Slovenija

'Ali res ne spregledaš Janševe igre?'

Ljubljana, 10. 02. 2009 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slavko Ziherl premierja Pahorja poziva, naj s svojimi potezami ne utira poti Janezu Janši za ponoven prevzem oblasti. "Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu."

LDS na Fužinah
LDS na Fužinah FOTO: LDS
Ob objavi pisma se je že odzvala predsednica LDS Katarina Kresal, ki poudarja, da je Ziherl predstavil svoje stališče in ne stališča organov stranke. Predsednica LDS sicer meni, da ima Ziherl pravico do svojega mnenja. V oči pa bode dejstvo, da je Zihrlovo pismo objavljeno tudi na spletni strani stranke. Kresalova je sicer prepričana, da pismo ne bo vplivalo na trdnost koalicije.

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je v odprtem pismu premierju Borutu Pahorju zapisal, da si v dobro vseh državljanov Slovenije želi, da prevzame vladanje v svoje roke in se vrne na pot načel in vrednot, ki so jih združile v koalicijo. "Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu," je zapisal.

S pismom predsedniku vlade, ki ga v rubriki Pisma bralcev objavlja današnje Delo, želi Ziherl, kot piše, predsednika vlade dobronamerno opozoriti na aktualno politično dogajanje, ki ga premier – tudi zaradi svoje dobre vere – ne vidi v pravi luči.

Pojasnjuje, da se je za pismo Pahorju odločil, ker si želi, da bi bil "moj in naš predsednik vsaj do leta 2012". Obenem izraža bojazen, da to ne bo, ker s svojimi potezami utira pot Janezu Janši za ponoven prevzem oblasti.

Slavko Ziherl
Slavko Ziherl FOTO: J.D.

"Politika je upravljanje države v dobro državljanov. In to, kar počneš, ni v dobro državljanov. Ko si dobil mandat za upravljanje države, skupaj s koalicijskimi partnerji, nisi dobil mandata za samovšečno politiko, ki jo sam imenuješ združevalno. Mandat si dobil zato, da boš spremenil način vladanja, kakršnega je prakticiral Janša," v pismu piše Ziherl.

"Ali res ne spregledaš Janševe igre," sprašuje premierja in dodaja, da bo Janša izkoristil Pahorjevo politiko "združevanja" in njegove posvete z njim, da bo vedno bolj prevzemal vodilno vlogo. "Če mu ne bo po godu, kar mu boš predlagal, Te bo izsiljeval, da bo dosegel svoje."

Kot piše premierju, ima v odnosu z njim samo dve možnosti: "Ali se mu boš podredil in boš postal njegov 'kimavec' ali pa boš njegov nasprotnik še naprej (ne delaj si utvar, da si do zdaj še vedno njegov nasprotnik), in te bo ob prvi priložnosti zabodel v hrbet".

"Ti pa se z Janšo, ki ga očitno ne poznaš dovolj, posvetuješ o vseh zadevah, in to še prej kot s svojo vlado. In se s tem celo v javnosti pohvališ," dodaja Ziherl. Predsednika vlade ob tem sprašuje, ali je mar pozabil na predvolilne zaveze svojim volivcem, zaveze svojima partnerjema v 'trojčku', da bodo skupaj spremenili opisani način Janševega vladanja.

Slavko Ziherl
Slavko Ziherl FOTO: POP TV

"S tem si vsekakor razvrednotil še eno politično vrednoto: zvestobo, zvestobo tako svojim volivcem kot tudi zvestobo načelom in vrednotam svoje stranke. In ne nazadnje si razvrednotil načelo demokratičnega parlamentarizma," v pismu ugotavlja podpredsednik LDS.

Premierja roti, da opusti posvetovanje z Janšo in mu pusti njegovo izvorno vlogo (v kateri se je tako ali tako vedno dobro znašel), to je vlogo vodje opozicije. "Obrni se raje na svoje koalicijske ministre, posvetuj se z njimi in po potrebi s politično nevezanimi strokovnjaki. Sam si rekel, da si sestavil odlično vladno ekipo (kar je res), pa jim daj tudi priložnost, da to dokažejo," poziva Pahorja.

