Slovenija

VIDEO: Pahor: Vojska je življenjskega pomena za obrambo naše neodvisnosti

Ljubljana, 07. 03. 2018 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA / Ti.Š.
Komentarji
405

Predsednik republike Borut Pahor je v DZ poudaril nujnost posodobitve celotnega varnostnega sistema in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju. Dejstvo, da Slovenija velja za varno državo, je dolga leta ustvarjalo škodljiv vtis, da v varnost ni treba vlagati. "Za normalno delovanje Slovenske vojske nam trenutno manjka 1238 ljudi," pa je izpostavil novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder.

Več videovsebin
  • Načelnik Generalštaba SV: Hrvati so začetno plačo vojaka izenačili s povprečno plačo v državi
    00:29
    Načelnik Generalštaba SV: Hrvati so začetno plačo vojaka izenačili s povprečno plačo v državi
  • Alan Geder: Proračun vojske v letu 2018 znaša 349 milijonov evrov
    00:41
    Alan Geder: Proračun vojske v letu 2018 znaša 349 milijonov evrov
  • Alan Geder o kratkoročnih ukrepih za izboljšanje stanja v vojski
    01:11
    Alan Geder o kratkoročnih ukrepih za izboljšanje stanja v vojski
  • Iz SVETA: Dodaten denar za vojsko
    02:35
    Iz SVETA: Dodaten denar za vojsko
  • Iz SVETA: Geder o svoji viziji za Slovensko vojsko
    03:13
    Iz SVETA: Geder o svoji viziji za Slovensko vojsko
  • Iz 24UR: Podhranjena vojska
    03:22
    Iz 24UR: Podhranjena vojska

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je na izredni seji DZ predstavil svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski, k čemur ga je v ponedeljek pozval DZ.

Poudaril je nujnost posodobitve celotnega varnostnega sistema in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju. Meni, da je vojska življenjskega pomena za obrambo naše neodvisnosti in da dejstvo, da Slovenija velja za varno državo, ustvarja škodljiv vtis, da v varnost ni treba vlagati.

DZ je v ponedeljek na predlog poslanskih skupin SDS in NSi potrdil sklep, s katerim je Pahorja pozval, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski.
DZ je v ponedeljek na predlog poslanskih skupin SDS in NSi potrdil sklep, s katerim je Pahorja pozval, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski. FOTO: Aljoša Kravanja

"Varnost je postala manj zanesljiva, zato je treba v varnost več vlagati," je dejal in poudaril nujnost posodobitve celotnega sistema nacionalne varnosti. Slovenija namreč ni neposredno vojaško ogrožena in upravičeno velja za varno državo, toda mednarodno okolje je postalo bistveno bolj nepredvidljivo in manj stabilno.

Pahor predlaga vladi in DZ sprejetje zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti. Razume, da tako zahtevnega zakona ni mogoče pripraviti in sprejeti v tem sklicu DZ, bi pa v tem času lahko morda vendarle sprejeli zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski, ki sta v parlamentarnem postopku.

Po njegovih besedah potrebujemo politično soglasje o varnostnih tveganjih, posodobitvi in finančnih vlaganjih v nacionalno varnost. Zagotavljanje nacionalne varnosti v zdajšnjih razmerah po Pahorjevem prepričanju ni več zadeva posameznih ministrstev ali služb, ampak zahteva skupen ter celovit pristop. "Zaradi spremenjenih dejavnikov tveganja, demografskih sprememb, sprememb na trgu dela in finančnih omejitev je treba preseči tekmovanje posameznih vladnih resorjev glede kadrov in financ ter zagotoviti usklajeno skupno določanje prednostnih nalog in s tem vzdržno finančno podporo," je poudaril.

Izvzetje vojske iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja in dvig plač

Slovenija za vse institucije nacionalne varnostni skupaj namenja 1,8 odstotka BDP, po Pahorjevem mnenju pa bi lahko v naslednjih desetih letih brez hujšega odrekanja za druge potrebe razvoja države za varnost namenili okrog 2,5 odstotka BDP.

