Slovenija

Pahor: Vprašanja meje ne bo rešil Mesić

Laško, 01. 11. 2009 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor se je odzval na Mesićevo skrb, da bo Hrvaška izgubila stik z Italijo, če Slovenija dobi izhod na odprto morje, in dejal, da bo arbitražni sporazum tisti, ki bo rešil vprašanje meje, ne pa Mesić.

Izplača se nam zdaj potruditi, tudi zaradi prihodnosti naših otrok. premier Borut Pahor

Premier Borut Pahor je pojasnil, da je v arbitražnem sporazumu zapisano, da lahko tako Slovenija kot Hrvaška sami katero koli vprašanje rešita brez arbitražnega sodišča. Premier je izrazil prepričanje, da je treba razumeti posebne zgodovinske okoliščine in pri tem spomnil, da na obeh straneh obstajajo politične sile, ki razumejo izjemnost zdajšnjega političnega trenutka. Zato Pahor, ki je ponovno zatrdil, da zaradi arbitražnega sporazuma s Hrvaško ne misli odstopiti, meni, da je treba zdaj pokazati preudarnost, odločnost in pogajalsko spretnost, da se arbitražni sporazum pripelje do konca.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Ko bi sprejeli stik Slovenije z odprtim morjem, bi to pomenilo, da bi morali izgubiti 64 kvadratnih metrov morja, kar pomeni, da bi izgubili stik z Italijo. Hrvaški predsednik republike Stijepan Mesić

Slovenski premier pričakuje, da se bodo prihodnji teden nekatere nejasnosti glede arbitražnega sporazuma razčistile in da bo v kratkem po 18. letih le prišlo do podpisa tega pomembna sporazuma v Stockholmu. Zato se bo Pahor po vseh svojih močeh skupaj z vlado potrudil, da bo parlamentarna večina potem ta sporazum tudi ratificirala.

"Ali se bodo ljudje na referendumu odločili podpreti ta sporazum ali ne, bodo odločitev sprejeli po svoji presoji. Jaz bom v referendumski kampanji poskušal pojasniti, da je to daleč največ, kar Slovenija v doglednem času doseže za neko pravično rešitev mejnega spora. Mislim, da smo na pragu nekega pomembnega uspeha in zato kakršno koli razmišljanje, da bi se zdaj umaknil, ne pride v poštev. Zdaj je treba dokončati delo, ki smo ga začeli," pravi Pahor.

Na vprašanje, ali je koalicija naklonjena referendumu o arbitražnem sporazumu, je Pahor odgovoril, da neka naklonjenost obstaja, sam pa ni naklonjen, da bi prav koalicija dala predlog za referendum, ker se zaveda, da bi se v tem primeru razvnele strasti, poleg tega ne odločamo samo o sebi, ampak tudi o drugem partnerju v sporazumu.

Pogovori z Janšo

Janez Janša in Borut Pahor
Janez Janša in Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Pahor je potrdil, da se je s predsednikom SDS Janezom Janšo pogovarjal o omenjenem arbitražnem sporazumu in prav gotovo bodo ti pogovori še tekli, če ne dvostransko ali na ravni predsednikov strank, potem pa zagotovo v odboru za zunanjo politiko, kjer naj bi razčistili vse nejasnosti.

Za Pahorja ni dobro, da mejni prehod Sečovlje–Plovanija ostane tam, kjer je zdaj, ker bi to bilo slabo za Slovenijo in meni, da so prav v točki 3b arbitražnega sporazuma zapisane stvari, ki so za Slovenijo ugodne.

