Slovenija

Pahor predlaga sestanek predsednikov strank

Piran, 16. 07. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor poudarja, da bi imelo nesprejetje fiskalnega pravila za Slovenijo nepredvidljivo politično, gospodarsko in socialno škodo. Zato predlaga, da Janša še pred glasovanjem skliče sestanek predsednikov strank. Po Virantovem mnenju je fiskalno pravilo zelo pomembno, ne pa usodno.

Borut Pahor - 12
Borut Pahor - 12 FOTO: Damjan Žibert

Nesprejetje fiskalnega pravila bi za Slovenijo pomenilo nepredvidljivo politično, gospodarsko in socialno škodo, je ob obisku predsednika politične skupine S&D v Evropskem parlamentu Hannesa Swobode v Piranu poudaril predsedniški kandidat Borut Pahor. Meni, da bi lahko premier Janez Janša pred glasovanjem v DZ sklical sestanek predsednikov strank.

Predsedniški kandidat in nekdanji premier Pahor je pozval najbolj odgovorne ljudi v državi, "da zberejo vso moč in gredo čez vse mogoče predsodke, ki jih je nabrala naplavina zadnjih let in zlasti zadnjih tednov, ideoloških in drugih, da sedejo skupaj in da rešijo odgovor na vprašanje, kaj narediti s fiskalnim pravilom".

Na srečanju Swobode s predstavniki Socialnih demokratov sta bila poleg Pahorja in gostitelja, piranskega župana Petra Bossmana, med drugimi prisotna še predsednik SD Igor Lukšič in evropska poslanka Mojca Kleva.

Pahor predlaga, da Janša pred glasovanjem skliče sestanek

Kot je opozoril Pahor, postaja namreč bolj ali manj očitno, da vlada oziroma njen predsednik Janša na sprejetje fiskalnega pravila vežeta tudi usodo vlade. Pahor je poudaril, da ni zagovornik ali podpornik vlade, še manj pa je "zagovornik vladne krize, ki bi lahko prišla kot rezultat nesprejema fiskalnega pravila".

Tu se po Pahorjevem mnenju odpirata dve možnosti. Po prvi lahko obe strani vztrajata vsaka pri svojem, pri čemer ni potrebne dvotretjinske večine za sprejem fiskalnega pravila, in "da potem vlada morda celo sproži politično krizo, ker bo razumela, da fiskalno pravilo ni sprejeto".

"Mislim, da bi to bila velikanska, nepopisna, nepredvidljiva škoda. Politična, gospodarska in socialna škoda se obeta Sloveniji," je posvaril Pahor in dodal, da je tudi regulacija te škode po njegovem "popolnoma nepredvidljiva in neka slaba novica za Slovenijo".

Zato se mu zdi bolj mogoča druga možnost, pri čemer mora imeti "škarje in platno" v rokah premier Janša, in sicer "da morda pred glasovanjem, ki utegne biti odločilno, vendarle skliče najbolj odgovorne ljudi, predsednike strank, morda še koga, na posvet, kako urediti to vprašanje, morda preložiti glasovanje ali pa morda še kakšen drugačen dogovor skleniti v zvezi s tem, glede na stališča strank, ki jih zdaj poznamo, da ne bi prišlo do politične krize".

Kot je namreč dodal Pahor, če bo Slovenija zdaj poleg vsega dobila še politično krizo, "bo vse skupaj samo še veliko težje".

Lukšič je opozoril, da "ne bi bilo dobro, da se večina, ki kontrolira proces v parlamentu, odloči, da sili parlament v neko odločitev, ki lahko da svetovni javnosti in trgom napačno sporočilo". Kot je ponovil, v SD podpirajo varčevanje, a ne brez ukrepov za nova delovna mesta in razvoj.

Kot je še ponovil, stališče SD ostaja, da ne podpirajo zapisa fiskalnega pravila v ustavo, podpirajo pa ga "kot pravilo pri racionalni rabi javnih sredstev".

Swoboda se glede samega vpisa fiskalnega pravila v ustavo ni opredelil, je pa dejal, da ga veseli stališče novega vodstva SD z Lukšičem na čelu, "saj daje jasno sporočilo, da moramo dodati element rasti močneje kot doslej".

