Slovenija

Pahor: Vesel božič, vojaki

Ljubljana, 24. 12. 2010 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor je slovenskim vojakom na misijah v tujini zaželel srečno novo leto in dejal, da je Slovenija ponosna na njihovo delo. Zaželel jim je še, da se domov vrnejo živi in zdravi.

Borut Pahor - 2
Borut Pahor - 2 FOTO: Miro Majcen

Premier Borut Pahor je danes pripadnikom Slovenske vojske na misijah v tujini zaželel vesel božič in srečno novo leto. V prostorih obrambnega ministrstva je preko video in telefonske zveze govoril s poveljniki kontingentov na misijah v Afganistanu, na Kosovu, v BiH, Makedoniji in Libanonu ter s predstavniki na sedežu zveze Nato v Bruslju.

Pahor je v nagovoru dejal, da smo v Sloveniji ponosni na delo, ki ga opravljajo. Zaželel jim je, da božično-novoletne praznike preživijo v miru in da se v domovino vrnejo živi in zdravi.

 "Ob priložnosti, ko praznujemo 20. obletnico samostojnosti, sem omenjal tudi sanje. Pred dvajsetimi leti smo usodo vzeli v svoje roke in se pravi čas, v oknu zgodovinske priložnosti odločili za svojo državo. Le kdo bi takrat pomislil, da bomo postali to, kar smo, in celo opravljali mirovne misije po celem svetu. In kdo bi si takrat upal pomisliti, da bodo na čelu teh sil naši možje," je še dejal premier.

Ob tem je obljubil, da bo vlada naredila vse, da bodo imeli slovenski vojaki v tujini najboljše mogoče pogoje za opravljanje svojega dela. Slovenskim vojakom je predsednik vlade povedal še, da je tudi v pogovorih z drugimi voditelji slišal same pohvale o njihovem prizadevnem delu in jim prenesel, da glas o njihovem visoko profesionalnem delu seže tudi preko naših meja, na kar smo lahko ponosni.

Slovenska vlada na vsaki seji vlade obravnava razmere v Afganistanu in drugih misijah, kjer so naši možje, in posveča veliko pozornosti njihovi varnosti, je še zagotovil. "Zavedamo se, da ste vojaki, kar prinaša neke nevarnosti, ampak ko govorimo o varnosti, se le-ta nanaša na države v poteku tranzicije, saj je to razlog, da ste tam. Da jim omogočite prenos oblasti na predstavnike afganistanskega ljudstva, da bi država lahko delovala samostojno," je še povedal premier Pahor in dodal, da je poslanstvo, ki ga opravljajo, neprecenljivo.

Božična poslanica predsednika Türka in nadškofa Stresa. 

Vojaki v podrejenem položaju

Poveljnik slovenskega kontingenta v Afganistanu, polkovnik Vojteh Mihevc, je medtem povedal, da je njihova oprema primerljiva z opremo drugih vojska, ki sodelujejo v operaciji Isaf, so pa zaradi svojih vozil hummer v malce podrejenem položaju, zato se pri določenih premikih po pomoč zatekajo k italijanskim in ameriškim kolegom. Izrazil je zadovoljstvo, da bodo v prihodnje dobili nova vozila, s katerimi bodo lažje in varneje opravljali svoje naloge. Pohvalil pa je osemkolesnike svarun, ki so se po njegovih besedah v dosedanjih operacijah izkazali zelo dobro in so prava vozila za zaščito vojakov pri izvajanju nalog.

Slovenski vojaki v Afganistanu.
Slovenski vojaki v Afganistanu. FOTO: POP TV

Obisk vojakov v Libanonu

Pahorja je zanimalo tudi, kako so vojaki na misijah v tujini zadovoljni z versko oskrbo in ali je ta način verske oskrbe zadosten ali bi ga bilo treba morda nadgraditi. Pahor se zaveda pomena te oskrbe, saj so vojaki na misijah daleč od domovine in svojcev izpostavljeni stresu. Napovedal je, da bo na osnovi navodil, ki jih je dal uradu za verske skupnosti, obrambno ministrstvo pripravilo poročilo o mogoči uvedbi ordinariata v Slovenski vojski.

