Slovenija

Pahor naj si ogleda cementarno

Trbovlje, 18. 11. 2010 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v Lafarge Cementu so zaskrbljeni za svoja delovna mesta, zato so na premierja naslovili odprto pismo, v katerem ga pozivajo k ogledu cementarne, da se bo sam prepričal o poslovanju Lafargea.

Zaposleni v Lafarge Cementu so danes predsedniku vlade Borutu Pahorju poslali odprto pismo, ker so zadnje tedne znova zaskrbljeni za svoja delovna mesta. Pahorja pozivajo k ogledu cementarne, na katerem se bo lahko sam prepričal o poslovanju Lafargea in dejstvih glede obremenjevanja okolja.

Pahor na sestanku z županom Zagorja in predstavniki akcije
Pahor na sestanku z županom Zagorja in predstavniki akcije FOTO: Damjan Žibert

Po navedbah zaposlenih si je očitno nekaj posameznikov in župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan zadalo za cilj po 134 letih zapreti cementarno in jim je popolnoma vseeno, če je Lafarge okoljsko saniral tovarno, če vse meritve kažejo, da delajo dobro, in od nje živi nekaj sto ljudi v Zasavju.

"Kaj je lažjega kot naše sokrajane prestrašiti, da zastrupljamo njih in njihove otroke. Take lažne trditve brez osnove so bile včasih kaznive, dandanes pa si jih lahko očitno privošči vsak. Ulica zato kriči ne glede na to, da vsako trditev naše podjetje ovrže z argumenti," so zapisali zaposleni.

Poudarjajo, da ne razumejo zahtev po prenehanju uporabe alternativnih goriv, saj to pomeni, da posamezniki zahtevajo, da država cementarni dovoli višje emisije, in opozarjajo, da je v Zasavju še osem drugih podjetij, ki spadajo med onesnaževalce večjega obsega, pa se ob njih nihče ne obregne.

Lafarge Cement
Lafarge Cement FOTO: POP TV

Zaposlene moti, da posamezniki širijo laži, da trboveljska cementarna sežiga odpadke iz držav tretjega sveta. "Ne gre za sežiganje, ne gre za odpadke in ne gre za države tretjega sveta. Izvajamo sosežig, kar pomeni, da del fosilnih goriv nadomeščamo s predelanimi odpadki, ki jih slovenska družba ustvarja vsak dan: odpadna olja, odpadno plastiko in izrabljene avtomobilske gume. Še danes vse našteto večinoma odlagamo na deponije, uničujemo našo naravo in podtalnico, kar je v Evropi že dolgo prepovedano," zatrjujejo delavci.

"Vodstvo zavaja zaposlene"

Predstavnik Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog Uroš Macerl je povedal, da se mu zaposleni v Lafargeu smilijo, saj jih vodstvo družbe nenehno prepričuje, da bodo morali cementarno zapreti, če ne bodo izvajali sežiga. Po njegovi oceni so razmere v Lafargeu nevzdržne, pogoji za delo so izjemno slabi, izobrazbena struktura delavcev pa zelo nizka.

Macerl poudarja, da se zavzemajo za ohranitev delovnih mest v Lafargeu, pri tem pa je opozoril, da se število delovnih mest v trboveljski cementarni zadnja leta zmanjšuje. Preden so začeli s sežigom, naj bi Lafarge tako zaposloval okrog 350 delavcev, danes pa jih je še okoli 150.

Protest proti Lafargeu - 16
Protest proti Lafargeu - 16 FOTO: Damjan Žibert

V Eko krogu znova navajajo, da izsledki znanstvenih študij pravijo, da je Zasavje najbolj onesnažena in bolna regija v državi. Med boleznimi po povišani pogostosti posebej izstopajo rakava obolenja. Glede na lokacijo Lafargea, višino dimnika, neenakomernost izpustov ter imisijske in emisijske meritve v Eko krogu ugotavljajo, da ima cementarna največji negativen vpliv na okolje in s tem tudi na življenje oz. zdravje v Zasavju.

