Slovenija

Pahor ob 70-letnici pobojev frankolovskih žrtev položil žalni venec

Frankolovo, 14. 02. 2015 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Pahor je na spominskem območju Frankolovo ob 70-letnici pobojev 100 frankolovskih žrtev položil žalni venec. Povedal je, da je ljudi, ki so na Frankolovem končali življenje, le tragična usoda postavila v čas druge svetovne vojne, ko zločinov ni bilo konca, dokler ni bilo konca vojne.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na spominskem območju Frankolovo ob 70-letnici pobojev 100 frankolovskih žrtev položil žalni venec.

Dejal je, da sredino prejšnjega stoletja zgodovina opisuje kot čas izjemnega tehnološkega napredka sodobne civilizacije, vendar pa je ta ista civilizacija dosegla moralno dno. "Po koncu vojne so rekli nikoli več. In 50 let kasneje je bilo mogoče primerjati tiste fotografije iz Auschwitza s tistimi iz Srebrenice," je opozoril.

Glede razmer v naši domovini je pozval k strpnosti, sožitju, medsebojnem razumevanju, ne glede na razlike, ki so med nami. Pozval je tudi k spravi, k vsemu tistemu, kar nam omogoča, da se kot narod ob najpomembnejših vprašanjih vendarle postavimo enotno za svoje narodne cilje. Pahor je poudaril še, da je vedno na strani tistih, ki si prizadevajo za reševanje sporov na miren način.

Borut Pahor na Frankolovem
Borut Pahor na Frankolovem FOTO: STA/Tamino Petelinšek

Slavnostni govornik Tone Kregar iz Muzeja novejše zgodovine Celje je izpostavil, da zmaga nad fašizmom ni pomenila zgolj konec doslej najhujšega in najbolj krvavega spopada v zgodovini človeštva, temveč je obenem postavila tudi temelje izgradnje boljšega in pravičnejšega sveta, v katerem bi ljudje, narodi in države presegli zgodovinske razmere in sovraštva ter svoje medsebojne odnose urejali na demokratičen, strpen, povezovalen, predvsem pa miren način.

Dejal je tudi, da so bile frankolovske žrtve različnih svetovnih nazorov in opredelitev, komunisti in kristjani, verni in neverni. "Predvsem pa je vsakdo izmed njih bil osebnost z lastno življenjsko zgodbo, upi, strahovi in hrepenenji – nekogaršnji mož, sin, oče ali brat. Čeprav so predstavljali vzorec takratne slovenske družbe in človeka, dejansko niso bili prav nič drugačni od nas, tukaj in zdaj," je dodal Kregar. Po njegovih besedah slovenski upor proti okupatorju med drugo svetovno vojno, kljub vsem obsojanja vrednim, zlasti ideološkim skrajnostim in stranpotem, ostaja pomembno zgodovinsko poglavje ter eno glavnih sidrišč naše sodobne identitete.

Spominsko območje obsega ostanke drevoreda jablan, na katere so Nemci 12. februarja 1945 obesili 99 talcev, enega pa ustrelili med begom, ter dva grobova, kamor so po obešenju zakopali žrtve. Med pobitimi so bili tudi mladoletniki, in sicer je bil najmlajši star 16 let. Najstarejši talec pa je imel 64 let.

Nemci so to storili iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (598)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.48
+12
Stane Kirn, nekdanji belogardist......."V nobenem primeru to ni bila »taktična« kolaboracija. Vedeli smo, da delamo narobe. Domobransko vodstvo je zavestno, ne pa taktično, sodelovalo najprej z Italijani, nato pa z Nemci. Gregorij Rožman v Italijanih ni videl okupatorjev, ampak borce proti komunizmu in zato je z njimi sodeloval. Poznate sliko, na kateri je Rožman obdan s petdesetimi domobranci? Tik ob njem je znani klavec iz Barja Frakl. Vse izhaja iz škofije. Rožman ni imel niti enega duhovnika, ki bi ga poslal na Rab, med 15.000 vernikov, imel pa je 30 kuratov za »duhovno oskrbo« domobrancev. Kurati so bili oboroženi in imeli so oficirske čine. Rakitniški duhovnik in njegov brat sta bila oficirja. Je to taktična kolaboracija?"