Glede enostranske izjave Hrvaške na arbitražni sporazum je Pahor dejal, da Slovenija nima pravice kakor koli omejevati hrvaške suverenosti v tem smislu, da hrvaški sabor v procesu ratifikacije sprejme enostransko izjavo in tudi Slovenija ne more nič narediti, če katera izmed držav, v tem primeru ZDA, politično podpre to enostransko izjavo. Pahor pa nasprotuje, da bi takšno izjavo podpisale države EU ali švedsko predsedstvo, ker je to predsedstvo priča sporazumu kot celoti in bi to imelo popolnoma drug pravni pomen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pungi Denis
02. 11. 2009 09.46
če bo referendum, Hrvaška ne bo vidla EU še precej dolgo časa...
Prophet
02. 11. 2009 09.29
demanti Ne demanti nima prav laže ter zavaja: 25.6.1991 je Slovenija PRVIČ V ZGODOVINI PRIZNANA KOT SUVERENA DRŽAVA -vsaka država potrebuje narod-zemljo in meje.Te je Slovenija zapisala 25 decembra 1990 v temeljno ustavno listino in podlagi teh mejah je Slovenija bila priznan PRVIČ V ZGODOVINI. Bi pokomentiral še ostale laži!Slovenija je bila do 1945 skoraj 1/4 manjša kot je danes-Slovenija nikoli v zgodovini ni bila lastnica slovenskega primorja in Istre nikoli ni mela morja kaj šele imela Piranski zaliv.Vse to je pridobila-izgubila pa ni nič kajti nikoli prej ni obstajala.Do 1945 so veljale Rapalske meje.Slovenija je prinesla v shs rapalske meje takrat Slovenija NI IMELA MORJA NITI PRIMORSKE NITI ISTRE.Jelinčič zavaja ker se boji da bo izgubil razlog obstoja....
bnam 2707
02. 11. 2009 09.00
Ne misli odstopiti? Kar zgodilo se bo,čez noč bomo izvedeli,da gospod premier odstopa,ker je mahnil mimo.
killi-123
02. 11. 2009 07.14
demanti, hvala,toda zaenkrat me zdravje še služi, pamet pa tudi. Ne vsiljuj svojega mnenja kot Jelinčič. Napisal sem svoje mnenje,če ti ne odgovarja, ga preskoči. Kar se pa tvojega posta tiče, imaš prav,toda zanima me koga to briga. Evrope ne. Nihče ne bo anuliral nobenih sporazumov, ne memorandumov zaradi nas. Samo realno gledam na stvar,ti pa zahtevaj del avtoceste Zagreb-Beograd, Polasti se otokov na hrvaškem, to je samo utopija. Vedeli smo za riziko že z vstopom v unijo, sedaj je ta postala realnost. Unija potrebuje trg,katerega se ne bo odrekla zaradi nas, žal. Pa veliko zdravja ti želim.
Tone Strahan
02. 11. 2009 06.56
killi-123: Ti si bolan in premalo brihten in zakonsko premalo obveščen in podkova z zgodovino, kar je ta snov pretežka za tebe , zato te prosim ne piši neumne stvari, ki jin nisi dorastel.Že to dejstvo dosti pove, da Hrvaška ni imela nikoli morje in ni bila ob Jadranskem morju, niti dalmacijo, kaj še da bi bila hrvaška lastnina, Istra. Slovenija je bila in Italija je imela vso dalmacijo.Vsaka razporoka se vzame s sabo, če se gre na razen vsak na svoje in dobi vsak tisto, kar je v zakon prinesel in tudi, tisto kar je bilo v zakonu ustvarjeno, se po razdeli, to je bilo pa zelo veliko, saj je slovenija, bila najbolj razvita in je Jugoslavija finančno najbolj izščrpavala finančna sredstva, da se je vlagalo v naše takratno skupno jadransko morje, da se je to tako razvijalo in raslo v infrastrukturi, kot so gradnje cest, hotelov plaž in podjetji po jadranu.Vse to je Slovenija vlagala in sodelovala v tem, sedaj je po zakonu dolžna slovenija tudi materjalno oceniti, stanje in vlaganje pri razvihanju jadrana in dalmacije, od leta 1945 dalje in oceniti stanje do leta 1991 in razliko, bo morala hrvaška, sloveniji povrniti vlaganje pri razvoju jadrana, ali pa odstopiti, še dodaten del hrvaškega ozemlja, malo nižje od CONE B ,ki je dejansko vsa Istra slovenska in ne hrvaška. Zato smo mi po osimskem sporazumu morali predati Italiji v Videm z veliko okolico, Gorico z veliko okolico in vse dol do