Slovenija

Vlada bo pohitela z ustavno presojo

Ljubljana, 16. 11. 2009 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor je napovedal, da se bo vlada že na prihodnji seji najverjetneje odločila za ustavno presojo arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Borut Pahor za govorniškim pultom
Borut Pahor za govorniškim pultom FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je v pogovoru za državno televizijo dejal, da se bo vlada v torek najverjetneje odločila za ustavno presojo slovensko-hrvaškega arbitražnega sporazuma o ureditvi vprašanja meje, na seji pa bo po njegovih besedah odločala tudi o morebitni slovenski enostranski izjavi kot odgovoru na hrvaško. Hkrati bo vlada najverjetneje podprla razpis posvetovalnega referenduma.

Pahor je prepričan, da bo v primeru, da ustavne presoje ne bo zahtevala vlada, to storil nekdo drug. Pri tem je dodal, da zase ne potrebuje ne referenduma ne ustavne presoje.

Glede morebitnega vprašanja o sporazumu je dejal, da naj bi bilo oblikovano tako, da bo spraševalo, ali državljani podpirajo ratifikacijo arbitražnega dogovora, ki sta ga s hrvaško kolegico Jadranko Kosor podpisala v Stockholmu.

'V izjavi ni podpisa ZDA in Švedske'

Premier pa je že prej o tej temi govoril tudi v parlamentu. Na poslanski vprašanji predsednika SLS Radovana Žerjava in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča glede arbitražnega sporazuma je premier zagotovil, da ima vsa "ustrezna obvestila ZDA", da niso bile priča enostranski izjavi Hrvaške v procesu ratifikacije arbitražnega sporazuma. Tudi švedsko predsedstvo EU, ki je bilo uradna priča podpisu arbitražnega sporazuma, ni bilo priča omenjeni izjavi, je spomnil Pahor.

Kot je še pojasnil premier, je bistveno to, da arbitražnemu sporazumu ob podpisu ni bila priložena nobena enostranska izjava, nobena rezervacija. Tako Hrvaška kot tudi Slovenija pa imata v procesu ratifikacije sporazuma pravico sprejemati tovrstne izjave. A tisto, kar šteje, je besedilo sporazuma, enostranske izjave nimajo pravnega učinka, je zatrdil.

Ustavna presoja zgolj zaradi dvomov

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Jani Dolinšek

Glede napovedane ustavne presoje sporazuma je premier zatrdil, da bi vlada arbitražni sporazum v presojo ustavnemu sodišču posredovala zgolj zato, da odpravi morebitna vprašanja in dvome, ki bi se utegnili odpreti kasneje v razpravi, ne pa zato, ker bi sama kakor koli dvomila v skladnost sporazuma z ustavo ali bi se želela izogniti odgovornosti zanj.

Glede razprav o razpisu ali predhodnega posvetovalnega ali naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu je Pahor ponovil, da s tem nikakor ne kupčuje. Ker se je o referendumu že toliko govorilo, je bilo treba zavzeti stališče: če bo DZ že sprejel odločitev za razpis referenduma, je bolje, da to stori še pred ratifikacijo sporazuma. A če bi se dogovorili, da referendum ni potreben, bi vlada to najraje videla, je dodal.

O morebitnem referendumskem vprašanju je Pahor sicer poudaril, da se zavzema za vprašanje, ki bi bilo čim bolj podobno vprašanju na morebitnem naknadnem zakonodajnem referendumu – da bi se ljudi vprašalo, ali se strinjajo s podpisom oz. ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Pahor: Konsenz očitno ni mogoč

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: POP TV

Na vprašanje predsednika SLS, ali je zavoljo slovenskega nacionalnega interesa in z namenom doseči čim širši politični in strokovni konsenz pripravljen vsaj začasno ustaviti proces ratifikacije arbitražnega sporazuma, je Pahor odvrnil, da je prepričan, da je tisto, kar ustreza Sloveniji, to, da po podpisu arbitražni sporazum tudi ratificira.

Glede doseganja konsenza je Pahor odvrnil, da tega v slovenski politiki očitno ni mogoče doseči. Soglasja namreč ni že glede tako bistvenega elementa, kot je presečni datum oz. datum, na osnovi katerega naj se določa meja s Hrvaško. Medtem ko namreč večina vztraja, da je to leto 1991, je Jelinčič mnenja, da je to leto 1918.

