Gospodarstvo

'Slovenija dežela malih podjetij in obrti'

Ljubljana, 21. 04. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada po mnenju predsednika upravnega odbora OZS premalo upošteva predloge obrtništva in mikro podjetij. Pahor je medtem v DZ spregovoril o gospodarski krizi in obljubil obisk Mure.

Predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek je postregel s podatkom, da je v Sloveniji 107.426 mikro podjetij z manj kot dva milijona evrov prihodkov od prodaje na letni ravni, medtem ko delež malih, srednjih in velikih podjetij znaša komaj 3,8 odstotka. Pavlinjek je na podlagi tega prepričan, da mora vlada sprejeti dejstvo, da je Slovenija dežela malih podjetij in obrti.

Po njegovem mnenju je vlada sicer naredila velik korak na področju davčnih olajšav za vlaganja v osnovna sredstva, dodatna sredstva in garancije za posojila ter nepovratna sredstva. Država je obrtnikom obljubila tudi krajše plačilne roke, vendar se to v praksi za zdaj ni udejanjilo.

OZS je od vlade zahtevala tudi, da se vračilo preplačanega davka na dodano vrednost skrajša na 10 dni, zbornica pa je pristala na kompromisnih 21 dni, pod pogojem, da se zakon začne izvajati takoj in ne šele leta 2010. Pavlinjek meni, da gre za denar, ki pripada slovenskim podjetjem in bi takojšnje vračilo preplačanega davka bistveno izboljšalo likvidnost gospodarstva. Pozdravil je vladno odločitev za vračilo trošarin avtoprevoznikom v višini 130 evrov na 1000 litrov plinskega olja za tovorna vozila s največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone.

'Potrebujemo različne davčne stopnje'

"Od vlade pa zahtevamo hitro ukrepanje pri uvedbi davčne olajšave za zaposlitev brezposelnih, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje. Zavzemamo se tudi za olajšave za podjetnike začetnike, ustanovi naj se tudi sklad za izplačevanje odpravnin delavcem iz mikro podjetij. Čim prej je treba vpeljati različne davčne stopnje ali razširiti nižjo 8,5-odstotno davčno stopnjo tudi na delovno intenzivne storitve ter zvišati amortizacijske stopnje, ki bi obrtnikom in malim podjetnikom omogočile večji naložbeni potencial," pravi Pavlinjek.

Zahtevamo, da se obstoječi krediti podaljšajo, banke za to nočejo niti slišati in ponujajo nov kredit z višjimi obrestnim merami, kar je za obrtnike nesprejemljivo. Štefan Pavlinjek

Opozoril je, da pri zagotavljanju subvencije delodajalcu za zaposlene, ki so napoteni na "čakanje na delo" ne smejo biti izvzeta mala podjetja, kar sta že uveljavili Italija in Avstrija. Treba bi bilo uvesti tudi institut "čakanja na delo" z nižjim nadomestilom plače, ko delavec začasno ne more delati ali delodajalec noče odpovedati pogodbe o zaposlitvi, ker upa, da se bodo razmere v gospodarstvu v kratkem izboljšale.

Pavlinjek se tudi zavzema za nadzor nad prejemniki socialne pomoči, saj je v Sloveniji 80.000 brezposelnih, nihče med njimi pa ni pripravljen delati v obrtništvu.

Pšeničny: Slovenija še ni implementirala načel za mala podjetja

Generalni sekretar OZS Viljem Pšeničny pa je predstavil načela akta za mala podjetja, ki jih je podprl tudi Evropski parlament, Slovenija pa po njegovih besedah doslej na tem področju ni ničesar storila. Ta dokument namreč vsebuje 10 temeljnih načel za evropsko aktivnost na področju spodbujanja podjetništva, vendar nima zavezujoče oz. zakonske teže.

Med ta načela je Pšeničny opredelil ustanovitev instituta varuha pravic obrti in malega podjetništva, olajšan dostop do finančnih virov in javnih naročil, ugodnejši davčni sistem in odprava finančne nediscipline, posodabljanje trga dela, odziv javne uprave na potrebe malih in srednjih podjetij, prenova sistema mojstrskih izpitov in njihova razvrstitev v šesto stopnjo nacionalnih kvalifikacij ter povečanje deleža sredstev za raziskave in razvoj oz. vzpostavitev sistema inovacijskega vavčerja.

Pahor soočen s poslanskimi vprašanji

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

O gospodarski krizi in ukrepih pa so razpravljali tudi v državnem zboru, kjer so poslanci predsednika vlade Boruta Pahorja soočili s svojimi vprašanji. Andrej Vizjak iz SDS je Pahorja tako vprašal, kakšne ukrepe pripravlja vlada glede stečajev in odpuščanj delavcev. Pahor je tudi tokrat omenil tretji protikrizni paket v nastajanju, vendar pa pri tem ni predstavil konkretnih ukrepov.

Poslancu SNS Srečku Prijatelju pa je moral odgovarjati na očitke, da ne zna narediti reda, pri čemer je omenil izplačila visokih nagrad in dodatkov direktorjev. Pahor mu je zagotovil, da bo vlada vsaj del milijona, ki si ga je ob odhodu z vrha NLB izplačal Marjan Kramar, dobila nazaj.

Kaj namerava vlada narediti glede Mure in brezposelnih v Pomurju, pa je zanimalo poslanca SLS Radovana Žerjava.

