Slovenija

Pahor ob odprtju obnovljene dvojezične šole: Vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati širši domovini

Špetr, 11. 03. 2017 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik države Borut Pahor se je udeležil slavnostnega odprtja obnovljenih prostorov Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru. »Vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati vsi pripadamo eni sirši domovini, ne samo zato, ker ta tolerira naše različnosti, ampak jih tudi spodbuja," je dejal.

Jezik je sidrišče vsakega naroda, šola v Špetru pa je sidrišče slovenskega naroda v Benečiji, je ob otvoritivi obnovljene dvojezične šole povedal predsednik Borut Pahor. .
Jezik je sidrišče vsakega naroda, šola v Špetru pa je sidrišče slovenskega naroda v Benečiji, je ob otvoritivi obnovljene dvojezične šole povedal predsednik Borut Pahor. . FOTO: Kanal A

V Špetru je bilo danes slavnostno odprtje obnovljenih prostorov Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič, ki se je je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. "Vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati vsi pripadamo eni sirši domovini, ne samo zato, ker ta tolerira naše različnosti, ampak jih tudi spodbuja," je dejal.

Jezik je sidrišče vsakega naroda, in prav šola, ki se znova odpira v Špetru, je sidrišče slovenskega naroda v Benečiji, je še dodal. V njej se bodo učili in odraščali otroci v dveh jezikih, v slovenskem in italijanskem, kar je izjemnega pomena za njihovo izobrazbo, identiteto in dušo. "V tej šoli se otroci navajajo na življenje, v katerem je treba spoštovati različnost in ostati zvest svoji tradiciji," je dejal predsednik in zaključil z mislijo, da moramo negovati identiteto, zlasti jezikovno, negovati multikulturnost in odprtost ter spoštovati drugačnosti - prav to zagotavlja vsem nam mirno in varno življenje, tistim, ki šele vstopajo vanj, pa obeta, da bodo s svojimi talenti lahko izsanjali svoje sanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kulturni program so izvedli učenci šole in zbora Fajnabanda iz Benečije. Po prireditvi si je predsednik ogledal Slovensko multimedialno okno – Finestra multimediale slovena (SMO), muzej, ki je bil urejen v Špetru v okviru strateškega projekta JEZIKLINGUA. Muzej sta mu predstavila Giorgio Banchig, predsednik Društva za slovensko kulturo, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine beneške Slovenije, in ga je predsednik Pahor aprila lani odlikoval z medaljo za zasluge za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti, ter Donatella Ruttar, ki je zasnovala, načrtovala in koordinirala gradnjo muzeja.

Od petih do 276 učencev

Zgodovina Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom sega v leto 1984, ko je začela s svojim delovanjem s petimi učenci v vrtcu in se do danes razširila do srednje šole prve stopnje, ki jo obiskuje 276 učencev iz dvaindvajset različnih občin v Videmski pokrajini.

V zadnjih letih je šola doživela proces obnovitve nekaterih delov zgradbe, ki so bili dotlej iz varnostnih razlogov zaprti. Obnovitev je bila zaključena decembra lani, januarja letos je pouk ponovno stekel v obnovljenih prostorih, na prvotni lokaciji, slavnostna otvoritev pa je bila danes ob pristotnosti predsednika republike.

Šola je bila s prenovitvijo tudi uradno preimenovana v Šolo Pavla Petričiča, ki tudi za mlade rodove predstavlja človeka, ki zna ohraniti in širiti vrednote miru, strpnosti in medsebojnega spoznavanja s ciljem, da se ohrani bogato jezikovno in kulturno izročilo.

Njegovo življenjsko pot je na slovesnosti predstavila Živa Gruden, dolgoletna ravnateljica Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom. Grudnovo je Pahor decembra 2016 za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji odlikoval z medaljo za zasluge.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
12. 03. 2017 09.08
-3
Brez monističnega piškotopeka pač ne gre v tej državi!
kaslc 1
11. 03. 2017 17.39
+4
njegova vlada je cel kup pravic ukinila,sedaj se pa nekej socialista dela,ki nikoli ni biv
Karantanija
11. 03. 2017 17.49
+1
wolfterier
12. 03. 2017 10.08
+1
Dvojezične v redu.Samo,da ne bodo trojezične,arabske,nje...
darlok
11. 03. 2017 17.38
+0
2 sv. vojna je naredila veliko škode. Nacionalizem je dober. Dokler deluje v dobro svojega naroda in ne (pretirano) v škodo drugih. Žal je nacionalizem dobil izredno negativen prizvok in sedaj so proti njemu vsi, ki so bodisi proti nacionalizmu (rekel bi jim izdajalci) in tudi tisti, ki se delajo "fine" in "napredne".
komarec
11. 03. 2017 17.01
+5
Ta majster ne zna nič drugega kot samo leporečit.
Karantanija
11. 03. 2017 17.21
+0
Je se je morda kaj zlagal? Ni vse čisto res, kar je povedal?
?asjeza
11. 03. 2017 16.54
+8
dej bodi tiho primorec niti svoje vojske nimaš pa bi se neki šopiril po Avstriji!!!
Karantanija
11. 03. 2017 17.20
-2
JanšaBoy
11. 03. 2017 18.00
+2
wolfterier
12. 03. 2017 10.10
+2
Imamo vojsko,samo ni sposobna branit domovine.En kup generalov in polkovnikov se že ne bo bojeval.