In še dodaja: "Če pa tega dobronamernega nasveta ne upoštevaš, greš lahko kar takoj z Janšo v 'veliko' koalicijo (do zdaj si pač z njim v 'tihi koaliciji'), ki bi ji jaz v tem primeru rekel 'malenkostna, nenačelna' koalicija."

Dodaja še željo, da Pahor kot pravi vodilni politik ne nastopa tako pogosto v javnosti, ampak to prepusti sodelavcem za stike z javnostjo. "S temi nastopi nas pač ne moreš prepričati, da je tvoja 'konsenzualna' drža dobra za razvoj Slovenije."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Annie.
15. 02. 2009 09.24
ja pahor sam govori pa govori...nč pa ne nardi res je da mogoče janša ni naaaajbolj pobožen...je pa zato veliko več dosegu kukr bo kadarkoli Barbie
Al.dino
12. 02. 2009 07.50
pismo resnice... res je Janša je lisica, Pahor ubogljivi zajček kk dolgo se bo lahko upiral lisici? Mislim da ne dolgo. Zaupali smo izgleda nepravem človeku ampak zato da končno gre Janša dol.o ja ne kličejo Pahorja brez veze Barbika..kam nas bodo spravili uboge delavce.
rozi77
11. 02. 2009 21.51
TA PAHORČE JE IZGUBLJENA OVCA !!!!STALNO GOVORI ENO IN ISTO!!!PA DAJ NAREDI ŽE VENDAR KAJ!!!KJE SO SPREMEMBE?????ZAČNITE SE UKVARJAT Z GOSPODARSTVOM1!!!!FOLK MNOŽIČNO MEČEJO NA CESTO KO STE OBLJUBILI POMOČ !!!!!!!!!!ODIDITE PA BO VELIKO BOLJE!!!!!
rozi77
11. 02. 2009 21.48
KAJ KO BI TA VLADA Z PAHORČKOM NA ČELU ZAČELA DELATI NE SAMO NATOLCEVATI IN FARBAT LJUDI!!!!!!!ZADNJIČ MU JE NOVINAR NA KRATKO OPISAL NA TVSLO KAJ VSE SO DO ZDAJ NAREDIL AMPAK SAMO GOVORIČEJNJE !!!!!!NISO SPOSOBNI VODIT DRŽAVO ZATO JO NAJ PREDA JJ IN RAZOBESI BELO ZASTAVO!!!!!!!
stafford
11. 02. 2009 18.43
a je pozabil pismo zapret, da je odprto
TRN V PETI
11. 02. 2009 18.10
@koni9. Ker zato ni plačan. Čist tako. So pa svetniki tisti, ki resnično naredijo preskok naprej ali pa naza za državo. Od politika je samo odvisno, kako se bo odločil. Za eno ali drugo pot. Kako se bo ta pot hodila, pa nima pojma.
jansa-arms
11. 02. 2009 17.02
TRN V PETI : jest se že celo življenje sprašujem zakaj se dotični politik ,ki je zadnja izpostava mračnih sil v ozadju ,zmeraj imenuje z imenom in priimkom ? medtem ko svetovalec ostaja skoraj vedno v anonimnosti ! le zakaj ?
User300173
11. 02. 2009 16.44
Slavko ziherl ima prav glede Pahorja in Janše. Če Pahor ne more voditi Vlade, naj jo preda Janši. Vprašam se, zakaj Janša potencira Hrvaško. Odgovor bi bil zelo zanimiv.
TRN V PETI
11. 02. 2009 16.36
Politiki nasplošno bilokatere barve, niso v ničemer strokovni. Za strokovnost imajo svetnike. Sami so politiki. Zato že nehajte nakladat o strokovnosti. Niti en politično nastavljen ni bil tako "strokoven", da bi lahko pol tako visoki položaj zasedal po redni poti. S tem mislim predvsem na predsedniškega kandidata v senci. g. Jankovića. Pa tudi Janševi nastavljenci niso bili strokovno dovolj podkovani. Čeprav glede na imena, vseeno veliko bolj od bilokatere leve vlade, kjer lahko že bilokdo zaseda najbolj kritična ministrska mesta. Politika pa strokovnost. To je besedna zveza za naivne. V čem je golobič strokoven? V filozofiranju????
Ranunculus
11. 02. 2009 14.27
Dober kader se ne loči po barvi! Mnja... SDSov števec kaže 49 neupravičenih kadrovskih menjav. Torej, misel je lepa, ideologija bi bila prava, realnost pa je druga => poslušnost je čez vse.
jansa-arms
11. 02. 2009 12.35
