Slovenija

FOTO: 'Božičnemu večeru so se odrekli, da bi pomagali'

Bohinj, 26. 12. 2009 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

2500 pripadnikov civilne zaščite, gasilcev in drugih je bilo vključenih v reševanje po obilnih poplavah, ki so najbolj prizadele zahodni del Slovenije. Pahor je obljubil, da bo tudi odziv vlade na to naravno nesrečo interventen.

Gasilci na Mostu na Soči
Gasilci na Mostu na Soči FOTO: Aleš Mišič

Predsednik vlade Borut Pahor si je danes v Bohinju ogledal škodo zadnjih poplav, ki so zajele Slovenijo. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri reševanju in preprečevanju škode. "Dejstvo, da so se ljudje prostovoljno odrekli božičnemu večeru, nam daje upanje na solidarnost in zavest, da obstajajo ljudje, ki nam bodo pomagali, ko bomo v stiski, kar se ne sme jemati za nekaj samoumevnega," je povedal Pahor.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Napovedal je, da bo prav tako interventno ukrepala tudi država, ki ima vzpostavljen mehanizem finančne in druge pomoči. "Še pred novim letom se bo vlada seznanila s prvo informacijo o nastali škodi in pripravila podlago, da bo hitro pomagala tudi s sredstvi," je obljubil.

Vsem, ki so pomagali pri reševanju in ki skrbijo za sanacijo, se je zahvalil tudi poveljnik državne civilne zaščite Miran Bogataj. Poudaril je pomen sodelovanja in solidarnosti, ki sta se pokazala tudi ob tej naravni nesreči. "V reševanje bilo vključenih okrog 2500 pripadnikov civilne zaščite, gasilcev in drugih. Hvala pa tudi vojski, ki je imela v pripravljenosti več kot 2000 svojih pripadnikov, pa tudi vsem tistim gasilcem iz Štajerske, Prekmurja in drugod, ki so čakali na poziv za pomoč," je dejal. Dopolnila pa ga je tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je izpostavila pomen vojaške pomoči v primeru naravnih ujm in opozorila predvsem na tehnično opremljenost Slovenske vojske.

Škoda bo presegla zakonsko določena sredstva

Bogataj je ocenil, da bo nastala škoda presegla zakonsko določena sredstva, predvidena iz državnih interventnih zakonov.

Poveljnik bohinjske civilne zaščite Boris Rožič je orisal škodo, ki je nastala na bohinjskem področju in dejal, da je med drugim zalilo več kot 100 kleti, poškodovan je del cestne infrastrukture, a vodostaji hitro upadajo in sanacija na terenu že poteka. Bohinjsko jezero se je dvignilo praktično za dva metra, največja pa je bila škoda v naseljih spodnje bohinjske doline ob reki Savi. 

Bohinjsko jezero je močno naraslo.
Bohinjsko jezero je močno naraslo. FOTO: Simon

Rožič je ob tem dodal, da je bila vodna gmota tokrat večja kot ob zadnjih katastrofalnih poplavah pred dvema letoma, škoda pa bo bistveno manjša, saj so v bohinjski občini ob sanaciji takratne škode uredili tudi infrastrukturo na način, ki zmanjšuje škodo v primeru poplav. "To se je videlo že med tednom, ko je dež stopil sneg in ko smo težave reševali z odmaševanjem prepustov," je dejal. Kot je še povedal, so reševalne ekipe v Bohinju reagirale hitro, poudaril pa tudi aktivno pomoč domačinov, ki so v številnih primerih z lastno opremo reševali poplavljeno imetje.