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.49
+10
Zakaj se nekateri še danes ne morejo sprijazniti z domobranskim porazom in resnico o sodelovanju z okupatorjem?.......... " To so blodnje. V naših vaseh so bile v minulih petdesetih letih strasti pomirjene. Vsi smo vedeli, da so partizani osvobodili domovino in da je bila večina domobrancev prisiljena v sodelovanje z okupatorjem. Naj poudarim, da največjo krivdo za bratomorno vojno nosi RKC s škofom Rožmanom na čelu. Cerkev še do danes ni izrazila kesanja za svoje početje med vojno. Ker je tiho, njen molk izrabljajo nekateri domobranski zadrteži."
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.52
+7
"Vedeti moramo - ne vem, zakaj tega Zveza borcev ne poudarja -, da partizani niso pobijali kar tjavendan. V našem kraju so partizani ubili mladega fanta, ki je z družino prebegnil iz Italije. Ker je znal italijansko, se je z njimi družil. Obtožili so ga, da ovaja. Vendar sam menim, da se ni pobijalo kar v tri dni, četudi drži, da se je vse dogajalo brez sodnega procesa. Toda tudi nasprotna stran je brez sodnih procesov pobila ogromno ljudi. V Kozlarjevi gošči pri Črni vasi je bilo leta 1944 pobitih okrog 100 žensk samo zato, ker so bile v sorodu s kakšnim partizanom. Zagrebli so jih tako slabo, da so se celo Nemci zgražali, zato so ukazali, da jih izkopljejo in po krščansko pokopljejo na pokopališčih."
ivan.z Doba
16. 02. 2015 13.17
+7
Sami ste nekje zapisali, da je ljudstvo sovražilo domobrance? > Zagotovo. Brat je imel hišo ob Tržaški cesti na Bičevju, kjer sem bil večer pred odhodom domobrancev. V grobni tišini so marširali skozi Ljubljano. Le tu in tam je odjeknil kakšen strel in besede: »Ljubljana, kur rbaa rdeča, le počakajte, da se vrnemo!« Naslednje jutro so bili v mestu že partizani. V nekaj urah je bila Ljubljana polna rož in zastav........ Kako ste vi sprejeli osvoboditev? > Tudi jaz sem mahal v civilni obleki partizanom. Še danes slišim žensko, ki je ob meni rekla: »Poglej ga, včeraj je bil še v domobranski uniformi, zdaj pa vpije 'Živijo, partizani'.« Usedel sem se na kolo in se z novo zastavico odpeljal domov v Podpeč ter se vključil v delo krajevnega odbora OF. Ker sem bil policist in le nekaj dni pripadnik domobranske formacije, sem bil zaprt po vojni le tri mesece in to brez obsodbe.......
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 12.36
-2
Za štiri krogce ali dve ledvički na maski avta, vsi tile komentatorji spremenijo mnenje...... preteklost je razdvajala ne vem zakaj mora prihodnost....nezrelost, neodgovornost, nesamozavestost da pripadaš samo sebi........ ne vem kva vam...
Fifi 24
16. 02. 2015 11.32
+6
Zakaj SLO mediji molčijo o katastrofalnem intervjuju Pahorja Ruski TV - RT??
ivan.z Doba
16. 02. 2015 11.47
+4
iGURT
16. 02. 2015 11.55
+4
Sicer ni pravi članek za debatirat o tem, pa vseeno, ta intervju, težko najdeš besede kako bi ga opisal, dobrega vsekakor nič.
Redtka
16. 02. 2015 12.36
-7
Zato ker je bila to ena največjih naravnih nesreč v DRŽAVI, če ne upoštevamo Kučana, Kulture in FORUMA 21.