Spomnimo, da člani okoljevarstvenega društva Eko krog zahtevajo ustavitev sežiganja odpadkov. Skupaj z Občino Zagorje ob Savi in Civilno iniciativo Trbovlje so v sredo, 10. novembra, pred vladno stavbo v Ljubljani pripravili množičen protest. Premier Pahor je okoljskemu ministrstvu takrat naročil, da čim prej, najkasneje do konca novembra, izvede revizijsko poročilo o lanski odločitvi vlade, da družbi Lafarge Cement dopusti sežig odpadkov. Ko bo prejel poročilo, se bo premier znova sestal s predstavniki občine Zagorje, Eko kroga in trboveljske civilne iniciative.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alex22sl
25. 11. 2010 19.06
Nekaj sto...(100) Zaposlenih je pa 142..???? Nekdo ne zna šteti....
srebrnibreg
19. 11. 2010 12.56
Če se hočeš iti slovnico ne čitaj komentarjev, ker to ni novinarski članek ampak le komentarji. Sicer pa hvala za pripombo.
WikiX
19. 11. 2010 02.23
Kaj imajo tam v Trbovljah, trbovlsko gomoro, matkurba? Ne le cementarno, Pahor bi si moral pogledati celo serijo "Kako je narejeno", kot jih sučejo na Discoveryu. Predsedniku bi lahko prikazali tudi neobljavlje serije, posebej iz zasavske regije, rudniki se ne ukvarjajo le s cementom.
jani666
18. 11. 2010 22.01
srebrnibreg V Trbovljah se napiše!!
jani666
18. 11. 2010 22.00
Še čudno da niso zaskrbljeni za ZDRAVJE LJUDI? Mene bi bilo sram, da bi prejemal denar zato, da drugi TRPIJO!
davkoplacevalka
18. 11. 2010 20.52
srebrnibreg@ kot vidiš je admin moj komentar zbrisal,pa ni bilo v njem nič sovražnega govora,samo resnica.Pred kakšnim letom je prišlo do "vžiga" deponije odpadnih gum,pa je malo manjkalo,da niso lastnika linčali,okolsko prebivalstvo pa evakuirali iz tako onesnaženega okolja! Pri nas pa noč in dan kurijo gume,z samim blagoslovom MOPA, ARSA, in ostalih državnih institucij,zraven pa nas prepričujejo,da je vse v najlepšem redu !
srebrnibreg
18. 11. 2010 20.31
davkoplacevalka-napisal sem, da nikoli nisem vohal kaj neprijetnega v Trbovlju pa sem tam neštetokrat, kar pa ne pomeni, da tudi ti nimaš prav. Se pa v službo peljem mimo ene mizarske delavnice in je zelo neprijetno. Kako bi morali po takem tisti sosedje reagirati si samo lahko mislim. Je pa enostavna zadeva za rešitev. Naj se naredijo ustrezne meritve in primerja z evropskimi normami. Sem vseeno mnenja, da je cementarna pred leti mnogo bolj onesneževala.
mate08
18. 11. 2010 20.24
se spomnime mebla iz nove gorice...... ljudje so kričali, da se zaradi mebla iverke ne da dihat, ena baba se je za vrat sama sebe davla, joj, ne morem dihat......... no pol so pa zaprli tisti meblo..... in po treh letih ugotovili, da je zrak isti kot takrat, ko je meblo obratoval.....samo meblo je bil zaprt, ljudje pa na cesti
srebrnibreg
18. 11. 2010 19.42
Verjetno smrad res ni prijeten, čeprav ga nikoli pri vožnji mimo Trbovlja nisem nikoli zaznal. Morda je kdo pomislil v kakšnem delovnem okolju delajo smetarji, avtoličarji, mizarji... Nikoli še od nikogar nisem slišal za to, da oni delajo v nemogočih razmerah. Kdo je delal na mestu katerega od teh delavcev bo vedel o čem govorim.
neutralni
18. 11. 2010 19.21
Heavy, se podpisem pod tvoj koment
Heavy
18. 11. 2010 17.13
Cementarna naj služi z proizvodnjo cementa in ne s kurjenjem! Če pa vodstvo cementarne ne zna opravljati svojega posla in išče druge vire zaslužka, ja, potem naj raje zaprejo cementarno. Vendar na koncu bo najslabše odnesel spet delavec, ne vodilni v firmi (kateri sploh ne živijo v Zasavju in dihajo svoj smrad). Da pa vodstvo ne dela za dobro cementarne, se pa kaže že kar nekaj časa - z opuščanjem panog firme kot so kuhinja, čiščenje, vzdrževanje, itd... in s tem posledično odpuščanje delavcev in raje najamejo zunanje službe. Še zaposlenim pa vtepajo v glavo, da je vse ok, v istem dihu pa povečajo normo delavcu, kateri meče gume v peč... Ko bodo pa cementarno popolnoma izmolzli in jo na koncu zaprli, se bodo pa zgovarjali, da je kriv en mali Eko krog in ljudje, kateri so zahtevali čisti zrak za življenje.
srebrnibreg
18. 11. 2010 17.13
Najprej se naj zmenijo med sabo kdo oma prav in potem naj jih župan vzame in plačuje iz občinskega denarja kot nezaposlene.
zizula
18. 11. 2010 16.57
ja en žakl bojo pa ja Pahorju dal, mu je glih tolk zmankal
Amon Samon
18. 11. 2010 16.44
majcha87 očitno si mal mim ker zdravje pa res ni hec, sploh takšno ogrožanje kot je v Zasavju ko se mu ne moreš izogniti razen če se preseliš, ti se pa iz nas delaš NORCA kot PAHOR.. Malo se zamisli..
Aaron-Heydar
18. 11. 2010 16.40
Čudno, da je potem tako velika obolelost za pljučnimi boleznimi, če pa "ne" onesnažujejo. Povsod kjer se kurijo najrazličnejše zadeve nastajajo strupeni plini in delci, ki se usedajo v pljučih.
neutralni
18. 11. 2010 16.18
majcha87 sozalje tistim,ki morajo poslusat tvoje bedarije
majcha87
18. 11. 2010 15.42
stara... ..veš kako zbrihtati ,če zasavčan skup pade pa neha dihat,,, ,,,glavo mu daš pud auspuh pa se takoj zbrihta!!!