Pahor je prepričan, da vojsko potrebujemo, toda ta je smiselna samo, če je delujoča, saj v nasprotnem primeru predstavlja le strošek države.

Glede mnenja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, ki ga je DZ zahteval, je Pahor dejal, da bo letno poročilo Generalštaba Slovenske vojske in obrambne ministrice Andreje Katič o tem prejel konec meseca in da ne pričakuje bistvenih razlik od lanskega poročila.

Od oblikovanja Slovenske vojske se po Pahorjevih navedbah ves čas na različne načine, posredno ali neposredno, ponavlja vprašanje, ali vojsko zares potrebujemo, sčasoma pa je "prevladalo nekakšno razdvojeno razpoloženje, da vojsko sicer potrebujemo, vendar ni življenjskega pomena". "To nas je privedlo v razmere, ko imamo poklicno vojsko, vendar je nepripravljena za delovanje v vojnih razmerah," je dejal.

 

Koristila bi ocena ogroženosti

Omenil je, da so sredstva za obrambo v času krize znižale tri vlade zapored, tudi njegova. Toda v tem času je prišlo do novih varnostnih tveganj - med njimi je Pahor omenil denimo hibriden tip vojne in kibernetski napad - zato potrebujemo pametno posodobitev celotnega sistema nacionalne varnosti, je prepričan. Po njegovem mnenju bi bilo koristno tudi, če bi DZ sprejel oceno ogroženosti, kot so to storili v nekaterih Sloveniji primerljivih državah.

Po Pahorjevem mnenju smo se po osamosvojitvi in vstopu v zvezo Nato spet znašli v prelomnem času, ko so potrebne dolgoročne in velikopotezne odločitve.

Zaključil je z ugotovitvijo, da smo se glede na izkušnje znali Slovenci o pomembnih vprašanjih, tudi o varnosti, med seboj krepko skregati, vendar smo se uspeli še pravočasno pravilno odločiti, kako naprej. "V prepričanju, da se bomo tudi tokrat in pogovarjali in mestoma prepirali o tem zelo pomembnem vprašanju, kako zagotoviti, da bo Slovenija še naprej tako kot zdaj varna država, se priporočam za sodelovanje," je sklenil nagovor v DZ.

Seja se nadaljuje z dopolnilnimi obrazložitvami predlagateljev seje iz SDS in NSi, v nadaljevanju bo na vrsti tudi razprava poslancev, za katero je predvidenih približno sedem ur.

Alan Geder je posle od svojega predhodnika Andreja Ostermana prevzel 26. februarja.
Alan Geder je posle od svojega predhodnika Andreja Ostermana prevzel 26. februarja. FOTO: Gregor Ravnik

Za normalno delovanje Slovenske vojske trenutno manjka 1238 ljudi

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je na novinarski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja vojske, hkrati pa opozoril na slabo kadrovsko sliko in premajhne vire v Slovenski vojski.

"Enkrat za vselej bi rad razčistil številke, ki se pojavljajo v zvezi s slovensko vojsko," je izpostavil novi načelnik generalštaba.

Med drugim je spregovoril o kadrih in spomnil na resolucijo o dolgoročnem načrtu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025, ki predvideva do 8000 profesionalnih vojakov in 2000 pripadnikov rezervne sestave. Poudaril je, da je bil ta dokument izdelan na podlagi analize nalog. Vsi naslednji dokumenti, predvsem pa kadrovski načrt vlade, pa glede kadrov navajajo druge, nižje številke, ki so tudi posledica varčevalnih ukrepov.

"Nikoli nismo dosegali teh številk," je dejal Geder in opozoril, da hkrati naloge, ki jih mora vojska opravljati, niso bile nikoli prilagojene nižjim kadrovskim številkam.

"Za normalno delovanje Slovenske vojske nam trenutno manjka 1238 ljudi," je opozoril in dodal, da letno iz vojske beležijo 379 več odhodov kot prihodov.

