Slovenija

Obama in Pahor tudi o Guantanamu

Washington, 09. 02. 2011 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Borut Pahor je tridnevni obisk v ZDA sklenil z obiskom pri ameriškem predsedniku Baracku Obami. Ta mu je namenil pol ure svojega časa, pogovor pa je nanesel tudi na zapor Guantanamo.

Premier Borut Pahor je tridnevni obisk Združenih držav zaključil s srečanjem s podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom in predsednikom Barackom Obamo.

Slovenska delegacija je domov odšla zelo zadovoljna, zato ker je postalo jasno, da ZDA Slovenijo jemljejo resno in da smo za Američane zavezniki.

Kot je poročala oddaja 24UR ZVEČER, je Obama Pahorju namenil več časa, kot je bilo sprva rečeno. Pogovarjala sta se namreč kar pol ure. Obama in Pahor sta se pogovarjala tudi o zaporu Guantanamo in o tem, da bi Slovenija sprejela kakšnega zapornika. Pahor je po srečanju povedal, da se bodo začeli postopki za spremembo zakonodaje, ki bi tak sprejem zapornika tudi v Sloveniji omogočali. Današnji obisk in srečanje z Obamo pa ni posledica političnega trgovanja, je dejal.

Pahor je ameriškega podpredsednika Bidna povabil na obisk v Slovenijo.
Pahor je ameriškega podpredsednika Bidna povabil na obisk v Slovenijo. FOTO: Reuters

Biden je ocenil, da so bili pogovori s premierjem zelo dobri, izpostavil pa je tudi, da je Slovenija prevzela vodilno vlogo v regiji. Pahor je ameriškega podpredsednika povabil na obisk v Slovenijo, Biden pa je povedal, da bi na obisk zelo rad prišel.

Z ameriškimi sogovorniki se je poleg Balkana pogovarjal tudi o evroatlantskih temah in diplomatskih depešah, ki jih je novembra lani začela objavljati spletna stran WikiLeaks. Te so razkrile, da naj bi bil Pahorjev sprejem pri Obami povezan s tem, da Slovenija sprejeme kakega zapornika iz taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi.

Pahor je v zvezi s tem danes ponovil, da se bo bo še naprej zavzemal, da bi Slovenija sprejela kakšnega zapornika iz Guantanama.

Po srečanju je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar na Twitterju sporočil, da je bil Obama ''sproščen, naklonjen in neposreden, dobro obveščen in zainteresiran. Kot Slovenci smo lahko zadovoljni in ponosni.''

Premier Pahor je eden redkih predsednikov vlad držav iz Evrope, ki so obiskali Belo hišo, je že prej povedal minister Žbogar. "Vidimo, da je bil predsednik Obama zadnji dve leti zelo restriktiven pri sprejemanju predsednikov vlad iz Evrope, zato razen predstavnikov večjih držav ni bilo nobenega, ki bi dobil vabilo," je dejal vodja slovenske  diplomacije.

Križanič in Pahor z Geithnerjem o okrevanju Evrope

Predsednik slovenske vlade in minister za finance France Križanič sta se dopoldne sestala z ameriškim finančnim ministrom Timom Geithnerjem.

Ameriški sekretar za finance Timothy Geithner z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff. Geithner se je ponoči vrnil iz delovne poti v Braziliji, tako da njegov sestanek s Pahorjem in Križaničem ni bil napovedan.
Ameriški sekretar za finance Timothy Geithner z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff. Geithner se je ponoči vrnil iz delovne poti v Braziliji, tako da njegov sestanek s Pahorjem in Križaničem ni bil napovedan. FOTO: Reuters

V enournem pogovoru sta bili poglavitni temi okrevanje Evropske unije po svetovni gospodarski krizi ter primerjava z razmerami v ZDA. Sekretar Geithner ocenjuje, da se ameriško gospodarstvo krepi, vendar počasneje kot bi si želeli, ter da bodo ZDA morale izpeljati še številne precej težke ukrepe, da bodo tudi dolgoročno ujele bliskovit razvoj BRIC držav. Ameriški sekretar za finance je bil pozitiven do okrevanja evropskih trgov, predvsem držav znotraj EU, ki bodo zmogle slediti nemškemu razvoju. Ob tem je finančni sekretar ocenil, da tudi Slovenija spada med te države.