Bo Janša upošteval Pahorjev predlog in sklical sestanek predsednikov strank?
Bo Janša upošteval Pahorjev predlog in sklical sestanek predsednikov strank? FOTO: Reuters

Zavrnitev fiskalnega pravila prvi korak do predčasnih volitev?

Pred odločanje DZ o fiskalnem pravilu odmeva tudi vprašanje političnih posledic morebitne zavrnitve predloga. Na to je že opozoril premier Janez Janša, ki je ocenil, da je glasovanje o fiskalnem pravilu največji test doslej. Koalicijski partnerji pa opozarjajo zlasti na hude finančne posledice, ki bi jih zavrnitev predloga imela za državo.

Janševe izjave je bilo po mnenju nekaterih mogoče razumeti kot napoved, da bi zavrnitev zapisa fiskalnega pravila v ustavo utegnila pomeniti prvi korak do predčasnih volitev. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant te napovedi ne razume "čisto dobro" in se s tem težko strinja, je dejal po današnjem kolegiju koalicijskih partneric pri premierju Janši.

Po Virantovem mnenju je fiskalno pravilo zelo pomembno, ne pa usodno. "Prav, odgovorno in pomembno bi bilo, da bi v ustavo zapisali fiskalno pravilo, saj bi s tem dali jasen signal mednarodni javnosti, da smo resna in kredibilna država. Tudi naši ratingi bi se popravili," je ocenil Virant, ki še vedno računa na "odgovorno ravnanje opozicijskih poslancev, čeprav je možnosti relativno malo".

DZ bo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo odločal na izredni seji, ki se bo začela v torek. Sprememba 148. člena ustave, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku, zaenkrat nima zadostne podpore. Za njeno izglasovanje je potrebna dvotretjinska večina, torej vsaj 60 glasov, proti pa so PS in vse več poslancev SD. Za vnos fiskalnega pravila v ustavo naj bi po nekaterih informacijah glasovalo največ 54 poslancev.

Ker so glede podpore predlogu "razcepljeni" na koalicijo in opozicijo, pa po Virantovih besedah morebitna zavrnitev fiskalnega pravila ne bo imela notranjepolitičnih posledic. Opozarja pa, da utegne imeti zavrnitev fiskalnega pravila škodljive, negativne posledice za Slovenijo kot državo, za slovenske javne finance, gospodarstvo in za obresti, ki jih Slovenija plačuje za izposojeni denar.

Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca Janševe izjave glede političnih posledic morebitnega padca fiskalnega pravila kažejo na to, kako resna zadeva je fiskalno pravilo. Če pa si bo predsednik vlade "zaželel predčasnih volitev, se bodo zgodile, ne glede na to, ali bo fiskalno pravilo sprejeto ali ne", je dodal Erjavec. Janša pa bo po njegovem mnenju pač povedal, če bo ocenil, da s padcem fiskalnega pravila vlada ne bo mogla več delovati.

Če bo predsednik vlade morebiti vezal zaupnico na sprejem fiskalnega pravila, pa je po Erjavčevem mnenju verjetno ne bo prejel.

Je pa prvak DeSUS spomnil, da fiskalno pravilo omejuje vlado, da ne more več trošiti kot ustvariti. Zato ne razume opozicije, ki svojih glasov za umestitev fiskalnega pravila v ustavo ne namerava dati. Strinja se, da je sprejem tega pravila pomemben zlasti z vidika sporočila finančnim trgom. Če ne bo sprejeto, "in kaže, da ne bo", bo po Erjavčevih besedah ta vlada svoje delo nadaljevala tako, da se ne bo zadolževala več, kot porabi.

Izjave Janše, da mu je žal, da sedanja opozicija ni sestavila vlade, Erjavec ne komentira. Je pa po njegovem mnenju škoda, ker se ni oblikovala velika koalicija, saj da bi v težkih časih potrebovali močno politično vlado.
 


