Slovenija

Med Pahorjem in Janšo počilo

Ljubljana, 30. 01. 2009 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahorjeva vlada je največjo opozicijsko stranko zaradi zavrnitve sodelovanja obtožila izsiljevanja in celo blatenja mednarodnega ugleda Slovenije.

Vlada je sklenila, da bo v obravnavo v DZ znova poslala predlog zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007, ki so ga poslanke in poslanci v četrtek zavrnili.
Vlada je sklenila, da bo v obravnavo v DZ znova poslala predlog zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007, ki so ga poslanke in poslanci v četrtek zavrnili. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji sklenila, da v obravnavo v DZ ponovno pošlje predlog zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007, ki so ga poslanke in poslanci v četrtek zavrnili, zaradi česar poslanska skupina SDS ni hotela sodelovati pri glasovanju o ratifikaciji vstopa Hrvaške in Albanije v zvezo Nato.

Pahor: To pomeni izsiljevanje

S tem je poslanska skupina povezala dve vprašanji, ki sicer ne sodita skupaj – eno zadeva domače, drugo zunanjepolitične in varnostne vidike Slovenije, je na novinarski konferenci po seji vlade opozoril premier Borut Pahor. Za kaj takšnega po njegovem mnenju ni bilo razlogov. "V bistvu to pomeni izsiljevanje," je dejal.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je prejel vladni predlog zaključenega računa proračuna za leto 2007. V skladu s poslovnikom je Gantar gradivo posredoval v obravnavo matičnemu delovnemu telesu, to je komisiji na nadzor javnih financ. Glede na to, da so poslanke in poslanci z gradivom že seznanjeni, Gantar pričakuje, da bo seja komisije, na kateri bi se obravnaval predlog, v najkrajšem možnem času.

Pahor je skupaj s celotnim ministrskim zborom razočaran, ker je SDS "povezala vprašanje, ki za Slovenijo ni ključnega pomena, z vprašanjem, ki je bistveno za naše nacionalne in varnostne interese. Ni bilo razlogov, da bi se ti vprašanji povezali," je prepričan. "Tako smo se odločili, ker nam je tako narekovala naša odgovornost in hierarhija ciljev," je pojasnil Pahor.

"Imeli smo razloge, zaradi katerih se je država odločila za blokado pristopnih pogajanj z EU. Za zavrnitev ratifikacije protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato pa ni bilo razlogov," je še izpostavil. "Če bi te protokole zavrnili, bi se v mednarodni skupnosti utrdilo prepričanje, da Slovenija iz kaprice onemogoča interese Hrvaške in drugih zaveznic," je pojasnil. V EU imamo za blokado vse več razumevanja, v primeru Nata pa tega razumevanja ne bi imeli, ker za to ni razlogov, je še dodal.

Seja parlamenta
Seja parlamenta FOTO: Dz-rs.si

Dejal je tudi, da je predsednik SDS Janez Janša pred tem izrekel podporo ratifikaciji tega protokola in da ni imel razloga za izsiljevanje koalicije in izrazil prepričanje, da bo to vsaj kratkoročno negativno vplivalo na zaupanje v slovenskem političnem prostoru.

Tanko: Gre za zgodovinski precedens

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prepričan, da gre pri zavrnitvi računa za 'zgodovinski precedens'. Odločitev vlade glede ponovne obravnave zaključnega računa se mu tako zdi logična.

"Še posebej pa se mi zdi nesmiselno, da v koaliciji zavračajo glasovanje ali sprejem zaključnega računa, predvsem zato, ker je to dejansko najboljša realizacija proračuna, ki je tudi edina do sedaj izkazala po letu 1995 presežek," je dodal Tanko, ki je prepričan, da za takšno odločitev koalicije ni bilo prav nobenih razlogov. Računsko sodišče namreč ni zahtevalo nobenih popravkov ali sprememb zaključnega računa, ki ga je pripravila prejšnja vlada, pravi Tanko. Glasovanje o računu tako po njegovo "kaže na raven ravnanj predvsem koalicije".

