Slovenija

Pahor napovedal kandidaturo za predsednika: Dozorela sta čas in jaz

Kočevje, 02. 06. 2012 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./G.G./STA
Komentarji
658

Borut Pahor je na kongresu stranke SD sporočil, da bo kandidiral za predsednika republike. "Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo," je dejal Pahor. Kandidat SDS Milan Zver meni, da ga bo premagal v drugem krogu.

Na kongresu SD je Borut Pahor končal ugibanja o njegovi kandidaturi za predsednika republike in jasno povedal, da se bo za ta položaj potegoval. "Nočem samo ugibati o narodovi prihodnosti, ampak jo želim kot predsednik vseh Slovencev soustvarjati," je Pahor poudaril ob napovedi svoje kandidature.

"Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo. Od takrat sem imel smešen občutek, da mi je to usojeno. In očitno mi je res. Danes sta dozorela čas in jaz," je delegatom kongresa SD sporočil Pahor. Pahorjeva napoved je med udeleženci kongresa požela bučen aplavz.

Potem ko je v drugem krogu strankarskih volitev zmagal Igor Lukšič, se lahko Pahor povsem osredotoči na kandidaturo za predsednika države.

Pahor je končal ugibanja in potrdil, da se bo potegoval za mesto predsednika republike.
Pahor je končal ugibanja in potrdil, da se bo potegoval za mesto predsednika republike. FOTO: Aljoša Kravanja

Zver pričakuje, da bo Pahorja premagal v drugem krogu

O Pahorjevi kandidaturi za predsednika republike se je sicer ugibalo že dalj časa. Kljub ugibanjem Pahor ni želel jasno povedati, ali bo kandidiral. Je pa sredi maja, ko je tekel maraton, na svojem profilu na družbenem omrežju zapisal: ''Spodbuda in pozdrav vsem, ki tečemo 32. Maraton treh src v Radencih: Kdor ne gre čez maraton, ne more biti predsednik ...'' Takrat so številni to razumeli kot jasen namig, da bo Pahor kandidiral, a njegovi predstavniki informacije niso potrdili. Njegova svetovalka Špela Vovk je denimo za 24ur.com takrat dejala, da Pahor o tem aktivno razmišlja in da bomo o morebitni Pahorjevi kandidaturi uradno obveščeni.

Pahor pa je očitno menil, da je kongres SD pravi kraj za takšno napoved. Na dogodku so namreč številni novinarji, saj danes stranka izbira svojega predsednika, tako da se je njegova izjava, da bo kandidiral za predsednika države, hitro razširila.

Kandidaturo za mesto predsednika republike so sicer že napovedali aktualni predsednik republike Danilo Türk, Milan Zver, ki ga podpirata SDS in NSi, predsednik SNS Zmago Jelinčič in neodvisni kandidat Marko Kožar.

Zver pravi, da je ves čas verjel, da se bo Pahor odločil za kampanjo. Ta odločitev je po njegovih besedah dobra tudi za slovensko volilno telo, ker je dobilo konkurenčnega kandidata. "Predvsem mislim tisti del volilnega telesa levo od sredine. Tako da je praktično v prvi vrsti konkurent sedanjemu predsedniku Türku," meni Zver, ki Pahorja kot nasprotnika pričakuje v drugem krogu volitev. Tam pa bo Pahor, tako je zapisal Zver samozavestno na Twitterju, "doživel prvo zmago sredinsko-desnega kandidata."

"Normalno je, da se pred predsedniškimi volitvami predstavi več kandidatov, kar volivcem omogoča izbiro," so bili skopi v kabinetu predsednika Türka in pojasnili, da predsednik posameznih kandidatur ne komentira.

