Slovenija

'Pogačnik je objektivno odgovoren'

Ljubljana, 29. 04. 2010 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skoraj tri mesece po tragediji z bulmastifi je premier Pahor vendarle jasno povedal svoje mnenje. Nekdanji minister za kmetijstvo Pogačnik je objektivno odgovoren, pravi. Pse bi morali usmrtiti takoj, ko je bilo to prvič zahtevano.

Baričevičeve bulmastife bi bilo treba usmrtiti takoj, ko je komisija to prvič sklenila, je dejal Pahor.
Baričevičeve bulmastife bi bilo treba usmrtiti takoj, ko je komisija to prvič sklenila, je dejal Pahor. FOTO: Reuters
Minister Pogačnik je imel objektivno odgovornost za napako v njegovem ministrstvu. Premier Borut Pahor

Nobenega dvoma ni več, da so obstajali vsi utemeljeni razlogi za to, da se dokazano nevarne bulmastife usmrti takoj, ko je komisija to prvič sklenila, je po seji vlade povedal premier Borut Pahor. Skoraj tri mesece po tragični smrti zdravnika Saša Baričeviča je tako vendarle jasno povedal svoje mnenje, temu pa dodal oceno, da je za tragedijo objektivno odgovoren nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik.

"Ali boste verjeli ali ne, če jaz ne bi drezal in drezal in drezal in zahteval do te in one institucije, od tega in onega inštituta pravobranilstva poročil, še danes ne bi ne jaz ne vi vedeli, kaj je prav in kaj je narobe," je dodal.

O tem, ali bi bilo pse treba vrniti njihovemu lastniku Sašu Baričeviču ali jih usmrtiti, po besedah premierja sicer obstajajo različna mnenja – vsa mnenja institucij kmetijskega ministrstva dajejo prav odločitvi pristojnega organa, da se pse vrne lastniku, druga pa, da je bilo to ravnanje nepravilno in nezakonito.

Ne glede na to se bo po Pahorjevih besedah od danes upoštevala odločitev, "da je v primeru kolizije interes človeka pred interesom živali in da so obstajali vsi utemeljeni razlogi, da se dokazano nevarne pse usmrti takoj, ko je komisija to prvič sklenila". Tako sta se, kot je dejal Pahor, dogovorila tudi s kandidatom za kmetijskega ministra Dejanom Židanom.

Postopek teče tudi proti stricu Kresalove

Bulmastif
Bulmastif FOTO: POP TV

Ob tem postaja vse bolj jasno tudi ozadje disciplinskega postopka, ki naj bi bil uveden proti Rajku Rotnerju in Alenki Černe, članoma Kinološke zveze, ki sta enemu od bulmastifov podelila vzrejno dovoljenje. Kinološki strokovnjaki poudarjajo, da se agresivnemu psu takšnega dovoljenja ne podeli nikoli. In prav to nakazuje, da je trojica Černe-Rotner-Baričevič delala na svojo pest.

Baričevičev odvetnik Miro Senica je za to, da bi preprečil usmrtitev psov, potreboval vzrejno dovoljenje, ki naj bi mu ga priskrbela Černejeva in Rotner. Redki, ki so o tem pripravljeni govoriti, med njimi kinolog Jože Vidic, namigujejo, da to dovoljenje ni bilo izdano zakonito, so poročali v oddaji 24UR.

Prav to naj bi bil ključ preiskave na Kinološki zvezi, ki jo vodi Roman Hofferle. Vzrejni pregled mora biti vnaprej napovedan. A za tega, trdi Vidic, ni vedel nihče. Še bolj kot to pa je nenavadno, da se je vzrejno dovoljenje izdalo psu, ki je agresiven in je sodeloval v napadu na človeka.

In kako je mogoče, da je Baričeviču uspelo? Notranja ministrica Katarina Kresal očitke, da je vplivala na svojega strica Rajka Rotnerja, zanika. Černetova pa pravi, da je bila speljana na led.

A dejstvo je, da je bila pot do cilja z dvema asoma v rokavu precej lahka. Miro Senica se namreč v tej zgodbi na eni stani pojavi kot Baričevičev odvetnik, na drugi pa kot odvetnik Kinološke zveze Slovenije.

Še vedno sporna vrnitev psov

Spomnimo. Trije bulmastifi so 2. februarja ubili svojega lastnika Baričeviča. To pa ni bil njihov prvi napad. Leta 2006 so namreč pred Baričevičevo hišo hudo ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Pse so takrat začasno odvzeli lastniku in jih namestili v zavetišče, po spletu pravnih postopkov pa so jih nato vrnili lastniku. Stroka si danes ni enotna, ali je bila to pravilna odločitev.

Trije bulmastifi so v začetku februarja do smrti raztrgali svojega lastnika.
Trije bulmastifi so v začetku februarja do smrti raztrgali svojega lastnika. FOTO: I.A.

Ministrstvo za kmetijstvo je namreč Baričeviču pse vrnilo na podlagi odločitve Upravnega sodišča RS, s katero je to odpravilo odločbo Veterinarske uprave RS (Vurs), ki je odredila humano usmrtitev psov, posledično pa tudi odločbo ministrstva, s katero je bila potrjena odločitev Vursa.

Sodišče je zadevo Vursu vrnilo v ponovni postopek, a ministrstvo je pse Baričeviču vrnilo kljub temu, da sodniki niso nikjer zapisali, da mora to storiti. To je bil tudi eden izmed glavnih očitkov ob interpelaciji, ki je bila vložena zoper zdaj že nekdanjega kmetijskega ministra Pogačnika.

