Slovenija

'Pahor naj razreši Kresalovo'

Ljubljana, 30. 04. 2010 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SDS menijo, da je zaradi novih dejstev in dokazov v aferi bulmastifi in v zvezi z najemmom NPU nujen sklic izredne seje odbora DZ. Na notranjem ministrstvu vse očitke zavračajo.

Po interpelaciji zoper Kresalovo so se pojavili nova dejstva in dokazi, pravijo v poslanski skupini SDS.
Po interpelaciji zoper Kresalovo so se pojavili nova dejstva in dokazi, pravijo v poslanski skupini SDS. FOTO: Blaž Garbajs
Poslanska skupina SDS je na predsednika Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje Vinka Gorenaka naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora na temo novih odkritij in dokazov v zvezi s preiskovanjem napada bulmastifov na lastnika in v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

V poslanski skupini ocenjujejo, da je sklic seje nujen ravno zaradi novih dejstev in dokazov, ki so se pojavili po 21. aprilu, torej po interpelaciji zoper notranjo ministrico Katarino Kresal.

Nova dejstva in dokazi

V aferi bulmastifi so se pojavili nova dejstva in dokazi, pravijo v SDS. Medtem ko je vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj na novinarski konferenci 12. marca dejal, da v neposredni okolici kraja tragedije ni kamer, so bile skoraj tri mesece po dogodku v okolici najdene kamere. V SDS se zato sprašujejo: "Kaj je policija na teh posnetkih našla, kaj prikriva in zakaj je vseskozi vztrajno zatrjevala, da kamer v okolici kraja dogodka ni?"

Nova dejstva pa so se, kot pojasnjujejo v SDS, pojavila tudi v povezavi s pogodbo o najemu Nacionalnega preiskovalnega urada. Ministrica Kresalova je ob obravnavi interpelacije in tudi pred tem vztrajno trdila, da je pogodba med podjetjem Ram Invest in banko Hypo leasing stvar odnosa med dvema zasebnima subjektoma in da ona ni imela vpogleda v omenjeno razmerje oziroma določila omenjene pogodbe. A se je, kot so poročali mediji, izkazalo, da ni tako. Kresalova naj bi imela že 12. januarja vpogled v omenjeno pogodbo.

Poleg tega je policija dan po interpelaciji sporočila, da zoper ministrico vodi predkazenski postopek v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. Ker ni podatkov o tem, ali je pristojni državni tožilec prevzel usmerjanje policije v primeru Nacionalnega preiskovalnega urada, po mnenju poslanske skupine SDS obstaja utemeljena domneva, da ministrica v konkretnem primeru sama usmerja policijo. To pa, kot pravijo v SDS, pomeni, da "smo v situaciji, ki ni vzdržna in ne more pripeljati do objektivnega obravnavanja omenjene zadeve v predkazenskem postopku".

Po njihovem mnenju pa ne gre niti zanemariti dejstva, da se je generalni direktor policije Janko Goršek udeležil zasebne zabave ministrice po neizglasovani interpelaciji zoper njo.

V SDS zato odboru med drugim predlagajo, da sprejme sklep, s katerim bi premierja Boruta Pahorja pozvali, da glede na novo odkrite okoliščine takoj sproži ustrezne postopke za razrešitev notranje ministrice Katarine Kresal.

Nacionalni preiskovalniurad
Nacionalni preiskovalniurad FOTO: 24ur.com

Na ministrstvu zavračajo očitke

Z notranjega ministrstva so sporočili, da nobeden od očitkov, ki jih navaja SDS, ne drži. "Ministrica Katarina Kresal je na vse odgovorila v državnem zboru, v tem času pa se v zvezi z delom ministrice niso pojavila nikakršna nova dejstva,“ pravijo.

Na ministrstvu pravijo, da je ministrica ob interpelaciji povedala, da je policija kamere pregledala in da niso posnele dogodka na Oražmovi. V zvezi z najemom stavbe za NPU pa na ministrstvu pravijo, da so že pojasnili, da je ministrstvo pred morebitno sklenitvijo najemne pogodbe vpogledalo v pravno naravo lizing pogodbe.