Žnidaršič: Možnosti partnerstva ni več

"Zaključni račun ni bil popolnoma čist. Morda je res, da je bil edini doslej, ki je padel, a prikazan suficit je več kot problematičen," pa je dogajanje komentiral vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. "Šlo je za izsiljevanje najbolj plitve vrste.

"Imeli smo pravico glasovati proti. To ni nič takega, če je bil zaključni račun zavrnjen. Kje pa piše, da ne bi smel biti zavrnjen," pravi Žnidaršič. Ob tem je izpostavil ocene poslancev SDS, da je glasovanje proti nedemokratičen standard, na katere pa vodja poslanske skupine DeSUS odgovarja: "V demokraciji ima vsak pravico biti proti."

Pri tem je poudaril, da ne vidi več nobene možnosti partnerstva, "ne glede na to, kaj bodo rekli moji poslanski kolegi. Zame partnerstva ni".

Sajovic: Temeljito bomo razmislili

Gre za izsiljevanje brez primere v parlamentarni zgodovini Slovenije, da največja opozicijska stranka notranjepolitične koristi postavi pred interese Slovenije, je v zvezi s četrtkovim zapletom na seji DZ dejal vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Kot je prepričan, je s takšnim ravnanjem Sloveniji in ugledu parlamenta povzročena škoda. Pahor je po njegovih besedah "lahko ujetnik največje opozicijske stranke, vendar podpore za nekaj, kar kaže minus, z naše strani ne bo".

Tudi Sajovic je napovedal, da bodo tako v stranki kot tudi v poslanskem klubu ponovno "temeljito razmislili" o partnerstvu oziroma sporazumevanju.

Golobič: Skrajno izsiljevanje

Predsednik Zaresa Gregor Golobič potezo poslancev SDS ocenjuje kot skrajno izsiljevanje. Po njegovem mnenju sprejemanje takšne logike pomeni konec parlamentarizma, saj je omenjena stranka za svoje nadaljnje sodelovanje pri pomembnih odločitvah zahtevala, da se vsi drugi poslanci odpovejo ustavni pravici do glasovanja po svoji vesti.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič potezo poslancev SDS ocenjuje kot skrajno izsiljevanje.
Predsednik Zaresa Gregor Golobič potezo poslancev SDS ocenjuje kot skrajno izsiljevanje. FOTO: Dare Čekeliš

Po Golobičevem mnenju je še posebej zaskrbljujoče, da za takšnim stališčem stoji človek, ki je vodil Svet EU, predsednik SDS Janez Janša.

Predsedniku Zaresa se zdi nezaslišano, da neka politična stranka, ki se sicer razglaša za državotvorno, "vzame za talca lastno državo, njen mednarodni ugled in dolgoročni strateški interes".

Jelinčič izredno zadovoljen

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da je zaradi obstrukcije poslancev SDS na četrtkovi seji izredno zadovoljen, saj se je obrnilo na boljše, kot so si mislili v poslanski skupini. "Koalicijske stranke, ki so bile prej proti, bodo morale glasovati proti lastnim načelom in odločitvam, s tem pa bo padla njihova kredibilnost," meni in dodaja, da je vesel, da se je to zgodilo.