Za nekatere je sporna tudi sama odločba upravnega sodišča, s katero je odločitev o usmrtitvi Vursu vrnilo v ponovno presojo. V odločbi so namreč sodniki omenjenega sodišča zapisali, da mora Vurs pri ponovni odločitvi uporabiti star zakon o živalih, ki je veljal v času napada in po katerem je usmrtitev dopustna le, če nevarnosti za okolico ni mogoče preprečiti drugače. A je dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat po Baričevičevi smrti opozoril, da je sodišče pri tem naredilo napako, saj je novi zakon vseboval določbo, ki določa, da se novi zakon uporablja tudi za postopke v teku, kar torej pomeni, da bi moralo sodišče uporabiti nov zakon in pse usmrtiti.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 04. 2010 13.56
TOLIKO ČASA BODO PESI NA DNEVNEM REDU DOKLER BO TA BANDA NA OBLASTI
mamica55***
30. 04. 2010 10.25
rotnerji, kresali, senice, pogačarji, šroti, bavčarji . . . TO JE RAK RANA SLOVENIJE ! ! !
Marija Krebs
30. 04. 2010 10.04
Kako dolgo pa še bodo psi na dnevnem redu?
SEBASTI
30. 04. 2010 08.10
Pahor ti si SENCA !!!
scipio
30. 04. 2010 07.53
dejmo že enkrat s tem pranjem tega primera v medijih nehat. Bilo pa prošlo in naj gre v sodno stroko in spise. Hudo bo le, če se iz tega nič nismo naučili, ničesar izboljšali za naslednji eksces, ki se bo nekoč žal neizogibno spet zgodil, element namreč še vedno obstaja pri nas in povsod po svetu.
vetrolov
30. 04. 2010 01.43
pogaćnik je objektivno odgovoren, tako kot jaz, ki ob tej uri pišem ta komentar ! kakšna veliiiiiika odgovornost ministra ! banaaaaaaaaaaaaaaaaaana republique
itevs
30. 04. 2010 00.13
Pahor menja dlako, kože pa nikoli.
MERDE-AVE-MERDE
29. 04. 2010 22.50
Folk ki gnjavi s temi bulmastifi je sam še bolj patetičn kot ti ki so mogoče "kaj" imeli z njimi patetično
M-teorija
29. 04. 2010 22.05
Jaz mu pa verjamem!
etul
29. 04. 2010 21.56
ne me basat da je še Pahor ugotovil kar je Makarovičeva in množica trdila že pred časom.Gospod predsednik pa katrca je tud zram v tem dreku sam bo trajal še par mesecev preden boste tudi to ugotovil,se bojim da imaste kakega bosanca v žlahti oni tud dolg rabijo da "shvatiju"
larifari1
29. 04. 2010 21.31
Ali boste verjeli ali ne, če jaz ne bi drezal in drezal in drezal in zahteval do te in one institucije, od tega in onega inštituta pravobranilstva poročil, še danes ne bi ne jaz ne vi vedeli, kaj je prav in kaj je narobe," je dodal. NE G, PAHOR NE VERJAMEMO VAM. čE NE BI NOVINARJI DREZALI, BI BILO ŽE ZDAVNAJ VSE POMETENO POD PREPROGO, TUDI Z VAŠO POMOČJO G. PAHOR. NE MOREŠ VERJET, VSE JE DAL OD SEBE, DA ZADEVA NE PRIDE NA PLANO, SEDAJ PA SI PRIPISUJE ZASLUGE, DA JE ON TISTI, ZARADI KATEREGA SEDAJ VSI VEMO KAJ JE PRAV IN KAJ NAROBE. ZA POKOZLAT!.
krivulja
29. 04. 2010 21.26
Psi ne znajo govoriti,ljudje pa znajo lajati!!
markaurel
29. 04. 2010 21.11
Le kje si bil do sedaj Pahor? Saj vendar vedno stojiš trdno za vsakim ministom, ki ga " posirje" Bodi malo zadržan preden začneš "klanfdrati"
same.budale
29. 04. 2010 21.10
nekdo želi pobiti priče njegovih zločinov... se boji, da ga bodo psi prepoznali v vrsti na policiji?
12345s
29. 04. 2010 20.58
Po moje, mu viagra škoduje.
bnam 2707
29. 04. 2010 20.55
Ah ne,ne morem verjet.Pozno mu pride.
krivulja
29. 04. 2010 20.51
Tipično Pahorjevo politikansko pranje umazanih gat.Še toliko ni načelen,da bi priznal,da je SAMO politični šarlatan.
FizzyMoon
29. 04. 2010 20.51
@HC85 29.04.2010, 20:06 ah no, čisto prav ima. V tistem času je vladala Janševa vlada, ki je imela moč, oblast, pravna sredstva. Tožilka je bila BB; notranji minister pa Mate. In vsi so opravljali svoje delo, Senica, kot odvetnik, BB pa če bi se tako poganjala takrat "v okviru svojih pooblastil", kot se sedaj, in tolikokrat posredovala in klicala policiste, kot jih sedaj, bi verjetno imela kaj uspeha, a ne? Ampak, ker je bil Meglič navaden državljan, se jim ni dalo toliko brskati, važno da se sedaj rišejo pajkove mreže, pa povezave. Izziv za novinarje: naredite pajkovo mrežo vseh, ki so zatajili ob napadu psov na Megliča. Pa da vidimo to.
M-teorija
29. 04. 2010 20.38
Seveda, da je objektivno odgovoren, to sem trdil ves čas. A je objektivno odgovoren nič manj in nič več kot ostali njegovi ministrski predhodniki.
snežnipes
29. 04. 2010 20.17
Če je Pogačnik objektivno odgovoren, verjetno ni upravičen do prejemanja nadomestila 3000 EUR še eno leto?!