Slovenija

Nad Libijo brez slovenskih sil?

Ljubljana, 18. 03. 2011 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Türk meni, da v primeru napada na Libijo angažiranje slovenskih sil ne bo potrebno, premier Pahor pa pravi, da bi naša država vojaško akcijo podprla z odobritvijo preletov čez slovenski zračni prostor.

Slovenski politični vrh pozdravlja resolucijo Varnostnega sveta o Libiji. Odzvali so se tako predsednik Danilo Türk in premier Borut Pahor kot tudi zunanje ministrstvo.

Odločitev je bila nujna, da bi preprečili severnoafriško Srebrenico, ki jo je polkovnik Gadafi celo najavil. Prvič se je zgodilo, da se je Varnostni svet odzval tako hitro ne le zaradi interesov ene velesile, temveč zaradi nujnosti, da se prepreči humanitarno katastrofo.

Pričakujemo, da bo odločno ravnanje mednarodne skupnosti za preprečevanje nasilja nad libijskim prebivalstvom vplivalo na ravnanje vseh avtokratskih voditeljev, ki dušijo ljudske proteste in demokratične vstaje. Izražamo ogorčenje tudi ob zatiranju ljudskih gibanj in zahtev po demokraciji v Bahrajnu, Savdski Arabiji in Jemnu. Franco Juri, Zares

Resolucija je zelo pomemben korak v iskanju rešitve za krizo v Libiji, je komentiral Türk in dodal, da je prepoved preletov nad to državo le eno od sredstev za to. "Ta resolucija zahteva takojšnjo prekinitev spopadov, nato pa postavlja v središče zahtev za naprej zaščito civilnega prebivalstva in območja, kjer civilno prebivalstvo živi. V ta namen dovoljuje uporabo vseh sredstev, tudi vojaških, in izrecno prepoveduje tako uporabo vojaških sredstev, ki bi pomenila kakršno koli vrsto okupacije," je pojasnil predsednik. Po njegovem mnenju angažiranje slovenskih oboroženih sil ne bo potrebno.

Pahor pa je povedal, da bo naša država pri morebitnem vojaškem posredovanju sodelovala z odobritvijo preletov čez slovenski zračni prostor in na humanitarnem področju. "Ne moremo vedno sodelovati s polnimi vojaškimi, policijskimi in civilnimi zmogljivostmi, lahko pa pomagamo doma s sprejemom ranjencev in ljudi, ki so bili mučeni," je poudaril.

Da Slovenija za zdaj ne namerava aktivno sodelovati v vojaškem posredovanju, bo pa pomagala na humanitarnem področju, zagotavljajo tudi na zunanjem ministrstvu. Resolucijo pozdravljajo, saj so se po njihovi oceni razmere v Libiji v zadnjih dveh dneh zaradi vojaških spopadov "izrazito poslabšale, tako da obstaja realna nevarnost humanitarne katastrofe ter grobih in množičnih kršitev človekovih pravic".

S podobnimi besedami se je na resolucijo odzval Pahor. "Za nas je izjemnega pomena, da je prišlo do odločitve o morebitni uporabi vojaške sile za prekinitev humanitarne katastrofe v Libiji," je dejal. Pomembno pa se mu zdi, da sta odločitev podprli tudi Arabska liga in Afriška unija. Če je afriška in arabska javnost ne bi odobravali, bi se namreč lahko protesti proti vladajočim režimom v tem delu sveta sprevrgli v proteste proti zahodnemu svetu, meni.

Mednarodna skupnost se pripravlja na morebitne zračne napade na Libijo. Britanski premier David Cameron je tako napovedal, da bo Velika Britanija svoje letalske sile premaknila v baze, od koder bodo lahko poletele nad Libijo.
Mednarodna skupnost se pripravlja na morebitne zračne napade na Libijo. Britanski premier David Cameron je tako napovedal, da bo Velika Britanija svoje letalske sile premaknila v baze, od koder bodo lahko poletele nad Libijo. FOTO: Reuters
Zunanji minister Samuel Žbogar je v sredo pred odborom za zunanjo politiko zatrdil, da Slovenija ne bo članica morebitne koalicije voljnih.

