Slovenija

'Majhna država s stabilnim okoljem'

Washington, 08. 02. 2011 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor, ki se mudi v ZDA, je ameriške gospodarstvenike pozval k investicijam, ki jih Slovenija potrebuje, nato pa predaval na Univerzi Johns Hopkins. V kratkem naj bi se srečal še z Obamo.

Premier Borut Pahor, ki je v ponedeljek na povabilo ameriškega podpredsednika Josepha Bidna prispel na obisk v ZDA, se je danes v Washingtonu srečal z nekaterimi ameriškimi gospodarstveniki, med njimi s predstavniki podjetij U. S. Steel, Harrah's in Xerox. Pozval jih je k investicijam, ki jih Slovenija po njegovih besedah potrebuje.

Pahor naj bi se srečal z Obamo.
Pahor naj bi se srečal z Obamo. FOTO: Reuters

Za tem je imel premier na Univerzi Johns Hopkins predavanje Od obdobja pred dvajsetimi leti do leta 2020: odnosi med EU in ZDA v očeh 20-letne Slovenije, na katerem je govoril predvsem o poti Slovenije k osamosvojitvi in nekaterih posebnostih, s katerimi se je država spopadala. Orisal je 20-letno zgodovino države in predstavil tudi svojo poklicno pot. Poudaril je, da je Slovenija danes članica OECD, Schengena, EU, NATO, Eurocone in je majhna država s stabilnim političnim in ekonomskim okoljem. Govoril je tudi o širitvi EU na Balkan in poudaril pomembnost dialoga med državami in prijateljstva, ki je po njegovem mnenju ključno v teh nestabilnih časih.

Opoldne je Pahor položil venec na spomenik neznanemu vojaku na vojaškem pokopališču Arlington in si ogledal muzej na pokopališču.

Vrhunec obiska bo v sredo, ko se bo Pahor v Beli hiši sestal z Bidnom, predvideno pa je tudi krajše srečanje s predsednikom Barackom Obamo. Premiera sicer na obisku v ZDA spremljata finančni minister Franc Križanič in zunanji minister Samuel Žbogar.

Pahor se je odzval povabilu ameriškega podpredsednika Josepha Bidna.
Pahor se je odzval povabilu ameriškega podpredsednika Josepha Bidna. FOTO: Reuters

'To je moja najdaljša pot na tuje odkar sem premier'

Pahor je v ponedeljek doživel prisrčen sprejem v ameriškem kongresu, kjer so ga pozdravili demokratska senatorja slovenskega rodu Tom Harkin iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote, kakor tudi demokratska predsednica senatnega pododbora za Evropo Jeanne Shaheen iz New Hampshirea ter demokratski kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich. Sprejem je potekal večinoma za zaprtimi vrati, za kratek čas pa so povabili tudi novinarje, ki so lahko od Kloubcharjeve slišali pohvale na račun slovenske potice, ki jo pečejo tudi na severu Minnesote, sama pa jih postreže obiskovalcem svoje pisarne.

Harkin je hvalil slovenska vina, malce resneje pa tudi državo Slovenijo, ki jo je opredelil, kot veliko prijateljico ZDA, veliko stabilizacijsko silo na Balkanu, ki so ji uspeli "fantastični" dosežki na področju razminiranja. Pri tem je dejal, da bodo v senatu še naprej podpirali Mednarodno ustanovo - fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

"V čast nam je imeti vas za zaveznika in prijatelja," je Pahorju povedal Harkin. Premier se je zahvalil za gostoljubje in dejal, da mu je v čast in zadovoljstvo biti med prijatelji.

Obisk je po njegovih besedah namenjen napredku dobrih dvostranskih gospodarskih in političnih odnosov. Glede Zahodnega Balkana je dejal, da si Slovenija prizadeva pomagati po najboljših močeh in dodal, da so ZDA pomagale pri dogovoru s Hrvaško glede vprašanja meje, ki je pomemben za stabilnost na Balkanu. Pahor si želi, da se občutljiva regija Zahodnega Balkana čimprej pripravi za vstop v Nato in EU. Sam kot član Sveta EU vidi določeno utrujenost pri določenih državah EU glede širitve, vendar skuša Slovenija prepričati druge, da je širitev potrebna, evropska perspektiva za Zahodni Balkan pa zelo pomembna.

"Kot vse druge države EU, se tudi mi ubadamo z gospodarsko krizo, vendar mislim, da nam gre dobro in si lahko privoščim, da sem izven Slovenije za tri dni. To je moja najdaljša pot na tuje odkar sem premier," se je pošalil Pahor.