Novi načelnik Generalštaba SV Alan Geder.
Novi načelnik Generalštaba SV Alan Geder. FOTO: POP TV

Po njegovih podatkih je izhodiščna plača vojaka trenutno 1087 evrov bruto. "Ne želim, da te številke zamenjujete s številkami, ki jih je navedla ministrica. Govorila je namreč o povprečnih plačah. Povprečna plača v slovenski vojski je 1621,43 evra," je razložil. Plača vojaka leta 2008 je znašala več kot 90 odstotkov povprečene bruto plače, danes ima vojak po njegovih besedah 55 odstotkov povprečne slovenske bruto plače.

SV in njeni pripadniki pri Crevalu niso namerno izvedli samoponižanja in odločna zavračam to, da niso znali izvajati nalog. Alan Geder, načelnik generalštaba Slovenske vojske

Tudi zato in zaradi kadrovskega primanjkljaja se po njegovih besedah "pojavljajo težave, tudi zadnja s Crevalom". Gre namreč za ocenjevanje bataljonske bojne skupine, oblikovane v 72. brigadi Slovenske vojske, ki je na nedavnem ocenjevanju po merilih Nata Creval dobila oceno nepripravljena na bojevanje in je bila nenazadnje tudi povod za menjavo na vrhu generalštaba.

Geder, ki je na tem mestu zamenjal Andreja Ostermana, je namreč že zamenjal poveljnika neuspešnega polka in njegovega namestnika, poveljniku sil Milku Petku pa ukazal "natančne analize novega načrta oblikovanja sil za izvajanje nalog doma in v mednarodnem okolju letos na način, da jo uspešno konča do konca poletja". Geder je napovedal, da bo ocenjevanje po Crevalu ponovljeno, uspeh na ocenjevanju pa bo zagotovil izvajanje mednarodnih operacij.

"Kontingenti bodo zamenjani v skladu s časovnicami. Izjema je KFOR, kjer se motorizirani četi podaljša delovanje za dva meseca," je napovedal. Pri slednji gre za misijo na Kosovu, vojaki iz neuspešne bataljonske bojne skupine pa so bili predvideni tudi za rotacije na misiji v Libanonu. Že takoj po neuspehu so v vojski priznali, da se lahko zgodi, da bi zato morali aktualni kontingenti podaljšati misije.

Vpoklic pogodbene rezervne sestave

Bataljonska bojna skupina se bo torej v naslednjih mesecih popolnoma posvetila samo dodatnemu usposabljanju in po Gederjevih besedah ne bo opravljala nobenih drugih nalog. Ker bo kadrov za druge naloge v domovini zmanjkalo, pa je naložil poveljniku sil vpoklic pogodbene rezervne sestave. Sam se nadeja vsaj polovičnega odziva, nabor nalog, ki jih bodo rezervisti opravljali, pa prepušča poveljniku sil.

"Ves čas iščemo tudi notranje rezerve. Zadnja, ki smo jo našli, je vpoklic pripadnikov PPRS. Krvno sliko nam trenutno kvari odliv vojakov," meni Geder, ki pri reševanju razmer pričakuje tudi pomoč predsednika Boruta Pahorja. Upam, da bo poslancem položil na srce, da je situacija zelo resna, je še dodal.

Slovenija ima trenutno na vojaških misijah 347 ljudi. "Fokus je še vedno na Zahodnem Balkanu, kjer imamo angažiranih 241 ljudi. Ustvarja se tudi nov fokus - to je na vzhodnem krilu Nata – v Latviji – kjer imamo angažiranih 50  pripadnikov vojske," pravi Geder. Stroški misij po njegovih podatkih v povprečju letno znašajo okoli 15 milijonov evrov.