Trsta, vse z okolico, v zameno, da je takratna Jugoslavija dobila od Italije vso dalmacijo, ki se sedaj na nezakonit način Hrvaška lasti, ki ni hrvaška popolnoma nič izgubila, samo pridobiva tije ozemlje in naseljuje hrvaški narod iz bosne in srbije. Hrvaška sploh ni imela morje,do leta 1918, ko ga je prinesla slovenija s sabo, takrat ko se je združila SHS, ki je na podlagi tega se ustanovila takratna Jugoslavija. Sedaj se lasti hrvaška še pol CONE B, ki je po vseh zakonih in osimskih listinah Slovensko zemlje. Te dokaze in listine se hranijo in jih imajo v Beogradu, v sloveniji in v Londonu in še kje verjetno vse te listine in dokaze, ki jasno piše, da je CONA B v celoti Slovenska lastnina. Zato ne beri pravljice in laži od hrvatov in če si slovenec beri zgodovinska dejstva in ne ponarejene listine, ki se hrvatje sedaj sklicujejo, ki so 18 let lagali, da nimajo podtaknje listine in ponareje mapne kopije, ki so v letu 2009 pa priznali, da so jih ponaredili in te listine podtaknili in predali, kot dokaz za vstop v nato zvezo in v EU.To sem malo kronološko opisal, da boš malo seznanjen z dejstvi.Če ima še kdo k temu mojemu pisanju še kaj dodati, se priporočam.
killi-123
02. 11. 2009 06.07
Ne razumem kako lahko pritrjujete Jelinčičevim tezam? Po mjegovem mora Slovenija dobiti vse kar je prinesla s seboj ob prihodu v federacijo. To je čista traparija! Pomeni da za nas ne veljajo ne londonski sporazum, brišejo se vsi sporazumi in razmejitve, ki so jih sklenile zaveznice po 2 ww. Menim da Jelinčič brca v temo in zavaja ljudi.
kubo
02. 11. 2009 04.50
Pahor je spet n.at.eg..n.il..,ze tako primitivne Slovence....,posebej spretno nas n...a.t..e.g.u.j..e z njegovo prevdarnostjo in odlocnostjo....dej pejt ze,kot si to javno povedal na POPTV ju,sedaj pa zanikas,da nisi tega povedal..lazez glih tolko,kot Golobcek,Kresalka in Jankovic...,sedaj imamo cetvorcek....
bnam 2707
02. 11. 2009 02.05
PS. to je ravno tako,da bi se priženil k partnerju z vrečko v roki,po nekaj letih skupnega življenja pa bi mu odnesel celo hišo,njega pa postavil v hlev.
bnam 2707
02. 11. 2009 02.01
Grim-reaper: hrvaška ni imela vojno z JNA ampak se je vojskoval v dogovoru z Srbi,njen cilj pa je bil velika hrvaška.Jna je obstajala do razpada SFRJ oz.do odhoda iz Slovenije.Hrvaška bi se vojskovala tudi z Slovenijo,če bi se upala spustiti v tako avanturo. Verjamem pa,da obstajajo tudi taki na hrvaškem,ki imajo take ideje v svojih glavah.Ker pa je Slovenija članica EU,bi to pomenilo agresijo na EU in ne samo na Slovenijo. Jelinčič ima še kako prav,vse drugo je veleizdaja.Z hrvaško nimamo spora od leta 91 ampavse od leta 41,45,54,62,75 in vse do leta 91.Stvari so bolj kompleksne kot izgledajo.Povej mi katera wvropska država bi pristala na legalizacijo anektiranja svojega nelegitimno odvzetega ozemlja z strani neke druge države.Nobena.Tako ima tudi Slovenija pravico in dolžnost zagovarjati stališče,ki je več kot upravičen. Hrvaška ima v glavi fiksno idejo,da ni balkanska država ampak evropska,češ,da meji na Italijo.To so olarije,zrasle na zelniku sosednjih okupatorjev.Za mene bodo okupatorji,dokler se ne bodo pobrali iz vseh zasedenih ozemelj,kjer nimajo kaj iskat.Slovenija je edina evropska država kjer okupacija še vedno traja vse od leta 1941 in v nadaljevanju od leta 1945 pa vse do danes.Okupira jo sosednja država,ki predstavlja naslednico NDH.Ta pa je bila na strani fašizma,bila po vojni rehabilitirana in nekaznovana in v končni fazi nagrajena z Istro skupaj z otoki.O podrobnostih ne bom pisal,ker sem te stvari že zdavnaj pojasnjeval.Po vsej logiki,bi morala hrvaška dokazovati,kako je prišla do teh ozemelj,ki nikoli niso bila po hrvaško jurisdikcijo.To je tudi odgovor.Hrvaška takih dokumentov nima,vsaj takih ne,ki bi imeli mednarodno-pravno težo. Slovenija z nobenim dokumentom ne sme pustiti legalizacije anektiranja Istre z otoki k hrvaški.Tukaj tiči zajec.Ko se bi to zgodilo,slovenija nikoli več v bodočnosti nebi mogla temu oporekati.Torej podpis takega sporazuma za mene pomeni veleizdajo.Tu pa nimam kaj več dodat.