Za Jelinčiča pa je Pahorjeva odločitev pričakovana in po njegovem mnenju tudi prava odločitev. "Prav je, da gre Borut Pahor mogoče na en drug politični nivo in se v sedanji politični situaciji nekatere zadeve drugače uredijo, še posebej in v prvi vrsti na gospodarskem področju," je dejal Jelinčič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (658)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kozlarija2
05. 06. 2012 21.40
Sem ponosen da še nikoli nisem šel na volitve zgleda pa da tudi da še dooooooooooooolgo ne bom šel. Nekak nima smisla izberat med tistim ki pokrade miljon in drugim ki pokrade evrič manj. Izbira med večjim/manjšim lopovom no ja zame so vseno lopovi =)
rebi92
05. 06. 2012 21.35
+0
pahor predsednik? se pravi še kakšnih 20 procentov če ne več preseljevanja pametnih ljudi. ostali bodo samo butasti, tisti ko imajo tako radi tega prok*etga pahorja in ne opazijo da jim liže riti z krajo denarja.
enasmrklja
05. 06. 2012 10.21
+0
slabo se piše narodu, ki je tako razdvojen.
Matjaž Šac 1
04. 06. 2012 21.36
-2
Pahor to pa nebo dobro, se bi rad vec pokr... ko si, pa se v vecje sranje slovenijo spravo. idi rajsi ceste pometat
Alexxsaso@yahoo.ca
04. 06. 2012 09.27
+0
Ja kam pa naj gre, dragi moji. Ce ne bo non stop na tej sceni, bo kmalu brez sluzbe. Za manekena je prestar, kaj drugega pa ne zna...
pipi77
04. 06. 2012 08.19
+2
VIDI SE DA SO SAME KUMROVŠKE ŠOLE PA ŠE TO KUPLJENE ZA DINARJE!!!!!IMELI STE PRILOŽNOST PAR MESECEV NAZAJ PA ZOPETTTTT LAŽETE NAIVNEMU SLOVENSKEMU NARODU KI VAS IMA PREKO SVOJE GLAVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
03. 06. 2012 20.23
+2
HE,HE,HE RDEČIM SE SLABO PIŠE,NIHČE JIN NE PODPIRA,CELO FRANCOZI SO JIM DALI KOŠARICO IN IZREKLI PREČUDOVITI STAVEK, LENUHARJEM NIČESAR NE DAJATI,NAJ SE SPRAVIJO DELAT,
srebrnibreg
03. 06. 2012 20.42
+0
HE,HE,HE TE JE ČAS POVOZIL, KER SO FRANCOZI PRED NEKAJ TEDNI DESNICI POKAZALI SREDINEC.
mogerad
03. 06. 2012 21.48
+4
francoska levica je malo drugaćna od naše tam ne obstaja levica zato ker je na drugi strani janša
Saloreich
04. 06. 2012 00.55
+5
Francozi imajo levico mi imamo pa samo LEVAKE!
FAUSTOS1
03. 06. 2012 19.02
-4
pahor in janša dva najbolj nesposobna POLITIKA V ZGODOVINI SLOVENCEV
KiJ89
03. 06. 2012 18.08
-6
dragi borut, padli so referendumi tvoje vlade, izgubil si na predčasnih volitvah v državni zbor, ki so bile posledica padca tvoje vlade, izgubil si na volitvah za predsednika državnega zbora, izgubil si na volitvah za predsednika stranke, sedaj pa je res potrebno izgubiti še na volitvah za predsednika države... po čem sklepaš, da lahko zmagaš?
riky655
03. 06. 2012 15.45
+1
LJUDJE BOŽJI, PA JA NE BOSTE VOLILI PAHORJA ZA PREDSEDNIKA. VAM ŠE NI JASNO, DA SO NAVADNI LOPOVI, KI NAM BODO VSE POBRALI. TO JE NJIHOV NAMEN. NAJ SE KAKA GROŽNJA URESNIČI, POTEM BO VSE DRUDAČE...
Drago Kurnik
03. 06. 2012 15.54
+1
NE VEM KJE TI ŽVIŠ ALI MOGOČE NA DRUGEM PLANETU, TEBI SO TABELI DOBRO MOŽGANE OPRALI !!
Vik Klas
03. 06. 2012 16.28
+12
Da je Pahor bil pameten ,bi sedaj že drugič kandidiral za predsednika,da ni poslušal stricev ,naj popelje stranko v zmago proti Janši.
bertoolin
03. 06. 2012 15.01
+0
Eeee moj Borutko, mogoče si dozorel, hrbtenice pa ne boš imel nikoli, žal.....bolj te vidim kot nekega sekretarčka nekje na nekem ministrstvu,sigurno bi dlje živel, kot da se naprezaš v "visoki" politiki....
wsharky
03. 06. 2012 14.49
-2
... he he he ... to je pa vic leta, da je Borutek dozorel ... he he he ...
cyklon
03. 06. 2012 15.18
+10
botjabotja
03. 06. 2012 20.35
+2
Kje si je Pahor vzel pravico, da kritizira bivšega predsednika države?
vetlan
03. 06. 2012 22.41
+3
"kje si je Pahor......" Od Janši se je nalezel.
nikolvec
03. 06. 2012 14.42
+0
