Slovenija

VIDEO in FOTO: V novi vladi en minister več

Ljubljana, 07. 11. 2008 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Borut Pahor je postal šesti predsednik slovenske vlade. Zaupanje poslancev vidi kot "kredit, ki ga bo poravnal z vestnim delom." V Evropskem parlamentu ga bo zamenjal Aurelio Juri.

Poslanke in poslanci so z bučnim aplavzom pozdravili Pahorjevo izvolitev.
Poslanke in poslanci so z bučnim aplavzom pozdravili Pahorjevo izvolitev. FOTO: Dare Čekeliš

Poslanci in poslanke so na izredni seji državnega zbora z 59 glasovi za in 24 proti Boruta Pahorja potrdili za novega predsednika vlade. Novoizvoljeni mandatar se je poslankam in poslancem zahvalil za izkazano zaupanje, ki ga, kot pravi, "ne vidi kot bianco menico, ampak kot kredit, ki ga bo poravnal z vestim delom." Novi mandatar je pred državnim zborom že zaprisegel.

Vsak od nas, kot posameznik, zlasti v razmerah, ki nas čakajo, ne zmore skoraj nič, skupaj pa zmoremo skoraj vse. Borut Pahor

Pahor ima zdaj 15 dni, da državnemu zboru predlaga ministrsko ekipo. Po napovedih naj bi seznam ministrov v parlament poslal sredi prihodnjega tedna. Sledila bodo zaslišanja ministrskih kandidatov v parlamentu in nato glasovanje o celotni listi kandidatov, to naj bi se zgodilo predvidoma okoli 20. novembra. Nova vlada bo v primerjavi s prejšnjo imela enega ministra več, in sicer za Slovence po svetu.

Večina predlaganih ministrov je sicer že znana. Vodenje notranjega ministrstva naj bi prevzela Katarina Kresal, obrambo Ljubica Jelušič, pravosodje naj bi dobil Aleš Zalar, finance pa France Križanič. Gregor Golobič naj bi zasedel ministrstvo za visoko šolstvo, Igor Lukšič pa šolsko ministrstvo. Še vedno pa ni znano, kdo bo vodil ministrstvo za delo, saj je Karel Erjavec jasno povedal, da ne namerava prevzeti omenjenega ministrstva.

V nedeljo se bo Pahor o ministrski ekipi pogovarjal s Kresalovo in Golobičem, jutri pa z Erjavcem, ki je ta hip največja uganka te vlade.

Včeraj pa so Pahor, Golobič, Erjavec in Kresalova parafirali koalicijsko pogodbo brez dela, ki določa kadrovsko zasedbo vladnih resorjev. Ob tem je Pahor povedal, da s parafiranjem koalicijske pogodbe oblikovanje nove vlade še ni končano.

Pahor predstavil program

Pahor je imel sicer obljubljenih kar 62 glasov podpore. Dobil jih je nekaj manj, a verjetno tudi zato, ker šest poslancev ni glasovalo. Poleg koalicijskih poslanskih skupin so mu podporo napovedali tudi vsi drugi, razen Janševe SDS. Kot je odločitev komentiral predsednik stranke in še aktualni premier Janez Janša, SDS ni bila povabljena k pogajanjem in je tudi nihče ni prosil za podporo.

Pahor ima sedaj 15 dni časa, da predlaga svojo ministrsko ekipo.
Pahor ima sedaj 15 dni časa, da predlaga svojo ministrsko ekipo. FOTO: Reuters

Pahor je poslancem uvodoma predstavil programske zasnove nove vlade. DZ je zaprosil, naj mu zaupa mandat za sestavo vlade ter odgovornosti, ki jih ta zahtevna naloga prinaša.

"Za gospodarsko negotovost, pred katero smo, ni odgovorna prejšnja vlada. Pred njo smo se znašli skupaj s svetom, ki mu pripadamo. Torej odpade nevarnost, da bi v oblikovanju razvojnega soglasja zgubljali čas in energijo za medsebojna obtoževanja, kdo je za kaj kriv ali ne. To je zelo važno. Izkoristimo to v skupen prid," je poudaril Pahor.

V grobem je predstavil tudi način delovanja in naloge prihodnje vlade. Med slednjimi je izpostavil krepitev socialnega dialoga, pravne države in usklajevanje z vsemi parlamentarnimi strankami oziroma širšo javnostjo, ko gre za pomembne državne odločitve. Glede zadev, o katerih namerava doseči širše soglasje, je posebej izpostavil t. i. vojne zakone, ki jih, kot je dejal, ne namerava sprejemati s preglasovanjem. V konsenzu in dialogu si želi nadaljevati tudi delo pri pripravi zakonodaje za ustanovitev pokrajin, brez predhodnega posveta s predstavniki vseh parlamentarnih strank pa ne namerava sprejemati niti nobene pomembnejše odločitve, povezane z zunanjo politiko.