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.47
+10
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
Karantanija
16. 02. 2015 14.14
+6
Nekateri spreminjajo barvo kot kameleoni, svojega značaja ne moremo.
ivan.z Doba
16. 02. 2015 10.07
+6
Vojni cilj belogardistov ni bil kolaboracija z okupatorjem. Njihov cilj je bil, da zmedejo okupatorja. Kar jim je enkrat celo uspelo. Tako so zamenjali črnorokca Fraklja na mestu škofa Rožmana, Peter Križaj, duhovnik z Urha je zamenjal generala Rupnika. Z omenjenimi rošadami so tako zmedli nasprotnika (Nemce), da so jih končno premagali in zmagali v namiznem nogometu 4:2. Rezultat je prišel v anale kot največja zmaga domobrancev v 2.sv. vojni! Pravi sovražnik se je skrival v domačem prebivalstvu, ki ni hotelo igrati nogometa ne z Nemci in ne z belogardisti.
enakostzavse
16. 02. 2015 08.54
+7
Vsako kriminalno dejanje, zahteva kazen. V vojni je to še bolj pomembno. Izdaja braniteljev proti okupatorju in nedolžnega ljudstva, je najhujši delikt v vojnem stanju. In pokvarjenci-izdajalci so dobili zasluženo kazen, sicer takoj po vojni, so pa jo dobili. In prav je tako !!!!!!! Samo tega se domobranci janšisti ne zavedajo. Ne zavedajo se tudi tega, če delaš protizakonito, te čaka obsodba. Pa saj bodo mogoče skapirali. Nekoč, v prihodnosti.
prašek
16. 02. 2015 09.39
+3
Na žalost je prehitro prišel tisti ukaz Starega ......
blokirani
16. 02. 2015 08.52
-14
Vojni cilj komunistov ni bil osvoboditi deželo, temveč osvojiti oblast. Zato so oni videli sovražnika v varuhih te oblasti – kralju, vladi in zakoniti vojski – ne pa v okupatorskih četah. Pregled vojnih dogodkov dokazuje, da so se partizani bojevali zoper okupatorja samo takrat, ko so se morali, v tistih okoliščinah, ko se jim ne bi posrečilo, da bi se pred njim pravočasno umaknili, medtem ko so ostrino svojega boja vedno usmerjali k sovražniku številka ena, s čigar uničenjem bi dosegli svoj vojni cilj – torej proti četnikom.
blokirani
16. 02. 2015 08.53
-13
Marca leta 1943 so tudi komunisti predvidevali, da se bodo v bližnji prihodnosti zavezniške čete izkrcale na jadranski obali. Prihod »buržujskih sil«, Anglije in Amerike, bi pomenil njihov konec: komunistično upanje je bila Stalinova Rdeča armada. Toda Sovjeti so bili daleč, medtem ko je po zmagi v Afriki prihod zavezniških čet v Evropo predstavljal razvidno danost. Zato so bili komunisti pripravljeni, da se bojujejo zoper Angleže in Američane, dokler jim Stalinova vojska ne pride na pomoč in jih ne postavi na oblast. V tem smislu so opravili posebne priprave. Partizanski komisarji so širili pesmi, kakor sta naslednji: »Če pridejo debeli k nam Angleži, se partizanski mitraljez prot’ njim naježi,« in »Partizani, pripravite mitraljeze, da čakamo na kralja in Angleže.«
blokirani
16. 02. 2015 08.54
-10
Pričakujoč zavezniško invazijo spomladi leta 1943 so komunisti krčevito poskušali vzpostaviti stik z Nemci. Prepričani so bili, da jim bo to najhitreje uspelo s pomočjo zamenjave jetnikov. Ujetih so imeli 26 Nemcev, povečini civilistov in enega majorja, ujetega v prvih dneh marca pri Gornjem Vakufu. Tega majorja, Sterkerja, so že 4. marca poslali h generalu Rudolfu Littersu z zahtevo po pogajanjih. Litters je posredoval komunistično ponudbo generalu, pristojnemu za politična vprašanja, Glaisu von Horstenauu.