Kot pojasnjujejo, je tak vpogled pravno nujen, da se ugotovi, ali ponudnik dejansko lahko razpolaga z objektom oziroma pod kakšnimi pogoji razpolaga z njim. Iz lizing pogodbe je bilo jasno razvidno, da Hypo Leasing nastopa izključno kot financer objekta in izključno za potrebe oddaje le-tega v finančni lizing Ram Investu in da tega objekta ne sme oddati nobeni drugi osebi. Iz lizing pogodbe je torej jasno izhajalo, da je dejanski ekonomski lastnik objekta Ram Invest, ki je tudi edini upravičen skleniti najemno pogodbo.

Poslovno-finančni podatki, za katere je Ram Invest štel, da so poslovna skrivnost in zaupne narave, so bili v pogodbi, ki je bila dana na vpogled, prekriti, pravijo na ministrstvu. Podatek o časovni omejitvi lizinga v pogodbi pa ni bil prekrit. Vse relevantne ugotovitve v zvezi z lizing pogodbo je ministrstvo tudi vneslo v uvodne določbe najemne pogodbe za objekt na Dimičevi, so sporočili iz notranjega ministrstva.

Oceno o racionalnosti cene najema so sprejele strokovne službe ministrstva na podlagi stanja najemov na trgu in cen najemov, ki jih druga ministrstva plačujejo za primerljive objekte na primerljivih lokacijah, še pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da postopek najema ter ocene racionalnosti najema Dimičeve ne odstopa od običajne in normalne poslovne prakse.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puffdaddy
17. 12. 2010 20.01
pojeo vuk magarca!!!!
SEBASTI
03. 05. 2010 08.34
O teh kekcih ni več vredno izgubljati besed !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tav_car
01. 05. 2010 22.11
Nisem točno zasledil zneska najemnin, leasingov in asignacijskih pogodb v sumi sumarum, kjer država ni ne upnik ne dolžnik, zdi se mi, da se vrti okoli vsote 32,69 € letno. Zamislite si to vsoto denarja, vi, ki sanjate. Ali so vsi objekti v Ljubljani denacionalizirani in jih mora vlada rentat, ali bo računsko sodišče pogledalo izkaz prilivov in odlivov iz naslova najema kjer posamezniki z davkoplačevalskim denarjem procesirajo bizarnosti (npr.afno z bulmastifi).Lep pozdrav! With love.
Buena Vita
01. 05. 2010 21.37
ni slabo,niti dobro,,OBA
hud-k-pajk
01. 05. 2010 13.11
dajte mi moč za en dan. in pazrešenih bo tri četrtine, ker jih nerabimo, ukinjenih bo polovica javnih služb ker jih nerabimo, zmanjšal bi davke in minimalna plača bi bila 1000€. vsaj bokler še imamo denar in banke, ki jih nerabimo. tisti ki ne razumete, brez skrbi. čez čas boste.
krivulja
01. 05. 2010 13.10
Kaj pa če Kresalova razreši Pahorja? Zame boljša varianta- četudi še vedno slaba,pa kljub temu boljša.
drago štubljar
01. 05. 2010 11.54
predlagam k.katarini da zaposli gos. erkla
preblysk
01. 05. 2010 10.29
Janša in njegovi so že tako zelo napadalni in vstrajni pri odstranitvi Kresalove,da je že javno očitno ,da se bojijo razgalitve vseh njihovih skrompiranih dejanj,ki jih je bilo v teh 2o letih po zaslugi Brezigarjeve res veliko.Kliknite na Ludvik Čanžek -prvi interaktivni multimedijski portal in preberite vse tri knjige Kaj nam pa morete in Trgovci s smrtjo kjer je vse dokumentirano.Kar se pa NPU tiče ,pa je za nas davkoplačevalce najvaažneje da smo dobili v najem opremljeno stavbo z vzdrževanjem in zavarovanjem po 13 eur m2 .To je v Ljubljani najboljša možna cena glede na to da moji znanci plačujejo za študenta sobo po 25 eur m2 s skupnim WC in tušem ter popolnoma neopremljeno.No opremo so si sami pripeljali.
FizzyMoon
01. 05. 2010 09.12