nadaljevanje : V Evropi je treba razlike med ljudmi in narodi podpihovati do te mere, da se bo med njimi ustvaril nepremostljiv razkol, in nobena krščanska država ne bo dobila pomoči, ker se bo vsaka druga država bala pogubnega zavezništva proti Iluminatom. Na vseh celinah se bodo sejalo razprtije, nemiri in sovraštvo, da bi se ustrahovalo države in zlomilo njihov odpor. Vse državne institucije morajo izpolnjevati pomembne naloge znotraj države, tako da bi se bil z njihovo oslabitvijo celotni državni aparat prisiljen zaustaviti. Predsedniki držav bodo izbrani med tistimi suženjsko pokornimi Iluminatom, katerih pretekla temna dejanja jih bodo prisilila v zveste izvrševalce ukazov Iluminatov. Tako bodo Iluminati lahko na novo interpretirali zakone in spreminjali ustave. Ker bo predsedniku dana pravica razglasiti vojno stanje, bodo vse vojne sile v rokah Iluminatov. »Neiniciirane vladarje« se bo odvračalo od poglobljenega opravljanja državniških del z spoštljivimi sprejemi in predstavitvenimi nalogami. S podkupovanjem najvišjih državnih uradnikov se bodo vlade zadolževale pri Iluminatih z najemanjem tujih posojil, tako da se bodo državni dolgovi znatno povečevali. Gospodarske krize, do katerih bo prišlo z nenadno zamrznitvijo vsega denarja na trgu, bodo povzročile propad denarnih gospodarstev »neiluminiranih«. Finančna moč mora prevzeti izključni nadzor nad trgovino, da bodo industrialisti pridobili politično moč. Poleg Iluminatov in od njih odvisnih milijonarjev, policije in vojske, bodo obstajali le še ljudje brez lastnega premoženja. Uvedba splošne in enakopravne volilne pravice bo pripeljala do vladanja večine. S postopnim uvajanjem ideje o lastni določenosti, bo uničen pomen družine in njenih vzgojnih vrednot. Z vzgojo, ki temelji na zgrešenih načelih in neresničnih naukih bo mladež poneumljena. zavedena in izprijena. Caa 200 let stari tekst se do najmanjše potankosti uresničuje ! Grozljivo !
bučar
11. 02. 2009 12.22
LDS - malo dela in veliko gobcanja pravih rezultatov, kot je obljubljala kresalova, nikjer ni
jansa-arms
11. 02. 2009 12.16
"Velika moč našega reda leži v njegovi tajnosti; naj se nikoli in nikjer ne pojavi s svojim pravim imenom, temveč naj bo vedno skrit za drugim imenom, drugačno dejavnostjo. Za to so najbolj primerne tri nižje stopnje prostozidarjev ... Takoj za tem lahko najbolje izkoristimo pismenost družbe ... Z vzgojo bralnih društev in knjižnic in zagotavljanjem naših del, lahko zasučemo javno mnenje v katerokoli smer hočemo." --Adam Weishaupt (vodja bavarskih iluminatov,1748 - 1830) Listina, ki je postala znana kot »NOVI SATANOV TESTAMENT« kaže Waishauptovo ideol ogijo v pravi luči. V njemu med drugim piše. Svobodomiselne ideje strank bodo do pogube izničevali illuminatski govorniki, dokler se ljudje ne bodo tako utrudili, da bodo s prezirom sprejeli govornike kateregakoli gibanja. Po drugi strani pa bo politična znanost Iluminatov neprenehoma pitala ljudi, da ne bodo imeli časa za lastno mišljenje. Prva skrivnost pri usmerjanju ljudi je, nadzor javnega mnenja s sejanjem razprtij, dvomov in protislovnih pogledov, dokler se ljudje v tej zmešnjavi nič več ne bodo znašli, in postali prepričani, da je bolje, da nimajo lastnega mnenja o državnih zakonih. V ljudi je treba vcepiti strasti in tiskati bedasta, umazana in gnusna besedila. S pomočjo vizualnih informacij se mora ljudem preprečiti, da bi znali misliti sami zase, in jih prisiliti, da bodo obstoječe umske moči uporabljali za le za gojenje lastnega naricizma in prazno govoričenje.