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (433)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
18. 07. 2012 00.53
+4
Ko vidim teatralika Pahorja in hinavca Janšo, se zavedam, da bosta vodila politično sceno v Sloveniji še vsaj 20 let. Človeka kar mine volja do življenja. Za njima pa taki pajaci kot je Erjavec, Žerjav, Jankovič, Novakova ... normalen človek mora postati apatičen.
godhead
17. 07. 2012 14.46
+3
pahor, kako pa kaj sinko?
Flenca
17. 07. 2012 11.35
+11
V Franciji je sam predsednik rekel da ga ne bodo sprejeli fizkalnega pravila,zakaj bi pa spreminjali ustavo a zato da bodo nekatere elite lahko še naprej kradle,saj se ve katere.
prašek
17. 07. 2012 12.14
+5
Kaj je to fizkalno pravilo ?????????????????????
odpisan2x
17. 07. 2012 11.25
+5
islandija je zakon
olyca
17. 07. 2012 10.55
+7
Če je za politiko usodno fiskalno pravilo, nič hudega, teh lapežev je tako ali tako preveč. Glede gospodarstva bodo pa na račun fiskalnega pravila še bolj odirali davko plačevalce. Janša bolje da spoka s temi revolucionarnimi posegi in naj prizna da ni sposoben popraviti grehov pretiklih vlad in tudi svoje. Takšne manervre kot dela sedaj on in vlada, nas peljejo samo v propad.
Bojan-F
17. 07. 2012 10.45
+6
Joj, joj, joj! ... "'Tudi naši ratingi bi se popravili,' je ocenil Virant" Poglejmo si gibanje obrestne mere za 10-letne slovenske državne obveznice zadnjih 15 mesecev in povežimo na eni strani z dogajanjem v R Italiji in na drugi strani z dogajanjem v R Sloveniji. Tako kot je rasla v odvisnosti od italijanske, tako je dobivala dodatni spin na domačem političnem prizorišču. Vprašanje 1: na koliko bo naštelala R Italija svoje fiskalno pravilo? Na 65% BDP? Na 70% BDP? Vprašanje 2: Koliko je domača politika skurila v zadnjih 15 mesecih (z drugimi besedami: kolikšna je razlika med financiranjem državnih obveznic s 3,5% donosom ali pa 7%)? Mimogrede 1: natančneje razlika med donosom nemških obveznic in slovenskih je bila pred 15 meseci 1,3% danes pa je skoraj 5% Mimogrede 2: ne more nobeno fiskalno pravilo popraviti, kar neodgovorni politiki ali visoki državni uradniki nesankcionirano počno
Bojan-F
17. 07. 2012 10.48
+7
Objasnilo: Sedanji prvi minister g.Janša Janez preko svojih dveh emisarjev polaga na dušo, srce, vest in denarnico državotvorno držo uglednih narodnih zastopnikov pri vstavljanju fiskalnega pravila v ustavo. To je isti g. Janša Janez, ki lansko leto (in ne samo!) o državnotvornosti ni vedel nič.
simona_semenic
17. 07. 2012 10.12
+1
TI, KI NAM Z MIZE jemljejo meso, nas ljube zadovoljnosti učijo. Prav tisti, ki nam sproti vse požro, nam kar naprej o žrtvah govorijo. In sita vrana lačni kraka o zlati dobi, ki nas čaka. In tisti, ki zaradi njih drvi država in vse skup hudiču v rit, trdijo, delavcu ne damo oblasti, ker je za vladanje preveč zabit. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
godhead
17. 07. 2012 08.28
+22
pahor, lepo te prosimo, da bodi tiho, ker razen gledanja sebe v ogledalo nisi kaj dosti sposoben, nikoli nisi imel prave službe, saj si že od samega začetka prisesan na davkoplačevalski, torej naš denar preko raznih javnih funkcij.
godhead
17. 07. 2012 08.49
+9
očitno se še ne zaveda v imenu čigavih interesov ljudje umirajo.
tron3
17. 07. 2012 07.54
+12
Fiskalno pravilo samo pomeni, da bodo do določenega zneska, ki naj bi bil zapisan v Ustavi - KRADLI IZ PRORAČUNA, PREKO JAVNIH RAZPISOV PA NIČ DRUGEGA!!!!!
