Slovenija

Slovenski in avstrijski predsednik odnose med državama ocenila kot odlične

Ljubljana, 24. 05. 2017 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenijo je obiskal avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Z gostiteljem Borutom Pahorjem sta med drugim govorila tudi o položaju koroških Slovencev, odnose med državama pa ocenila kot odlične.

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen, sta danes v Ljubljani spregovorila o številnih dvostranskih vprašanjih, vključno s položajem koroških Slovencev in nemškogovoreče skupine v Sloveniji, ter mednarodnih temah. Dvostranske odnose sta ocenila kot odlične. Odzvala sta se tudi na teroristični napad v Manchestru.

Oba predsednika sta napad v angleškem Manchestru ostro obsodila in izrazila solidarnost z Veliko Britanijo ter svojci in prijatelji žrtev. Poudarila sta, da "nas ti dogodki ne smejo prestrašiti in moramo nadaljevati s svojim načinom življenja". Podprla sta tudi skupen boj proti terorizmu in ekstremizmu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poglobitev gospodarskega sodelovanja, na obisku tudi Kaiser

Glede dvostranskih odnosov sta se zavzela za nadaljnjo poglobitev dvostranskega sodelovanja predvsem na gospodarskem področju. O osnutku nove deželne ustave avstrijske Koroške je predsednik Pahor ocenil, da gredo spremembe v pravo smer, ne obstajajo pa razlogi za navdušenje in hkrati tudi ne za razočaranje. Po oceni avstrijskega predsednika gre pri osnutku deželne ustave za zelo dobro formulacijo, kar zadeva slovensko manjšino.

Avstrijskega predsednika na obisku v Ljubljani spremlja tudi deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser.

Pogovori tudi o odločitvi arbitražnega sodišča

Predsednika sta se pogovarjala tudi o morebitni slovenski notifikaciji avstrijske državne pogodbe (ADP) ter delu arbitražnega sodišča o reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenski predsednik je glede notifikacije ADP izpostavil, da je za Slovenijo bistveno, da sebe razume kot naslednico ADP in da Avstrija razume Slovenijo kot naslednico ADP ter tako tudi ravna, kar po Pahorjevih besedah dokazuje tudi dejstvo, da se deželna oblast na avstrijskem Koroškem posvetuje z uradno slovensko politiko, ko gre za vprašanje zaščite slovenske manjšine.

Je pa avstrijskega predsednika Pahor vprašal, ali lahko pri avstrijskih oblasteh dobi jasnejši odgovor, kaj bi pomenila notifikacija ADP, če bi se Slovenija zanjo odločila.

Avstrijski predsednik je ocenil, da je nesporno, da ADP, sploh kar zadeva 7. člen, Avstrijo obvezuje k spoštovanju manjšin in Avstrija to tudi počne. Prav tako je v zadnjih letih po besedah Van der Bellna že dokazala, da misli resno z vsemi pravicami slovenske manjšine.

Van der Bellen: Odločitev sodišča je treba spoštovati

Kar zadeva odločitev arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško je Van der Bellen poudaril, da je odločitev sodišča treba spoštovati.

O tem, kaj se bo zgodilo, če Hrvaška razsodbe sodišča ne bo priznala, Van der Bellen sicer ne želi ugibati, je pa na novinarski konferenci dejal, da bo v tem primeru najverjetneje treba začeti na novo.

Kasneje je pojasnil, da je namen arbitražnega sodišča na nevtralen in miren način rešiti konflikt. "Avstrija stoji na tem, da je skorajšnjo sodbo treba sprejeti, in upamo, da bosta to storili tudi obe državi," je dejal.

Pahor pa je poudaril, da sta se tako Slovenija kot Hrvaška z arbitražnim sporazumom zavezali, da bosta spoštovali odločitev sodišča. Izrazil je pričakovanje, da bo sodišče kmalu sprejelo odločitev.

"Ta odločitev, ne glede na izjave hrvaške strani, Hrvaško obvezuje. Gre za mednarodno pogodbo, ki obvezuje Hrvaško. Glede uveljavitve sklepov arbitražnega sodišča ni kompromisov," je odločno poudaril slovenski predsednik.

Tisto, kar je po njegovih besedah mogoče pričakovati, je, da bo prišlo do v šestih mesecih do pametne in razumne uveljavitve razsodbe. "Osredotočiti se moramo na to, da na miren in strpen način rešimo to vprašanje, kajti nerešitev bi pomenila, da se vrnemo v čas incidentov, nerešenih vprašanj in zaostrenih odnosov, ne samo med obema politikama, ampak narodoma," je dejal. Tega pa si po Pahorjevih besedah nihče ne želi.

Govorila sta tudi o avstrijskem nadzoru meje med državama in slovenski predsednik je poudaril, da Slovenija ne vidi razlogov, da bi Avstrija po koncu šestmesečnega obdobja nadaljevala nadzor. Po oceni Pahorja zato ne obstajajo utemeljeni razlogi.

Avstrija najpomembnejše tržišče za Luko Koper

Avstrijski predsednik se je srečal tudi s predsednikom DZ Milanom Brglezom in premierjem Mirom Cerarjem. Avstrijskega predsednika je na obisku v Sloveniji spremljala največja gospodarska delegacija v zadnjih letih.

Avstrija je tretja gospodarska partnerica Slovenije, njena največja naložbenica, Avstrijci pa so na drugem mestu po številu prihodov turistov in nočitev v Sloveniji. Prav tako slovenska severna soseda ostaja najpomembnejše tržišče za Luko Koper, ki je najpomembnejše pristanišče za Avstrijo.

Blagovna menjava med Slovenijo in Avstrijo je lani po podatkih slovenskega statističnega urada znašala 4,7 milijarde evrov, od tega je izvoz predstavljal 1,97 milijarde evrov, uvoz pa 2,73 milijarde. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bila blagovna menjava vredna dobrih 778 milijonov evrov, od tega je izvoz predstavljal dobrih 321 milijonov, uvoz pa dobrih 457 milijonov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
24. 05. 2017 22.07
+1
jasno, avstrijski je zadovoljen, ker tam slovenski hlapci delajo za mezdo,tam plačujejo davke, te delavce je pa šolala slovenija, te delavce zdravi slovenija in tem delavcem družine preživlja slovenija. zakaj bi bil pahor srečen zaradi tega, pa mi ni jasno. zaskrbljen bi moral biti.
BUONcaffee
24. 05. 2017 20.42
+2
Ha, ha,....Avstrija hoče tudi svojo manjšino. Pahor zadovoljen.
Prototip
24. 05. 2017 19.33
+5
Itak,da so dobri,saj smo njihovi hlapčki,,,,oni skrbijo za svojo državo in državljane,na pa naši šalabajzerji,,,,
Strelja?ko
24. 05. 2017 19.02
+2
Oba sta... zanič.
janezpodre
24. 05. 2017 15.01
-2
Tkole je - avstrijska manjsina je v SLO bila priseljena, medtem, ko je polovica sedanje Avstrije slovenske. Avstrijci se izogibajo objavi svojih specificnih genetskih haplotipov, ko hudic kriza. Verjetn zato, ker so bolj slovenski (slovanski), ko germanski.
macek_garfield
24. 05. 2017 14.40
-1
a se je afneguncar spet poljubljal kot z junferckom pa to? aja avstric ni oni, kot je pahi pahi pa to
murinar
24. 05. 2017 14.33
+1
Barbi -važno ,da si v središču pozornosti