Za pomoč pri reševanju se je vsem službam zahvalil tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki je prav tako še enkrat poudaril investicije v infrastrukturo po zadnjih poplavah pred dvema letoma, ko je škoda v Bohinju ob katastrofi v Železnikih ostala kar malce spregledana in ocenil, da je škoda tokratnih poplava vnovič velika, a obljubil, da bo prva sanacija izvedena zelo hitro. Dela v Bohinju že potekajo in v nekaj dneh bodo rešene vse ključne težave: "Še enkrat zato pozivam vse, ki so novoletne počitnice načrtovali v Bohinju, da naj pridejo v Bohinj."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
27. 12. 2009 16.33
ŠKODA DA NI NOVICA DNEVA DA JE PAHOR ZAPLAVAL PO BOHINSKEM JEZERU
robba
27. 12. 2009 12.51
za 500k eurov bi jim lahk tri opremljena vozila kupil, k jih krvavo potrebujejo. ker tu ni da se ne živi samo od kruha ampak tudi od božje besede.treba je akcije, fantje. k rabijo pa morajo okol fehtat, k še gasilskih veselic skor ne morejo delat...
Jura112
27. 12. 2009 12.33
Seba81 - samo za tebe! Direktno iz učbenikov, iz osnovnega šolanja vsakega gasilca. Sile za zaščito in reševanje so: Prostovoljne, poklicne in civilna zaščita. Prostovoljne: GASILCI (PGD-ji), rdeči križ, karitas, potapljači, kinologi, radioamaterji, taborniki, skavti . . . Poklicne: Poklicni gasilci, javna zdravstvena služba, javna veterinarska služba, gospodarske družbe, tudi policija, vojska itd itd in Civilna zaščita - to so pa njihove enote, kot so: RKB enota, služba za podporo, ekipe prve pomoči, za veterinarsko prvo pomoč . . . Naj omenim samo eno stvar, civilna zaščita ima v svoji sestavi enoto za hitro posredovanje, ta enota pa ima 48 ur časa, da se zbere . . . Kar pomeni, osnovna delitev Sil za zaščito reševanje je: PROSTOVOLJNE, POKLICNE in CIVILNA ZAŠČITA. Gasilci nikoli in nikdar nismo bili, in ne bomo, del civilne zaščite. Je pa lahko nekdo, ki je gasilec, tudi v kakšni enoti civilne zaščite (npr v enoti za prvo pomoč). Gasilci pa NISMO del civilne zaščite, smo pa del sistema sil za zaščito in reševanje!
robba
27. 12. 2009 12.00
ja, vsaka čast gasilcem, so skoraj edini, k nkol ne odpovejo v takih razmerah, pa jih pol neki časa mal bežno pokažejo, k jih skor morajo, k kej rabijo, morajo pa okol fehtat. za 500k eurov bi se pa dalo kaki dve, tri vozili za gasilce ziher zrihtat, pa še uporabljal bi jih, ne. sam zgleda da ni tko nujno,saj gasilci znajo tud z rokam delat, pa srčni so tud...
Peter Kralj 1
27. 12. 2009 11.28
Vedno se je plačevalo strukture, ki bi morale pravočasno preprečiti takšne katastrofe. Za to so šli zelo veliki kupi denarja... Danes pa je potrebno vsak strošek za reševalna društva, kot so tudi gasilci, opravičevati. V primeru, ko zbirajo prostovoljne prispevke, kot so na primer veselice, pa ne da morajo od tega denarja plačati davek, pač pa tudi najeti in plačati druge, da pridejo do polovice pridobljenega denarja.... Ko so pa neurja, nezgode, morajo nositi prav oni glavo na prodaj! Kdaj bodo povprašani po zdravju tisti, ki so leta pobirali denar za številone študije in izvajanja del preprečitve nesreč in pa seveda tudi politiki, ki so to omogočali????
vrtnica2407
27. 12. 2009 07.50
Najprej en komentar za POPTV, niso bile poplave samo v omenjenem Bohinju pač pa tudi drugod. Posočje je spet nasankalo, poleg tega pa je še tukaj reka Hubelj in reka Vipava in seveda reka Soča, ki so bile take, da jih nihče ne pomni. Še ena žalost, da vidiš reporterje, ki slikajo vse 3 reke, slike pa ne vidiš nobene skoraj. Vidiš pa ostele reke, kot da primorski konec ni pomemben! Ko greš pa gledat kak drug prispevek (beri o "slovenski pop sceni, ki to sploh ni") pa vidiš na slikah vsak korak ki ga je nekdo naredu...barabe ste. Drugače pa...upam da nihče ni zelo zelo nastradal v teh poplavah in upam da se vse čimprej reši z poglabljanjem rek in predvsem čiščenjem vodotokov!
Tonček Balonček
27. 12. 2009 06.54
Pa saj se tudi cerkveni velikaši nikamor ne odpravijo na oslu, v maniji Zveličarja, običajno imajo avtomobile premijskega razreda. A CZ šefi naj bi se naokoli vozili na endurotih?
Milivoje Hajdukovi?
27. 12. 2009 02.14