Varnostni svet ZN je v četrtek zvečer sprejel resolucijo, ki dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za vzpostavitev območja prepovedi preletov nad Libijo, da bi tako zaščitili civiliste in prisilili Gadafijeve sile k prekinitvi ognja.

Pahor: Slovenija naj ne bo v zadregi

Pahor je še dejal, da Sloveniji ni treba biti v zadregi zaradi njegovih obiskov pri libijskem voditelju Moamerju Gadafiju, saj da so podobno ravnale tudi druge članice EU. Spomnil je, da je bil nazadnje v Libiji skupaj s predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyjem in predsedniki drugih vlad in držav. "Slovenija ni delala nič drugega, kar so delale druge države," je dejal. O Gadafiju pa pravi, da v prihodnosti nima perspektive kot voditelj.

Borut Pahor in Moamer Gadafi na enem od srečanj.
Borut Pahor in Moamer Gadafi na enem od srečanj. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
21. 03. 2011 14.07
Slovenija bi lahko dala na razpolago vladno letalo pa bi se rešili nepotrebnih stoškov,ki jih imamo z njim.Če je pa dobro zavarovano se pa sploh ni kaj sekirati takoj z njim v Libijo.
Buena Vita
20. 03. 2011 14.41
Buena Vita
20. 03. 2011 14.40
SVETLO NEBO NAD ZEMLJCO S TISOČERIH ČUDES,A
Buena Vita
20. 03. 2011 14.39
KAMELE IN ROZA RITKA ,TER POLNA LUNA,NAJVEČJA JE BILA TO NOČ VE KDO ZAKAJ
pika poka ježek
20. 03. 2011 08.37
Kaj pa kameli?
cepec22
20. 03. 2011 00.42
Kaj pa ce bi sli z ladjo po kamelo? Ja nasa vojska je samo za pisanje formularjev in za veselico sicer pa smo to kar smo.Nas predsednik vlade je klovn in cirkus bi bil najbolj primeren kraj za njega in njegove. Pa recite, da ni tako?
Bartolomeus
19. 03. 2011 23.54
Če ne bi bilo vprašaja za naslovom bi si Gadafi gotovo oddahnil.
CSI-Morost
19. 03. 2011 23.13
Pred nalsednjimi volitvami je potrebno natisniti jumbo plakate s to sliko zgoraj. 60 za Janšo je najmanj kar bo rezultiralo.
erikon
19. 03. 2011 23.01
Takiga hinavca kot je ta naš Pahor ni na svetu..še pred enim mesecam ga je objemal in ljubil zdaj bi pa ga rad ubil...
Domen Selan 1
19. 03. 2011 22.36
KAj bi pa mi lahko ponidili? Pilatose? Še do Libije ne bi prišli.
Matic Starc 1
19. 03. 2011 18.39
sam res kašna letala pa mamo u primerjavi s francozi,amerikanci..
Mijauuci
19. 03. 2011 18.26
S kakšnimi letali pa naj bi slovenija napadla?? Papirnatimi??
Buena Vita
19. 03. 2011 16.59
alpino
19. 03. 2011 16.51
,,NAD LIBIJO BREZ SLOVENSKIH SIL,, Ja nekomu se pa res meša, katerih ,,sil,,, Slovenci v vojaškem pogledu, nismo na ravni niti 10 litrske zalivalke na vrtu.
vzhod
19. 03. 2011 16.02
z cem bo slovenija napadla??? lahko americanom nosi vodo to je vse
sniper-rifle
19. 03. 2011 15.25
Ko mamo takšne sile HAHAHAHAHAHAHAHAHA Vojaško letalo:za vaje
DarkT
19. 03. 2011 15.17
Slovenska vojska je najbol usposobljeena vojska na svetu! V več kirih delih že poveljujemo američanom...to ni larifari....na to sm ponosen!
tipek1
19. 03. 2011 14.51
Le kaj bo če je Kosorjeva videla sliko Pahorja in Gadafija ? Upam da ne bo prišlo do mednarodnega incidenta med Slovenijo in Hrvaško zaradi ljubosumnosti.
Peter Brodnjak 1
19. 03. 2011 12.54
Da, samo to še manjka tej ubobožani Sloveniji...;;))!
jozko71
19. 03. 2011 12.18
Kam rinete Amerikanci in še drugi?Nefta je v igri ne!!! Še tretjo svetovno boste skuhali!