nam vsiljujejo mnenje, ne pa da nam dajejo realno sliko: SLOVENSKI MUSLIMANI NIMAMO NIČ IN ČISTO NIČ S KAKRŠNIMIKOLI LJUDMI, KI V IMENU ISLAMA DELAJO SAMOMORE, POBIJAJO NEDOLŽNE LJUDI IN CIVILISTE! SMO SLOVANSKEGA POREKLA, KOT VSI JUŽNI SLOVANI, SAMO DRUGE VERE. VSE TISTE, KI POPULARNO IMENUJEMO TERORISTI, KAR PO MOJEM MNENJU TUDI SO, ZAVRAČAMO IN ZANIČUJEMO, KER NJIHOVO POČETJE NE MORE NIKAKOR BITI V IMENU ISLAMA, KER LE - TA STROGO PREPOVEDUJE SAMOMOR IN GA ENAČI Z UMOROM! TI LJUDJE NAMENOMA SI NAROBE RAZLAGAJO NEKATERE VERZE IN UPOŠTEVAJO SAMO TISTO KAR NJIM ODGOVARJA. PRAVI MUSLIMAN JE SPOŠTLJIV, SREČEN, IN PREDVSEM STRPEN, KOT PRAVI KORAN - STRPNI SO LE LAHKO SREČNI LJUDJE! TAKO KOT TUDI SLOVENCI SO STRPNI LJUDJE, VEDNO PA OBSTAJAJO IZJEME (NA SREČO V VELIKI MANJŠINI). ALLAH JE NAJVEČJI!
zogby
09. 01. 2009 20.39
Maš prav kriss714 pa vendar ,kaj naj jih izženemo ven iz Slovenije??? Teh ljudi je 50.000 in mislim da en sakralni objekt bi pa res lahko imeli,nadzor pa vsekakor mora biti!
kriss714@amis.net
09. 01. 2009 20.24
zogby09.01.2009, 20:071 zvizi "@zogby Res pa je ,da pri nas živijo v glavnem bošnjaški muslimani(to so dejansko Slovani,ki so sprejeli islam) in ne neki Arabci, in razni -stanci ki veljajo za bolj radikalne! ------ Zogby, islam je prišel v Bosno po "zaslugi" tam živečih katarov, imenovanih Bogumili. V islam so prestopili, ker jih je Rimska cerkev preganjala kot heretike. Islamizaciji Bosne so pa sledili turški morilsko-roparski vpadi v evropske dežele. Tako, da z vidika evropejcev so bosanski muslimani vedno predstavljali problem. Tudi v 2.SV, naprimer so bili na strani nacistov s svojo SS Handzar divizijo.
manjakranjc@hotmail.com
09. 01. 2009 20.08
Blankica, prav res! ;)
zogby
09. 01. 2009 20.07
zvizi "@zogby Zgleda,da si ti skadil eno tako začimbico..... Glede priseljevanja v Europo (tudi k nam),pa razmislite odkod jim denar za "prebege"....mogoče prav od svojih držav,ki imajo določene interese.Pač to je za muslimanske države tek na dolge proge.Vendar z takšnim tempom in načinom uspešen.......takrat pa boš ti in tebi podobni razpravljali o "začimbicah"........." No pa sem nazaj po dolgem času,saj učinek pokajene "začimbice" dolgo traja tako ,da sem šele sedaj h sebi prišel in ugotovil kake bedarije sem trosil okoli,hahahahahahhahahahahhah ;) še se me mal drži očitno :) Mislil sem ,da nebi sprejemali novih "kandidatov" v državo ,pa če bi še tako prosili,in bi tako preprečili eskalacijo konfliktov,kakršne poznamo v Franciji,Nizozemskem,... Res pa je ,da pri nas živijo v glavnem bošnjaški muslimani(to so dejansko Slovani,ki so sprejeli islam) in ne neki Arabci, in razni -stanci ki veljajo za bolj radikalne!