Novi načelnik Generalštaba SV Alan Geder.
Novi načelnik Generalštaba SV Alan Geder. FOTO: Gregor Ravnik

"Svojo strateško vizijo, kako vidim delo v Slovenski vojski, sem razdelil na dva dela: na kratkoročne ukrepe, ki so izvedljivi takoj in kaj je tisto, kar je potrebno narediti dolgoročno - torej večje sistemske spremembe," svojo vizijo opisuje Geder. "Kadrovska slika bo v vojski v dveh letih namreč tako slaba, da vojska ne bo mogla opravljati svojih osnovnih nalog," je izpostavil.

"SV naj izstopi iz enotnega plačnega sistema," je eden od prvih ukrepov, za katere si bo prizadeval Geder in dodal, da imajo "v zadnjem času težave z motiviranjem pripadnikov vojske".

Geder je v okviru svoje vizije navedel še dolgoročno in stabilno zagotavljanje virov za vojsko, nadaljevanje in dokončanje procesa profesionalizacije vojske in izboljšanje voditeljstva v vojski s poudarkom na kohezivnosti, etičnosti in odgovornosti ter dvig motivacije v SV.

Ko gre za naloge vojske pa je bil jasen: "Primarna naloga SV je uspešna obramba države pred agresijo in v vseh pogojih, samostojno ali v zavezništvu". In vse druge naloge, ki jih opravlja vojska, ne morejo biti postavljene pred to nalogo, je dejal in med drugim omenil angažiranje vojske pri varovanju meje in skrb za ograjo.

Čuš in sindikat za ureditev razmer v SV še z novelo zakona o službi v SV

Poslanec Andrej Čuš pa je medtem na poziv Sindikata vojakov Slovenije vložil predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki bi izbojšal stanje na kadrovskem področju v SV, za obravnavo po skrajšanem postopku. Predlog uvaja rešitve, ki bodo po Čuševem mnenju zajezile odliv kadra iz SV in povečale zanimanje mladih za zaposlovanje.

Čuš je ob vložitvi predloga izpostavil, da je treba urediti status pripadnikov SV in ustvariti boljše delovne pogoje za zaposlitev v vojski, če želimo zagotoviti nadaljnje delovanje in razvoj obrambnega sistema. Urejanja področja se je Čuš lotil že s sredi februarja vloženim predlogom novele zakona o obrambi.

Predlog uvaja rešitve, ki bodo po Čuševem mnenju zajezile odliv kadra iz SV in povečale zanimanje mladih za zaposlovanje.
Predlog uvaja rešitve, ki bodo po Čuševem mnenju zajezile odliv kadra iz SV in povečale zanimanje mladih za zaposlovanje. FOTO: Slovenska vojska

Predlog zakona posega na tri področja, in sicer vrednotenje posebnosti opravljanja vojaške službe, bonitete za pripadnike in odprave nepravilnosti, ki so posledica preoblikovanj plačnega sistema javnih uslužbencev, in pokojninske zakonodaje.