Predsednik vlade Borut Pahor in finančni minister France Križanič sta sekretarju predstavila slovenske ukrepe za povečanje konkurenčnosti ter slovenske poglede na trajnostni mehanizem EU za izhod iz krize; oboje je pohvalno ocenil in zaželel uspeh pri pokojninski reformi, ki je tudi po njegovi oceni nujno potrebna za povečanje kompetitivnosti slovenskega gospodarstva.

Premier Pahor in sekretar Geithner sta govorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in se strinjala, da lahko poslabšanje razmer v regiji negativno vpliva na svetovne trge, predvsem pa se to lahko odraža v dvigu cene nafte. Finančnega sekretarja je tudi zelo zanimala ocena stabilnosti slovenskih finančnih institucij, ki lahko po njegovem mnenju igrajo pomembno vlogo na finančnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope.

Kaj je na mizi med Slovenijo in Ameriko?

Pogovori v Beli hiši so namenjeni krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o mednarodnih vprašanjih kot tudi krepitvi gospodarskega in političnega sodelovanja. Veliko pozornosti je bilo namenjene odnosom med EU in ZDA ter razmeram v območju evra. Na dnevnem redu bo morda tudi ameriško iskanje pomoči pri zapiranju taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi, kjer Obamova administracija potrebuje pomoč zavezniških držav pri sprejemanju ujetnikov, ker ji kongres onemogoča selitev ujetnikov na ozemlje ZDA.

Pahor se bo vendarle srečal z Obamo.
Pahor se bo vendarle srečal z Obamo. FOTO: Reuters

Pahor je obisk v ZDA, na katerem ga spremljata finančni minister Franc Križanič in zunanji minister Samuel Žbogar, začel v ponedeljek, ko je obiskal ameriški kongres in se med drugim srečal z demokratskima senatorjema slovenskega rodu Tomom Harkinom iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote. 

V torek je govoril z ameriškimi podjetniki, predaval na univerzi John Hopkins, obiskal nacionalno pokopališče Arlington in položil venec na grob neznanemu junaku ter imel kosilo s predstavniki ameriške trgovinske zbornice. Pozneje se je udeležil podpisa sporazuma med Slovenijo in ZDA o izmenjavi informacij ter spremljanju terorizma na State Departmentu. Ob koncu dneva je skupaj s slovenskim veleposlanikom Romanom Kirnom in nekdanjim demokratskim kongresnikom iz Minnesote slovenskega rodu Jamesom Oberstarjem pozdravil udeležence sprejema ob slovenskem kulturnem prazniku v prostorih veleposlaništva. Med gosti je bil tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. Ob tej priložnosti je potekala razstava o slovenskih lipicancih Ptujčanke Alenke Slavinec.

'ZDA vidijo v Sloveniji enakovrednega partnerja'

Pahor je v torek poudaril, da sodi obisk ZDA v sklop obiskov, ki krepijo vsestransko sodelovanje Slovenije z velesilami. Kot je dejal, ZDA Slovenijo razumejo kot enakovrednega partnerja. Svoje povabilo v Belo hišo je ocenil kot posledico tega, da ZDA cenijo odločno politiko slovenske vlade glede strukturnih reform in vlogo naše države v regiji, še posebej zaradi dogovora s Hrvaško glede meje. "Gre za delovni obisk, ki je sicer moj najdaljši od prevzema vlade, in Američani so nas sprejeli z vsem spoštovanjem, kar je potrebno vzeti kot navdih za prihodnost," je dejal premier.

Podpis sporazuma o izmenjavi informacij in spremljanju terorizma

Žbogar je v State Departmentu z namestnikom državne sekretarke Hillary Clinton Jamesom Steinbergom podpisal sporazum o izmenjavi informacij in spremljanju terorizma, ki ga ZDA sklepajo z vsemi državami udeleženkami programa visa waiver.

Žbogar je dejal, da področje, ki ga pokriva sporazum, doslej ni bilo natančno regulirano, čeprav je dobro sodelovanje med državama glede tega že potekalo.
Žbogar je dejal, da področje, ki ga pokriva sporazum, doslej ni bilo natančno regulirano, čeprav je dobro sodelovanje med državama glede tega že potekalo. FOTO: Aljoša Kravanja

Steinberg je povedal, da je vesel, da lahko sodeluje pri novem koraku v izgradnji vezi med ZDA in Slovenijo, ki odraža trdnost dvostranskih odnosov ter skupen interes partnerjev v zvezi Nato, da preprečijo terorizem ter ustvarijo mirnejši in stabilnejši svet za vse. "Ta sporazum omogoča, da izmenjujemo informacije za spopadanje s skupnimi izzivi, s katerimi se soočamo, ter pomaga k varnejšemu potovanju med državama in mednarodnemu potovanju nasploh," je poudaril. Povedal je, da ZDA cenijo slovensko vlogo v Afganistanu in poudaril, da je Slovenija partner, h kateremu se lahko obrnejo, ko morajo kaj storiti. "Smo veliki prijatelji in smo zelo hvaležni za vodstvo, ki sta ga ta dva gospoda pokazala," je dejal.