Kot je še zatrdil, je imel pri reševanju spora glede meje jasno hierarhijo ciljev: na vrhu je bilo doseči pravično rešitev meje s Hrvaško in zapreti vprašanje, ki že leta obremenjuje odnose med državama, ter odpreti pot za večji politični in gospodarski vpliv Slovenije na Zahodnem Balkanu. Vsi drugi cilji so bili bolj kratkoročni in temu podrejeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gr@bnv@ler
17. 11. 2009 07.27
sam pa ste loleki
Gr@bnv@ler
17. 11. 2009 07.17
bysard SEJ SI JIH VOLIL SAM KMET
Anri Tomic
17. 11. 2009 07.10
ha ha ha kar pišite mar ne veste da so z izvolitvijo naši politiki dobili tud virus ki jim zamaši ušesa poveča žepe in zakrni možgane ???? Tako da kar koli tle napišete je samo bob ob steno!
Tonček Balonček
17. 11. 2009 07.09
Tako kot je povedal Janša, sodišče v Haagu je primerno, ne pa neka arbitraža brez zveze! Izdajalec naroda, kako naj živimo le s polovico tistega zaliva, končno imajo še vso obalo!
bysaRD
17. 11. 2009 07.06
PAHOR, TUERK, KUČAN, RUPEL, JANŠA,.... VSI TILE SO IZDALI SLOVENIJO, NE SAMO BELI AL PA SAMO RDEČI. RETARDI VSEH DEŽEL ZBUDITE SE!
coprnjak
17. 11. 2009 06.59
banda pokvarjena naj se zagovarja le še na sodišču
VolilecSI
17. 11. 2009 00.41
PAHOR, TUERK IN KUČAN SO IZDALI SLOVENIJO - DRŽAVLJANI ZAHTEVAMO TAKOJŠENJ ODSTOP ODGOVORNIH NOSILCEV FUNKCIJ, TAKOJŠNJO ZAMRZNITEV NJIHOVEGA PREMOŽENJA TAKO DOMA KOT V TUJINI IN TRAJEN IZGON IZ DRŽAVE (PREPOVED VSTOPA NA OZEMLJE RS)!
Ro?ers
16. 11. 2009 23.10
pahor ti si zrel za psihiatra
mali-kekec
16. 11. 2009 21.14
vinadap 16.11.2009, 18:00 2 Ob razspadu AO,in ob priključitvi aneksije SHS,je v Mariboru živelo 20.000 Slovencev in 6.500 prebivalcev nemško govorečega jezika. JA SEVEDA!!! KAJ DRUGEGA KOT LAGATI PRAV ZAPRAV NE ZNAŠ... VEČINOMA TROBIŠ ENO IN ISTO KO PA PRIBIJEŠ KAKŠNO NOVO JE PRAVILOMA LAŽNA,IZMIŠLJENA PRAVLJICA ZA LAHKO NOČ!
mali-kekec
16. 11. 2009 21.11
knup 16.11.2009, 19:02 Svoj glas ste že oddali 6 slovenci so vedno lizali riti hrvaške še jih danes in jih tudi ne bodo nehali. Oni pa se samo delajo norca z nas. Najbolj to boli kaj slišiš. Enostavno so zaljubljneni v te hrvate. Najboljše bi bilo da bi bile meje hrvaške pri avstriji in mi pod hrvati. Itak bi to večini slovencem pasal. Super ideja vendar NOT!!! Že tako imamo preveč nesnage na Hrvaškem, dodatne ne potrebujemo!
Stanislav Žerjav
16. 11. 2009 20.28
Pahor!! ZDEJ PA BREZ ZAMERE MAMO TE PUN *!!!!! PA BREZ ZAMERE!!
zeleni_janez
16. 11. 2009 20.14
vinadap velika srbija je ze zdavnaj propadla... tak da umiri se...
kozarc1
16. 11. 2009 20.01
Pahor je preveč levi, da bi kej dobil, so pa baje švedi dobil kar nekaj posestev.
Braveheart
16. 11. 2009 19.56
A je že znana eltitna lokacija prestižne vile na hrvaškem, ki jo bo skupaj z jadrnico prejel v dar pahor? (v zameno za našo zemljo in morje)
knup
16. 11. 2009 19.02
slovenci so vedno lizali riti hrvaške še jih danes in jih tudi ne bodo nehali. Oni pa se samo delajo norca z nas. Najbolj to boli kaj slišiš. Enostavno so zaljubljneni v te hrvate. Najboljše bi bilo da bi bile meje hrvaške pri avstriji in mi pod hrvati. Itak bi to večini slovencem pasal.
odbogaposlan
16. 11. 2009 18.53
Otroški vrtec! skupi s to eu!
anjerd
16. 11. 2009 18.32
Z vstopom Hrvaške v EU , se bodo narodi AO ponovno znašli v eni skupnosti. Po vključitvi Balkanskih držav, bomo ponovno plačevali za nerazvite brate, ki so skupno premoženje porabili za desetletne vojne. Predlagam, da Eu vsakemu podari kramp in lopato, da se bodo delati naučili.
vinadap
16. 11. 2009 18.09
Restless - Tudi Ljubljana je bila tiste čase nemška,obvezno se je pisalo Laibach in veliko se je govorilo nemško,čeprav je bil slovenski jezik eden izmed uradnih jezikov AO.
Nad.oblaki
16. 11. 2009 18.05
vinadap: samo mesto Maribor je bilo nemško tudi meščanstvo je bilo nemško...v okoliških vaseh so pa prevladovali Slovenci to je res.
vinadap
16. 11. 2009 18.00
Ob razspadu AO,in ob priključitvi aneksije SHS,je v Mariboru živelo 20.000 Slovencev in 6.500 prebivalcev nemško govorečega jezika.