Nikoli ne bom razumel "levičarjev", ki bodo volili Pahorja samo zaradi rdeče barve. Če kdo, ki govori, da podpira socializem ali komunizem voli Pahorja, ali še veliko huje- Jankovića(največji možni KAPITALIST), potem sploh ne ve kaj je ideja socializma ali komunizma, in je ovca(ta izraz levičarji zelo radi uporabljate za desničarje).
bertoolin
03. 06. 2012 15.04
+1
Če bi bila narododnostna slika v SLO drugačna, bi pač bilo toliko manj ljudi, ki rado pogreva (in se jim toži) star totalitarističen sistem....kaj čemo, samo miljon...
hanoveranec
03. 06. 2012 14.30
+3
Vroče na kongresu SD; nekdanji šef Udbe članstvo pozval naj na predsedniških volitvah podpre Türka. Tako je celo nekdanji direktor zvezne Službe državne varnosti (Udbe) Silvo Gorenc članstvo pozval k podpori Danilu Türku na predsedniških volitvah. Gorenc je danes vpliven član zveze borcev, je bil šef jugoslovanke Udbe v sedemdesetih letih, ko je le ta izvajala terorističe akcije v tujini in ugrabljala ter obračunavala s političnimi emigranti v tujini.
Mr.JanHara
03. 06. 2012 14.08
-1
Nekateri razpravljavci so se dotaknili še kandidatur za predsednika republike na jesenskih volitvah, o kateri razmišlja tudi Pahor. Pri tem so nekateri namignili, da bi podprli sedanjega predsednika Danila Türka, ki ga je stranka podprla tudi na prejšnjih predsedniških volitvah. Tako je celo nekdanji direktor zvezne Službe državne varnosti (Udbe) Silvo Gorenc članstvo pozval k podpori Danilu Türku na predsedniških volitvah. Gorenc je danes vpliven član zveze borcev. Gorenc je bil šef jugoslovanke Udbe v sedemdesetih letih, ko je le ta izvajala terorističe akcije v tujini in ugrabljala ter obračunavala s političnimi emigranti v tujini. Kot je leta 2002 v Mladini pisala Svetlana Vasović je bil Vladimir Dapčević, brat znanega partizanskega komandanta Peka ugrabljen sredi noči 8. avgusta 1975 v hotelu Dorobanti v Bukarešti, nato pa tajno prepeljan v Jugoslavijo, kjer je bil zaradi domnevno sovražne dejavnosti na za javnost zaprtem političnem procesu obsojen na smrt oziroma nato na dvajset let zapora. Odsedel jih je trinajst. Vasovićevi je za Mladino Dapčević le nekaj dni po svoji izpustitvi na svobodo v svojem bruseljskem stanovanju potrdil zgodbo o ugrabitvi, ki ji je v Beogradu že prej povedal brat pokojnega Đoke Stojanovića. Zgodba, ki so je v Mladini odprli že leta 1989 vodi namreč tudi v Slovenijo. Sorodniki žrtev so tako pred leti preko odvetnika zahtevali pregon vseh, ki so bili v zločinsko akcijo vpleteni. Eden izmed njih pa je bil tudi nekdanji načelnik zvezne SDV in kasnejši direktor Papirnice Videm Silvo Gorenc. Njegovo sodelovanje v akciji ugrabitve Vladimirja Dapčevića je v knjigi Rdeči horizonti že konec leta 1989 opisal tudi načelnik romunske tajne službe DIE (Departamentul de Informatii Externe) general Ion Mihai Pacepa, ki je leta 1978 prebegnil v ZDA. Skratka, ljudje s tako krvavo preteklostjo kot je Gorenc podpirajo aktualnega predsednika republike. Groza!
Mr.JanHara
03. 06. 2012 14.15
+1
Še iz Demokracdije: #11 Dr.Mato.R 08:17 03-06-2012 Silvo Gorenc izredno strahopeten človek, samo taki naredijo vedno najbolj krvavo zgodovino!!!!
Alen Norman
03. 06. 2012 13.15
-2
W la presidente.........ha ha hoooo ha
mogerad
03. 06. 2012 13.11
+0
sedaj bo pa zoki glavni levičar. lahko pričakujemo kaj bo delal če bo kdaj mandatar tako kot je rekel njegov Gašpar Gašpar če bi šel na antarktikobi tam pokradel pingvine in jih prodajal v sloveniji pa prilastu državna zemljišča in jih prodajal
hanoveranec
03. 06. 2012 12.07
-6
Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu danes ob 11. uri poteka spominska slovesnost s 23. obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prirejata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje vodi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki bo opravil tudi mašni nagovor. Po navedbah tiskovnega urada Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške. Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem Rogu je leta 2005 skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik, so še zapisali pri škofovski konferenci.
srebrnibreg
03. 06. 2012 12.09
+2
dule100
03. 06. 2012 12.29
-2
Mr.JanHara
03. 06. 2012 14.17
-2
Srebrnjak, je Veso že pobrisal, ko sem ti odgovoril, da boš bežal tudi ti, ko napoči tvoj čas. Pa Veso tudi. Lepo družbo boš imel.
srebrnibreg
03. 06. 2012 15.50
+3
Jaz iz svojega nimam potrebe bežati kot tisti pred 65 leti, katere vi desničarji zagovarjate.
hanoveranec
03. 06. 2012 11.59
+2
Bilo je za pričakovati. V SD se je kuhalo že nekaj let. Usta so že leta govorila drugače, kot si je želelo telo. Zmaga Lukšiča pomeni oster zasuk v skrajno levo. Vendar ne v tisto proletarsko, pač pa v salonsko, populistično skrajno levico. Oba, Pahor in Lukšič, sta salonska levičarja. Toda Pahorja se je v tistih letih službovanja v evropskem parlamentu navzel duh sodobne socialne demokracije, ki se zaveda, da brez spodbujanja rasti tudi plače ne morejo rasti. Lukšič pa je, nasprotno, teoretski marksist, ki Evrope in njene socialne demokracije še ni videl od blizu. S prevlado Lukšiča se zato v naslednjih letih namesto sodelovanja obeta oster politični in kulturni boj. Stališča Lukšiča glede gospodarstva, gospodarske krize in krize evra so podobna stališčem Ciprasa, predsednika ultralevičarske Sirize v Grčiji. Cipras je že napovedal, da nasprotuje evropskemu dogovoru glede Grčije, da ga bo v primeru zmage odpovedal in da nasprotuje zniževanju plač in drugih javnih bonitet v grškem javnem sektorju. Cipras bi rad ohranil enak nivo javnih izdatkov, čeprav to pomeni vsaj 8% BDP večjo porabo od ustvarjenega. Ne pove pa, kje bi to razliko dobil. Se mu ne da potruditi, da bi o tem razmislil. Toda levičarje itak nikoli ni skrbelo, kje bodo dobili denar. V skrajni sili pač dvignejo davke na maksimum in zaplenijo premoženje. Tudi Lukšiča takšne stvari ne skrbijo. On je pač proti zniževanju plač v javnem sektorju in odgovornemu trošenju javnega denarja, ki bi ga s fiskalnim pravilom zapisali v ustavo. Tudi če zaradi tega zapravimo za 5% BDP več, kot ga ustvarimo. On bi še bolj dvignil davke. Tega, da bi s tem še bolj zadušil že tako klecajoče gospodarstvo in da bi bilo s tem še manj za plače v javnem sektorju, ni v njegovem miselnem polju. Namesto sodelovanja, da bi Slovenijo skupaj potegnili iz močvirja in spet zagnali gospodarsko rast, nas čaka oster politični boj in “načelno” zavračanje kakršnihkoli vladnih predlogov ukrepov. Hkrati bo Lukšič spet zanetil kulturni boj, ki je v zadnjih letih malce zamrl. Spet se bomo razdelili na partizane in domobrance in se med seboj preštevali. Lukšičeva zadnje izjave gredo v to smer. Spomnite se tudi Lukšičevega angažmaja pri pošiljanju študentov k nedeljskim mašam, da bi posneli, kaj pridigajo duhovniki. Tovrstne aktivnosti se nikoli ne končajo v dobro ljudi. Saj temu tudi niso namenjene. Da bomo čez nekaj let zaradi tega še bolj revni, še bolj zadolženi in še z nižjimi plačami, marksističnih salonskih levičarjev pač ne zanimajo. Tudi to ne, da bo našo fiskalno neodgovornost spet reševali tujci, predvsem EU. Če bomo imeli srečo, da bo evro območje do takrat še ostalo. Toda kaj če ga, tudi in predvsem po njihovi zaslugi, več ne bo?
Saloreich
03. 06. 2012 11.33
+8
Čas je, da se pomete z drugorazrednim, ki ni noben predsednik ampak slu-za-vec brez sramu !!
srebrnibreg
03. 06. 2012 11.57
-1
Predvsem ni Pahor, da bi lahko Janša z njim pometal. To pa nekaterim gre pošteno v nos. Pa še eno napako ima, da ne hodi na Teharjske proslave. Seveda napako za desničarje.