Oboji smo se odločeni boriti proti vsem oblikam kriminala, tudi terorizma. Mislim, da ta sporazum daje podlago za nadaljevanje nadgradnje protiterorističnega boja in sodelovanja proti vsem oblikam kriminala," pa je dejal Žbogar in dodal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Varga
12. 02. 2011 07.20
Janša že ima dokumente o teh pogovorih...
DavidxXx
10. 02. 2011 14.40
+1
Politiki izkoriščajo množice v imenu demokracije, potreben je povsem nov sistem, kjer politiki nimajo moči! Ta sistem imenujem Meritokracija "zaslugokracija". Toda zasluga zakaj? Zasluga (merit) pomeni služiti in deliti. In ko bomo politikom moč vzeli in jo dali inteligenci, bo vse mogoče in preprosto. Tako kot smo v zgodovini vzeli moč cerkvi jo moramo še zdaj politikom.
Mojca Žugman
10. 02. 2011 12.24
Oprostite, zanima me le, kako Pahorja ni sram vrnit se v Slovenijo... Zame je izdajalec - klanja se vse naokrog in financira Grke, lasten narod pa mu pred nosom dobesedno crkuje. Upam le, da bo ta Guantanamo izbil sodu dno in bo ljudstvo končno nehalo ponižno sprejemat njegove umotvore.
skatefigure
10. 02. 2011 11.57
veste kaj 24ur bedni ste do kraja..greste zbrisat moj komentar zato, ker imam povedati nekaj čez Pahorja...se vidi kk vas vlada na kratko drži..sej nismo več v Bachovem ali Meternichovem absolutizmu, madona ....vsaj meni je logično da more biti administrator nepristranski glede člankov katere administrira in da briše samo nasilne komentarje..moj pa to ni bil, izražala sem samo svoje mnenje..samo zgleda da vam je bolj važn money tistih k vas plačuje, k pa pravice vsakega človeka do svojega mnenja!!!! OBUP!!!
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.24
Kdo nam vsiljuje GMO hrano in le zakaj?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.24
Kdo je odgovoren za svetovno krizo?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.23
Kdo sponzorira teror nad Palestinci na zasedenimi ozemlji?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.23
Kdo je sponzoriral talibane?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.23
Sploh veš kdo je ustvaril Bin Ladna?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.22
Sploh veš kaj je Guantanamo in kaj simbolizira?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.22
Kaj je za brisat?
LaStellaRossa
10. 02. 2011 08.18
Kaj je spornega?
santamaura
10. 02. 2011 08.17
Danes se pa cel svet sprašuje - Le kdo je ta temnopolti mož, ki se rokuje z predsednikom Borutom
FCL
10. 02. 2011 08.02
Borut POHAR je zgubil kompas...
OMG..
10. 02. 2011 08.01
OMG..
10. 02. 2011 08.00
RAZKIRAL SLOVENIJO DA JE DOSEGEL SVOJ CILJ 30min PRI OBAMI,KATERI ŽE DANES NEVE VEČ KAK NAŠ BORČI ZGLEDA KAJŠELE KAK SE PIŠE IN OD KOD PRIHAJA
suhogrlo.com
10. 02. 2011 08.00
Pahor pa hitro sliko v okvir pa na steno! :)
lustracija
10. 02. 2011 07.58
Obama ima zelo slabe informacije o Sloveniji, sicer se ne bi tak režal. V Sloveniji je kar precej Mubaragov.
divus
10. 02. 2011 07.57
Sprašujem se, zakaj dovoljujemo takšno sramoto. Pa kaj je s tem Pahorjem, zame je totalni...
karah
10. 02. 2011 07.53
uuu celo 30 minut si je vzel. če ne bi bilo depeš, pahor ne bi dobil niti pet minut. je bilo treba malo 'popraviti' javno mnenje. kakšna blamaža. slovenija je še en ameriški satelit, tak majhen nepomemben satelitek, pa vendarle. smo in bomo ostali podjarmljen narod. navadni hlapci. kakšna žalost.