blokirani
16. 02. 2015 08.56
-9
Željo po sodelovanju z Nemci, ki se je v nekem obdobju tudi uresničila, je pokazal sam vrh Komunistične partije, in to pri tako velikem strateškem vprašanju, kot je zavezniško izkrcanje, s tem pa tudi skorajšnji konec vojnih spopadov na ozemlju Jugoslavije. Četniki so po zaslugi svojega človeka, kapetana Vojislava Lukačevića, vrinjenega med Nemce, zgodaj izvedeli za komunistično-nemška pogajanja. Komuniste je nemalo razočaralo, da so videli v tisti kavarni v Konjicu kapetana Lukačevića z Nemci. Kapetan Lukačević je o tem prek radijske postaje o tem takoj obvestil majorja Ostojića. Tako je Ostojić 19. marca sporočil Dražu: »Od Voja prejeto poročilo, da so komunisti začeli nekaj pogajanja z Nemci. V noči med 18. in 19. je dr. Miloš Marković, profesor tehnične fakultete v Zagrebu, prišel v Konjic kot delegat Titovega štaba. Iz Konjica se je takoj odpravil naprej v Sarajevo.«
enakostzavse
16. 02. 2015 08.57
+9
Škoda tipkovnice za pisanje takega nesmisla, kateri se rodi samo v glavah opranoglavih ovc.
ivan.z Doba
16. 02. 2015 10.58
+9
blokirani
16. 02. 2015 08.27
-6
Po navedbah anonimneža gre za transakcijski račun Štefke Kučan (Stefania Kucan na izpisku), ki naj bi ga imela odprtega v mehiški banki HSBC. Kot zgovorno kažejo številke pa na računu neverjetnih 220.324.956,30 ameriških dolarjev. Če to drži, od kod gospe Kučan toliko denarja? Po nedavni lestvici najbogatejših Slovencev bi celo gladko izpodrinila Joca Pečečnika. Če gre verjeti anonimnežu, ki je menda celo v navezi s Hildo Tovšak, bo v prihodnje razkril in objavil še več znanih Slovencev, ki imajo v davčnih oazah plasirane podobne astronomske zneske. Ob vsem tem pa dodaja, da si ne moremo niti predstavljati koliko jih je. Kakšni bodo ukrepi državnih organov, lahko le ugibamo, ni pa verjetno, da se bo gospod Klemenčič spravil na gospo Kučan tako kot na nekatere druge.
Ciril Vodnik
16. 02. 2015 08.37
-5
Si predtavljaš medijsko gonjo, če bi Janša prejel za 400k DEM daril od Elana? Ampak ker jih je pa Kučan je pa vse v redu in vse tiho. Za bruhat!
enakostzavse
16. 02. 2015 08.39
+9
Papir vse prenese. Lahko celo na papir napišemo , da janšadobski ni ponarejal dokumentov, ni kradel orožje, ni deloval ekstremno protidržavno. In seveda da je poštenjak. Ampak to ni dejstvo-resnica. Enako ta bančni račun Š. Kučan. Prosim vas lepo, dajte malo realno gledat na določene stvari!!!!!!!!!!
prašek
16. 02. 2015 08.43
+8
Ciril Vodnik
16. 02. 2015 08.45
-9
Seveda Kučan pa že ni tak, da bi plenil, on pa že ne....
enakostzavse
16. 02. 2015 08.49
+6
vodnik, ti se kar izbruhaj. Pa ne primerjat Kučana, prvega in poštenega predsednika, z janšićem, pokvarjenim kriminalcem.
enakostzavse
16. 02. 2015 08.59
+6
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2015 09.17
+0
Ja, in pr vsem tem denarju živi v enih usranih Murglah,...in hodi na Golovec na sprehode......
blokirani
16. 02. 2015 09.20
-6
In Janša se ne preseli v Avstralijo in z ženo ne upravlja s kliniko....
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2015 09.22
+4
In kaj ima Janša s tistim Štefkinimi 220 mil$?
vertex
16. 02. 2015 09.30
+4
korintos,to je drobiž,po navedbah anonimneža, naj bi jaz imel 5 milijard evrov
Karantanija
16. 02. 2015 09.59
+3
Korintos, čeprav bi rad videl, to, kar si napisal, tudi sam veš, ne drži.
iGURT
16. 02. 2015 11.46
+6
Zanimivo, pred kratkim je anonimnež trdil da ima Štefka na Mehiški banki 440 milijonov, seveda se je hitro ugotovilo da je bančni izpisek ponarejen, da je original v lasti mehičana spremenili so samo ime priimek, desna posla.