Žbogar: Uspeh je že obisk Bele hiše

Zunanji minister Žbogar je povedal, da je obisk Washingtona pomemben že zato, ker je Pahor eden redkih predsednikov vlad držav iz Evrope, ki so obiskali Belo hišo. "Vidimo, da je bil Obama zadnji dve leti zelo restriktiven pri sprejemanju predsednikov vlad iz Evrope, zato razen predstavnikov večjih držav, ni bilo nobenega, ki bi dobil vabilo," je dejal. Po njegovi oceni to kaže na odnos ZDA do Slovenije, predsednika vlade, hkrati pa pomeni potrditev dobrih odnosov med državama in korak k naslednji fazi v odnosih. "Pogovarjali se bomo o EU, reševanju težav v območju evra in o Zahodnem Balkanu," je dejal in dodal, da ga veseli, da Američani v Sloveniji vidijo resnega zaveznika, s katerim se lahko pogovarjajo tudi o širših problemih, kar je pokazal že ponedeljkov obisk kongresa.

Finančni minister Križanič je pozneje slovenskim dopisnikom povedal, da je Slovenija prava država za ameriška vlaganja v EU, ker ima odprto in izredno izvozno usmerjeno gospodarstvo, ugodno lego in zelo dobro razvit človeški kapital. Američanom so predstavili način spopadanja s krizo in posledice krize, omenili da Slovenija v zunanji trgovini z ZDA dosega presežke ter poudarili, da je inflacija pod nadzorom. "Imamo ljudi, ki znajo delati, se prilagajati, ki znajo tuje jezike in v tem kontekstu smo za investicije zanimivi. Tisti, ki že vlagajo, so to potrdili," je dejal Križanič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
10. 02. 2011 07.53
po mojem bolj nestabilna država seveda vlagajte saj že tone ladja smo že v dre...ku od danes do jutri ne veš kdaj boš na cesti
janiiijaniii
09. 02. 2011 13.49
kaj si svet misli o nas ... ... z drugimi besedami: kaj nam mediji prikrivajo: "Slovenija je zadnja komunistična utrdba centralne Evrope"
nekdo17
09. 02. 2011 13.40
Lepo je povedal Križanič ("Imamo ljudi, ki znajo delati..:"). K temu bi lahko dodal še to, da smo neverjetno potrpežljivi: politično-tajkunska garnitura nam dnevno it to že leta in leta laže, krade, dviguje davke, zmanjšuje pravice, skratka: je...jo nas na vsakem koraku, mi pa vse to kar lepo mirno in stoično prenašamo. Res smo dragocen genetski material, katerega si lahko želi vsaka "demokracija"...
nesposobnež
09. 02. 2011 13.26
Pahorček si je privoščil 3 dnevni dopust v Ameriki, škoda da je sabo pozabil vzeti še Golubiča pa Kresnico... pa da bi vsi trije kr tam ostali :)
korosec_SLO
09. 02. 2011 13.25
Finančni minister Križanič je pozneje slovenskim dopisnikom povedal,,,,, > ugodno lego in zelo dobro razvit človeški kapital. < ta gimpl se norca dela iz nas,
lodz68
09. 02. 2011 13.23
jablana 09.02.2011, 04:41 Da ga je sprejela Amy Klobuchar pa je tako, kot bi Merklovo v Sloveniji sprejela Marija Poszonec v svoji pisarni in ne vsaj predsednik parlamenta, potem bi pa še tri dni čakala, da se jo Pahor usmili za nekaj skupnih fotografij v avli... Marija Pozsonec ne bi mogla sprejet Merklove ker ne ve govorit niti slovenski kaj šele kaki nemški ali angleški.
slosap@yahoo.de
09. 02. 2011 13.13
@TheTruth: a mi lahko prosim razložiš kaj ima tvoj odgovor z mojim tebi veze? Povej kaj si misliš o tem kaj sem napisal, ne mi Hrvate mešat v to.
rastafarjanka
09. 02. 2011 13.03
"Kot vse druge države EU, se tudi mi ubadamo z gospodarsko krizo, vendar mislim, da nam gre dobro in si lahko privoščim, da sem izven Slovenije za tri dni. To je moja najdaljša pot na tuje odkar sem premier," se je pošalil Pahor. Lahko se je hvaliti na tuj račun, na račun ljudi! Matija Gubec manjka nam, hlapcem :) Ampak zanj je to ˝So what˝, kaj bi se on s tem ukvarjal, če je lahko tako brezskrben v Ameriki, ko je pri tako vse v rožicah. ˝Tod sekla bridka bodo jekla˝!