Če omenjena predloga novel, ki ju je pripravil sindikat, vložil pa Čuš, ali pa vsaj vladna predloga zakonov, ki prav tako že čakata v parlamentarni proceduri, ne bodo sprejeti, v sindikatu menijo, da bo v času do 100 dni po oblikovanju nove vlade SV zapustilo za še en bataljon vojakov. Če se to zgodi, bo prišlo do novega velikega problema rotacij vojakov na mirovnih operacijah v tujini, so sporočili iz sindikata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hmhmhm
15. 05. 2018 21.39
Vse kar je njemu življensekga pomena je tabela, vse ostalo so nianse
stokviz
15. 05. 2018 20.40
Naša vojska je življenskega pomena samoda troši Evriče!!!
flojdi
16. 03. 2018 16.03
. in komu ali čemu lahko manjka točno 1238 (tisočdvestoosemintrideset) LJUDI
flojdi
16. 03. 2018 16.03
flojdi
16. 03. 2018 15.58
Bili smo že neodvisni. Nekoč. Zdaj smo odvisni od NATA.
flojdi
16. 03. 2018 15.59
luger
08. 03. 2018 12.14
+1
in tako pač je če volimo predsednika po lepoti
luger
08. 03. 2018 11.43
+2
Tako je če državo vodijo amaterji, zakone pišejo taki, ki nikoli niso delali, vojsko vodijo ljudje s šolami... Uboga dežela.
SAKITUMI
08. 03. 2018 10.05
+3
dokler je bilo naborništvo, je bila vojska še nakako spoštovana, potem se je začel propad.... ko ti služiš narodu samo zaradi denarja, potem ni to več vojska v pravem pomenu.....
kolbek460
08. 03. 2018 08.35
+0
Naš sončni kralj prodaja jajca ,ki jih bi naj plačala sociala in tisti z 600 eur plače ,izvoljen pa z 52% /48% bori se za socialno varnost ,in pravično družbo ,,cinizem narcisa ,naj gre čistit čevlje vojakom da bodo šli skozi preiskus pozitivno oceno ,,
ooResnicA
08. 03. 2018 08.18
+3
...toti bel nosek naj čim prej spoka od korita kar samo škodo dela....
srebrnibreg
08. 03. 2018 09.30
+0
Beli noski so v eni drugi opciji. Tako je vsaj Čuš dokazal.
flamengo
08. 03. 2018 08.03
+3
dokler bodo mirno lahko govorili, da ne rabimo vojske bo tako stanje. Take bi morali zapreti. In še poslanci slovenske države naj bi bili.
VZORNIK
08. 03. 2018 08.03
+8
Eden glavnih krivcev za porazno stanje vojske ste Pahor ................. zdaj pa pametujete, da bi narodu zlezu nekam .....
luger
08. 03. 2018 19.39
+1
ja. strinjam se. ampak dokler bo lep, bo predsednik.
flamengo
08. 03. 2018 07.59
+0
So dojeli na levi zase pravjo boljši politični strani, po skoraj 30 letih!!!! Sramota.
cool1
07. 03. 2018 22.55
+11
To je pa zelo zanimivo, sedaj pa tisti, ki je v preteklosti vzel največ sredstev vojski, to je predsednik Pahor, sedaj pa tisti najbolj govori, kako je vojska življenjskega pomena. To reče tisti, ki je prikrajšal in odvzel vojski največ denarja....smešno.
VZORNIK
08. 03. 2018 08.10
+6
To je znak pokvarjenosti človeka ...............
nightifly
07. 03. 2018 22.00
+0
predsednik Pahor se nekaj bi vi moral povedati narodu Slovenskemu in drzavljanom Slovenije ce jih to zanima Bismarck je po Franco /Pruski vojni rekel niso zmagali generali zmagali so pruski Ucitelji . Torej odgovor je jasen oz govor predsednika bi moral biti tak
Rolo956
07. 03. 2018 21.56
+3
lepo vas prosim. Ce nas bilokdo napade nas zbrise kak majo 5 minut cajta. Treba bi blo narod poslat skozi osnovno urjenje upravljanja z orozjem, ker ce bi ljudje znali upravljat z orozjem bi vsaj politiki dvakrat pomislili predno bi delali kaksne prevlke bedarije. ker tudi ce bi se vojna zacela in bi naenkrat vpoklicali ljudi kdo te misli da bi karkoli dosegli ko bi dali orozje v roke nekomu ki v zivljenju ni prisel blizje vojni kot v call of duty? hitro urjenje da se ljudje spoznajo z orozjem pa da vejo kaj vse se lahko zgodi ce ga dobijo muteci v roke karkoli vec pa je popolna bedarija. Skoda denarja da se nekdo igra tabornike...