"Če človek igra šah, mu kombinatorika ni tuja in s pravim razmišljanjem doseže, da se vse obrne v pravo smer. Včeraj se je obrnilo v pravo smer, čeprav iz drugega razloga," je dejal predsednik SNS. Obenem je dodal, da je sedaj treba počakati, kaj se bo zgodilo na odboru za kontrolo financ, ki bo prihodnji teden.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (631)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.
01. 02. 2009 20.07
Zelo žalostno se obnaša tale SDS ali pa njen voditelj... Žalost slovenske pomladi, ki je polna sama sebe in bolestno ljubosumna na vse, ki so uspešnejši... nerazumljivo ampak kdor JJ pozna ve da ne more biti drugače... JJ smiliš se mi čeprav sva rojaka iz istega kraja... očitno te SLO ne zanima ampak je cilj blokirati vse kar ni zraslo na tvojem zelniku... uboga klika
Vandal2
01. 02. 2009 19.36
NASLOV VAM ZE VSE POVE, DA JE DEMOKRACIJE V SLOVENIJI KONEC, KAJTI POP TV IN OSTALI MEDIJI SO POLITICNO ENOPARTIJSKO VODENI. TO JE DOBER PRIBLIZEK KITAJSKE KOMUNISTICNE PARTIJE. V SLOVENIJI IMAMO TOREJ NOV ENOPARTIJKI SISTEM , KO NEK MEDI, KI BO MORAL BITI DO OBLASTI KRITICEN PLJUVA PO LASTNI DRZAVNI OPOZICIJI, KAJ SO ZAKUHALI Z PRIMEROM PATRIA PA ITAK VSI VEMO, HOTELI SO DRZAVNI UDAR IN SO GA DOBILI! OSEBNO SE SELIM IZ TE GNILE DRZAVE.
Buena Vita
01. 02. 2009 15.08
TENSTAN-KROMPIR DOMA MORAM BIT TIHO MI MULARIJA NE PUSTI DO BESEDE pravijo da sem jih dovolj peglala do polnoletnosti,še kaj narest moram naskrivaj
Shiraz
01. 02. 2009 14.00
Če mjene prašate, najbolj poka med manekenom pa pionirjem .iz trio paketa SKOL(slovenska komomunistična liga):))) Eden za drugim bi radi, onadva pa radodajka zlezli na oblast, no ja ona na njega , pa ma dost, sam da se kreše:)))
Shiraz
01. 02. 2009 13.57
Ja pa kuaga pa pol, če mal komunajzarčke popljuva, tale pajtlerca hehehe, ma ba strupen jezik, uvf, ka je šele doma:))
TFerarri
01. 02. 2009 11.42
Ampak pajtlerca, nisem še zasledil da bi ti na kakršnokoli temo na forumu pisala spravno pomirjujoče, brez žaljivk proti "rdečim", sem že napisal, en sam strup prihaja že iz tvojega nicka. Zelo žalostno od ženske, ki se ima na takem nivoju kot se imaš ti sama.
Buena Vita
01. 02. 2009 11.24
moram priznati praško nisi slabo napisal-odgovoril pa povej če je pahor kaj pametnega naredil,pasali so štirje meseci,razen krega se povsod in grozi kako bomo revni ,če ga ne bomo poslušali ah,da ne zgubljam besed,kavice,kavice,to so strokovni prijemi pahorjeve vlade UPAM DA SE PODJETNIKI ZBRIHTAJO IN ZAČNEJO PEČ SKODELICE S PAHORJEVO GLAVO IN BLINKARSKIMI OČMI, V ANGLIJI GREDO DOBRO V PRODAJO ELIZABETINE,V AVSTRIJI MOZARTOVE SLOVENIJA PA NAJ TURISTIČNO PONUDBO OKREPI S PAHORJEVIMI
Ranunculus
01. 02. 2009 10.08
matej962 Po mojem pojasnila iščeš na napačnem mestu, razen seveda če svoje nezadovoljstvo izražaš z retoričnimi vprašanji. Če želiš res malo bolje dojeti vlogo medijev o demokraciji pojdi prebirat Noam Chomsky-a. In potrudi se najti kaj originalno njegovega (kako knjigo recimo), potem pa pridobljeno znanje apliciraj na naš medijski prostorček... Kar se pa našega Fritzla tiče - ni prvi in ni zadnji...
matej962
31. 01. 2009 18.58
Zakaj se lahko potem na portalu rtvslo.si komentira na 24.ur.com pa ne. Kaj so tukaj večji katoličani od samega papeža?
matej962
31. 01. 2009 18.52