dejkometod
02. 11. 2009 00.18
Pri nas imamo toliko nerešenih vprašanj DOMA, velika brezposelnost, izguba delovnih mest, nesreni, razočarani, otožni ljudje, ... pa se ukvarjamo s takimi zadevami .Meni je vse čudno in "smrdi" in me skrbi. za vse nas. Tako malo nas je. Kaj bo z nami, z našimi otroci . Osebno sem šokiran in razočaran nad takimi dejanji .Še iz JLA imam z našimi sosedi, ko sem služil vojsko , zelo slabe izkušnje, z vsemi drugimi sem se razumel, z njimi ne. Morda delam krivico, imam svoje mnenje.Če je ta krivica utemeljena, potem jo bomo kmalu vsi občutili. Vsi.
yarrick
01. 11. 2009 22.18
Hja, Jelinčič ima veliko prav, vendar pa ne zna brzdati jezika. Vwerjetno se da povedati vse kar misli na boljši način. Je pa tudi res, da se tale spor vleče od leta 91 ko se NAŠI (demos) takrat ni dokončno zmenil za mejo (ker so pač hrvati imeli "vojno" z JNA). Potem pa se je vse samo prelagalo in prelagalo. Sedaj pa imamo zmešnjavo, ko se je 20 let kuhalo brez nadzora. V vsakem primeru bo ena stran razočarana in občutek imam, da bomo to mi SLOVENCI. Vsaka naseldnja vlada (od prve iz začetka 90ih) se ni zavzela za rešitev problem, čeprav so vedeli da ga enkrat BODO MORALI rešiti. Pa še to: zakaj tako skrivajo podatke o tem kaj se pogovarjata pahor-kosorjeva? če bi malo razložili bi verjetno bilo manj hude krvi. Tako pa imamo stalno občutek da nam za hrbti spletkarita (nič čudnega, ko pa smo bili že enkrat takole zabodene v hrbet; Trst in reka).
tanjakranjc
01. 11. 2009 21.36
Jelincic tocno ve , na kaksen nacin hrvatje delujejo. Vlacic mu niti do kolen ne seze. Golobica pa ta zadeva tako ali tako ne gane prevec , saj vemo na katerem podrocju je on specijalist - na nategovanju slovencev !!!!!! Jelincica podpiram 100%!!!
Marjan Jost
01. 11. 2009 21.10
Jelinčič je Jelinčič, spolzek, da ga ne moreš ne za rep ne za glavo.
cosmoss
01. 11. 2009 20.49
Jelinčič že ve dobro kaj govori in tudi resnica je taka. Na vse Pahorjeve bluzaste komentarje že ko ga samo vidiš pa lahko rečeš le:ROF,ROF.hehe
Marjan Jost
01. 11. 2009 20.41
Na POP povabijo enga provokatorja, potem se pa hvalijo kako jim rating raste. Fuj Jelinčič. Cel življenje je na gobec rastu. Do sedaj še ni naredil prav nič. In srbofil kot je, nas bi zagotovo priključil k Srbiji.
demidov6
01. 11. 2009 20.31
alterego: vprasanje meje nista resila drnovsek in racan, zato ker so hrvatje sporazum parafiral, niso ga pa ratificiral. mi ga pa verjetno tudi nebi ker je bil slab ravno tako kot je slab tanovi sporazum pahorja in kosorjeve. vsaka cast jelincicu v tv klubu.
debelasadnakupa
01. 11. 2009 20.21
Škoda, da za sosede res nimamo Srbe, bi meli bolj močno reprezentanco v košarki.Rekl bi se ji Srbovenija1
BuenosAires
01. 11. 2009 20.14
Tudi jaz sem spremljal oddajo na 24ur, tudi jaz bi postavil za reševanje spora s Hrvati Jelinčića, njega bi poslal v Zagreb in naj se on meni, če je tako pameten in sposoben. Tudi on naj prevzame Pahorjev sedež, pa da ga vidimo, kaj bo naredil. Samo repenči se pred kamerami, ko pa bi moral kaj narediti bi pa počepnil. Pa še vojno bi zakuhal! Ne vem, zakaj vedno, ko ga vidim, pomislim na Boldrika in Črnega gada?
bnam 2707
01. 11. 2009 20.12
alterego: ta sporazum je zavrnila hrvaška!!
alterego
01. 11. 2009 20.04
vprašanje meje sta rešila že Drnovšek in Račan, al kaj ko nam ni bilo všeč