tron3
17. 07. 2012 08.00
+12
Pahor je član SD, vendar se postavlja vprašanje, katero politično opcijo zastopa!!!!
Muhovc
17. 07. 2012 07.29
-9
Pahor je posten clovek!
godhead
17. 07. 2012 08.39
+10
divus
17. 07. 2012 07.21
+7
Naj mi za boga nekdo razvozla to fiskalno pravilo, kajti v mojem maternem jeziku ga ne najdem!
prašek
17. 07. 2012 09.16
+7
V vsaki državi obstajata dve denarni/finačni politiki in sicer fiskalna in monetarna. Torej če je neka politika fiskalna to pomeni da ni monetarna :D Fiskalna je v pristojnosti vlade in običajno vanjo spadajo proračun, davki... Monetarno politiko pa izvaja centralna banka in vanjo spadajo količina denarja v obtoku, obrestne mere... Enostavno povedano bi lahko rekel da je fiskalna politika vladna finančna politika. Monetarna pa politika centralne banke.
Muhovc
17. 07. 2012 07.19
+6
Zdej bomo pa vidl kdo ma Jajca!
nemarx
17. 07. 2012 07.04
-5
Sestanek predsednikov strank ???? Meni se tu poraja vprašanje, kdo je pravi predsednik, oziroma kdo je vodja druščine, ki se drenja v PS in SD in kdo iz ozadja stalno spodkopava DESUS in DL in zakaj? Vedno, kadar formalni predsedniki teh štirih strank nekaj rečejo ali nekaj obljubijo, ali povedo svoje mnenje, vedno naslednji dan ali naslednji teden pridejo z drugačnim stališčem, drugačnim mnenjem ali drugačnim predlogom. Naj zaboga netovariš Kučan končno enkrat potegne svojo partijsko knjižico iz depoja in naj se ponovno aktivira ter zavzame predsedniško mesto nad svojimi sateliti, tako, da bodo ljudje dejansko vedeli koga volijo in kaj si lahko obetajo.
Xit
17. 07. 2012 07.08
+8
Krivi so volilci in ne Kucan, da imata PS in SD toliko sedezev v parlamentu. Tako kot pri SDS-u ni kri Oman, ampak VOLILCI!
tron3
17. 07. 2012 07.58
+10
Tako je, volilci so krivi in odgovorni, da že 20 let vodijo državo eni in isti, pa Švico so obljubljali, pa 1000 € plače in pokojnine, sedaj pa se je zgodila kriza, Slovenija pa tone in tone, karavana pa gre dalje, ne meneč se za državljane!!!!
61810
17. 07. 2012 06.13
+29
Ko je vlada sprejela varčevalne ukrepe, se sploh nismo zavedali kaj vse je sprejela. Vsak dan se srečujemo z novimi dejstvi, kaj je naredila v škodo malega človeka. Vse so naredili načrtno. Če Francozi ne bodo sprejeli pravila, zakaj bi ga mi morali. Če bodo predčasne volitve pa naj bodo. Kaj nam pa preostane, samo varčevanje. Moja mama je delala v podjetju ko so varčevali za boljš jutri, kupovali so nove stroje. Podjetje je cvetelo. Vse za boljši jutri, da bodo njihovi otroci dobili zaposlitev. Toda prišli so novi časi, dobro podjetje so prodali tujcu, ki ga je spufalo do konca, Kaj je naredila država nič, delavce na zavod, stare v penzijo . Takih zgodb je v Sloveniji zelo veliko.
cirenij
17. 07. 2012 06.57
+15
Poznam točno tako zgodbo. Je reku direktor na Delav. svetu mal še počakajte da zgradimo to in to. Pa ni basal v lastne žepe ampak za prihodnost. In delavci so dvignili roke. Nato pa ostali brez vsega, ker se je vse razprodalo. Žalostno, žalostno.
ancica84
17. 07. 2012 03.03
+3
Kaj pa ... če se nehamo prepirat in enkrat za spremembo potegnemo skupaj? Ste zmožni požret tist štamprle ponosa, ki ga še imate? Dejmo že enkrat pokazat kaj pomeni Slovenija, kaj in kdo smo, zakaj smo?! ...
ancica84
17. 07. 2012 03.10
-6
Logic Popeye
17. 07. 2012 04.56
+7
minusi kažejo, da se bomo slovenci kregali še 1000 let kot eni butalci