prašek 31.01.2009, 17:18 2 matej962 ☻ 31.01.2009, 17:04 če tega sam ne razumeš, ti tudi pojasnilo ne bo pomagalo. *************** Priznam glup sem, da tega ne razumem.. Samo mi vseeno ni jasno ali je naš pedofil kaj boljši od Avstrijskega pa ga ne smemo popljuvati. Torej govorim o pedofilu ne o žrtvi. Pojasni mi prosim prašek. Hvala vnaprej!
Golcar
31. 01. 2009 17.23
nimam pojma o čem govori tale prispevek!
matej962
31. 01. 2009 17.04
Zakaj ne moremo komentirati slovenskega Fritzla, takrat ko je Hrvaška psička ugriznila Slovenca pa smo lahko do nezavesti komentirali. Kaj je to neka nova EU demokracija in pravica na izražanje mnenja???????
MojcaCoh
31. 01. 2009 16.50
Sedaj človek razume kaj je kontiinuiteta..blabla...to je ko je Anderliča večnega mladinca lenuha in davčno nepre,ičnino.. zamenjal visoko izobražen večni potepuh po fakulteti izvajalec mobinga nad profesorji unertnik utrujanja ..spoštovani diplomant Rumenjak z drek tumenim odtenkom las..? In potem se sprejo večni mladinec vaški pijanček..večni študent...Diplomant desetarske šole ter diploma mir med zamorci..zanimivo ni kaj..?? No to je to.. Mojca
sg1@siol.com
31. 01. 2009 15.26
in podvprašanje ali ste organom pregona že ovadili JJ zaradi skrajnega izsiljevanja ker to je kaznivo po zakonu. vidite po tem se vidi kakšna pravna država je slovenija samo za reveže
sg1@siol.com
31. 01. 2009 15.25
Pahor je užaljen ker ga je janša po domače peljal scat in ga izsiljuje in sedaj petite petite kako je pahor užaljen pa jezen, ker sploh ni pričakoval kaj takega. V svoje vrste je vzel in šinkavca in rupla in s tem zadovojil delne janšove apetite a glej ga zlomka sedaj mu je janša porinil prste v rit kot se reče pšo gostilniško.Pa tako ves v zanosu je bil tale pahor in govoril kok njega živci trpijo ko kdo začne preštevati vaše in naše, jojmena sedaj pa janša prešteva naše saj brez poročila na bo hrvaške v natu pa slovenija gor ali dol.Ja pahor premalo ste govorili, da vaši in naši niso pomembni čeprav so vas izvolili naši beri tardeči in lahko še tako vpiješ in plozaš to je dejstvo. Nič ti na pomaga cviljenje kako te to jezi janša ki je sposoben politik in namazan z vsemi žavbami ti bo dajal kalje v rit na vsakem koraku ko na bo po njegovo.Če bi se izrazil literalno tako kot se je izrazil un avtor v romanu čefurji raus bi rekel pahorček teletek dobil si zadetek ke v rito sedaj pa hodi z razširjenimi nogami in kujaj jezo in užaljenost, saj večjega bebca kot si ti ni v tej politični sloveniji.Ker pa sem kulturen se bom izrazil kulturno in dejal da vas golobič prekaša in je za vas magister političnih ved in občega poznavanja JJ.
Buena Vita
31. 01. 2009 15.03
Prvo Borec
31. 01. 2009 14.33
Kakuš smrdiš kot ne vem kako ni tega občutka za povedat
Buena Vita
31. 01. 2009 14.24
KLASIK DEJ SE POZANIMI O SVOJEM PAHORJU NIMA LEPE PIETETE
Buena Vita
31. 01. 2009 14.23
prašek kaj ti ne paše a obstrukcija še pomneš tovariš kake klanfe so srali tvoji ljubčki,pa si tako ploskal zdej pa ko serjejo in delajo take piz......,dej ploskiko sebi astronomsko dvigajo plače ko odpirajo direktorat za direktoratom ko zaposlujejo vajzerje z najbolj-pokvarjeno zgodovino kraj in razipništva ko zmanjšujejo plače tistim ki imajo najmanj,res so čudoviti ti tvoji PRDOTI-KOT KAROLINSKE PAPIGE SO
istra1
31. 01. 2009 14.19
Oba na Dinos.