"Vlada se svojih odgovornosti zaveda,“ je odgovor začel Pahor in obljubil, da bo to tekstilno podjetje obiskal v začetku maja, ko se namerava z upravo pogovoriti o možnih scenarijih. "Vlada je v letih 2003 in 2004 nudila kratkoročna posojila in najvišjo možno pomoč v višini 10 milijonov evrov,“ je poudaril Pahor in pojasnil, da jo bo možno ponovno dodeliti šele deset let po tem, pri čemer bo potrebno tudi soglasje evropske komisije. Mura pa po njegovih besedah medtem lahko črpa iz evropskih skladov in vseh ostalih skladov pomoči.

Pahor je ob vprašanju poslanca LDS Boruta Sajovica o ukrepih glede vse višje stopnje kriminalitete zagotovil tudi, da bo s 1. januarjem 2010 začel delovati nacionalni preiskovalni urad.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
21. 04. 2009 21.21
MASEJ - ti si pa res pameten -prvo se prepričaj kdo je kaj omogočil potem pa BLEBETAJ - ovca
masej
21. 04. 2009 20.14
Me prav zanima kaj bi gospod Janša narediv v sedanji situaciji. Ravno pravi čas je odnesel pete in lahko je samo vesel da je tako,kajti te menedžerske odkupe je ravno on dovolil ,če bi imel kaj jajc bi jih preprečil.Sedaj je lahko biti pameten.
Uroš Palhartinger
21. 04. 2009 19.00
Edini pametni ekonomist tranzicijske levice pa je dr. Mencinger, ki pa ga pa desetletja žal nihče ne upošteva...
Uroš Palhartinger
21. 04. 2009 18.59
Slovenija je dežela malih podjetij in obrti zato, ker so že skoraj vsa velika podjetja propadla... Z njimi pa je propadel tudi ves kapital tranzicijske levice, kar pa nadomeščajo z modnimi pravljicam tipa "nekoč je bilo v SFRJ, ko nas je vodil ljubljeni vodja Josip Broz Tito"...
titovka
21. 04. 2009 18.08
slovenija dežela revežev!!!!!!
deadea
21. 04. 2009 17.52
slovenija postaja smetisce od drzave. demokracija pa taka. niti napiti se ne mores vec v miru. zaradi zunanjih vplivov :D
ForwardThinking
21. 04. 2009 17.08
važno da je Barbika (Pahorček) prišo na oblast. Zdej je pa vse zminiral, brezplačne vrtce, brezplačna kosila v šolah. PA ja ni sposoben vodit države. Kaki protikrizni ukrepi?? Samo še večjo krizo ustvarjajo! Zadnji čas, da pride Janša nazaj s svojo ekipo, da naredi red v tej državi!
kalei
21. 04. 2009 15.12
smiješni zlovenci haha
OrodniK
21. 04. 2009 14.54
Pahor, bodi vsaj tiho, ker vsako ki ustreliš je samo še hujša. Ne moreš verjet, kot da človek nebi bil s tega sveta?! Sam si si zakuhal to godljo. za vodenje države je potrebno še kaj več kot samo biti proti Janši! GO HOME!!!
123_Zoke_vec_ni
21. 04. 2009 13.57
Borut gre po novo jopico... potreboval pa bi prisilni jopič.
delavec99
21. 04. 2009 13.29
iz krize bomo iztopili močnejši...... ciljamo luno ,če falimo smo med zvezdami... na koncu tunela vidim luč... potrč..moja stranka SD...(bolano je samo njegova, ne njihova) HALO A IMATE ŠE KAKŠNE BOLJ ZGULJENE FRAZE... .....GREMO DELAT...JA VI V PARLAMENTU..
borchy77
21. 04. 2009 13.26
BORČI SAMO TAM NE ŠIVAJO ARMANIJEVIH OBLEK.....
Neurath
21. 04. 2009 13.09
Takrat že ne bo več Mure Borat!
matej1111
21. 04. 2009 13.06
Na razprodajo bo šel, ker se bo isto zgodilo, kot z mesom!
Lope
21. 04. 2009 12.36
Ne gre mi v glavo; kako to, da se tudi dobra podjetja zapirajo dan za dnem, delavci nič krivi pa na cesto?! A lastniki teh podjetij pa so vsi milijonarji !!! Moralo bi se zgoditi tisto: TOVARNE DELAVCEM !!! TAJKUNE pa v SIBIRIJO!!! Ciničnega smeškota PAHORA pa naj zamenja GOLUBIČ! Vsaka mu čast, zelo korajžen človek Golubič za sinočnje izjave.
Klampfman
21. 04. 2009 12.34
PAHOR!!!! MURA IN DELAVCI NE RABIJO OBISKA, AMPAK UKREPE!!!!!!!!!!!
lacenfranz
21. 04. 2009 12.34
SD vneto zapravlja zaupanje volilcev:
GTR
21. 04. 2009 12.33
in kaj boš tam? Pokradu obleke?
sottozero
21. 04. 2009 12.31
Glede na vaše zakasnele reflekse in medsebojne zdrahe, boš lahko obiskal le še pogorišče. Pa Janeza J. s seboj odpelji...on je tlakoval...ti boš pa zabetoniral usodo ljudi!
tom672
21. 04. 2009 12.24
Dragi premier! Doslej še nis podal nobenih rešitev, samo prepir kdo bo koga kam nastavil. Začni delat, al pa odstopi. To kar se sedaj dogaja je živa katastrofa. Če bo šlo tako naprej bo Slovenija postala zimbabve. Čakamo na konkretne rešitve!