"Najpomembnejši smo ljudje; naše znanje, talent in ustvarjalnost. Vloga države je, da ustvari pogoje, da imamo vsi enake možnosti, da talente razvijemo in pokažemo ne glede na politične in druge razlike med nami. Veljam za potrpežljivega politika konsenza, vendar pri eni stvari zgubim potrpljenje – če kdor koli znova in znova govori o naših in vaših. Zlasti v časih, ki nas čakajo, si te pogubne delitve ne moremo privoščiti. Potrebujemo eden drugega," je povedal Pahor.

"Vaši in naši"

In prav o "vaših in naših" je spregovoril predstavnik stranke SDS Jože Tanko . Poudaril je, da se vlada sestavlja zelo počasi ter da SDS ni bila povabljena na pogovore. "Ko nove vlade ni in ni, Janševa vlada deluje odgovorno in strokovno," je še dejal. Povedal je tudi, da je nenavadno, da je seja sklicana na datum, ko je sklican Evropski svet. Zato se Janša ni mogel udeležiti današnje seje. Tanko je opozoril tudi na vsebino koalicijske pogodbe, ki je po njegovih besedah "najbolj varovana skrivnost" in nastaja v tajnosti, kar kaže tudi na močno prisotno nezaupanje med prihodnjimi koalicijskimi partnerji. Tanka sicer tudi moti, da se "do sedaj blagega, dobrodušnega in neodločnega gospoda Pahorja prikazuje kot trdega in nepopustljivega pogajalca." Čeprav kandidata ne bodo podprli, to ne pomeni, da ne bodo podprli ustreznih ukrepov nove vlade za izhod iz oteženih razmer.

Tanko je opozoril na vzorec ločevanja na "naše in vaše", ki se bo po njegovih besedah nadaljeval tako dolgo, "da bodo ostali samo še vaši".

Po besedah vodje poslanske skupine SD Bojana Kontiča je predlagani mandatar povezovalen in konstruktiven. "Politiko razume in se v njej vede kot državnik, ki vedno in predvsem postavlja interes države ter njenih prebivalk in prebivalcev na prvo mesto." Poleg bogatih izkušenj v slovenski politiki ga po njegovih besedah odlikuje tudi vsakodnevno spremljanje razmer v evropski politiki.

Po mnenju poslanca Zaresa Iva Vajgla program, ki ga je predstavil Pahor, izraža bistvena soglasja, ki so bila dosežena v "ne vedno lahkih in vedno zelo vsebinskih pogovorih o programu nove vlade." Vajgl verjame, da bo Pahor sestavil "učinkovito, strokovno, dobro podkovano vlado modrih ljudi, ki bodo znali komunicirati s tistimi, ki se strinjajo, in s tistimi, ki jih je treba šele pridobiti". "Verjamem tudi, da bo opozicija bolj optimistična, kot je bil danes gospod Tanko. Mislim, da smo zavezani k temu, da ji damo tudi priložnost za to," je še dejal.

Poslanec stranke DeSUS Franc Žnidaršič je povedal, da bo DeSUS glasoval za Pahorja. Dodal je, da lahko njihova stranka v vladi deluje na način, da bodo pričakovanja uresničena. Žnidaršič je zavrnil očitke, da so poslanci DeSUS "motili napore" pri sestavljanju vlade. Poudarja, da je poslanska skupina imela le namen pospešiti ta postopek, zato je zadovoljen, da so v stranki dosegli soglasje, da v najkrajšem času predstavijo svoje kandidate za ponujena tri ministrstva.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je dejal, da bodo Pahorja podprli, saj je treba začeti delati. "Ne bo enostavno, saj je treba narediti ogromno, “ je povedal. Jelinčič upa, da bo nova vlada nadaljevala, kar je sedanja začela, denimo "gonjo proti tajkunom". Upa tudi , da bo nova vlada sodelovala z opozicijo, saj "vlade ne smemo prepuščati samo koaliciji". Prejšnja vlada je po njegovih besedah s Partnerstvom za razvoj potegnila dobro potezo, zato bi si tudi v tem mandatu želel takšnega sodelovanja. Opozoril pa je, da bo opozicija vladi gledala pod prste, kritična bo do napak, a podprla vsako dobro potezo.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je dejal, da si želijo, da se vlada čim prej oblikuje. "Zavlačevanje bi bilo v škodo državljanom,“ menijo v stranki SLS. V SLS imajo občutek, da si prihodnja koalicija ne upa prevzeti odgovornosti za vodenje države, pravi Presečnik in poudarja, da trenutno ni čas za ideološke politične delitve. Sicer pa podpora mandatarju ne pomeni 'bianco' podpore v nadaljevanju, saj bodo v SLS delo vlade kritično presojali, je napovedal Presečnik.