Predsednik vlade je še napovedal, da bosta z obrambno ministrico Ljubico Jelušič v soboto obiskala slovenske vojake v Libanonu, ki delujejo v okviru mirovne misije ZN Unifil. Slovenski kontingent trenutno šteje 14 pripadnikov, nastanjeni pa so v vojaški bazi v Šami.

Jelušičeva je v sporočilu slovenskim vojakom v tujini spomnila na prihajajočo 20. obletnico samostojnosti Slovenije. "Vi ste po 20 letih predstavniki ne samo te naše samostojne domovine, ampak ste tudi predstavniki naše zgodovine, našega domoljubja in ste sestavina našega prispevka k mednarodnemu miru in varnosti," je poudarila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
25. 12. 2010 18.10
luckyss TO POMENI DA MESARJI NEBI SMELI MET BOZICA?
pikador
25. 12. 2010 13.25
pahor jim naj gre raj škornje spucat, bo saj kaj pametnega naredu.
Thomas Pirovano
25. 12. 2010 11.49
Hvala lepo, Borut Pahor!
papaaa!
25. 12. 2010 11.33
ljubica ( bog ve čigava) jelušić: "Vi ste po 20 letih predstavniki ne samo te naše samostojne domovine, ampak ste tudi predstavniki naše zgodovine, našega domoljubja in ste sestavina našega prispevka k mednarodnemu miru in varnosti," je poudarila. najbolj bedasta izjava vseh časov! oboroženi slovenci v afganistanu, izražajo naše domoljubje!?
papaaa!
25. 12. 2010 11.09
malce too much je pisati o "trpljenju" slovenskih deklet, ki čakajo na vrnitev svojih fantov iz "mirovnih misij" v afganistanu in burekrepubljiki. nekoč smo se, z vsemi štirimi upirali služenju naših fantov, v najbolj zabiti jugoslovanski pokrajini. danes rinemo prav tam. v afganistanu, takoj po polnočnici, maschinnengewehr v roke in junaško v obrambo ameriških transportov opijatov! tudi "kurjači" v buchenwaldu so nadaljevali svoje umazano delo, takoj po nedeljski maši.
Osvald
25. 12. 2010 10.50
Bravo vojaki ne se ozirat na komentarje kripljev.
badi 27
25. 12. 2010 10.23
B....I minuse mu talate zato ker vam je v imenu vseh vojakom kaj so doli vosco vesele praznike. Dalec je zabluzo Sl. narod
svn14
25. 12. 2010 07.26
Besede podpore lastnega naroda in domovine nam veliko pomenijo pri prezivljanju vsakdana na misijah, ki jih na koncu koncev tudi opravljamo v imenu nase drzave in nasih drzavljanov, ceprav vec kot ocitno ne vseh. Zato se zahvaljujemo za vso podporo, ki smo je delezni. Istocasno zelimo vsem drzavljanom Republike Slovenije vesel bozic. Vojaki iz Afganistana.
luckyss
25. 12. 2010 05.35
Bog v svojih zapovedih pravi tudi- NE UBIJAJ ! Zakaj nekomu čigar poklic je namenjen ubijanju potem vsiljevat neke praznike!? Je pa seveda res, da je RKC širila svoje poslanstvo z ognjem in mečem, torej že v osnovi krši božje zakone!
badi 27
24. 12. 2010 23.28
duka san ti pa si nekaj novega zmisli, ne samo enako ponavljat. Ce ne ves pa malo po interneti pobrskaj, kopiraj pa ti nebo treba razmisljat.
badi 27
24. 12. 2010 23.26