Karantanija
16. 02. 2015 12.14
+5
Navajeni so kopirati in prirejati. A to ni kaznivo?
iGURT
16. 02. 2015 12.48
+5
Iztok Belšak
16. 02. 2015 17.48
+5
Kakšna laž je podatek o tem da ima Štefka Kučan v HSBC Bank v Mehiki preko 220 miljonov US$ , pove že dejstvo da Mehika ni davčna oaza in kateri se razumejo v mednarodno politiko vedo da mehiške oblasti močno sodeljujejo z ameriškimi zaradi pranja denarja iz mamilarskih poslov. Če bi se kdo ža rad zlagal se naj vsaj zlaže tako da se da verjeti. Nekateri so res neverjetni v svojih podtikanjih
hotchilipoper
16. 02. 2015 06.26
+5
Tale Borči pa ima službo-vsa čast
Karantanija
16. 02. 2015 11.22
+4
Nekdo mora delati tudi to. Kakšna država bi bili brez predsednika, že tako je vse razpuščeno ... Aja, verjetno bi na tem položaju raje videli nekoga drugega?! .....
Bojan-F
15. 02. 2015 23.52
+6
Bil sem uvrscen med Izbrisane za misel ...
Bojan-F
15. 02. 2015 23.53
+5
... " ... represalije proti civilnemu prebivalstvu so vojni zlocin."
blokirani
16. 02. 2015 08.52
-6
Potem priznavaš, da so komunisti s pobijanjem nedolžnih ljudi leta 42 izvršili vojni zločin?
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2015 09.25
+5
Nad narodnimi izdajalci, narodnimi dezereterji,....ni mogoče storiti vojnega zločina, sploh pa ko je obramba domovine ogrožena zaradi delovanja domače pete kolone.
blokirani
16. 02. 2015 12.37
-1
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.39
+5
Nekaj o Urhu in zavedni slovenski duhovščini........In zakaj si cerkev sploh tako močno želi prikriti dogodke pri svetem Urhu? Luknje v cerkveni fasadi, ki so jih naredile partizanske krogle, bi lahko razlagali tudi kot opomin, kako zločinsko je bilo ravnanje partizanov, ki jim ni bilo nič dovolj sveto in so streljali celo na cerkve. Zato ker so domobranci cerkev uporabljali za vojaško utrdbo, zvonik pa celo za ostrostrelsko gnezdo. Zato ker je bila na Urhu ena najmočnejših domobranskih postojank v osrednji Sloveniji. Zato ker so domobranci z roko v roki z župniki v kletnih prostorih bližnje mežnarije zasliševali, mučili in pobijali partizane, njihove sodelavce in celo civiliste. Zato ker je bil najzloglasnejši mučitelj prav pripadnik cerkve, po vojni obsojeni in obešeni župnik, oboroženi vojaški kurat Peter Križaj. Zato ker je prav Urh rojstni kraj oborožene "bele garde", saj se je tam 17. maja 1942 zbrala prva domobranska enota slabih dvajsetih mož. In končno zato, ker je pod njihovim strelnim in hladnim orožjem tam gori umrlo na stotine ljudi.
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.45
+5
Stane Kirn, nekdanji domobranec........"> Škof Rožman je v italijanskem okupatorju dobil soborce za svoj protikomunistični boj. Že kmalu po okupaciji so Italijani ubili v Tomišlju našega sovaščana Ivana Verbiča. V prvem letu okupacije je bil organiziran tudi prvi večji napad na železniški most v Borovnici. Italijani so začeli stopnjevati gonjo proti Slovencem in zapirati ljudi. Duhovniki so s prižnic blatili partizane, jih zmerjali s hudičevim semenom in trditvami, da so njihove matere volkulje. V naših krajih sta zato že leta 1942 nastali Preserska in Tomišeljska četa. V obeh so bili večinoma naši domačini. Sicer pa je večina ljudi simpatizirala s partizani in le redki z okupatorjem. Bele garde še ni bilo. Nastala je po Roški ofenzivi na Cerkniškem, kjer so na pobudo duhovščine nastale vaške straže. Na Rakitni, sredi krimskih gozdov, je župnik Kunstelj s pomočjo brata, interniranega poročnika starojugoslovanske vojske, organiziral belo gardo in zato nihče iz tiste fare ni doživel »golgote« taborišča Rab. Iz šestih vasi preserske fare pa nas je bilo v taborišču Rab kar 200."