Po besedah vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica je Slovenija v obdobju, ko potrebuje kompetentno vlado, ki bo čim prej prevzela odgovornost za sprejetje nujnih ukrepov. V LDS bodo Pahorja po njegovih besedah "v celoti z veseljem in z zaupanjem podprli". S Socialnimi demokrati so namreč v temeljnih pogledih na vodenje države sorodna stranka, kar pomeni, da je njihov skupni cilj jasen, in sicer, da mora v Sloveniji priti do korenitih sprememb v načinu vodenja države.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Namesto Pahorja Juri

Na današnji izredni seji so poslanke in poslanci z 59 glasovi za in petimi proti za novo generalno sekretarko državnega zbora imenovali Mojco Prelesnik, ki bo na tem mestu nasledila Lovra Lončarja.

DZ je tudi za novega poslanca Evropskega parlamenta iz Slovenije potrdil Aurelia Jurija (SD). Nasledil bo Boruta Pahorja, ki mu je, potem ko je bil izvoljen v DZ, mandat prenehal 15. oktobra.

Poslanke in poslanci so za namestnika varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik za dobo šestih let imenovali Jerneja Rovška in Toneta Dolčiča. Oba sta po imenovanju zaprisegla pred poslankami in poslanci. Varuhinja je poslance pred glasovanjem zaprosila, naj z imenovanjem obeh namestnikov pomagajo k temu, da bo njihovo delo na področju varovanja človekovih pravic še bolj uspešno.

Državni zbor je tudi sklenil, da poslancu Zaresa Mateju Lahovniku ne podeli poslanske imunitete v tožbi, ki jo je zoper njega vložila nekdanja predsednica uprave Palome Mateja Perger. Lahovnik se sicer na imuniteto ni skliceval.

Pergerjeva Lahovnika toži zato, ker naj bi v oddaji Trenja na POP TV konec januarja s tem, ko je dejal, da je Pergerjeva članica NSi, namigoval, da je bila za predsednico uprave imenovana zgolj zaradi njene strankarske opredeljenosti in politične funkcije.

Državni zbor je tudi danes z mesta predsednika države revizijske komisije razrešil Sama Červeka. Razrešitev je bila sicer le formalna, saj je Červek za razrešitev prosil sam.


