Slovenija

Pahor podpira Blaira za predsednika EU

Bruselj, 30. 10. 2009 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor podpira Tonyja Blaira za bodočega predsednika EU. Tako je poleg Gordona Browna edini od socialdemokratskih voditeljev, ki ga podpira. Vlada bo o tem še odločala.

Pahor podpira Blaira.
Pahor podpira Blaira. FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor je danes v Bruslju razkril, da podpira nekdanjega predsednika britanske vlade Tonyja Blaira za bodočega predsednika Evropskega sveta. Ob tem je pojasnil, da si to pravico jemlje kot predsednik svoje socialdemokratske stranke in da bo vlada o tem odločala v prihodnosti, ko bo postopek izbire formalno sprožen.

Premier je pojasnil, da je bil v četrtek na srečanju sedmih socialdemokratskih voditeljev Unije z vodji druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, evropskih socialistov (S&D), edini, ki je poleg predsednika britanske vlade Gordona Browna podprl Blaira.

Svojo odločitev je pojasnil z besedami, da ima z njim "tako ali drugače dobre izkušnje" in da je bil Blair pogosto navdih za marsikatero spremembo v njegovi lastni stranki. "Odnosi med laburistično stranko in slovenskimi socialdemokrati so odlični, na Blaira in Browna sem se lahko vedno zanesel," je poudaril.

Pahor je ob tem priznal, da je Irak madež na Blairovi politični karieri, saj je šlo za vojno, ki je bila po njegovem mnenju nepotrebna. "Takrat Blaira nisem podprl in nisem videl razloga, zakaj je šel v 'španovijo' z Georgeom Bushem, in razloga, zakaj je to storil, še danes ne vidim," je dejal.

Premier je še pojasnil, da bo eden od dveh novih visokih položajev v EU – predsednika ali zunanjega ministra – zagotovo pripadel socialdemokratski politični struji, ki je sicer po njegovih besedah izgubila evropske volitve, na katerih je zmagala desnosredinska opcija.

Iz konservativne politične družine sicer prihajata tako predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kot predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in enega od še preostalih dveh ključnih položajev v EU bo po Pahorjevem mnenju prav tako zasedel predstavnik ali predstavnica konservativne stranke.

Sarkozy je bil sprva največji Blairov navijač, če pa ga bo dejansko tudi podprl, pa še ni povsem gotovo.
Sarkozy je bil sprva največji Blairov navijač, če pa ga bo dejansko tudi podprl, pa še ni povsem gotovo. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je sicer danes v Bruslju razkril, da sta se z nemško kanclerko Angelo Merkel dogovorila, da bosta podprla istega kandidata, saj delita enako vizijo o obeh novih položajih. Sarkozy ni želel razkriti imena, poudaril je le, da "imena iz prvega vala ugibanj na koncu niso nujno zmagovalci".

