Slovenija

Pahor o reformah

Ljubljana, 28. 12. 2005 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvak Socialnih demokratov Borut Pahor je prepričan, da bo leto 2006 odločilno za reforme.

Pahor je napovedal nov program stranke
Pahor je napovedal nov program stranke FOTO: POP TV

Vlada v minulem letu pri pripravi reform ni poiskala konsenza zanje, kadrovske menjave pa je izvajala po načelu "važno, da je naš", je med "minusi" dela vlade v minulem letu navedel predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor. Leto 2006 bo po njegovem prepričanju odločilno za uspeh reform, pokazalo pa se bo, ali bo vlada znala popraviti začetno napako, je še dodal.

Vodja poslanske skupine stranke Miran Potrč pa je v svoji oceni dela Državnega zbora kritiziral predvsem to, da vse preveč deluje na podlagi večine, tudi kar zadeva oblikovanja odnosov znotraj DZ in sprejemanja zakonov. Vse predloge opozicije so po njegovih besedah odbijali, ne glede na to, če so bile dobre.

Tako Pahor kot Potrč sta se strinjala, da se nekateri pogledi v stranki sicer razlikujejo. Vendar pa so bile te razlike po prepričanju Potrča v javnosti pogosto preveč potencirane. Kot je pojasnil, razlik ne želijo skrivati; največ razlik med predsednikom stranke in poslansko skupino pa je po njegovih besedah zato, ker delujejo v različnih situacijah. Predsednik tako govori predvsem o viziji, prihodnosti stranke, v poslanski skupini pa morajo imeti bolj konkretne in odločne poglede zaradi narave njihovega dela.

V poslanski skupini so po besedah Potrča v novi vlogi opozicije v minulem letu skušali predvsem ne nasprotovati a priori vsakemu vladnemu oziroma koalicijskemu predlogu, ampak so jih presojali na podlagi tega, ali so dobri. Poleg tega so skušali opozarjati na slabe predloge vlade, čeprav je ta po oceni Potrča na kritike nedovzetna. V poslanski skupini SD si želijo več pripravljenosti za sodelovanje znotraj DZ in več enakopravnosti za poslanske skupine. Sodelovanje s koalicijskimi strankami je bilo namreč po njegovih besedah slabo, in sicer zato, ker se koalicija po njegovem mnenju boji sodelovanja z opozicijo. To pa zato, ker nima lastnih argumentov.

Nov strankarski program

Pahor je glede dela stranke za prihodnje leto napovedal nov program stranke, ki da bo kratek in razumljiv, ter nov razvojni načrt za državo, ki bo vseboval alternativne predloge nekaterim slabim rešitvam iz predlogov reform. Pahor je sicer prepričan, da SD ni le "socialni korektor", ampak je sposobna prevzeti tudi funkcijo vodenja države. Če pa bodo v prihodnje želeli postati glavna vladna stranka, bodo morali - tako Pahor - tudi poenotiti svoje poglede znotraj stranke.

Eno leto Janševe vlade
Eno leto Janševe vlade FOTO: POP TV

Vlada zavrača očitke

Vlada današnje Pahorjeve trditve ocenjuje kot neresnične in neutemeljene. Kot so zapisali v kabinetu predsednika vlade, je premier Janez Janša vse parlamentarne stranke pozval k razpravi o predvidenih reformah, "vendar pa s strani opozicijskih strank, tudi SD, ni bilo prave pripravljenosti in tudi niso kazale resne namere za iskanje soglasja."

Vlada zavrača Pahorjev očitek, da so se kadrovske menjave izvajale po načelu "važno, da je naš". Vse kadrovske menjave v državni upravi so bile namreč izvedene v skladu z veljavno zakonodajo, opozarjajo v kabinetu premierja Janše.

Premier Janša je namreč predsednike in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslanca obeh narodnih skupnosti dvakrat povabil na pogovor, na katerem jim je skupaj s člani odbora za reforme predstavil predlog ekonomskih in socialnih reform.

Nenazadnje pa so Janša, ministri in člani odbora predlog reform predstavili tudi socialnim partnerjem, predstavnikom študentov in mladih raziskovalcev, predstavnikom gospodarstva in članom državnega sveta. Vlada je pri tem upoštevala tudi nekatere njihove predloge in jih vgradila v okvir reform, še opozarjajo v Janševem kabinetu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1