AlternativeFacts
17. 07. 2012 02.58
+18
\"Pahor poudarja, da bi imelo nesprejetje fiskalnega pravila za Slovenijo nepredvidljivo politično, gospodarsko in socialno škodo.\" - Ja kakšne neumne so pa spet to?..nepredvidljive politične posledice?..ja huda reč,če bomo morali ponovno na volitve,mogoče nam pa končno uspe,da vas odplaknemo od korita -> ZA VEDNO....Gospodarsko škodo?O katerih namišljenih svetovih sedaj nabija?Kdo ne more vračati kreditov iz famoznega obdobja 2004-08?Javna uprava,neposvečeni državljani,ali gospodarstvo in \"tanartabulši prjatli\"?Ter koga,s čigavim denarjem in zakaj sploh rešujemo danes?..Socialo ... Heh..Pri tej cvetki pa človek ne ve,ali bi se krohotal,ali pa vzel kol in dokončal trplenje?Naj pogleda v katerikoli \"rokovnik\",kaj je njegova vlada sprejela glede socialnih transferjev,potem naj pa opleta o sociali ..... Za ubogih 200€ morajo ljudje vpisati zaznamke v zemljiško knjigo,da bodo otroci teh ljudi nazaj odkupovali že kupljeno in vsakoleto obdavčeno?.......to ti je sociala,ki te skrbi,da se bo sesula ..
Xit
17. 07. 2012 07.11
-3
Kako lahko tolk neresnic v enem postu napises. Pa ne zdaj tistih par resnic razlagat, ker ob taksnih neresnicah izgubijo pomen.
lnterReflections
17. 07. 2012 01.20
+17
Barbika, Holande je za razliko od tebe pravi socialist, ne neoliberalec, preoblečen v socialista! In če on ni sprejel fiskalnega pravila, ga tudi mi ne bomo!!!
mishomclaren
17. 07. 2012 01.09
+11
ta mati tereza mi gre že pošteno na živce!!!!
hanoveranec
17. 07. 2012 00.53
-7
Sedaj pa bomo"udarili" z vso močjo !!!!!!!!
ce.ce.
17. 07. 2012 06.54
+2
Shisui
17. 07. 2012 00.46
+27
Avstriji vlada levica skoraj neprestano ze 40+ let, pa imajo na bencinskih servisih studentje, ki brisejo sipe 1500€+ place. Nasa desnica se zavzema predvsem za to, da po cim hitrejsem postopku postanemo nemski hlapci in fiskalno pravilo bi to zagotovilo. Sicer se lepo slisi, da se ne bomo zadolzevali vec kolikor imamo ampak v praksi pa to pomeni, da ne bo kreditov za stanovanja za mlade druzine, ne bo kredita za avto, ne bo kredita za zdravstvo itd. Posledicno to pomeni vse manj novih podjetij, manj delovnih mest in vsesplosno nizjo gospodarsko rast. Fiskalno pravilo se sprejema ob rekordni gospodarski rasti, ne pa takrat, ko so krediti najbolj potrebni. JJ je v mandatu 2004-8 spremenil zakonodajo in omogocil "legalen" prevzem podjetij, katere so potem ti. tajkuni spravili na kant, jih pred tem seveda dodobra izropali in pustili bankam kredite, firme pa so sle v stecaj. JJ je leta 2007 v NLB nastavil clana stranke SDS. Vsi vecji tajkuni so dobili slabe kredite ravno v teh letih. Tajkuni so nas stali vsaj 2 milijarde €. Janseva vlada se je hvalila, da imamo najvisjo gospodarsko rast, sele kasneje pa so prisli ven podatki o dejanski zadolzenosti Slovenije in v teh 4ih letih, smo se zadolzili vec milijard €. Skratka, skorajda vse se je delalo na kredit in ogromno teh kreditov ne bo nikoli placanih. Naj se omenim, da se fiskalega pravila otepa tudi drugo najvecje gospodarstvo v EU. Tudi Francozi vedo, kaj fiskalno pravilo pomeni za njihov razvoj.
comment123
17. 07. 2012 01.02
+20
VSE JE BILO STORJENO NAKLEPNO, TOČNO Z DOLOČENIM CILJEM!!!!!!!!!!!!!!!
Shisui
17. 07. 2012 02.04
+17
Muhovc
17. 07. 2012 07.21
-9
Pojdi v Avstrijo sipe brisat fant moj! To je delal ze tvoj stari foter! Ce ni slucajno plenil po Dezeli Kranjski?