Švedsko predsedstvo EU bo posvetovanja z državami članicami o kandidatih za predsednika ali zunanjega ministra EU formalno sprožilo, ko bo jasna slika glede ratifikacije Lizbonske pogodbe na Češkem. Po besedah predsednika luksemburške vlade Jeana-Clauda Junckerja bi to lahko storilo dan po tem, ko bo češki predsednik Vaclav Klaus podpisal pogodbo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 10. 2009 13.45
Zakaj ne Janša, saj bi šel na kak tečaj iz angleščine, pa še namestonpudlja bi tam delal pittbull! Še sreča, da niso tja postavili Ropa!
damirg@email.si
31. 10. 2009 11.01
kako lahko podpira tega pudlja. je že izgubil mojo podporo.
slosap@yahoo.de
31. 10. 2009 10.51
Borut, a se je tebi malo zmešalo? al sta pa kaj imela z Blairom? Nehaj ga sekljat in pusti zgodovino pri miru, in Blair je zgodovina. Saj je že dosti zaslužil, naj užia nekje...naj piše kake knjige, samo na politično prizorišče naj ne hodi ta pudelj od Busha!!!!
sudja
31. 10. 2009 10.23
Pahor bi tudi osla podprl če bi bilo potrebno
rafael.m
31. 10. 2009 09.20
Pahor, pri moj duši, nikoli več te ne volimo, pa če začneš nesti zlata jajca. Pod čigavim vplivom in s čigavim perjem se dičiš, za lasten narod pa nimaš časa niti posluha. Brez volje naroda, brez parlamenta, vse delaš po svoji brihtni glavi.
dannajja
31. 10. 2009 08.57
Pahor! Lutka! Barbika! Kaj ni dovolj da delaš piz....jo doma, moraš še v EU? Kako si sploh lahko dovoliš dajati neke izjave v imenu Slovencev? To delaš že eno leto! Daj, bodi toliko človeka in odstopi! Ali imaš sploh kaj morale ali je vse res kar piše v dokumentu - ne smem napisat ker mi bo administrator zbrisal komentar, kot mi ga je že 7x
M-teorija
31. 10. 2009 08.50
Pri tej odločitvi pa me je Pahor zelo razočaral. Ta odločitev je prekleto skregana z njegovini nazori in vsem tem kaj zagovarja in predstavlja. Nikoli od njega ne bi pričakoval odločitev na osnovi barve predvsem pa ozko politično in z ideološko s plašnicami omejeno odločitev. Če že ni mogel iz teh okvirjev bi vsaj izbral neko novo ime v takoimenovani socialdemokratski struji in ne ime nekoga, ki mu sicer ne oporekam politične spretnosti, vendar je v pogledu človeških in moralnih vrlin naredil preveč napak, da bi mu jih lahko oprostili. Človek s težo takšnega nahrbtnika ne more in ne sme predstavljati celotne evrope. Upam samo , da se bo Pahor premislil.
hotchilipoper
31. 10. 2009 07.05
porsche303gt430.10.2009 Tut jaz sem takega mnenja,vidim da obstaja še nekdo,ki so mu zadeve bolj jasne.Drugi pa si pred tem zatiskajo oči.
hotchilipoper
31. 10. 2009 07.00
Blair spolh ne mara Slovencev,ker nas ima za balkance
bostjan@kocevje.com
31. 10. 2009 03.50
pa blair sploh ve gdo je pahor???
mes
31. 10. 2009 01.51
V Hag z njim , to ti je evropa?
crnigavran
30. 10. 2009 23.04
zlikovec ,toni ker...
Klizma
30. 10. 2009 22.17
po Pahorjevi zaslugi bo zmagal...
antonino
30. 10. 2009 22.10
PA ZOPET SAMO PAHOR , PA SAJ NE MORE BITI RES
Mars
30. 10. 2009 21.58
Administrator če imaš kakšno bolezen - npr. psihično pojdi na pregled k zdravniku, drugače pa me negiraj in mi odgovori, kaj v mojem komentarju je bilo neprimernega, neresničnega oziroma drugo, da si ga izbrisal?
porsche303gt4
30. 10. 2009 21.29
Tony Blair je lutka in hkrati član BILDERBERG Group. BILDERBERG Group je le ena od grup, ki spadajo pod ILLUMINATI. ILLUMINATI vodijo Svet. Kdaj bo Svet in pa Narod spoznal, da sploh ni važno kdo vodi politiko, če pa jo vodijo ljudje iz ozadja že desetletja, eni in isti, na na naši ovčji sceni se manjavajo politiki in s tem nastaja navideno mišljenje, da bodo spremembe. Načrti za naslednjih 100 let so že napisani in kdorkoli bo na sceni, bo le te uresničeval al pa ga bojo odstranili. ZEITGEIST (2007) se uresničuje. Za vse tiste, ki ste trdili, da je neverodostojen in zavajoč, sedaj dobivate vse dokaze. NEW WORLD ORDER is coming. Prihaja nov Svetovni red. Kriza je umetno in z namenov ustvarjena, da ko bo razjarjena množica odšla na ulice, nam bodo ti voditelji ponudili rešitev. In ovce bodo spet nasedle. Mi pa bomo postali Moderni Sužnji. Še prej pa nas bodo malo iztrebili - par milijard. Ampak eni boste še vedno trdili, da to ni res. In da demokracija, WHO in ILLUMINATI kaj takega nebi naredili. TONY BLAIR je že 200% predsednik EU, katerega bo namesto naroda volila oz. bolje rečeno iz združba ILLUMINATI. PRIHAJAJO ČRNI DNEVI in največji genodic v našem obdobju. Mnogo nas bodo pobili. Če ne z virusi, pa s hrano ali pa iztradali.
bnam 2707
30. 10. 2009 21.16
No ne vem,če je Blair prav primeren za ta položaj.Ne čudi me,da ga Pahor podpira.Vsekakor pa ne vem na kašen nedemokratičen način bodo izbrali predsednika EU v demokratični EU.
Svobodni
30. 10. 2009 19.53
O ne, samo tega ne. Ideja se počasi uresničuje.
jugo_bimbo
30. 10. 2009 19.37
SIGURN GA PAHOR PODPIRA SAJ STA OBA LEPOTKOTA Z IQ NA NIVOJU SOBNE TEMPERATURE.
cohiba.cubana
30. 10. 2009 19.21