Zdej naj mi pa eden razloži, zakaj bi moral pogodbo pokazat Pogačar in ravno za NPU? V vseh 171 najemih od privatnikov ni bilo nikoli problema, pa se najemnine plačujejo DRAŽJE. A gre nekomu v nos, ker ima Pogačar lizing, drugi so pa že lastniki? Dejte se ubudit ljudje, ki so vas nahujskali, pa ne veste zakaj. Nas, davkoplačevalce mora zanimati samo, koliko znaša najemnina in če je stavba primerna in varna za nemoteno in dobro delo NPU. Zdaj boste pa pljuvali, brskali, smetili, si izmišljevali, zato, ker vam ena oseba ni všče. Rezultat pa bo, da bomo plačevali VEČ, ogromno stroškov bo nastalo, Pogačar bo garant tožil pri takem vehementem obnašanju, kriminalisti, ki bi pa morali delati svoje delo, bodo pa prenašali stole iz ene stavbe v drugo, al kaj? Zbudite se ovčke, zunaj je lep dan. Dvakrat vdihnite in ne gojite sovražtva, ker so vam mediji in youknowwho tko rekli. Stavri je treba pogledati z distance.
dule100
01. 05. 2010 09.06
Za prijatelje si je treba čas uzet in jim priskrbet kakšen dober posel. Saj zato pa so prijatelji.
Br.1
01. 05. 2010 08.42
20 let zapora zanjo in zaplenitev pokradenega premoženja
Marija Krebs
01. 05. 2010 07.37
Samo eno dobro zamenjavo zase naj naredi, potem pa, verjamem , bo rada zapustila ta politični prostor. Upam, da bo še srečna.
kubo
01. 05. 2010 03.05
Ker laze...,tudi krade.....v politiki vsi lazejo in...
erikon
30. 04. 2010 22.52
Nikoli nisem bil volilec SDS,toda to kar tile počenjajo je višek. SDS,če ti uspe vržt Kresalovo z stolčaka imaš moj glas
erikon
30. 04. 2010 22.48
MNZ je v službi prikrivanja afer in aferic Kresalove in naše vlade z Pahorjem na čelu,namestu da je v službi narodu odkod dobiva denar za svoje delovanje. MNZ je postala skorumpirana banda
s5me
30. 04. 2010 22.37
NeVem zakaj se Vsi tako vrtijo okoli Neke tajnosti pogodbe Ali Skrivnostne , tajne vsebine , ki jo Gospod P. Niti Predsedniku Vlade Ni bil pripravljen Pokazati . Saj Vendar nismo Banana republika .In gre za stavbo v kateri naj bi bil Slovenski FBI ...torej stavba , ki je velike varnostne vrednosti za Slovenijo... Nobenih Skritih podatkov NE BI SMELO BITI...To skrivanje samo spodbuja domišljijo ali pa dvom , da se v prikritih podatkih skriva nekaj , kar bi še bolj znižalo že tako majhno zaupanje v vlado in njeno ministrico K. Tihi partenrji ..Bi bile lahko tuje Obveščevalne službe ; celo Lds ali Gospa Kresalova sama ..DOmnevno :Glede na to da se NEKE poslovne skrivnosti skriva .. Pri tako pomembeni stavbi za Slovensko varnost ...NE sme biti NOBEN kamen nepremaknjen IN ničesar skrito . Drugače Bomo vsi prepričani , da se ZADJA skriva neka Svinjarija .. In pri tako veliki vsoti , Mora vsak normalen pravnik preveriti Ekonomske in pravne vidike pogodbe :::VSE kar bi lahko vplivalo na varnost Ekonomsko in pravno takega razmerja ...Drugače ; pa Podpisnik take pogodbe lahko, da nebi podpisal pogodbe l , Če bi VEDEL VSE okoliščine- IN torej NEBI BILO CAUSE in torej nebi bilo soglasja volje in taka pogodba bi lAHKO blila NIČNA .. Drugače .Pa Bi podpisnik ; KI NIČ NEBI vedel in bi podpisal tako pogodbo ,BIL totalno nesposoben ALI Milo rečeno zelo sumljiv. Torej Nehajte afne guncat in zahtevajte od Pogačarja Pogodbo pa pika .
CtrlDelete
30. 04. 2010 21.53
V ponedeljek pričakujem plešastega Janšo, plešastega Grimsa in plešastega Gorenjaka, da o Černaču ne govorim! Čez praznike si bodo laske populili in se spraševali kaj Kresalka ve in kaj skriva pred javnostjo o njih! To bo še Santa Barbara!
viliboh
30. 04. 2010 21.29
Upam,da bosta oba danes zvečer uživala v svoji izbrani družbi in ne bosta kvarila veselja delavnih ljudi,saj nam ostane le še to
am_staff
30. 04. 2010 21.27
Kdo ga bo pa rival naprej, če ne bo imel Katarince.
periot
30. 04. 2010 21.14
Pahor naj odstopi in kresalko naj vzame s sabo.