manjakranjc@hotmail.com
11. 02. 2009 12.08
silva24 Popolnoma legitimno stališče, ampak, več kot perverzno je človeka- torej Pahorja-, ki je na volitvah dobil večino, učiti političnih prijemov, ter žaljivo naslavljati s takšnimi nasveti, ki se jih je poslužil Ziherl!? V svetu, konkretno ZDA smo priča, ko voditelj z največjo politično težo posluša in UPOŠTEVA tudi nasprotni tabor, pri nas pa je to ocenjeno kot žaljivo in sprevrženo. Oprosti, ampak dober kader se ne loči po barvi! Prosim vas, da to miselnost že enkrat prerastete!
silva24
11. 02. 2009 11.55
ej Rado poglej malce v naš slovar pod besedo argument in se ga dobro nauči. Mogoče boš v naslednje povedal celo kaj pametnega ob čemer se lahko res zamislim in ti dam kdaj celo kaj prav. Z žaljivkami pa samo sramotiš sebe in svojo politično opcijo.
RADO62
11. 02. 2009 11.47
silva2411.02.2009, 11:420 ... O ti ubožica.... Pa kdo ti pere možgane, da nisi v stanju dojemati realne slike.... heh
silva24
11. 02. 2009 11.42
mymind21 5. Koalicijske stranke, ki opozarjajo na takšno stanje in nekateri posamezniki, ki premorejo dovolj političnega poštenja in moralne drže (Slavko Ziherl) s svojim opozarjanjem na nevzdržno stanje delujejo državotvorno in nenazadnje celo v izvirnem interesu Pahorja samega, saj skušajo obvarovati in ohraniti politično opcijo vodenja države, ki je dobila zaupnico na volitvah 2008, čeprav se infiltrirani SDS-ovci, kvizlingi in k tudi Sila s teboj trudijo, da bi s klevetanjem in diskvalificiranjem, predvsem pa s ponujanjem opcije o veliki koaliciji SD-SDS, zasejali razdor v koaliciji, izsilili izredne razmere (pognali ljudi na ulice) in tako ustvarili pogoje za uvedbo izrednih razmer - državni udar. To nosi veliki vodja SDS Sila s teboj globoko v svojem srcu (politike se je učil od diktatorjev), saj se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da je na volitvah pač pogorel. Tudi neki Adolf se ni mogel. 6. Pahor naivno sklepa, da s tem, ko se povezuje z SDS-om, drži koalicijo na vajetih in tako kroti njene ambicije, kar sploh ni res. Pahor s takšno politiko samo diskriditira verodostojnost SD-ja in opravlja demontažo svoje politične kredibilnosti. Končni cilj takših nasvetov, ki jih dobiva od Sila s teboj Janeza je, da na naslednjih volitvah SD sploh ne bo imela šans (Janša je z istim razlogom že sjebal NSi, skoraj mu je uspelo pri SLS in pri SNS, da o DeSus sploh ne govorim in to so bili njegovi zavezniki) Zakaj ne bi potem z užitkom sjebal še svojega največjega političnega sovražnika SD? In prav na to anomalijo je Slavko ziherl opozoril Boruta Pahorja s svojim pismom. Če Borut tega ne dojame, pač nima perspektive v politiki. Ni moj citat, povzema pa zelo dobro.
dlna
11. 02. 2009 11.34
Kaj bi naredila naša vlada, če bi se izgubila v puščavi? - prvi dan jim je dolgčas in ne vedo, kaj bi delali, - drugi dan že skličejo sestanek in cel dan sestankujejo, - tretji dan pa že podražijo pesek.
RADO62
11. 02. 2009 11.12
In predvsem je dr. Slavko Ziherl potreben dobrega psihiatra, da mu malo poštelajo zarjavelo kolesje... heh
RADO62
11. 02. 2009 10.29
LDS bi se predvsem morala zavedati, da jih ljudje niso podprli in so dobili le borih 4,95% glasov in to je podatek z katerim bi se ti liberalni dvoličneži in skorumpiranci morali ukvarjati, ne pa da neki lajajo kot da jih je narod večinsko podprl.... heh