Vlada nima nič, saj nič tudi ne ustvarja. Samo se vedno ponašajo ž " njihovo" pomočjo. Oni so dobrodelniki podobni karitasu, z razliko, da karitas prosjači, dok vlada nasilu jemlje. Komu Bog vzame, celi svet mu nemore nadoknaditi. in obratno. Ko bo prišla prava sila vsaki bo gledal, da svojo glavo reši, samoumevno, če bo utegnil?
seba81
26. 12. 2009 23.41
Preden talate minuse.. ne podpiram tistih, ki se vozijo v terencih, ampak tiste ki v prostem času pomagajo soljudem - gasilce in vse ostale.. žal so tudi oni člani CZ (vsaj uradno na papirju je tako) in nebi vedel če nebi sodil zraven - v CZ namreč kot drugo prostovoljno društvo. Zanimivo, da o tem pišejo še gailci sami v večini člankov tudi na ...(link) Dejte si malo prebrat preden govorite.... Še enkrat povdrajam, da gre največ zasluge ravno njim, so pa sodelovali tudi drugi člani - doživeto na lastne oči (nimam v mislih šefov v modrih terencih). Če pljuvate, pljuvajte po določenih in ne vse posploševat, da ne bo potem kdo užaljen.
JUDINJA
26. 12. 2009 23.38
Vsi skupaj ,ki ste pomagali vsa čast -samo na koncu boste ispadli šalabajzerji tako kot mi ,ki smo lansko leto reševali utopljene na Blanci v zahvalo smo dobili prst v rit, hvala za tako zahvalo.
seba81
26. 12. 2009 23.36
In prav ta civilna zaščita (šefi), vsakoletno razdeli (premalo) denarja sem tem društvom, ki jo tvorijo. Gasilci in vsi ostali so premalo nagrajeni za svoj trud, ne govorite pa da niso člani CZ.
seba81
26. 12. 2009 23.34
Civilna zaščita obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč (gasilci ITD...), zaščitno in reševalno opremo ter objekte in naprave za zaščito, reševanje in pomoč. Ne mi govorit, da gasilci ne sodijo v enote ZARE (Zaščito in reševanje). Kdo pa potem? Sem sodijo tudi vsa društva - GRS, psi reševalci, radioamaterji ko delujejo ob elemenatrnih nesrečah... Res, da so šefi v modrih terencih največkrat vidni in prepoznavni (žal), ampak še vedno so v Sloveniji civilna zaščita vsi, ki se aktivirajo preko številke 112 in še mnogi drugi zraven, pa čeprav so najmanjkrat kot to omenjeni. Dejte si pa malo po netu prebrat, preden govorite v prazno..
Boštjan Horvat 1
26. 12. 2009 23.12
2500 pripadnikov civilne zaščite, gasilcev in drugih je bilo vključenih v reševanje po obilnih poplavah, ki so najbolj prizadele zahodni del Slovenije. Pahor je obljubil, da bo tudi odziv vlade na to naravno nesrečo interventen. ja, ja,...lepo povedano,...2500 gasilcev v pomoči,..... civilna začita pa naj gre vreče nosit!!!!! ja, slabo jim gre!!! v slogi je moč, v službi ljudstva na pomoč!!!! ko bi kdo kdar gasilce pohvalo, edina sloga ki jo imamo,. edina pomoč v nesreeči, gasilci, dajmo glave pokonci, .... smo veljaki, patrioti,.. domoljubi,... nam je nekaj do zemlje, ki smo jo izborili,.... glavo pokonci,...... tukaj smo.,.. gasilci vse slovenije,.... nam je mar za slovenijo,....,..gremo na pomoč!!
Denkooo
26. 12. 2009 22.55
seba81: žal gasilci ne spadajo pod propadnike CZ! Mešate vse povprek GASILCI so GASILCI! CZ pa so šefi oni pisarniški, kateri pridejo na koncu in čez leto zapravljajo denar za avtomobile,... Ta denar pa bi prav prišel GASILCEM, kateri resnično garajo v teh primerih! LP Denis Poklicni in prostovoljni GASILEC
vele@email.si
26. 12. 2009 22.52
Se pravi, da bi morali povedati takole: "gasilci, ki so med drugim v prostem času tudi pripradniki civilne zaščite, pa nekdanji člani pionirske organizacije, pa sedanji zavarovanci pri ZSSS, obenem pa vsekakor tudi občani, v večini moški, ... Če so bili gasilci, so bili gasilci pa amen. To da so ti isti gasilci v prostem času še kaj drugega, je pa menda vsakomur jasno.
MTy
26. 12. 2009 22.37
Božičnemu večeru se niso odrekli ampak so ga živeli v pravem pomenu! Hvala Vam!
seba81
26. 12. 2009 22.33
Gasilci so (med rugim) tudi pripadnike civilne zaščite kolikor mi je znano..
Savin?an
26. 12. 2009 22.03
Dajte že enkrat pravilno napisat !!!!!!! Pripadnikov civilne zaščite nisem do sedaj še nikoli videl na teh intervencijah, razen ko se pripeljajo šefi v modrih terncih. To delo opravljajo samo GASILCI in nihče drug................... A je kdo videl kakšne pripadnika civilne zaščite na vseh teh posnetkih ???????? Samo GASILCI in nobeden drug.
miska_mala
26. 12. 2009 21.52
moja soseda je že nazaj pripravala
Jožajoža
26. 12. 2009 21.52
čudež za božič ali kako vas bog ima rad