Slovenija

Pahor predsedstvu BiH obljubil podporo tudi vnaprej

Ljubljana, 23. 03. 2015 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Borut Pahor je dejal, da sta se s predsedujočim predsedstvu BiH Mladenom Ivanićem strinjala, da lahko BiH v naslednjih letih naredi korake, ki bodo privedli do spremembe njenega statusa v odnosu do EU.

Pahor in BiH
Pahor in BiH FOTO: POP TV

Slovenija želi, da bi BiH z institucionalnimi in gospodarskimi reformami uspela tako, da bi bila na koncu zrela za vstop v EU in če se bo tako odločila, tudi Nato, je dejal predsednik republike Borut Pahor po pogovoru s člani predsedstva BiH. Izrazil je pripravljenost Slovenije, da pri tem pomaga, a izpostavil odgovornost oblasti BiH.

Kot prelomen trenutek je Pahor na skupni novinarski konferenci po pogovorih izpostavil odločitev predsedstva BiH, da pripravi deklaracijo o evropski perspektivi BiH, ki so jo nato v okviru nove strategije EU do BiH podpisali še voditelji političnih strank ter podprl parlament BiH. Zunanji ministri EU so nato 16. marca prižgali zeleno luč za uveljavitev pridružitvenega in stabilizacijskega sporazuma z BiH.

Kot je dejal Pahor, sta se s predsedujočim predsedstvu BiH Mladenom Ivanićem strinjala, da lahko BiH v naslednjih letih naredi korake, ki bodo privedli do spremembe njenega statusa v odnosu do EU. Današnji uradni obisk predsedstva BiH v Sloveniji, njegovega prvega v tujini po lanski izvolitvi, pa sodi po besedah Pahorja v njegove napore in napore predsedstva BiH, da po sprejetju omenjene deklaracije ustvarijo vzdušje dinamike dvostranskih in evropskih odnosov.

Novo strategijo EU do BiH je izpostavil kot "politični kredit, ki ga je EU investirala v BiH, in pričakuje, da bodo sedaj oblasti v BiH sposobne opravičiti to zaupanje na kredit". Zdaj je ta trenutek, ki terja od oblasti v BiH, da storijo nujne korake, Slovenija pa bo tako bilateralno ali v okviru regionalnih ali drugih pobud pomagala, je dodal Pahor.

Tudi Ivanić je izpostavil prepričanje, da je mesto BiH v EU, sicer pa izpostavil zelo dobre in prijateljske odnose med državama ter podporo Slovenije BiH, pa tudi pomoč po lanskih majskih poplavah. Tudi zato se je po njegovih besedah predsedstvo odločilo za svoj prvi obisk v tujini prav v Sloveniji.

Odprtih vprašanj ni

Tako Pahor kot Ivanić sta izpostavila, da med državama ni odprtih političnih vprašanj. Pri tem je Ivanić kot zadnje omenil vprašanje starih deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke, ki se je po njegovih besedah rešilo z lansko sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. To je Sloveniji naložilo poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev v podružnicah LB v Sarajevu in Zagrebu. Ivanić je izrazil prepričanje, da se bo tudi to vprašanje v dobrem duhu končno rešilo.

Brglez in predsedstvo BiH
Brglez in predsedstvo BiH FOTO: POP TV

Glede gospodarskega sodelovanja je Pahor izpostavil, da trgovinska menjava med državama znaša okoli milijardo evrov in ostaja na enaki ravni že nekaj let. Izpostavil je, da slovensko gospodarstvo - Slovenija je že sedaj četrta največja investitorka v BiH - sedaj okreva in da bo pomemben vlagatelj v BiH tudi v prihodnje.

Sprejem z vojaškimi častmi

Člani predsedstva so se Pahorjem pogovarjali po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Sprejela sta jih tudi premier Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez.

Brglez je ocenil, da sta gospodarstvi BiH in Slovenije kompatibilni in lahko skupaj uspešno nastopata na tretjih trgih ter se zavzel za nadaljnjo krepitev odličnih odnosov med državama, vključno z izmenjavo izkušenj med poslanci v okviru intenzivnejšega dvostranskega in multilateralnega parlamentarnega sodelovanja.

Cerar je na srečanju s člani predsedstva BiH izrazil veliko zadovoljstvo, da so za svoj prvi obisk v tujini izbrali Slovenijo. Kot je dejal, je današnji obisk dodaten pokazatelj, da gre za resnično prijateljski državi, in izrazil željo za nadaljnjo krepitev gospodarskih in drugih odnosov med državama. Posebej je izpostavil pripravljenost Slovenije za nadaljnjo podporo BiH na njeni poti v EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
24. 03. 2015 14.32
+4
Kak je je, v Bosni se poceni in dobri je! Dober tek.
TheMafiaDon
24. 03. 2015 15.01
+1
VSEZNALECno1
24. 03. 2015 13.22
+0
Kolk bomo spet popušili po tem obisku
korintos23
24. 03. 2015 14.33
Verbena
24. 03. 2015 12.54
+6
Jej, Pahor ga pa biksaš.....še mi nismo zrel za EU, NATO...ker nas vodte taki, kot ti...brez hrbtenice, brez zagovarjanja lastnih državnih interesov...aja, pa sej..tok ne veš, pa ostali, kaj bi mogli bit naši interesi !!!......pa tist pregovor je tudi dobr....najprej pomet pred lastnim pragom, pol pejt še kam drugam !!!
korintos23
24. 03. 2015 14.33
+1
Krucifiks Verbena kaj nama pa manjka? hahahaha
kosomak
24. 03. 2015 12.39
+5
đes bona, šta ima
strel?ek
24. 03. 2015 11.39
+1
ne jim samo svetovati po Slovensko,a ne...
?UMBUS
24. 03. 2015 10.07
kaj se dogaja z moimi komentarji
walter2
24. 03. 2015 10.05
+5
Podpora v obliki izdanih delovnih dovolenj,a v državi ima 130000 brezposelnih!
Anton Benedik
24. 03. 2015 08.18
-1
Le kakšno predsedstvo BIH je to ,saj v njem ni niti enega predstavnika Republike Srbske oziroma Srbov čeprav so le ti v BIH v večini?Ali je naš predsednik Borut pahor tako neuk da tega sploh ne ve ali se politično spreneveda?
BHF 1
24. 03. 2015 10.02
+3
Hehe Anton a je 33% srbov v bih večina...sicer pa predsedstvo ma predstavnike vseh treh narodov kaj ti ne gre v glavo
?UMBUS
24. 03. 2015 10.13
+1
ssbobo
23. 03. 2015 23.13
+8
a so pokopal katero državo, da so tako kislih obrazov pa v črnino oblečeni.................. NE samo ukradli so jo poštenim ljudem, doli je še slabši ko tu; tako, da se bo vaš predsednik sigurno kaj naučil ....... mito i korupcija je že dolgo pri nas