nightifly
07. 03. 2018 21.39
+3
predsednik Pahor mocna visoka zavest ljudi je najmocnejse orozje tako kot je beseda ali knjiga Zavest in kultura gresta z roko v roki skupaj po svetu in v vsaki normalni druzbi zmagata . Vrag*a ,saj je Slovenijka v Evropi .
kure bedne
07. 03. 2018 20.57
-2
Baje on ni Alan ampak Alenka Geder. No tako so vsaj napisali. Zdaj se pa zamisli, zakaj je vojska nepismena.
igorli
07. 03. 2018 20.17
-4
Glede na splošno javno mnenje in patriotizem v sloveniji ni čudno da je SV tam kjer je. Saj keri politik pa. O financiral vojsko, če pa ji je javnost tak nenaklonjena. Vsi starejši od 45 itak samo sanjajo o JNA, ki je bila seveda najjače, ker so oni tam služila, nekaj nas je ki smo služili SV, pol so pa spet tisti ki jih naborništvo nikoli ni doletelo in nimajo pojma kaj vojska sploh je. Skratka državljani uničujemo vojsko. Ne politiki.
igorli
07. 03. 2018 20.17
-2
yyyeb
07. 03. 2018 21.07
+2
vse je to pogojeno z kvaliteto življenja. kaj ti bo patriotizem, če živijo eni kot siromaki
sodelujem
07. 03. 2018 20.14
+8
Vojska?? To je sedaj plačana služba, ne pa vojska.!
igorli
07. 03. 2018 20.26
-7
Predvidevam da nisi služil nikdar ali pa JNA
igorli
07. 03. 2018 20.29
-5
Verjetno JNA ko govoris da to zdaj ni vojska.
srebrnibreg
07. 03. 2018 20.33
+11
Kdor vsaj malo pozna razmere v vojski se mora strinjati, da je ta naša vojska daleč od vojske. Pa ne zaradi finančnega stanja.
Nora24TV
07. 03. 2018 20.42
+6
igorli a si brihtol pojedel? Nekaj te pravopis zeza, pa težko preberemo. Kakorkoli predvidevam, da si bil pri tabornikih. Pri JNA po kateri toliko pljuvaš je bilo treba delati, pa tudi ni bilo sprehoda domov vsak vikend, kot pri vas. V Sloveniji je profesionalna vojska - beri plačana (slabo), za stanje pa je kot pri vsem ostalem kriva država in ne Ljublančani, Štajerci, Dolenjci... v glavnem ne brihtuli.
igorli
07. 03. 2018 20.42
-8
No. Predvidevam da jih ti poznaš. Razjasni jih nam ki teh razmer ne poznamo.
Nora24TV
07. 03. 2018 20.47
+2
Daj prosim nehaj predvidevat...nočko ura je pozna.
igorli
07. 03. 2018 20.57
-6
Vsaki vikend smo bili doma? Vse skupaj pet krat. To je deset dni. Mislim da ste vi meli vec dopusta. In sedem mesecev tocno smo sluzli.
štrekeljc
07. 03. 2018 20.59
+4
igorli, vojska? Trop plačancev. Za te pa se ve, da se bore za tistega ki plača bolje. O častnikih pa tudi ni, da bi jih hvalil, Večina jih je tam zato, ker so prijatelji kaplarja iz bivše JNA. Iz JNA, veš to?
igorli
07. 03. 2018 21.05
-3
igorli
07. 03. 2018 21.08
-3
Nora24TV
07. 03. 2018 21.10
+5
igorli sem že napisal, da pojdi pančkat. Prvič, mi smo imeli obvezno služenje vojaškega roka, pa neam je bilo to prav ali ne. hahaha vrhunska sedem mesecev ste služili? Ker bi bil rad informiran smo nekateri morali, po tvoje služiti, daleč od doma, kar pomeni, da bi za vikend lahko prišel domov samo z avionom. Aja pa pri sedmih mesecih nismo bili niti na polovici "služenja" kej je večina bila tam vsaj leto in pol (da ne bo treba računati 17 mesecev).
krtofl
07. 03. 2018 21.17
+0
igorli pride v nedeljo z zlikano uniformo v kasarno......
krtofl
07. 03. 2018 21.19
+0
aja...in voda za umivanje je bla mrzla......v JNA se ve....in sem bil ko je tito umrl.....
stokviz
07. 03. 2018 20.08
+4
A se ve, koliko generalov ima naša peščica vojakov?