Koalicijska pogodba
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (526)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
08. 11. 2008 09.12
Izgovori, sami izgovori. Naj vidimo dejanja!
gospakatja
08. 11. 2008 08.42
no, pa je tukaj! upajmo samo, da bo vsa stvar vzdržala vsa 4 leta. stabilna vlada je , pač, dobra za državo; koliko to koristi državljanom pa je stvar presoje.počakajmo kako leto in sodimo po rezultatih.
Iluzionist
08. 11. 2008 08.39
Končno smo dobili to vlado...
weber1
08. 11. 2008 08.38
Tok ste pamrtni vsi Janševci in Pahorci , da je res škoda , da vas ni v vladi...Še Jelinčiča bi pre...al !
nekdo...
08. 11. 2008 08.36
Ja pahočki mali kje ste... ste se v kaki riti zgubili... ko je začel Janša z Urško ste vsi meli veliko za povedat o tem da je sramota bla bla bla.... Kaj pa zdaj ko bo Pahor svojo vlačil okrog? To pa ne bo sramota ker nista poročena? Pa mata celo otroka pa ne vem kak daugo že skup živita? bozjibic ja a Pahor in njegovi pa Janši niso metali polen pod noge? NE ah to je že pozabljeno. Tud jaz Pahorju želim vso srečo... Čakam pa nove volitve čez 2leti.
bozjibic
08. 11. 2008 08.21
Ja, dobrota je pa res sirota, to drži kot pribito. Medtem, ko je Pahor v včerajšnjem uvodnem nagovoru dal Janševi vladi kar nekakšno odvezo, češ, da ni kriva za gospodarsko negotovost, je od Tanka kar takoj prejel sočen očitek, da sta skupaj s predsednikom države kupovala čas. Na predsednika pa je naslovil še specialni očitek, da je namesto predlaganja mandatarja dajal prednost protokolarnim in drugim obveznostim. Pa bi bilo dobro, če bi Tanko malo pobrskal po zgodovinskem spominu, morda kar s pomočjo ultra ali infrardečih žarkov, in bi se hitro spomnil, da so bile volitve pred štirimi leti 3. oktobra, oblast pa je Janševa vlada prevzela 3. decembra 2004, torej natanko dva meseca po volitvah. Od letošnjih volitev pa še ni minilo 2 meseca. Do 21. novembra pa bo nova vlada zagotovo nastopila mandat s polnimi pooblastili, a mogoče ne? No, komentarje drugih esdeesovcev niti ne bi omenjal, saj so vsi po vrsti lepo pokazali, da bodo z novo vlado zelo konstruktivno sodelovali in sicer po bovlingsko, seveda z metanjem polen pod noge, s čimer imajo pravzaprav kar lepe izkušnje še od Drnovškovih časov naprej. Pa ne bi bilo slabo, če bi ta polena - vsaj zdaj pozimi - raje zlagali kam drugam; recimo v kakšno peč, kajti letošnja zima bo sicer kratka, bo pa huda in mrzla. In še zavlekla se bo tja v pozno pomlad.
weber1
08. 11. 2008 08.21
Rus je premagal Aleša,unja1m , kak bo naprej ???
unja1m
08. 11. 2008 08.18
dejmo goran ! ! !
Skynet
08. 11. 2008 08.00
Ta nova vlada je komedija zmešnjav.
Poison-Ivy
08. 11. 2008 07.55
mojster_jaka25 in vsi ostali, ki ne premorete osnovnih pravil ne samo lepega vedenja, temveč tudi debatiranja in spoštovanja do sočloveka. Vsak ima pravico do svojega mnenja, katerega eni bolj drugi manj uspešno argumentirajo. Ne glede na to, da pač nekdo ne mara določenih političnih osebnosenijiti, je naravnost primitivno, da njihove podpornike ali celo njih same naslavlja z nesramnimi in otročjimi opazkami. Če si že tak frajer, utemelji svoje očitke in pokaži vsaj malo dobre politične kulture, katere v Slov na žalost primanjkuje. Komentarji, kakršn je npr. tvoj mojster_jaka25 ( z dne 7.11. ob 23:56) je pomilovanja vreden. Ne glede na to, da pač podpiram določeno stranko, vedno rada poslušam dobre argumente in utemeljitve pristašev drugih strank in to tudi spoštujem.
zavedenSLO
08. 11. 2008 01.08
pa kaj je z vami dragi Slovenci? Kdo vas podpira? Mogoče vaši tastari? Pomirite se in stopite skupaj, saj ni pomemno katera stran je glavna važno je, da je to dobro za našo Slovenijo. Ta vlada nam je obljubila spremembe in upam da bodo uspešne na kar mislim na inflacijo in mogoče tudi Slovesko mejo malo več strpnosti saj smo vendar vsi ljudje in Slovenci. Gospodu Pahorju in njegovim sodelavcem in tudi opoziciji pa želim veliko uspeha! Živela Slovenija lp
GTR
08. 11. 2008 00.55
ne se kregat mularija
nightangel
08. 11. 2008 00.41
@mojster jaka,mislim,da bi bilo bolj potrebno,da bi tebe en s kolom po glavi,da bi prišel vsaj malo k pameti!
nightangel
08. 11. 2008 00.39
@indiana,res si naiven,ali boljše rečeno zaslepljen.Res,to ti dam pa prav: ne bomo iskali kruha v smetnjakih,to pa zato,ker ga bomo še stradali,ne pa da bi ga metali v smetnjake!
ThePacifer
08. 11. 2008 00.29
Bomo videli kaj se bo zgodilo, vsak ima svoje mnenje in moje je da nas bo ta koalicija spravila na kolena.
kriss714@amis.net
07. 11. 2008 23.46
Tipično komunistično. Še dobro se ni ugnezdil pri koritu, pa že zapravlja delavski denar z nekimi novimi ministrstvi. Ta ne bo zdržal štiri leta, ga bo izkoriščana raja prej dol vrgla.
indiana
07. 11. 2008 23.33
nightangel: slabše ne bomo živeli Ob tem ti povem, da bomo delali ne v štali (AB) ampak v gospodarstvu Ne bomo iskali štruce kruha v kontejnerjih (JJ)
puncka20
07. 11. 2008 23.32
Sam da Kresalka ne bo zunananja ministrica. Sploh ne vem kako so prišli na to idejo. Mislim svašta.Še notranje ministrstvo je zanjo preveč,če mene vprašaš.
tomi.passion@gmail.com
07. 11. 2008 23.29
1. Pahor je mandatar brez vlade. To sploh ne vemo, če bo lahko sestavil. 2. Že sedaj lahko rečemo, da je Barbika daleč najlepša predsednica vlade, a tudi najslabša, saj nima nikakršne avtoritete. 3. Zopet bomo širili državni aparat, kar pomeni večji strošek v državni blagajni. 4. Tipično partijsko, čim več aparatčikov strpati v državni aparat, kjer bodo vlekli davkoplačevalski denar. Obetajo se nam težki časi. Večino držav je udarila recesija, nas pa še katastrofa z mizerno vlado.
rozika
07. 11. 2008 23.27
Dej ta barbika je ista kot Tuerk. Veliko govori, nič ne pove. Stalne besedne zveze: Da, seveda/prav gotovo... oba pa se obnašata, kot da imata vsaj približno nekaj pojma o čem govorita. Pa ga nimata!