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2015 13.22
+2
kotintos32, peta kolona se pojavi takoj, ko pridejo okupatorji...
marhab1
15. 02. 2015 22.18
-11
Žal gospod Pahor se zločini niso končali z koncem vojne ampak so se iz maščevanja nadaljevali še po koncu vojne in žal v večjem številu kot pa med vojno. Tako smo slovenci po vojni pobili več ljudi kot pa okupator vse štiri leta vojne v Sloveniji. Tudi to so dejstva g. Pahor in vem da boli, ker je te svinjarije počela vsemogočna komunistična partija, katere član ste tudi vi, čeprav ste spremenili ime že kar trikrat. Volk dlako menja duše nikoli a ne g. Pahor.
Karantanija
15. 02. 2015 23.05
+4
Nič od tega ne drži. Razen zadnji stavek, da volk dlako menja, svoje narave nikoli.
Venividivici1
15. 02. 2015 23.53
+1
Venividivici1
15. 02. 2015 23.54
-3
Vse to drži - bravo marhad1. To je razumljivo.
enakostzavse
16. 02. 2015 08.43
+5
Rdečo kapico pa je požrl volk, potem pa jo je lovec rešu iz njegovega trebuha. Tako nekako so šle pravljice za otroke. Pravljice za slabo umne, pa gredo približno tako, kot jih je napisal marhab1.
ivan.z Doba
16. 02. 2015 09.54
+7
35.000, s pomočjo kolaborantov ubitih domoljubov in 14.000 ubitih kolaborantov, skupaj s povojnimi poboji. TO SO DEJSTVA! Ostalo so pravljice za belogardistične simpatizerje. Vem, težko je priznati napako. Stanovnik jo je (povojni poboji), domobranci in RKC nikoli (izdaja domovine)!
zgubaslovenska
15. 02. 2015 21.55
+12
Nemci so doživeli zahrbten napad domorodcev, ravno ko so si, kot turisti, po štiriletnem popotovanju po Sloveniji ogledovali Frankolovo in okolico. Druga skupina domorodcev, ki so bili nemški turistični vodiči z nageljni v rokah, je z grozo v očeh spremljala ta napad. Še dobro, da so Nemce "nazaj držali". Število žrtev bi bilo lahko veliko večje. Po težki borbi s stotimi domorodci, ki so jih ujeli in obesili so se Nemci, skupaj z belimi turističnimi vodiči, čez nekaj mesecev, odpravili nazaj domov. Vodiči so se po opravljeni nalogi, vrnili iz Avstrije, ker jih tamkajšnja izpostava ameriških in angleških agencij ni potrebovala. Lahko noč, otroci.
enakostzavse
16. 02. 2015 08.44
+5
bertoolin
15. 02. 2015 21.36
+7
Najhuje je, da se v 21.stoletju in z drzavo v razsulu maluoumni se vedno grejo domobrancke in partizancke in se ne zavedajo,da prav s tem ovirajo nadaljni razvoj...
enakostzavse
16. 02. 2015 08.44
+0
Karantanija
15. 02. 2015 21.21
+19
Pobijanje frankolovskih domačinov, mislim, da so bili vsi obešeni, je treba ostro obsojati in nikoli pozabiti. Tudi to so bili Slovenci, naši državljani, tako da tisti, ki tako radi provocirate in pišete žalitve na tem portalu, bolje, da utihnete. Že zaradi pietete do mrtvih in nedolžnih ljudi, ki niso nikomur storili nič žalega, in jim je okupator, ki ga nekateri celo zagovarjate, dosodil tako strašno smrt.
bertoolin
15. 02. 2015 21.26
+6
Tako je! Pri zrtvah ni razlik.Obsoditi je potrebno vse poboje iz obeh strani..ni mi jasno,kako maloumni ljudje dajejo vecjo tezo enim ali drugim,govorimo o cloveskih zivljenjih!
iGURT
15. 02. 2015 21.27
+7
Karantanija
15. 02. 2015 21.31
+16
Tako je, le škoda je, da niso vsi Slovenci med vojno stopili skupaj, pa ne bi bilo nobenih povojnih pobojev, pa tudi mi se ne bi danes delili na leve in desne, tako pa - kdo ve, kdaj bo tega konec, čeprav vsi naši največji politiki pozivajo k enotnosti, kakor je tudi edino prav. Želim si tega, močno!