TakeItEasy
09. 02. 2011 13.02
slosap Zagotovo bom dobil veliko potrditve, če rečem da je naš premier klinc vreden in da živimo v BANANA REPUBLIKI a je tako? Potem se pa čudite zakaj Hrvati lahko ukradejo našo zemljo! ZATO KER SE PODRPIAJO MED SEBOJ! TUDI KO DELAJO SRANJE! Mi pa pljuvamo eden po drugemu in noben si tega SAM SEBI ne upa priznat!
TakeItEasy
09. 02. 2011 12.59
;) verjamem, da v pozitivnem kontekstu nisi sposoben komentirati ;)
slosap@yahoo.de
09. 02. 2011 12.58
@TheTruth: to ni nič MOJ premier. Jaz ga nisem volil. Izvolila ga je stranka SD, ker imamo pač takšen sistem. Na drugi strani je dejstvo, da je tale človek kompletno brez hrbtenice, ker se je šel pogovarjat na ameriško veleposlaništvo in s tem prekršil eno največjih diplomatskih pravil: PREMIER se nima kaj pogovarjati z veleposlanikom na veleposlaništvu. Drugo, da klečeplazi pred VELEPOSLANIKOM za 20 minutni pogovor je dno dna! Tretje, poglej malce Slovenijo: ja narava je prelepa, vendar pa narod tu s strahom čaka na posledice brezhrbtenične politike Pahorja. Udinjanje EU, čudne poteze Vlade, nesmotrni in nerealni zakoni, popuščanje drugim vejam oblasti...vse to je TVOJ premier, ne pa moj. Pa nisem desničar...no kot vse kaže tudi ne levičar....Pa mi ti povej, kaj je on točno naredil v blagor naroda?
.eu.
09. 02. 2011 12.52
The-Truthti si tut en taprav zakon
znesek123
09. 02. 2011 12.35
"Kot vse druge države EU, se tudi mi ubadamo z gospodarsko krizo, vendar mislim, da nam gre dobro in si lahko privoščim, da sem izven Slovenije za tri dni. To je moja najdaljša pot na tuje odkar sem premier," se je pošalil Pahor. HA-HA-HA zelo smešno
JozaFric
09. 02. 2011 12.31
Bravo Borut. Narod joče od sreče. Končno ti je uspelo!
batom@pinkponk.com
09. 02. 2011 12.19
pa dajte mu že tega Obamo no, da n bo več jokcal!!!
Tonček Balonček
09. 02. 2011 11.45
Če bi tja šel Janša, bi bilo vse drugače!
Tonček Balonček
09. 02. 2011 11.42
Pa kdo hvali Pahorja? Smešno je pisarjenje o tem, da je deplasirano iti v ZDA!! Mi pač živimo od polizdelkov in izdelkobv, če bi delali sami zase, bi živeli slabše kot Albanci! Vlade se menjajo na vsakih par let, gospodarstvo se teh štosov ne more in s eukvarjati stem, kdaj bo druga, tretja republika, kako jke z arhivi, bulmastifi, poboji, izbrisanimi in podobnimi štosi! A naj vsi zaradi krize čepoijo doma in gruntajo rešitve na svojem vrtu in po omarah ter pod preprogo in čakajo, da pride nekdo drug? Zakja pa torej Stres ni ostal doma in šel vsaj v Maribor? A oni se pa kar širijo v Afriko in Azijo ali kako?
luckyss
09. 02. 2011 11.38
'Majhna država s stabilnim okoljem' Edino kar je pri nas stabilnega sta revščina in brezposelnost!
ninja.bloc
09. 02. 2011 11.37
bukefal
09. 02. 2011 11.32
Tonček Balonček 09.02.2011, 11:24 - Česa bolj neumnega, kot je udrihanje nad tem Pahorjevim obiskom v ZDA, še nisem slišal! ... Tončkov Balonček, jaz sem pa slišal oziroma prebral na tem forumu veliko večje neumnosti. Pišete jih ti in tebi podobni, ki na vse pretege hvalite Pahorja, ta pa nam pred očmi uničuje Slovenijo. Da bo pa premier v ZDA dobil kak nov posel, pa lahko samo sanjaš. Le dva meseca nazaj se je načakal, da ga je v svojem šotoru le sprejel Gadafi. Takrat se je hvalil, da je SCT-ju priskrbel delo. In kaj je s tem rdečim Zidarjevim podjetjem danes? Propada, ker od rešitelja Pahorja ni bilo nič!!!