vetlan zato pa so puni trgovski centri ker nima nisce nic na mizo za dat. Nimas ki parkirat tak je vse puno. H.....i Slovenski dela je puno samo rajsi vsak nekaj od drzave pokasira ko pa da bi svojo leno rit spravo od doma pa delat. zaj pa kar lepo minuse talat. Zivela SLOVENSKA VOJSKA
Tosho84
24. 12. 2010 21.51
Slovenija: polni trgovski centri, prazni žepi, raja hipnotizirana...gledat vse te ovce, kako se gužvajo po trgovinah: NEPRECENLJIVO!
povemvsem
24. 12. 2010 21.48
Ioannes: Če je kdo takrat tvegal življenje so bili to teritorialci,in ne neki smrkavci v uniformah in s sončnimi očali.Še njih smo morali braniti.Po tistem ko so jih napadli v Pekrah so bili vsi pokakani.Na Igu so jih poskrili in namestili teritorialce v kasarno.Zato ne ti neki,da smo bili nanje ponosni.
MERDE-AVE-MERDE
24. 12. 2010 20.48
Ja, še nakupite vojaške krame! Najboljše da 90% proračuna zapravite za to vrečo brez dna ki se ji reče "vojska" ! Še kupite 7000 vozil, 500 tankov, 3 podmornice in 2 letanonosilki! Ja, ker Slovenski narod RES POTREBUJE to vojaško kramo! - KDAJ GREMO IZ AFGANISTAN ?! -
prehlad
24. 12. 2010 20.22
ME PRAV ZANIMA KAJ BODO IMELI OD PAHORJEVEGA OBISKA. JAST BI GA POSLAL V PRVE VRSTE . POTEM PA NAJ BLEBETA.
Ioannes
24. 12. 2010 19.59
Vsem voščim vesele praznike pa srečno in uspešno v novem letu. Ah tudi med prazniki ni konec s to "našo" fovšijo. Ne vem kaj nekatere moti, če predsednik vlade vošči vojakom. Pred 20 letimi pa ste bili vsi navdušeni nad nastajajočo slovensko vojsko. Redkokdo je pomislil na ukinitev vojske, takrat ko so nekateri naši fantje tvegali življenje, niste pomislili, da jih ne rabimo ali pa naj grejo sneg kidat starejšim. Vsak ima možnost, seveda če ni že dopolnil 25 let in je zdrav, naj gre delat v SV, pa bo videl, če je res tako lepo.
botjabotja
24. 12. 2010 19.06
faconi 24.12.2010, 17:18 2 ja sej res ,.....POZABU JE ČESTITAT KORPORALU DOMOBRANCEV JANŠI ,..??? ----- JANŠA NI NIKOLI ČESTITAL BREZPOSELNIM !!!! Seveda ni, ko pa jih je bilo v njegovem mandatu samo nekaj tisoč.
tali?ni tom
24. 12. 2010 18.59
brezposelni vam bom pa jaz čestital -vse najlepše za božič in ostale zadeve pa vsem tut želim da bi kmal dobl službe pa imel velik dnara pa da tut sam neb zgubu službe sm kaj ko se mi to po novem letu nasmiha , pa klinc kar bo pa bo !!! srečno vsem !!!!!!!!!!!!!
vetlan
24. 12. 2010 18.58
Plačamo okupatorsko vojsko, pa še opremo Nato zagotavljamo(Patrije). Super. Res so izpostavljeni nevarnosti. A je že kdo slišal, da je kakšen slovenski vojak padel, razen tistih, ki so naredili samomor? Narod je tukaj lačen, nima kaj dati na mizo za Božič, oni pa bluzijo z okupatorjem na tujem ozemlju za davkoplačevalski denar.
luckyss
24. 12. 2010 18.57
Borut je seveda lahko ponosen na naše vojake ki skupaj z ostalo zahodno osvobodilno vojsko zagotavlja nemoteno preskrbo zahoda z njihovim "snegom"!