iGURT
15. 02. 2015 21.34
+10
Karantanija
15. 02. 2015 21.42
+11
bertoolin
15. 02. 2015 21.14
+0
Prav zalostno,borili so se za svobodo,ki so jo docakali sele njihovi vnuki...
luciluk
15. 02. 2015 21.04
-11
Popolnoma nesmiselna provokacija partizanov 2 min. pred koncem vojne in še večja neumnost Nemcev.
iGURT
15. 02. 2015 21.08
+8
Da so napadli avtomobilsko kolono 2. bataljona SS policijskega polka je res nepotrebna provokacije, morali bi jim deliti rožice.
Ciril Vodnik
16. 02. 2015 08.41
-4
Partizani so namenoma provocirali Nemce, da bi le-ti pobili čimveč Slovencev. Žrtve morajo biti, so pravili...
iGURT
16. 02. 2015 11.33
+4
Saj pišem, grdo od njih da so napadali okupatorja da mu niso metali cvetja. Celo je nezaslišano da so ubogim okupatorjem nagajali v vseh državah Evrope in širše. Ubogi nemci, nemasto cvetja so jih napadali.
Sybh
15. 02. 2015 20.50
+5
Zgodovina je že napisana. Danes se pa še vedno delimo. In kaj imam danes od tega kako sem opredeljen glede tega vprašanja. Zaženite gospodarstvo, dajte nam plače, ne kradite in živeli bomo bolje... Kar pa je bilo na obeh straneh pa "oprostili bomo, ampak pozabili ne!" Zato pa je zgodovina napisana, da se ne pozabi.
zgubaslovenska
15. 02. 2015 21.57
-1
Redtka
15. 02. 2015 20.16
-10
Za Obešene v FRANKOLOVU partizani ( HOSTARJI ) nosijo polno ODGOVORNOST..
iGURT
15. 02. 2015 20.19
+12
Okupator, nemška nazi vojska, jih je obesila, niso jih partizani.
iGURT
15. 02. 2015 20.57
+10
Res grdo od njih da niso okupatorju delili rožic, grdo res.
omega _v6
15. 02. 2015 21.16
-11
Nyotka Tako herojstvo se je dogajalo povsod!! Prvo so pijani "skrivači izzivali nato pa pobegnili kot kaki zajci in pustili ubogi narod okupatorjem!! Nato so leta 1945 prišli na plano in pobijali brez sojenja in za to herojstvo jih 20 000 še dandanes prejema visoke pokojnine! Hodijo na proslave se hvalijo in nažirajo golaža na račun ubobožanega naroda!! Žal je takšna resnica!!
iGURT
15. 02. 2015 21.26
+8
zgubaslovenska
15. 02. 2015 22.00
+11
Še dobro, da so belogardisti branili narod in je umrlo samo 49.000 ljudi. Od tega 35.000 domoljubov,ostali so pa bili "heroji" ki so pomagali tujcem pobiti teh 35.000 ljudi. 14.000, skupaj s povojnimi poboji.
Kajtimar
16. 02. 2015 14.36
+1
Na teritoriju današnje slovenije je v spopadih ipd padlo cca 5000 rednih nemških vojakov. Ne gre za naključje in komentar je odveč.
Bojan-F
15. 02. 2015 20.14
+11
Na kaj smo skoraj pozabili ... 14.02.1944 so nemske okupacijske sile pozgale okolico Komna do Rihemberka in prebivalce odgnale v internacijo ... represalija zaradi partizanskega napada na oskrbovalno enoto nemske vojske ...
Bojan-F
15. 02. 2015 20.24
+8
... med represalijami v vasi Skrbina so nemske okupacijske sile ubile 5 clanov krajevnega odbora OF ... izdal jih je domacin (po vojni ugledni gospodarstvenik) ... strelec je bil domobran (seveda ni bil Primorec) ... Nemci si s tem niso mazali rok, v ta namen so imeli pomozne policijske sile ...
Bojan-F
15. 02. 2015 20.32
+7
... sicer pa ... na Polskem je bila vecina zrtev posledica represalij nad civilnim prebivalstvom (groba ocena 1.000.000) ... s stalisca slovenskega Desnega sektorja je bil njihov odpor nesmiselen ... drzavo so jim po WW2 Sovjeti tako-ali-tako prestavili na zahod in jo na vzhodu dodelili Belorusiji in (glej ga vraga!) Ukrajini ... Poljaki za zrtve ne obsojajo svojih odporniskih gibanj!
Hunter87
15. 02. 2015 19.51
-9
Zakaj so jih pa obesili?? Zato ker so partizani ubili Dorfmeistra in se skrili po hostah kot strahopetci. Ista zgodba kot Dražgoše, partizani naredijo sranje ko se je treba pa pokazat, se pa skrijejo... Sicer je pa tako, 3/4 Evrope so imeli Nemci pod seboj, z najsodobnejšim orožjem tistega časa, tu v preljubi Sloveniji bi jih pa par partizanov premagal z vilami in grabljami... adijo pamet.
iGURT
15. 02. 2015 20.05
+10
Kaj je počel nemški OKUPATOR v naši deželi, kaj je tu iskal, - OKUPATOR ?
iGURT
15. 02. 2015 20.14
+10
plus, pojma nimaš, 2. februarja so napadli avtomobilsko kolono 2. bataljona SS policijskega polka, ta Anton 'Dorfmajster' umre naslednji dan v bolnici Celje, čez deset dni po napadu, 12. februarja, poberejo ljudi po zaporih in jih obesijo.
zgubaslovenska
15. 02. 2015 21.38
+5
zvit kot presta
15. 02. 2015 22.02
+4
iGURT
15. 02. 2015 19.44
+11
... berem spodaj neumnosti provokatorčka, češ, zakaj partizani niso rešili teh vaščanov, da je bilo tam manj kot sto nemških vojakov, in podobne. Morda bi kdo provokatorčku pojasnil, še boljše pa bi bilo, da bi se sam informiral preden je v svoji provokatroski navadi začel trositi neumnosti. .............. V Frakolovem nemški nacisti niso obesili vaščanov, ampak so nemški nacisti v mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporih na hitro izbrali sto talcev, jih odpeljali in jih tam obesili, pred tem seveda niso o tej svoji podli nameri obveščali ljudi, ne kje bodo storili to gnusno dejanje, niti da ga bodo storili, niso pošiljali vabil. Obešeni so bili v glavnem v nemški zimski ofenzivi ujeti, tudi ranjeni in bolni partizani, sicer kmetje, delavci, obrtniki in nameščenci iz različnih koncev slovenske Štajerske .............. Na Celjskem območju je bila od leta 1944 celotna 438. divizija, SS policijski polk (25. SS polk), vermani in železniška policija, 18. SS tankovsko grenadirska divizija, nemški varnostna policija in varnostna služba, - IN ostali. Celje je bilo upravno in politično središče celjskega okrožja, nemški okupator je tam vzpostavil svojo politično, civilno in policijsko/vojaško upravo. ....... toliko o tem zakaj niso pomagali "vaščanom" pred samo "100 nemškimi vojaki".
iGURT
15. 02. 2015 19.45
+5
... več se mi ne da, odprl sem si enega zelenega, ravno prav hladnega
iGURT
15. 02. 2015 20.00
+7
Napisano v članku - "Nemci so to storili iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister", ne drži. .................. Dne 2. februarja so v soseski Tesno blizu Stranic pri Frankolovem napadli avtomobilsko kolono 2. bataljona SS policijskega polka in uničili tovornjak s strelivom. Po naključju se je peljal v avtomobilu tudi celjski deželni svetnik Anton Dorfmeistzer, ki je ranam podlegel. Niso ga napadli iz zasede ko se je vračal s poroke.
luciluk
15. 02. 2015 21.00
-10
438 divizija, SS polk, 18 SS tankovska divizija .... predvsem pa veliko domišlije Viljama!!!
iGURT
15. 02. 2015 21.06
+6
Kajtimar
16. 02. 2015 14.40
še enkrat da ne bo pomanjševalnic organiziranega odpora gverile. V Sloveniji je padlo cca 5000 rednih nemških vojakov.